Sağlık
Corona virüs salgınında doğru el yıkama nasıl olmalı? 24.03.2020

Her yeni gün yeni bilgilere uyanır olduk. Corona virüs hayatımızı tam anlamıyla ele geçirdi diyebiliriz. Ancak bu sınavdan başarı ile çıkacağımıza dair inancımız da tam. 14 gün kuralına uyarak, karantina süresince evden çıkmayarak, uzmanların uyarılarını dikkate alarak bu süreyi atlatacağız. Önemli olan “evde kal” çağrısına uymak ve bunu sadece kendimiz için değil sevdiklerimiz için de yapmak. Biz evde kalırsak onlarca canı koruma altına almış oluruz çünkü. Uzmanların ısrarla söylediği hijyen kurallarından biri bugünkü konumuz; el yıkamak. Corona virüs nasıl bulaşır sorusunun ilk yanıtlarından biri temas yolu. Temas yolu ile virüsün bulaşma riski var bu nedenle dokunduğumuz her şey bizim için potansiyel bir virüs kapma riski. Corona virüsten korunmanın yollarından en etkili olan su ve sabuna her zamankinden daha fazla dokunmak. Burada önemli olan elleri hızlıca ve “yıkamış olmak için” değil hakkını vererek yıkamak. Hakkını vermeden kastımız da uzmanların sıklıkla dile getirdiği 20 saniye kuralı. 20 saniye boyunca elleri aşağıdaki tabloda olduğu gibi yıkamak gerekiyor. Bu süre zarfında tırnak aralarına ve parmak aralarına da ekstra özen göstermek gerekiyor.

  

5 adımda doğru el yıkama

  • Ellerinizi ılık suyun altına tutun ve ıslatın.
  • Ellerinizin içine, parmak aralarına ve tırnak içlerine sabun gelecek şekilde elleriniz köpürtün.
  • İki elinizi birbirine sürtün ve peeling yapar gibi bir süre yıkamaya devam edin.
  • Ellerinizi suyun altına tutun ve tüm sabundan arındırın.
  • Ellerinizi iyice duruladıktan sonra havlu kâğıt ile ellerinizi kurulayın ve sonra havlu kâğıdı atın. Eğer havlu kâğıt yerine havlu kullanıyorsanız bu durumda havluyu sık sık değiştirin ve yıkayın.

Elleri ne kadar sıklıkla yıkamalı?

Evin içinde olmanız ellerinizi yıkamamanız anlamına gelmiyor. Ellerinizi düzenli olarak yıkamanız önemli. Bunları da aşağıdaki gibi sıralayalım;

  • Market alışverişinden geldikten sonra dirseklerinize kadar sabunlanın ve hatta imkânınız var ise duşa girin. Giysilerinizi de balkona ya da açık havanın olduğu bir yere koyun ve 2 saat süreyle havalandırın.
  • Ortak kullanım alanlarından çıktıktan sonra da ellerinizi yıkayın.
  • Yemek hazırlamadan önce, özellikle çiğ sebzelere dokunduktan sonra yıkayın.
  • Sofraya oturmadan önce yıkayın.
  • Kimseyle tokalaşmayın ve yakın temastan kaçının. Her seferinde ellerinizi dezenfekte edin.
  • Marketten aldığınız eşyaları yerleştirdikten sonra ellerinizi yeniden yıkayın.
  • Ayakkabılarınıza dokunduktan sonra da ellerinizi iyice yıkayın. Mecbur kalıp dışarı çıktıysanız ayakkabılarınızı mutlaka açık havada bir süre bırakın.
  • Bilgisayar, kumanda, tablet ve cep telefonu gibi cihazlara dokunduktan sonra yine ellerinizi yıkayın.

El dezenfektanı ne zaman kullanmalıyız?

El dezenfektanları ya da 80 derece kolonyalar ellerinizi mikroplardan korur. Ancak aynı zamanda eğer çok sık ve aşırı kullanırsanız ellerinizi tahriş de edebilir. Bunu önlemek için ellerinizi öncelikle su ve sabunla sık sık buluşturun. Dışarı çıkmak zorunda kaldıysanız ve ellerinizi temizlemeniz için su ve sabun yok ise bu durumda cebinizde mutlaka dezenfektan bulundurmanızda yarar olacaktır.

Corona virüsten korunmanın en etkili yollarından biri ve hatta önde geleni hijyen kurallarına uymaktır. Bunu sağlamanın yolu da evi düzenli olarak temizlemekten ve el hijyenini sağlamaktan geçiyor.

Benzer Yazılar