Sağlık
Burun tıkanıklığı nasıl geçer? 02.12.2019

Bir burun tıkanıklığı hayat kalitemizi nasıl düşürür değil mi? Günlük olarak nefes almanın değerini bazen bilemesek de burunda meydana gelen basit bir tıkanmanın hayatımıza bu kadar sirayet etmesi de bir o kadar şaşırtıcı. Burun tıkanıklığı, burnun içerisinde bulunan mukozanın kuruyup sertleşmesi ya da zarların iltihapla kaplanması sonucu oluyor. Bunların oluşmasında soğuk algınlığı, grip, mevsimsel alerjiler, nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonları neden olabilir. Sinüslerde bir süre sonra ağrı olmasına kadar giden sevimsiz bir durum. Gece yatağınıza yatıp dinlenmek isterseniz ancak bir tarafınız tıkalıyken uyumak işkence haline gelir. Diğer tarafı açmak için tersi yönde yatarsınız ancak bu sefer de sırtınız, beliniz ağrır. Ayağa kalkarsınız hınkırırsınız o da kar etmez, burnunuz tıkanmaya niyet etmiş bir kere! En yetkili çözüm elbette doktora gidip hekiminizin önereceği ilaçları almak ve tıbbi olarak bu durumu geçirmek. Bazı alternatif öneriler ise anlık durumları kurtarabiliyor ki bu çözümler genelde evde oluyor. Evde burun tıkanıklığını açmanın yollarını sizler için derledik.

* Sıcak bir banyo yapmak bronşları ve vücudu gevşetmek ilk adım. Özellikle banyonun sıcak buharı, bronşlarınızı açmak için etkili bir yöntem. Çok buhar olması belki sizi sıkabilir nefes alamadığınız için ancak kendinizi çok yormadan ve sıkmadan buharın nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Sadece banyo değil içinde su kaynayan tencereye de uzaktan eğilip, kafanızı bir havlu ile kapatıp buharın nefesinizi açmasını sağlayabilirsiniz. Her halükârda yüzünüzden uzak tutmaya dikkat edin. Buharın yanığına aman dikkat!

* Yukarıda bahsettiğimiz sıcak suyun içerisine zencefil, okaliptüs, fesleğen, biberiye yağı gibi şeyler ilave edebilirsiniz. Bunlar, nefesinizi açmak için ekstra katkı sağlayacaktır hele ki buharla birleşince!

* Şimdi bir öneri vereceğiz ancak biraz risk de barındırıyor. Eğer burun tıkanıklığınız gripten sebep ise ve boğazlarınızda tahriş varsa uzak durun bu yöntemden. Ancak aklınızda bulunsun diye biz yine de bilgiyi paylaşalım. Acı pul biberin sinüslere etki ettiği söylenir. Kan akışını kolaylaştırdığı ve balgamın atılmasına da fayda sağladığı yönünde görüşler vardır.

* Kuru soğan kürünü denediniz mi? Soğanı ikiye kesin ve dayanabilirseniz 5 dakika koklayın. Aynı zamanda çiğ soğanı yemek de burun tıkanıklığının açılmasına yardımcı olacaktır.

* Tuzlu su mucizesine artık vakıfız! Tuzlu su, buruna tuzlu su çekmek gibi cümleler oldukça tanıdık. Özellikle kış aylarında tıkanmak için bahane arayan burnumuza tuzlu su çekerek tıkanıklığını giderebiliriz. Yarım çay bardağı suda 1 çay kaşığı tuzu iyice eritin. Hazırladığınız suyu burnunuzdan çekin; tuzlu su mukusun dışarı atılmasına neden olacaktır. Böylelikle burun tıkanıklığının da önüne geçmiş olursunuz.

* Burnunuzdaki tıkanıklık mukozaların sertleşmesinde kaynaklanır. Bunları yumuşatarak, rahatlayabilirsiniz. Bunun için ılık su ile kompres yapabilirsiniz. Ilık su ile kompres yaparak burnunuzun içinde kopan fırtınaları dışarı atabilirsiniz. Aynı zamanda nefes almanızı da kolaylaştıracaktır.

* Alçak yastıkla ve hatta belki de yastıksız yatıyor olabilirsiniz. Ancak burun tıkanıklığınız süresince daha rahat bir nefes alabilmek için yastığınızı yükseltmenizde yarar var. Yüksek yastık kullanmak burun tıkanıklığınıza iyi gelebilir en azından rahat uyumanızı sağlar.

Önemli not: Verdiğimiz öneriler her ne kadar doğal reçeteler olsa da olası alerjik reaksiyonları önlemek için mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar