Sağlık
Erken Gebelikte Kramp Sebepleri ve Tedavisi 11.10.2017

Erken Gebelikte Kramp: Sebepler ve Tedaviler

Hamilelik sırasında çok rahatsız edici belirtiler vardır ve gebeliğin erken dönemlerinde kramp sıkma birçok kadının üstesinden gelmek zorunda olduğu bir şeydir. Çocuğunuzu taşırken vücudunuzdaki değişiklikler büyük oranda stres uyandırıcı olabilir, bu nedenle kramp neden niçin, ne hissettiklerini ve bu genel durumu önlemek ve tedavi etmek için gereken yolları anlamak önemlidir.   
 

Kramplar Erken Gebelikte Normal Mi?

Hamileliğin erken dönemlerinde krampların tamamen normal olduğunu ve oldukça yaygın olduğunu bilmek önemlidir. Vücudunuz rahminizde yeni bir hayat geliştikçe büyük miktarda değişiklikler geçirdiğinden endişe etmeniz gereken hiçbir şey yoktur. Vücudun büyüyen ceninle uyum sağlayacak şekilde ayarlandığında, çoğu kadın kramp sıkıştıracaktır.

Buna rağmen, şiddetli kramp zayıflamakta olabilir ve gebelikte bir sorunun göstergesi olabilir. Şiddetine bakılmaksızın, her şeyin normal ilerlediğinden emin olmak için onları doktorunuz  ile konuşmak akıllıca olur.
 

Erken Gebelikte Kramp Sıkışmasının Nedenleri

Embriyonun uterus duvarına yapışması, fetüsün büyümesi, cinsel ilişki veya yeni kasların büyümesi ve diğerleri arasında tendon / bağların gerilmesi dahil olmak üzere erken gebelikte krampların pek çok nedeni vardır.

Embriyo Bağlama: Embriyo ilk önce rahim duvarına bağlanır ve büyümeye başladığında, hafif kramp ve hafif kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Bu, gebeliğin ilk belirtisi olabilir ve genellikle hamile bir kadının her hangi bir kramp tecrübe etmesini ilk kez gerçekleştirir.

Cinsel İlişki: Hamileyken cinsel ilişkide bulunmak, uterusta bazı kayma ve darbe baskısına neden olabilecek alışılmadık bir fiziksel aktivite olabilir. Bu, cinsel ilişkiye girdikten  sonra kramp veya ağrıya neden olabilir, ancak bu normaldir ve endişe kaynağı değildir.

Fetüsün Normal Büyümesi: Fetüs rahiminizde geliştikçe, bebek büyüdükçe rahim doğal olarak gerilir. Ayrıca, karnınızın rahatsızlığı ve sızdırmazlığı ile sonuçlanacak olan bebeğinizin büyümesinden önce rahmin büyümeye başlayacaktır.

Ligamentlerin Gerilmesi: Hamilelik ilerledikçe rahim, kasık ve kalçalarınızı çevreleyen bağlar ve kaslar, bebeğin nihai olarak doğum yapmasına hazırlıklı olarak kramplara neden olabilir.

Gastrointestinal Sorunlar: Bir gebeliğin iki ortak semptomu olan kabız veya şişlik , karın duvarlarına ve bağırsaklara aşırı baskı uygulayabilir, hamilelik döneminde kramp sıkışmasına neden olabilir.

Diğer Ciddi Nedenler: Yukarıda sıralanan nedenler normaldir ve endişe yaratmamakla birlikte, gebelikte kramp sıklığı, ektopik gebelik, kimyasal hamilelik, düşük veya preeklampsi veya idrar yolu enfeksiyonu olabilir; bunların hepsi tıbbi yardım gerektirir.
 

Erken Gebelikte Kramp Verme İşaretleri

Gebeliğin erken dönemlerinde kramp sıklığının en yaygın belirtileri ve semptomları arasında karın ağrısı ve sıkışma, kasıkların bir tarafında rahatsızlık ve hafif kanamalar ve diğer daha ciddi semptomlar bulunmaktadır.

Karın ağrısı ve sızdırmazlık: Diğer kramp sıkışıklığı belirtilerinde de olduğu gibi, en önemli belirti bağırsakta ve alt karında bir sızdırmazlık olup, sanki karın kaslarınızı bastırıyor hissi verir.

Tek taraflı ağrı:Sıklıkla kramp sadece kasığın bir tarafında, solda veya sağda görülür. Bu akut ağrı endişe vericidir, ancak unutmayın ki, hamile kadınlarda oldukça yaygındır.

Hafif kanama:Hamileliğinizin ilk haftalarında, genellikle döneminizin normalde olacağı zamanlarda, embriyo rahime bağlandığında hafif kanama veya lekelenme yaşayabilirsiniz.

Baş dönmesi: Çocuğunuzun sağlığı için hamilelikteki düşüşler çocuğunuzun sağlığı için çok tehlikeli olabileceğinden, bu doktorunuza bir ziyarete neden olabilecek  daha ciddi bir semptomdur.

Sabit Kramp: Kalıcı ya da şiddetli kramplar, özellikle katlarını  taşıyorsanız ciddi olabilir ve derhal bir doktorla konuşmalısınız.
 

Erken Gebelikte Kramplar Ne Zaman Durdurulur?

Çoğu kadın, ikinci trimester sırasında bu tür krampların şiddetini azalttığını bildirse de, 15-18. Haftalar arasında bir artış olabilir, ancak erken gebelikte kramp sıkışmasının kesin bir zaman yoktur. Bu kısa süreli mühleti takiben, üçüncü trimesterde sıklıkla yeni bir "kramp" tipi ortaya çıkacaktır, ancak bunlar uygun kramp yerine minyatür kasılmalara daha yakındır. Kramplar, hamileliğinize bir hafta kadar erken başlayabilir.

Kramp Uygulamaları: Neyse ki, kramp için aktif, ısı muameleleri ve kegel egzersizleri gibi bazı basit tedaviler vardır.

Nemli Kalmak: Hamile iken su içiyorsanız, kas hareketini ve sinir sisteminin iletişimini sağlayarak kramp sıklığını azaltabilirsiniz.

Kegel egzersizleri: Kegel egzersizleri uygulayarak kaslarınızı kasıklarınızın ve kalçanızın yanı sıra karın duvarınızı ve rahminizi de egzersiz yapabilirsiniz. Bu, onları daha fazla esneklik kazandıracak ve bebeği rahatsızlık duymadan kendiliğinden yerleştirebilecek hale gelecektir.

Isıl İşlemler:Banyo yaparken veya kramp bölgesine kompres uygulamak kan akışını tetikler ve kramp gevşetirken vücuttaki kasları da rahatlatır.

Aktif Kalma:Erken gebelikte aktif kalmak önemlidir ve tempolu yürüyüş veya hafif kardiyo egzersizleri kramp sıklığını azaltabilir.

Krampları Önleme: Fermente gıdaları elimine ederek ve duruşunuzu geliştirerek, hamileliğinizin erken dönemlerinde kramp oluşumunu önleyebilirsiniz.

Germe: Günde 1-2 kez gerilme, özellikle birinci trimesterde, kramp oluşumunu önlemenin kolay bir yolu olabilir.

Fermente Gıdalar: Lahana turşusu, yoğurt, peynir ve kefir gibi yiyecekler fermente edilir ve bağırsaktaki gaz birikimini artırabilir; Sürekli ya da sabit kramp ile mücadele ediyorsanız, bu gıdalardan kaçının.

Duruş:Hamilelik sırasında rahat kalmak çok önemlidir, ancak karnınızı zorlayarak  bu kaslara herhangi bir zorlama getirerek sıklıkla bir kramp uyandırıp bir kasılma yaşabilirsiniz. 

Benzer Yazılar