Sağlık
Kas Kramplarına İyi Gelen Besinler 07.06.2017

Kas Krampları Nedir?

Herkes hayatının bir noktasında bir kas krampı yaşıyor. Bunlar, genellikle atletler veya kas kramplarından muzdarip olanlar için genellikle kısa süreli sıkıntılarken, neden ve niçin meydana geldiğini ve onlara doğal olarak bunları tedavi etmenin en iyi yollarından bazılarını anlamak önemlidir.

Düzenli egzersiz ve aktif bir yaşam tarzı, genel sağlığınız için çok önemlidir, ancak limitlerinizi tam olarak bilmiyorsanız veya bu tür fiziksel egzersizleri üstlenmeniz için uygun durumda değilseniz, o zaman kendinize zarar verebilirsiniz. Kas krampları, vücudunuzun üzerine yerleştirdiğiniz fiziksel talepleri karşılamaya pek hazır olmadığının ilk işaretidir. Bu kramplar sadece kollar ya da bacaklar değil, herhangi bir kas grubunda olabilir ve büyük ölçüde aynı temel şeylerden kaynaklanır. Bir kramp geçiriyorsanız , kasınız istemsizce daralmakta ve genellikle geçici olmakla birlikte, bir süre kasınızı kullanmayı engelleyebilir. Çoğu vakada, kasın aşırı kullanılması, kasın gerilmesi veya dehidrasyon yapılması bu duruma neden olabilir. Bununla birlikte, kronik kas kramplarının ciddi olmasının nedeni, altta yatan bir tıbbi durumun çok daha tehlikeli olabileceğini gösterebilmesidir. Bazı kas krampları sinir sıkışması, yetersiz veya tıkanmış kan kaynağı veya mineral eksikliklerinden kaynaklanabilir. Bir uzmana danışılmazsa , bu sorunlar ağrılı kramplarla birlikte devam edecektir.

Bir kas krampının birincil belirtileri oldukça açıklayıcıdır.  Kasınız kramplar ve sıklıkla alıştığınız "esnetilmiş" rahat seviyesinin ötesinde ağrılı sıkışır. Cildin altında keskin bir ağrı ve sert, bükülmüş doku hissedeceksiniz. Dokunduğunuzda veya bastırıldığında rahatsız edilebilir. Çoğu zaman, kas krampları doğal ilaçlarla veya gerdirme egzersizleriyle düzeltilebilir, ancak bazı durumlarda bir doktora görünmeniz önemlidir. Örneğin, kas kramplarının düzenli olarak gerçekleşmesi ya da kramp çevresindeki alan şişer ya da renk değişirse, titiz bir egzersiz yapılmazsa çoğu normal durumda, kas krampları, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanacak bir dizi etkili ev yardımıyla kontrol edilebilir.

Kas Kramplarına İyi Gelen Besinler

Kalsiyum: Vücuttaki en önemli minerallerden biri kalsiyumdur. Kemik mineral yoğunluğundan sinir sisteminin işleyişine kadar, kalsiyum tüm faaliyetlerimizde kilit rol oynamaktadır. Kas krampları açısından birçok uzman, kalsiyum yetersizliğinin, bu koşulların büyük bir kısmından sorumlu olduğuna inanmaktadır; çünkü kalsiyum eksikliği, kas kontrol ve hareketini uygun şekilde engellemektedir. Kalsiyum bakımından zengin besinler arasında yeşil yapraklar , peynir, badem ve balık bulunur.

Elektrolitler: Bu önemli minerallerin insan vücudundaki sıvı transferi ve kas hareketi için çok önemli olduğu için, pek çok enerji içeceğinin elektrolit varlığının reklamını yapmasının iyi bir nedeni vardır. Kas krampları ile ilgili iki primer elektrolit potasyum ve magnezyumdur, bu nedenle kronik kas kramplarından muzdarip olursanız, bu besinlerden yoksun olma şansınız yüksektir.

Isıtıcı Pedler: Bir kas krampından etkilenen bölgeye ısıtma pedleri uygularsanız, alana kan akışı oluşturabilir, bu da dokuları yeniden oksitleyip hidratlayarak krampın gerginliğini azaltır. Isıtıcı pedler, özellikle krampı takip eden ilk birkaç saat içinde buzla değiştirilmelidir, özellikle uzun süre devam ederse.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi vücut için birçok farklı avantaja sahiptir ve cildin sağlığının iyileştirilmesinden sindirimin optimize edilmesine kadar her şey için kullanılır. Bununla birlikte, elma sirkesi de potasyum bakımından zengindir ve kas kramplarının salınması için şarttır. Potasyum, vücutta sıvı dengesi ve transferi için önemlidir; bu nedenle küçük miktarlarda elma sirkesi tüketilmesi, vücudun bu sıkışık kaslarındaki gerginliği azaltma kabiliyetini artırabilir.

Karanfil Yağı: Düzenli olarak kas krampları çeken insanlar için kuvvetli anti-inflamatuar ilaçlar önerilir, ancak başka bir alternatif de anti-inflamatuar maddelerin kramp yerine, örneğin karanfil yağı gibi doğrudan uygulanmasıdır. Sadece karanfil yağı içerisindeki aktif içerikler, etkilenen dokulardaki şişmeyi düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ağrılarınızı azaltarak doğada analjezik olurlar.

Esneme: Çoğu kez, insanlar kaslarını zorlarken kaslarında bir kramp oluşumu hissederler ve hiçbir  germe yapmadan daha hızlı bir kas zorlamasına yardımcı olur. Bununla birlikte, gerilme, kas krampının tedavisi olabilir, çünkü kramp bölgesine kan akışı oluşturur ve krampın basıncını ve gerginliğini hafifletir. Bu nedenle germe hem bir önleme tedbiri hem de etkili bir tedavi yöntemidir.

E Vitamini: İnsan sağlığının pek çok farklı yönünü etkilediği için E vitamini üzerinde birçok farklı çalışma yapılmıştır. Kas krampları söz konusu olduğunda, kas kramplarının oluşumunu daha da zorlaştıracak şekilde arterlerdeki kan akışını artırdığı gösterildiği için E vitamini önerilir.

Su: Muhtemelen dehidratasyon kas krampının en yaygın sebebidir. Kaslarınıza doğru miktarda su gönderilmediğinde, işlev göremezler ve kilitlenirler ve bir kramp oluştururlar. Sisteminizi su ile yıkmak, özellikle bir sonraki çare ile birleştirildiğinde bir kas krampını ortadan kaldırmanın hızlı ve güvenilir bir yoludur.

Basınç: Bir kas krampına baskı uyguladığınızda, bu basınç bölgeye daha fazla kan akışı oluşturarak kasın gevşetmesine neden olabilir. Bu nazik bir masaj şeklinde olabilir veya sıkışık kaslara basit bir baskı uygulanır.

Turşu Suyu: Bu tamamen anekdot kanıtından gelmekle birlikte, bir takım sporcular kas kramplarının önlenmesi için turşu suyunun faydalarını önerirler. Tuz içeriğinin yüksek olmasına rağmen, enerji ve kan akışı artar. Bu çözüm kesin olarak denenebilir, ancak başarılı olması halinde yalnızca bireysel olarak takip edilmelidir.

Benzer Yazılar