Sağlık
Kabak Detoksu Nedir? Kabak Detoksu Nasıl Yapılır? 12.12.2020

Eskiden yaza giriş döneminde kışın alınan kiloları verme telaşı olurdu. Malum, kışın sürekli evde olmanın ya da aktiviteyi hava şartlarına bağlı olarak yapmanın olumsuz yanları bir hayli fazlaydı. Ancak öyle bir dönemde yaşıyoruz ki artık yazın da evdeyiz kışın da. Korona virüs pandemisiyle uğraştığımız şu dönemde, geçtiğimiz yazı büyük bir çoğunluğumuz evde geçirdik. Bu kışı da böyle geçirecek gibi duruyoruz zira artan korona virüs vakaları ne yazık ki evde durmanın altını önemle çiziyor. Evde olunca, istediğimiz randımanda spor ya da diyet yapmakta zorlanabiliriz. Hele ki kış şartlarını da işin içine katarsak durum pek parlak olmayabilir. Ve fakat bu durumu avantaja çevirmek bizim elimizde. Sağlıklı bir diyet programı ile fazla kilolardan arınabiliriz ancak bu iş öncelikle kararlılık gerekiyor. Beynimizin ikna olduğu bir işe midemizin ikna olmaması imkânsız. Bu nedenle eğer karar vermişsek zaten yolu yarılamış sayılırız. Bu karar aşamasını hallettikten sonra birkaç “yer değişimi” bekliyor bizi; beyaz ekmeği tam buğdayla değiştirmek, tuzlu peynirleri az tuzluya çevirmek, cipsleri bir süre sadece reklamlarda izlemek ve benzeri gibi. Ancak bunlar gözümüzü korkutmasın, zira işin ucunda şahane bir görüntü bizi bekleyecek aynada. Diyet yapmak uzun ve meşakkatli bir süreç. Kimi zaman iniş çıkışlar olabilir kimi zaman yerimizde sayabiliriz. Ancak bunlara da fazlasıyla hazırız. Bazen vücudu şaşırtmak gerekebilir. Bu şaşırtma noktasında da devreye detoks kürleri girer. Bazen detoks sularından destek alırken bazen de sebzelerin gücünden yardım alırız. Detoks kürü denince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz kabak detoksu. Diyet devam ederken vücudu toksinlerden arındırmak için ara sıra kabak diyeti uygulanabilir. Burada elbette dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bugün konumuz kabak detoksu, bakalım ilerleyen satırlarda bizleri neler bekliyor…

Kabak detoksu nedir?

Kilo vermek için kalorisi düşük, su oranı ve lif oranı yüksek gıdalar tercih edilir ki bu nokta akla ilk gelenlerden biri kabaktır. Kabağın su içeriği oldukça fazladır. Buna karşın kalorisi de oldukça azdır. Kabak sebzesine arama motorlarında “3 günde 2 kilo verdiren diyet” ya da “3 günde 3 kilo verdiren diyet” gibi iddialı cümleler içinde rastlamak mümkündür. Vaatler kişiye göre değişiyor olsa da kabak detoskunun oldukça etkili bir zayıflama yöntemi olduğu da bir gerçek. Öğlen ve akşam öğünlerinde tüketilen kabak detoksu ile inatçı kilolardan ve ödemden kurtulmak kolay. Çok düşük kalorili, hızlı zayıflatan ve hafif olan kabak detoksu ile vücut güzel bir arınma sağlar. Kabak bol su içerir bu nedenle kalorisi düşük sebzelerden biridir. 1 adet orta boy kabak ortalama 28-29 kalori içerir. Kalorisi her ne kadar düşük olsa da A-B-C-E-K vitaminleri bakımından da zengindir. Şimdi gelin kabak detoksu nasıl yapılır detaylara geçelim.

Kabak detoksu nasıl yapılır?

Kabak detoksu 3 günden fazla yapılmamalıdır. Zaten adı üstünde “detoks” olan hiçbir kür uzun süre yapılmamalıdır aksi durumda sakıncalı durumlar doğurabilir. Kabak detoksunu hazırlamak oldukça kolaydır. Kabak detoksu için gereken malzemeler; 2 adet orta boy kabak, 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 2 adet ceviz içi, isteğe bağlı dereotu, nane, kırmızı biber, karabiber ya da kekik. Şimdi gelelim kabak detoksu nasıl yapılır anlatmaya… Önce 2 adet orta boy kabağı ince ince rendeleyin. Rendelediğiniz kabakları yağsız tavada ve kısık ateşte pişirin. Diriliğini alması yeterli olur. Ocağın altını kapattıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı kadar yoğurt ve ceviz içlerini ekleyip karıştırın. Üzerine dilerseniz dereotu ya da kekik gibi baharatlar ekleyebilirsiniz. Özellikle kekik, bu küre çok yakışacaktır. Hazırladığınız karışımı öğlen ve akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki o da kahvaltı! Kabak detoksu yapacaksanız kahvaltı atlamayın. Protein bakımından zengin bir kahvaltı yapmanız hem sizi tok tutacak hem de gün içinde daha zinde olmanızı sağlayacaktır. 2 yumurta, az tuzlu ya da tuzsuz peynir ve yeşillikten oluşan bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ara öğünlerde ölçülü meyve tüketimi anlık acıkmalarınıza iyi gelebilir. Zengin kahvaltının amacı uzun süre tok kalmayı sağlamaktır. Ara öğünde tüketeceğiniz meyve aynı zamanda lif içeriği sayesinde metabolizma hızınızı da arttıracaktır. Tok tutması da cabası. Kabak detoksunun 3 gün uygulanması önerilir. 3 günün sonunda toksinlerden kurtulmak, fazla yağları eritmek ve vücudu arındırmak mümkündür.

Kabak detoksunu kimler yapabilir?

Kabak detoksu gibi detoks kürleri herkes için uygun değildir. Örneğin hamileler, emziren anneler ya da kronik hastalığı olan kişiler için uygun değildir. Kabak detoksunu uygulamadan önce sağlıklı bir birey olsanız dahi mutlaka hekiminize danışmanızı öneririz. Zira herkes için fayda sağlayan kürler, sizin için sakıncalı olabilir çünkü bu tarz detoksların ya da kürlerin etkisi kişinin metabolizmasına ve bünyesine bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ve sizin için uygun olduğuna emin olmadan bu tarz detoks programlarını uygulamamanız önerilir.

Kabak detoksu yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Her detoksun kendine özgü kuralları vardır. Öncelikle şunu belirmek gerekir ki hiçbir detoks kürü sonsuz fayda sağlamaz ya da hiçbir kür tek başına etkili olmaz. Kısa sürede kilo verebilirsiniz ancak sağlıklı beslenmeyi hayatınızın bir parçası yapmazsanız sonuç kalıcı olmayacaktır. Bu nedenle yapılan kürü mutlaka sağlıklı yaşam ile desteklemeniz gerekir. Örneğin spor yapabilir ya da zararlı yiyecekleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Detoks yaparken protein, vitamin ve mineral bakımından zengin bir kahvaltıyı mutlaka yapın. Bu sayede hem vitaminsiz kalmamış olursunuz hem de gün boyu daha az acıkırsınız. Öğünleri bu süre zarfında tam saatinde yapın; olası atlamalar ya da gecikmeler detoks programını olumsuz etkileyebilir. Bol bol sıvı almak detoks kürünün olmazsa olmazıdır. Gün içinde 2 buçuk litre su içmek çok önemlidir. Hazır gıdalardan, aşırı yağlı ya da aşırı tuzlu besinlerden kaçınmanızda yarar var. Ara öğünleri atlamamak ve enerjiyi bu öğünlerden sağlamak da önemlidir. Gün içinde imkânınız varsa hareket edebilir ya da çıkıp kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.

Önemli Not: Hiçbir kürün ya da detoksun %100 sağlık güvencesi yoktur. Kimine iyi gelen kür, bir başkasının sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kabak detoksu ya da benzeri kürleri yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Kabak detoksu zararlarından kaçının.

Benzer Yazılar