Sağlık
Karın Bölgesindeki Ödem Nasıl Atılır? 13.09.2021

Diyet yapsanız da tartıda fazla çıkmanızın başlıca nedenlerinden biri olan ödemi konuşacağız bugün. Özellikle karın bölgesinde hissedilen şişkinlik ve ödem, motivasyonu etkileyen önemli bir etkendir. Diyet listesine tam olarak uysak da bazen tartıda fazla çıkabilir, kendimizi şiş ve rahatsız hissedebiliriz. Bunun birden fazla nedeni olabilir. Bir gün önce yapılan uzun bir yolculuk bile vücudun ödem tutmasına yol açabilir. Kısa sürede kilo verdiren şok diyetler daha çok ödem atmaya yöneliktir. Yağ kaybı çok olmaz çünkü bu kadar kısa sürede yağ kaybı oldukça zordur. Kabak detoksu, detoks içecekleri ve benzeri gibi ürünler vücuttaki fazla ödemi atmak için işe yarayabilir. Ancak öncesinde ödemin kaynağını bulmalı ve ona göre bir tedavi ya da diyet uygulamak gerekir. Yazımıza başlamadan önce şunu belirtmek gerekir ki her ödem fazla kilodan kaynaklanmayabilir. Bazı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. Bu nedenle ödeminiz artık sizi rahatsız edecek boyuta ulaştıysa öncelikli olarak bir uzman görüşü almanızda yarar olacaktır. Ödemin kaynağını öğrendikten sonra doktorunuzun önereceği tedavi şekli ile ödemlerinizden kurtulabilirsiniz. Biz bugün biraz daha kilodan kaynaklanan ödeme değineceğiz. Öncelikle ödem nedir kısaca bahsedelim ve daha sonra vücuttan ödem nasıl atılır sorusunun yanıtına değinelim.

Ödem nedir?

Vücut dokularında oluşan iltihaplar sebebiyle aşırı sıvı birikmesi neticesinde oluşan şişliğe ödem denir. Ödem sıklıkla bacaklarda, kollarda, ellerde bulunur. Ancak karın bölgesinde de ödem görülebilir, şişlik hissedilebilir. Ödem hamilelik sırasında oluşabileceği gibi yaralanma neticesinde de meydana gelebilir. Bazı durumlarda ödem kalp, böbrek ya da karaciğer hastalıklarından kaynaklanabilir ya da bir ilacın yan etkisi olarak karşımıza çıkabilir. Ödem bazı hastalıkların belirtisi olabilir yanı sıra yanlış beslenme düzeninden de kaynaklanabilir.

Vücutta ödem belirtileri nelerdir?

Ödem kendini fazlasıyla belli eder. Özellikle kol ve bacaklarda şişlik oluşabilir. Ciltte gerginlik ve parlama görülebilir. Şiş olan bölgelere birkaç saniye baskı yapıldığında çukurluk oluşabilir. Karın büyüklüğü artabilir. Ödemin yanında nefes darlığı, solunum zorluğu ve göğüs ağrısı hissediyorsanız bu acil bir durum olabilir; mümkün olan en kısa sürede doktorunuza durumu bildirmenizde fayda olacaktır. Ödem neden olur sorusunun birden fazla yanıtı vardır.  Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak ya da yatmak da bir ödem sebebidir. Çok fazla tuzlu yiyecek tüketmek ödeme neden olur çünkü tuz başlıca ödem sebebidir. Az su içilmesi de vücutta ödeme yol açabilir. Adet öncesi vücut su toplayabilir ve bu ödem oluşumuna yol açabilir. Bir gün önce uzun bir seyahat yapmak, ertesi gün ödem oluşumuna neden olabilir. Özellikle uzun araba seyahatleri sonrasında ödem gözlemlenebilir. Hamilelik de ödeme neden olur. Yanı sıra bazı ilaçlar ödem oluşumuna yol açabilir.

Ödem nasıl geçer?

Ayaktaki ödem nasıl atılır, bacaklarda ödem nasıl giderilir, karın bölgesindeki ödem nasıl atılır, vücuttan ödem nasıl atılır gibi soruların yanıtları ile devam edelim. Vücuttan ödemi atmanın yolları çeşitlidir. İlk ve en etkili yöntem bol bol su içmektir. En hızlı ödem söktürücü sudur. Evet, aslında ödem söktürücü kürler de oldukça işe yarar ancak su, hayatımızdaki en etkili kaynaklardandır. Tuz tüketimini azaltarak ödemin gitmesini sağlayabilirsiniz. Vücut için tuz da elbette gereklidir ancak sağlıksız tuz tüketimi başta ödem olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açar. Vücuttaki fazla tuz, dokulara su çeker ve bu da vücudun ödem tutmasına yol açar. Düşük tuz diyeti ile ödemlerinizden kolayca kurtulabilirsiniz. Burada mutlaka bir uzman desteği almanızda yarar olacaktır. Vücutta ödem yapan bir diğer ürün ise işlenmiş gıdadır. Marketten satın alınan kutulu, dondurulmuş konserve ürünleri ödeme yol açabilir. Eğer son zamanlarda vücudunuzda fazlaca ödem hissediyorsanız, hazır yiyeceklerden uzak durmanızda yarar olacaktır. Dengeli bir beslenme düzenini benimsemek, ödem atmanın yollarından biridir. Aç kalarak kilo verilmez. Kilo vermenin tek şartı dengeli ve doğru beslenmektir. Kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, yeşil fasulye, yeşillik, kabak, ananas, pırasa gibi sebzeler ödem atmaya yarayabilir. Aynı zamanda yaban mersini, kiraz, domates, kabak ve biber gibi antioksidan içeren gıdalar da yararlı olabilir. Et tüketimini şu günlerde azaltmanızda yarar olabilir.  Bazı etlerde tuz miktarı fazladır ve tuz ödeme yol açar. Aşırı yağ tüketimi de sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Vücuttan ödem atmanın yollarından belki de en etkili olanı su tüketimidir. Ödem sudan oluşur ancak ödemi atmak için yine su imdada koşar. Su, vücudu temizler ve bu sayede fazla ödemlerin atılmasına yarar. Ödemli hissettiğiniz günlerde kafein alımını da sınırlandırmanızda yarar olacaktır. Son olarak egzersizlerden de bahsedelim. Vücuttan ödem atmanın yollarından biri de egzersizdir. Düzenli olarak yapılan sıkı bir egzersiz programı, vücuttan ödemi atmaya yarar. Eğer özel bir sağlık durumunuz yoksa ve doktorunuz da uygun görüyorsa yaşınıza uygun olarak düzenli bir biçimde egzersiz yapabilir ve vücudunuzun ödem tutmasının önüne geçebilirsiniz. Bitki çaylarından da bu süreçte destek alabilirsiniz ancak bitki çayı tüketimini sınırlandırmanız önemli zira onun da fazla içilmesi bir takım sorunlara yol açabilir. Eğer ciddi bir ödem sorununuz varsa mutlaka bir doktora danışıp uzman bilgiler ışığında ilerlemenizde fayda olacaktır.

Benzer Yazılar