Sağlık
Corona virüs nedir? Corona virüs belirtileri nelerdir? 19.03.2020

Korona virüs, koronavirüsü, corona, coronavirüs gibi pek çok tanımı var bu hastalığın. Dünyayı etkisi altına alan bir pandemi olarak görülüyor artık. Önceleri sadece Çin’de görülen ancak zamanla tüm dünyaya son olarak da ülkemize yayılan bir salgın hastalık. Arama motorları; “coronavirüs nasıl bulaşır, coronavirüs nereden yayıldı, coronavirüs belirtileri” gibi başlıklarla dolup taşarken bu konuda pek çok bilinmeyen de beraberinde geliyor. Bir taraftan bilgi kirliliği bir taraftan duymak istediğimiz güzel gelişmeler. Evlerimizden dahi çıkamadığımız, iş yerlerinin home Office çalışma stilini benimsediği şu günlerde iki lafımızdan biri corona virüs. Peki nereden çıktı bu virüs ve ne ara hayatımıza kastedecek kadar ilerledi?

                                                  

Coronavirüs nedir, kısaca…

Coronavirüs’ün ne demek olduğundan bahsedelim önce. Dünya üzerinde ilk olarak 1960’lı yıllarda görüldü; bilimsel adı 2019-nCoV olan virüs tipidir. Yaygın olarak koronavirüs ya da coronavirüsü olarak biliniyor. Coronavirüs Çin’in Wuhan bölgesinden çıkan ve dünyaya yayılan bir hastalık. Aslında daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle benzerlik gösteriyor; bu tip virüsler ile aynı gruptan. Grip gibi başlıyor; soğuk algınlığına benzer bir tablo ile karşımıza çıkıyor. İlerleyen zamanlarda kuru öksürük, yüksek ateş ve nefes darlığı gibi belirtiler ekleniyor bu tabloya. Dünya genelinde binlerce ölüme neden olan virüse ne yazık ki Türkiye’de de rastlandı. Vaka sayısı her geçen gün artarken aldığımız önlemlerle de bir an önce üstesinden gelmeye çalışıyoruz.

Coronavirüs belirtileri nelerdir?

Sinsi bir hastalık değildir, belirtileri açıkça meydandadır. Coronavirüs’ün belirtilerini şu şekilde sayabiliriz;

  • Kuru öksürük
  • Ateş ve halsizlik
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Eklemlerde ağrı
  • Zatürre belirtileri
  • Solunumda sıkıntı özellikle nefes darlığı
  • İshal ve bulantı
  • Yemek yiyememe, iştahsızlık
  • Nezle
  • Denge sorunları
  • Psikolojik açıdan değişim, mutsuz olma
  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Gözün sürekli sulanması ve beraberinde görme bozuklukları

Coronavirüs nasıl bulaşır?

Mevsimsel grip ile benzer yollarla bulaşır. Yakın temas, öksürük, hapşırma ve hatta tokalaşma ile bile bulaşabilir. Ağız burun yoluyla bulaşan virüs, önce solunum yollarından girer ve buradan tüm vücuda yayılır. Bugüne kadar olan ölümlerin birçoğunun alt solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olduğu biliniyor. Virüs ciğerlere inmeden önce biraz boğazda kalıyor ve daha sonra ciğerlere inerek hastada tablonun kötüleşmesine yol açıyor.

 Coronavirüs tedavisi nasıldır?

Son dönemlerde coronavirüs aşısı için son çeyreğe girildiği söyleniyor. Uzmanlar, bu ölümcül virüs için ilaç geliştirme konusunda hummalı bir çalışma halinde. Şu an bilinen bir tedavisi yok ancak üzerinde çalışılan ilaçların artık bu ölümcül virüse bir dur diyeceğine inanıyoruz.

Coronavirüs’ten nasıl korunabiliriz?

Coronavirüs için maske takanlarla dolu havaalanları. Klasik ameliyat maskelerinin coronavirüs’ten koruma anlamında bir etkisi olduğu düşünülmüyor. Bunun için filtreli maskelerin daha etkili olduğu söyleniyor. Bunun haricinde insanlarla aramıza mesafe koyarak virüsten korunmaya çalışabiliriz. Ellerimizi sık sık yıkamak, yabancılarla temasın ardından elleri yıkamak ve mümkünse tokalaşmaya dahi bir süre ara vermek virüse karşı alacağımız önlemlerden birkaçı. Bunların yanı sıra dışarıdan geldikten sonra gargara yapmak ve burnumuza su çekmek de alacağımız önlemlerden. Daha önce söylediğimiz gibi virüs bir süre boğazda kalıyor sonra ciğerlere iniyor. Bu nedenle dışarıdan geldikten sonra burnumuza su çekmek ve gargara yapmak önemlidir.

Coronavirüs daha çok kimlerde görülür?

Herkese bulaşabilen bir hastalık ancak özellikle yaşlılarda daha çok rastlanıyor. Uzmanlara göre 65 yaş ve üzeri kişilerde, kronik hastalıkları bulunanlarda, akciğer hastalıklarına sahip olan hastalarda virüs daha çok görülüyor. Ayrıca şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin de dikkat etmesi gerekiyor.

 

Benzer Yazılar