Sağlık
Dumping Sendromu Nedir Ve Nasıl Önlenir? 09.06.2017

Damping sendromu, bariatrik cerrahiyi takip eden en sık görülen durumdur. Kısmi gastrektomi uygulanan kişilerin prevalansı yüzde 50'ye kadar çıkmaktadır. Ancak araştırmalar kilo vermenin damping semptomlarının varlığına bağlı olmadığını ileri sürdü; Aslında, damping sendromu bazı insanlar için kilo alımına neden olabilir. Ayrıca rahatsız edici semptomlara ve yiyecek alımından kaçınarak yaşam kalitenizi önemli ölçüde düşürebilir.

Araştırmacılar, bariatrik ameliyat geçiren hastaların sayısıyla birlikte damping sendromu gibi gastrointestinal komplikasyonları olan hastaların sayısının artacağını da belirtti. Bu nedenle, herhangi bir tür bariatrik cerrahiyi düşünen kişilerin olası komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. Ayrıca, bu tür bir kilo verme prosedürüne devam etmeyi seçtikleri takdirde damping sendromu gibi konuları nasıl ele alacağınızı bilmek de önemlidir.  

Özel diyet değişiklikleri ve pektin gibi viskoz gıda katkı maddelerinin kullanılması ile damping sendromlu insanlar sağlıklı ve rahat bir yaşam yaşayabilmelidir.

Damping Sendromu Nedir?

Hızlı gastrik boşaltma olarak da adlandırılan atma sendromu, gıdalar (özellikle şeker) mideden çok hızlı bir şekilde duodenum adı verilen ince bağırsağın ilk bölümüne doğru hareket edince ortaya çıkar. Mide ve duodenum, hem üst gastrointestinal (GI) sistemin bir parçasıdır. Bu, sindirim sisteminizin, besin ve sıvıyı yuttuğunuz bölgedir ve mideye aktarılır, yavaş yavaş bağırsak içine pompalanır ve gerekli besin maddeleri için emilir.

İki tür damping sendromu vardır. Erken atma sendromu ile, semptomlar yemekten 10-30 dakika sonra ortaya çıkar. Geç damping sendromu, yemekten 2-3 saat sonra belirgin semptomlara neden olur. Erken atma sendromu, büyük bir öğün tükettikten  sonra bağırsağa hızla ilerlediği için yiyecek parçacıklarının midede depolanmasıyla ilgili bir sorundur. Geç damping sendromu, şekeri bağırsağa harekete geçirirken bir sorundur. Şekerin hızlı bir şekilde serbest bırakılması vücudun kan şekeri seviyesini yükseltir. Kan şekeri seviyesinin yükselmesi pankreasta ince bağırsağa giren büyük miktarda şekeri emmek için insülin salınımını arttırır. Bu da kan şekeri düzeyleri ve hipoglisemi semptomlarında hızlı bir düşüşe neden olur.

Dumping Sendromu Belirtileri

Damping sendromunun ilk bulguları ve belirtileri , yemek yedikten sonra, özellikle de şeker seviyesi yüksek olduğunda ortaya çıkar. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:



  • Mide bulantısı


  • Kusma


  • Karın ağrısı ve kasılması


  • İshal


  • Şişkinlik


  • Baş dönmesi veya başınızı çarpık hissi


  • Zayıflık


  • Kızarma (kızarma)


  • Terlemek


  • Yemeklerden sonra yatmak istemek


  • Artan nabız

Sıvının ince barsak içine hızlı hareketi, karın distansiyonu, kramp-benzeri kasılmalar, şişkinlik ve diyare gibi çöp sendromu semptomlarına neden olur. Damping sendromu tanısı koyan doktorlar için en önemli klinik ipuçlarından biri yemeğinizden sonra derin bir yorgunluk yaşanmasıdır.

Vücudunuz ince bağırsağa giren şekerleri emmek için büyük miktarlarda insülin salgılarken, kan şekeri seviyeleri düşer. Bu düşüş, geç  atma sendromunun aşağıdaki semptomlarına neden olur:



  • Zayıflık


  • Terlemek


  • Baş Dönmesi


  • Hızlı veya düzensiz kalp atış hızı


  • Karışıklık


  • Açlık


  • Saldırganlık


  • Titreme

Erken damping sendromu en sık rastlanan damping sendromudur. Tek başınıza veya geç belirtilerle birlikte görülebilir. Bazen damping sendromu iki ayrı bölüme ayrılabilir. Bunun nedeni, erken döküm semptomlarının geç atma belirtilerine karışması, tüm hastalık spektrumuna benziyor olmasıdır. Diğer vakalarda erken atma  belirtileri, geç atma belirtileri gelişmeden önce giderilir. Ya da, bir hasta geç damping belirtileri yaşayabilir.

Damping sendromu da duygusal belirtilere neden olabilir. Bu semptomlar, gıda ve sıvıların tüketimi yakında izlenen rahatsızlık nedeniyle zorlaştıkça, yeme konusunda endişe verici olabilir.   

Dumping Sendromu Sebepleri

Damping sendromu, midenin motor fonksiyonları düzgün çalışmadığında ve gıdaların ve sıvıların serbest bırakılması ve taşınması engellendiğinde ortaya çıkar. Gastrik cerrahi, damping sendromunun ana nedenidir. Araştırmacılar, hastaların yaklaşık yüzde 10'unda görüldüğünü öne sürdü.  

Gastrik anatomideki değişiklikler boşaltma mekanizmalarını rahatsız eder ve sindirilmemiş çok miktarda gıdanın ince bağırsağa çok çabuk ulaşmasına izin verir. Obezite İncelemelerinde yayınlanan bir araştırmaya göre, gastrik baypas ameliyatı yapılan 129 hasta arasından yüzde 12'si yedikten sonra şiddetli yorgunluk bildirdi , yüzde 7'sinde ciddi mide bulantısı ve yüzde 6'sı ciddi bayılma yaşandı. 

Damping Sendromunda Konvansiyonel Tedavi

Diyet değişiklikleri veya takviyeleri damping sendromu semptomlarını hafifletmezse, doktorlar oktreotid ve akarboz gibi ilaçlar reçete edebilir. Oktreotid , yiyeceklerin ince bağırsağa boşaltılmasını yavaşlatan anti-ishal bir ilaçtır. Genellikle doktor ofisine, hastanede veya evde eğitimli bir aile üyesi veya arkadaşı tarafından enjekte edilir. Kısa etkili formülasyonlar günde 2-3 defa cilt altındaki bir damara uygulanmalıdır. Uzun etkili formülasyonlar, 4 haftada bir kez kalçalara uygulanır. Bazı oktreotid yan etkileri ve komplikasyonları şunları içerir: ishal, gaz, baş dönmesi, uyuşukluk, baş ağrısı, görme değişiklikleri, safra taşları ve enjeksiyon yerindeki oluşan ağrılarda buna örnek verilebilir.

Akarboz,  yüksek kan şekerini kontrol eder. Doktorlar sıklıkla bunu tip 2 diyabetli kişilere reçete eder. Akarboz , karbonhidratların yiyeceklerden şekere dökülmesini yavaşlatarak çalışır, böylece kan şekeri seviyeleri yemek sonrası kadar yükseltmez. Akarbozun yan etkileri ishal, gaz, mide bulantısı, mide ağrısı ve kabızlıktır.

Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar damping semptomlarını gidermezse, doktorlar bir takım cerrahi prosedürler uygulayabilir. Bunlara, gastrik bypass ameliyatını tersine çeviren rekonstrüktif teknikler dahildir. Yeniden yapılandırılmış işlemler ağır etkilenen hastalar için saklıdır. Araştırmalar, sonuçlarının genellikle sınırlı etkinlik sunduğunu gösteriyor.

Damping Sendromu İçin Doğal Tedaviler

Diyet

1. Basit Karbonhidratları Sınırla

Damping sendromu olan insanlar için hipoglisemi gibi geç damping semptomlarını önlemek için basit, hızlı emilebilen karbonhidratları diyetlerinden uzaklaştırmaları önemlidir. Rafine karbonhidratlar, aslında doğada var olmayan şekerler ve nişastalardan oluşur. Bu doğal, bütün gıdalardan gelmediği anlamına gelir. Bunun yerine, yiyeceklerin tadını, dokusunu ve raf ömrünü değiştirmek için işlenir, konsantre edilir ve saflaştırılır.

Pişmiş ürünler, rafine edilmiş tahıllar, buğday ürünleri, meyve suları, soda ve masa şekeri ile hazırlanmış gıdalardan kaçının. Ayrıca, basit karbonhidratlar, şekerler ve GI kanalını daha da bozabilen ve damping semptomlarını daha da kötüleştirebilecek kimyasal katkı maddeleri içeren paketlenmiş ve işlenmiş gıdaları yemeyi önlemek de önemlidir.

2. Yüksek Lifli ve Proteince Zengin Gıdalar Tüketin

Lifi  yüksek olan karmaşık karbonhidratları yemek damping sendromlu kişilere yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yapılarının değişmiş rafine karbonhidratlara karşı şeker enjeksiyonu gibi kan dolaşımına girmesine karşın, ani sorunlara  karşı direniş göstermeleri ve zamanla şekere dönüşmelerine sebep olur.  Kompleks karbonhidrat gıdalar düzenli olarak tüketebilirsiniz kök sebzeler (tatlı patates, havuç, maydanoz ve pancar gibi), baklagiller, filizlenmiş tahıl ekmeği ve arpa ve kinoas gibi eski tahıllar.

Proteinli gıdaları tüketmek önemlidir, çünkü vücuda hızlı etkili rafine karbonhidratlardan daha fazla sindirime daha fazla çalışma gerektirir. Temiz, sağlıklı protein kaynakları tüketmeniz kan şekeri seviyenizi dengelemek için de yardımcı olacaktır. Ayrıca yararlı sindirim enzimleri ve bağışıklık artırıcı antikorlar sağlarlar. En iyi protein kaynakları, sığır eti, mercimek, yabani balık, organik tavuk, serbest menzilli yumurta ve kemik sosundan yapılan protein tozudur.

3. Taze Meyve ve Sebzeleri Yemek

Gün boyunca yeterli besleyici maddeyi tükettiğinizden  emin olmak için bol miktarda taze meyve ve sebze yiyin. Elma, armut, mango, guava, ananas ve çilek ve turpgil sebzeler gibi renkli meyveler en iyi seçeneklerden bazılarıdır. Yemeklerinizle birlikte yemeniz yerine meyve ve sebzelerle sağlıklı bir içecek  yapmayı seçerseniz, yemekten sonra bir saat bekleyin. Bu, önce vücudunuzun katı gıdaları doğru bir şekilde sindirmesini sağlar.

4. Daha Küçük Lokmalar

Damping sendromlu kişiler semptomları en aza indirgemek için her bir öğünde tüketilen yiyecek miktarını azaltmalıdır. Bu, üç büyük öğün yemenin yerine, gün boyunca yaklaşık 5-6 küçük öğün tüketmek anlamına geliyor demektir. Daha küçük öğün yemeye ek olarak, damping sendromlu hastalar yavaş yavaş yemek yemeli, yiyeceklerini iyice çiğnemeli ve yemekten en az 30 dakika sonrasına kadar sıvı alımını kahve vs ertelemedir.  Su içmek için bir yemek bitinceye kadar beklemeniz gerekse de, susuz kalmamak için bunu yaptığınızdan emin olun.

5. Sütün Sınırlandırılması

Süt ürünlerindeki laktoz damping sendromu semptomlarını kötüleştirebilir, bu nedenle süt tüketiminin sınırlandırılması faydalı olabilir. Süt ürünlerinde yerseniz, semptomların düzelip iyileşmediğini görmek için bu gıdaları sınırlandırarak başlayın.  Sütün belirtilerin kötüleşmesine neden olduğunu düşünüyorsanız, süt ürünlerini  tamamen ortadan kaldırın. Laktoz intoleransı olan insanlar için keçi sütü daha düşük konsantrasyonlarda laktoz içerdiğinden sindirimi daha kolay olabilir.

Takviyeler

6. Pektin

Pektin, yiyeceklerde dengeleyici olarak işlev gören jelleştirici ve koyulaştırıcı bir madde olarak işlev görür. Gastrik boşalmayı geciktirmeye yardımcı olan, yiyeceklerin viskozitesini arttırır. Gastroenteroloji'de yayınlanan bir araştırmada, 50 gram  glikoz yüküne 14.5 gram pektin eklenmesi, gastrik ameliyat geçiren hastalarda hipoglisemik semptomları engellediğini ve yemekten 90 dakika sonra kan glikoz düzeylerini kontrol seviyesinin üzerinde yüzde 64 oranında korumasına yardımcı olduğunu bulmuştur.  

7. Glucomannan (Bir bitkisel ürün olan Glucomannan ürünü konjac adlı bitkinin kökünden yapılmaktadır. )

Diğer diyet liflerine kıyasla Glucomannan en yüksek viskozite ve molekül ağırlığına sahiptir. Kuru glucomannan tozunu suya koyduğunuzda şişer ve bir jele dönüşür. Aslında, kuru glucomannan, suyun ağırlığının 50 katına kadar emebilir. Glocomannan midenin boşaltılmasını geciktirir. Bu, yemeklerden sonra kademeli şeker ve daha düşük kan şekeri seviyesine yol açar. Gut'da yayınlanan bir çalışma, geç damping sendromu semptomlarına sahip hastalar için küçük miktarlarda glukomannanın faydalı olabileceğini buldu.  

8. Psyllium Kabuğu

Psyllium kabuğu, sıkıştıkça genleşir, çünkü jel benzeri bir kütle haline dönüşen, hacimli bir lif  olarak bilinen yenilebilir çözünebilir bir liftir. Araştırmalar, psyllium'un güvenli, iyi tolere edildiğini ve glisemik kontrolü geliştirdiğini gösteriyor.  Psyllium toz halindedir. Yemek öncesi, damping sendromlu kişilerin gastrik boşaltılmasını geciktirmek için sıvı ile karıştırabilirsiniz.

Dumping Sendromu İçin Önlemler

Damping sendromu belirtileri yaşıyorsanız, diyet değişiklikleri yaparak ve yemeklerinize yüksek lifli tozlar veya takviyeler ekleyerek rahatsızlığı doğal olarak yönetme konusunda doktorunuzla konuşun. Bu tür değişiklikler genellikle semptomları kontrol edebilir ve iyi beslenmiş ve nemli kalmanıza yardımcı olacaktır. Baş dönmesi, mide bulantısı ve  zayıf hissediyorsanız, semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilecek olası gıda intoleransları (laktoz gibi) hakkında doktorunuzla konuşun.

Benzer Yazılar