Sağlık
Corona virüs’ten korunma yolları 23.03.2020

Corona virüs nedir, corona virüs nasıl bulaşır, corona virüs son durum, corona virüs’ten korunma yolları derken gündemimizin ilk maddesine birden oturuverdi bu pandemi. Pandemi diyoruz çünkü artık corona virüs pandemi yani salgın ilan edildi. Corona virüs için alınan önlemler bakımından tedarikliyiz en azından bilincimiz yerinde, hastalığı tanıyoruz. Sosyal mesafe kuralına uyuyoruz, 14 gün kuralına hakimiz, karantina süresince ne yapmamız gerektiğini biliyoruz vs. Tabi bu kuralları hiçe sayan ve kendi sağlığını umursamadığı gibi başkalarının sağlığını da önemsemeyen bir kesim yok değil. Bu kesim sahillerde keyfine bakarken, onlar yüzünden salgın daha da yayılıyor. Uzmanlar “evde kal” diye bağırırken, bilinçli insanlar konuya hakimken ne yazık ki bazı kesimlerce hala dikkate alınmıyor. Bizler bilinçli bireyler olarak her şartı yerine getiriyoruz. Bu yazımızda corona virüs’ten korunmanın yollarını kaleme alacağız; corona virüs önlemleri, corona virüs’ten korunmanın yolları, corona virüs için ne yapmak gerekir hepsi yazımızın ilerleyen detaylarında sizleri bekliyor.

Corona virüs’ten korunma yolları nelerdir?

80 derece kolonyalar, anti bakteriyel jeller, tıbbı maskeler, tıbbi eldivenler… Bunları artık hayati birer ekipman olarak düşünün. Dışarı çıkarken maske ve eldiven takılması konusunda uzmanlar ikiye ayrılıyor. Bazıları sokağa çıkarken eldiven takılmasını önerirken bazısı bunun mikropları daha çok arttırdığını söylüyor. Açıkçası biz de tam olarak bilemiyoruz ne yapmamız gerektiğini ancak bildiğimiz şu ki her söyleneni can kulağı ile dinliyoruz. Corona virüs’ten korunmanın yollarını ve yapılması gerekenleri birkaç madde ile özetleyelim;

  • Eğer yurt dışına çıkıp yurda geri döndüyseniz 14 gün boyunca karantinada kalın ve evinizden dışarı çıkmayın. Bu süre içinde ziyaretçi kabul etmeyin ve mümkünse kendinizi izole ederek bir süre dış dünya ile bağlantıyı kesin.
  • Ellerinizi 20 saniye kuralına göre yıkayın. Yani 20 saniye boyunca uzmanların önerdiği şekilde avuç içi ve tırnaklarınızı temizleyin. Sabun ve suyu hayatınızın baş köşesine koyun.
  • Anti bakteriyel jellerle düzenli olarak ellerinizi temizleyin ancak aşırıya kaçmayın. Bir süre sonra ellerinizde hassasiyet yaratabilir çünkü.
  • Mümkün olduğu kadar evden çıkmayın ve uzmanların “evde kal” uyarılarını dinleyin. Eğer market alışverişi için çıkmanız gerekiyorsa da mutlaka tıbbi maske takın.
  • Ellerinizi sık sık 80 derece kolonya ile ovalayın. Kolonyanın 80 derece olması virüs açısından önemli bir nokta.
  • Dışarıdan geldikten sonra kıyafetlerinizi çıkarın ve havalandırın. İmkânınız varsa her dışarıdan gelişte kıyafetlerinizi yıkayın.
  • Öksürük, ateş, nefes darlığı ya da solunum sıkıntınız var ise mutlaka sağlık kuruluşunu arayın ve doktor desteği alın.
  • Kelle paça, kemik suyu gibi çorbaların hastalığı önlediğine dair görüşler var ancak uzmanlar corona virüs’ten koruyan bir yiyecek ya da içecek olmadığını söylüyor. Bunların yanı sıra henüz corona virüs tedavisinde kullanılacak bir corona virüs ilacı ya da corona virüs aşısı da yapılmadı. Çalışmalar olsa da henüz resmî açıklama ne yazık ki gelmedi.
  • Corona virüs’ten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz önemli. Bol bol vitamin almaya dikkat edin bu süreçte.
  • Alkali suyunun vücudumuza iyi geldiği söyleniyor.
  • Ilık su içmek, limonlu ılık su içmek ve benzeri gibi şeylerin de yararlı olduğu söyleniyor.
  • Sarımsak ve soğan yemenin uzmanlara göre corona virüs ile bir alakası yok. Genel olarak sağlıklı olsa dahi virüsleri yok etmede ya da bulaşıcılığını kırmada kesin bir etkili bulunmuyor.
  • Uzmanlara göre corona virüs’ten korunmanın en ama en etkili yolu elleri düzenli olarak sabun ve su ile yıkamak. Çünkü virüs, temas ile bulaşıyor. Corona virüs’ün sıcağa dayanamadığı yolunda birtakım açıklamalar var. Bazı görüşlere göre güneşi ve sıcağı sevmeyen bu virüs, yaz ayları geldikçe kendini yok edecek ve ölecek.

Bu karantina süreci, corona virüs salgını boyunca birçok bilgi yayılacaktır şüphesiz. Kimileri gerçek bilgiler iken kimileri bilgi kirliliği olabilir. Bu nedenle kulaktan dolma değil doktordan duyma bilgileri yol haritamız yapmamızda yarar var. Doktorların, uzmanların yaptığı açıklamaları dikkate almalı ve mümkün mertebe bilgi kirliliğine kulaklarımızı tıkamamız en iyisi olacaktır.

Benzer Yazılar