Sağlık
Gaz sancısı nasıl geçer? 06.12.2019

Bunun ne yaşı var ne utanması ne sıkılması. Gaz sancısı neden durum hiç de hafife alınacak bir şey değil üstelik! Birden bir karnınıza giren bir kramp ile iki büklüm olabildiğiniz gibi uzun süre bunun sıkıntısını da çekebilirsiniz. Genelde çekinilir gaz sancım var demeye, halbuki insanız ve her şey gelebilir başımıza. İşte böyle anlarda konuyu “biraz karnım ağrıyor da” diye geçiştirip üstünü kapatmak yerine bu gaz sancısından kurtulmanın yollarını aramaya koyulmak daha iyi sonuç verir. Öncelikle gaz sancısının nelerden kaynaklandığına şöyle bir göz atmakta yarar var. Acaba fizyolojik başka rahatsızlıkların bir belirtisi mi yoksa akşamdan ıslanmayan bazı yiyeceklerin vücudumuzda yarattığı sıkıntı mı buna bakmak lazım. Öncelikle gaz sancısıdır deyip hafife almadan derhal ilgili hekiminize başvurun. Kaynağını öğrenelim ki sonucu için yardım arayalım. Doktora gittiniz ve bunun yediğiniz yiyeceklerden kaynaklanan bir sancı olduğunu öğrendiniz. Yani her şey yolunda. Bu durumda hekiminiz de uygun gördüğü takdirde gaz sancısını gidermenin doğal yollarından destek alabilirsiniz. İlaçlar, tıbbı müdahaleler her zaman ilk tercihimiz olabilir neticede doktorlarımıza güveniyoruz. Bununla birlikte bazı doğal yan desteklerle de bu süreci hızlandırabiliriz. Bu bahsettiğimiz bazı yan destekler herkese iyi gelecek diye bir kural yok elbette. Portakal ne kadar faydalı bir meyve mesela. Uzmanlar bağır çağır C vitamini için portakalı öneriyor. Halbuki portakal alerjisi neden bir şey var ki kişinin gününü zindan edebiliyor. Hal böyle olunca birine iyi gelen, ötekine yaramıyor. İnsanı en iyi kendi bilir felsefesiyle biz şöyle genel anlamda önerilerimizi sıralayalım. Son söz önce doktorunuzun sonra sizin olsun.

Gaz sancısını gidermenin yolları

Gaz sancısı denen olay bazen öyle bir şiddetli vuruyor ki kimi zaman kalp krizi geçirdiğimizi bile düşünür hale geliyoruz. Gaz sancısı gelince ne yapılır, gaz sancısı nasıl geçer her şeyi aşağıda listeledik. Umarız faydası olur. Bu arada bu yazdığımız önerilerin bebeklerde gaz sancısı ile hiçbir alakası olmadığını söylememize gerek var mı bilmiyoruz ama biz yine de dile getirelim. Bunların hepsi yetişkinler için. Bebeklerde gaz sancısını gidermenin yolu da bir başka yazımızın konusu olsun. Evet ne diyorduk, gaz sancısı…

Zencefil

Zencefil bundan 20 sene önce hayatımızda bu kadar aktif değildi ancak son yıllarda faydaları ile dilimizden düşmez oldu. Kilo verme, sağlıklı yaşam, hatta pek çok hastalığın önlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu faydalı olma hali, gaz sancısı için de geçerli. Zencefil gaz sancılarının azalması ve özellikle karında sancının verdiği ağrının giderilmesi için en etkili bitkisel çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yemeklerden sonra küçük bir taze zencefil çiğneyebilirsiniz. Ancak fazlasının zarar olduğunu ve mide hassasiyeti olanlar için ağrıları arttırabileceğini de satırlarımıza ekleyelim.

Kimyon

Sadece köfteye tat vermekle kalmıyor aynı zamanda gaz sancısı yüzünden bozulan neşemizi de yerine getiriyor zira gaz sancısına birebir. Bir bardak suyun içerisine 1 pinçik kimyon atın ve 10 dakika demlendirin. Sonra süzün ve yemeklerden sonra tüketin, gaz sancısına iyi gelecektir.

Sirke

Her yerde karşımıza çıkıyor zaten. Aç karna içeriz metabolizma hızlandırır, alır saçımıza süreriz saçlarımız parlar, diyetimize ekleriz kilo vermemize yardımdı olur. Diyeceğimiz o ki sirkenin yetişmediği alan yok. Bu alanlardan biri de gaz sancısı. Bir su bardağı ılık suyun içine yaklaşık 1 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edip karıştırın. Tadı muhtemelen oldukça kötü olacaktır ancak şifa niyetine için. Gaz sancınıza bağlı olarak gelişen karın ağrınıza iyi gelecektir.

Bitki çayları

Bitki çayları doğal ve saf olduktan sonra her derde deva. Zencefil çayı, rezene çayı, papatya çayı gibi çaylardan yardım alabilirsiniz. Sizi rahatlatır ve böylece gaz sancısının verdiği etkiler de azalmış olur. Günde 1 bardaktan fazla tüketmemeye özen gösterin elbette.

Rezene tohumu

Rezenenin faydalarına nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Bir kere ödem atmak için rezene çayı iyi bir yöntem olabilir. Aynı zamanda diyet yapanların da dostu. Konu gaz sancısı olunca bu sefer devreye rezene tohumu giriyor. Kurutulmuş rezene tohumlarını aktardan kolayca bulabilirsiniz. Ağzınıza bir tane atıp çiğneyebilirsiniz ya da çayını yapabilirsiniz. Her türlü faydasını göreceksinizdir zaten.

Sıcak su torbası

Sıcak su torbalarının da gaz sancısına iyi geldiği söylenir. Isı ile vücut arasında iyi bir ilişki vardır. Sıcak su torbası yaparak rahatlayabilirsiniz. Özellikle karın ağrılarınızı giderme konusunda etkili bir yöntem olabilir. Sıcak su torbasını ağrıyan bölgeye koyun ve 4-5 dakika bekletin. Ağrılar azalacaktır.

Benzer Yazılar