Sağlık
Diyette Kabızlık Nasıl Geçer? 09.05.2022

Kilo vermenin önündeki en büyük engellerden biri kabızlıktır. Belki kilo vermiş olsanız bile bunun tartıya yansıması zaman alacaktır. Kabızlık, yarattığı his ile de bırakın kilo vermeyi kilo almış olma ihtimalini akla getirir ki bu diyet döneminde en büyük motivasyon kayıplarından biridir. Sağlıklı bir beslenme programının uygulandığı diyetlerde kabızlık sorunu yaşanmaz. Düzenli egzersizin de eşlik ettiği ve kalsiyum, protein, mineral ve vitamin bakımından zengin bir diyetin uygulanması kilo vermenin en “doğal” yollarından biridir. Her zaman kilo vermenin bir uzman eşliğinde olması gerektiğini vurgulamamızın önemi burada da bir kez daha karşımıza çıkıyor. Uzmanlar neyi ne oranda ve ne zaman yememiz gerektiğini çok iyi bilir. Bu sayede ölçülü ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturulur. Kilo vermeyi desteklediği gibi kabızlık gibi sorunların oluşmasını da minimuma indirir. Bugün sizlerle diyette kabızlık hakkında konuşacağız.

Diyette kabızlık nasıl giderilir?

Diyette kabızlığı önlemenin ilk ve tek şartı doğru ve dengeli beslenmedir. Beslenme düzeniniz ne olursa olsun su tüketimi ana noktadır. Düzenli olarak su tüketilmezse kabız olmak kaçınılmaz olacaktır. Alkali sularlar da su tüketimi desteklenebilir. Suyun içine atacağınız bir dilim limon hem size enerji verecek hem de su içme motivasyonunuzu arttıracaktır. Şimdi gelin diyette kabızlığın giderilmesinde rol oynayan etkenlere kısaca bir göz atalım.

1-      Bol sıvı tüketimi

Yukarıda da söylediğimiz gibi bol sıvı tüketimi kabızlığı önlemeden en etkili yöntemlerden. Diyet yaparken bağırsakların çalışması çok önemlidir. Bu nedenle vücudunuzuz ihtiyaç duyduğu suyu mutlaka günlük olarak almanız gerekir. Her bünyenin su ihtiyacı farklılık gösterir. Normalde günde 2 litre idealdir ancak bazı durumlarda suyun miktarı kişiye göre değişecektir. Bu nedenle su içme konusunda vücudunuzu dinlemeniz daha sağlıklı olacaktır.

2-      Lifli gıda desteği

Lifli gıdalar hem tok tutmayı sağlar hem de sindirim sistemini düzenler. Diyette kabız olmamak için lifli besinleri mutlaka menüye eklemek gerekir. Brokoli, kabak, karpuz, karnabahar, erik gibi lezzetler lif bakımından zengindir. Yanı sıra yeşillikler de kabızlığı önlemede fayda sağlar. Sebzeleri doğru porsiyonlarda diyet listemize katmak, kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.

3-      Posalı meyveler yemek

Posalı meyveleri özellikle ara öğünlerde yemek, kabızlığı önlemede çok etkilidir. Posa aynı zamanda bağırsak sağlığını korur ve diyeti de destekler. Şeftali, armut, elma gibi meyveler sindirim sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynar.

4-      Hareket etmek

Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri hareketsiz bir yaşamdır. Sağlık durumunuz el veriyorsa yürüyüş yapabilir ve vücudunuzu harekete geçirebilirsiniz. Bu sayede bağırsaklarınız aktif hale gelir ve sindirim sorunları ortadan kalkar.

5-      Baharatları diyete sokmak

Faydalı baharatlar, diyet sürecini lezzetlendiren en önemli eklentilerdendir. Tarçın, sumak, pul biber, nane, kekik gibi baharatlar bağırsakları canlandırır. Özellikle tarçının kan şekerini dengelediği bilinir. Tarçını yemeklere katmak bağırsak sağlığına direkt etki edecektir.

6-      Tahıllı gıdalardan destek almak

Beyaz unun çok sık tüketilmesi bir süre sonra bağırsakları yoracaktır. Bunu önlemek için beyaz unu, tam tahıllılarla değiştirmek daha etkili olacaktır. Tam tahıllı ekmekler, sindirim dostudur. Makarnadan vazgeçemeyenlere tam tahıllı makarnalar önerilebilir. Aslında diyette yasak yoktur; her şey basit yer değişimlerinden ibarettir. Beyaz un yerine tam tahıllı seçeneklere ağırlık vermek hem diyet dostu olacaktır hem de bağırsak sağlığını koruyacaktır.

7-      Bitki çayları

Abartıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından da destek alınabilir. Yeşil çay, rezene çayı, kiraz sapı çayı, kayısı çayı, form çayları gibi çaylar kabızlığın giderilmesine katkı sağlayabilir. Ancak bunların içinde bulunan bazı maddeler bir süre sonra bağırsak sağlığını olumsuz da etkileyebilir bu nedenle bitki çayı tüketimini sınırlı tutmalı ve mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz.

Benzer Yazılar