Sağlık
Gebelik için 11 Önemli Vitamin 10.08.2017

Sağlıklı bir diyet gerekli vitaminlerin çoğunu içerir. Bu vitaminler vücuda özellikle hamilelik sırasında gerekli besin maddelerini verir. Ayrıca hamile kadınların sağlıklı kalmalarına ve herhangi bir zararı onarmalarına yardımcı olur. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, gebelik öncesi zayıf diyetleri olan kadınların sağlıklı diyetleri olan kadınlardan daha erken doğum yapma olasılığı daha yüksektir. Annenin ve bebeğin sağlıklı olmasını sağlamak için gebelik sırasında dengeli sağlıklı bir diyet gerekir. Hamilelik sırasında sağlıklı bir diyet için verilen yiyecekler, meyve ve sebzeler, süt ürünleri, kümes hayvanları, kepekli tahıllar (ekmek ve makarnalar), fasulye, düşük civa seviyeli balıklar ve yağsız kırmızı et içermelidir. Bu yazıda, gebelik sırasında vitaminlerin rolü ve bu vitaminleri içeren çeşitli gıda çeşitleri anlatılmaktadır. Annelerin yemeklerinde doğru çeşitliliği içermesini beklemenize yardımcı olur.

Hamilelikte Vitaminlerin Rolü

Vitaminler insan vücudunun normal işleyişinde yardımcı olurlar. Hamilelikte bu daha da önem kazanır. Hamile bir kadının diyetinde vitaminler, mineraller, proteinler, yağlar ve karbonhidratlar gibi farklı yiyecek çeşitleri bulunmalıdır. Bunlar, bebeğin gelişimi ve hamile kadınların sağlığı için gerekli olan uygun besin maddelerini sağlar. Bununla birlikte, gebelik sırasında bu vitamin ve minerallerin uygun miktarlarının alınması da çok önemlidir.

Vitamin A ve Beta Karoten

Vitamin A ve beta karoten, kemiklerin ve dişlerin gelişiminde yardımcı olur. Hamilelerde yaklaşık 770 mcg vitamin A ve beta karoten gereklidir. Çoğunlukla süt, yumurta, patates, havuç, balkabak, kantal topağı, ıspanak, brokoli, yeşil ve sarı  turuncu meyvelerde bulunur. Araştırmalar, somon ve gıdasal kahvaltı hububat gibi diğer gıdalar A vitamininin iyi bir kaynağıdır. Araştırmalar, A vitamini eksikliğinin kadınlarda ve doğan bebeklerde çok nadir olduğunu ileri sürmektedir. Bu vitamin, sağlıklı üreme sistemi için faydalıdır. Yetersiz beslenen kadınlar için, A vitamini hamilelik sırasında veya sonrasında sorunların azaltılmasında etkilidir. A vitamini eksikliği gebe kadınlarda kseroftalmiye neden olabilir ve anemi riskini artırır ve bebek büyümesinde yavaşlamaya neden olabilir.

Vitamin B1 veya Tiamin

B1 vitaminini veya tiyamin, enerji düzeylerini arttırmak ve sinir sistemini düzenlemek için gereklidir. Hamilelerde bu vitaminin eksikliği yeni doğan bebekte İnfantil Beriberi'ye neden olabilir. Bebekler genellikle bu hastalıktan annelerinin sütü ile etkilenirler. Düşük B1 vitamini seviyeleri aynı zamanda periferik sinir iltihabına veya sinirlerin beynin dışında iltihaplanmasına neden olabilir. Bütün tahıl gevrekleri, buğday tohumu, tohumlanmış hububat, baklagil, Brüksel lahanası, patlıcan, domates, ıspanak, mantar, yeşil bezelye, fındık, bakliyat, makarna, pirinç, yumurta, organ eti ve domuz etinde bulunur. Hamilelerde yaklaşık 1.4 mg B1 vitamini gereklidir. Yiyeceklerinizi aşırı pişirmeyin ve bu vitamini yok edebileceğinden daha uzun süre soğutmayın.

Vitamin B2 veya Riboflavin

B2 vitamini, aynı zamanda riboflavin olarak da bilinir; sağlıklı cilt, iyi görüş ve uygun enerji seviyeleri tutar. Çoğunlukla süt ürünleri, yumurta, et, balık, kümes hayvanları, brokoli, avokado, mantar, kurutulmuş bezelye, darı, fasulye, ıspanak ve kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve tahkimat tahıllarında bulunur. Hamilelerde yaklaşık 1.4 mg B2 vitamini gereklidir. Bu vitamin, sağlıklı bir hamilelik için çok önemlidir, çünkü üreme organlarının ve vücut dokularının gelişimini sağlar.

B3 Vitamini veya Niasin

B3 vitamini, aynı zamanda niasin olarak da bilinir. Hamilelik sırasında yaklaşık 18 mg B3 vitamini gerekir. Sadece sinirleri ve sindirimi desteklemekle kalmaz aynı zamanda sağlıklı cildi korumaya da yardımcı olur. B3 vitamini ağırlıklı olarak yüksek proteinli gıdalarda, baklagillerde, kahverengi pirinci, patates, yumurta, yerfıstığı, tohumlanmış hububat, bira mayası, peynir, ekmek, arpa, yulaf, balık, et ve sütte bulunur.

B6 Vitamini veya Piridoksin

B6 vitamini (piridoksin) hamile kadınlara sabah bulantısı, mide bulantısı ve kusmayı yenmelerine yardımcı olur. RBC (Kırmızı Kan Hücreleri) oluşumuna yardımcı olur. Hamilelik döneminde beynin gelişimine yardımcı olur ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur. B6 Vitamini, yumurta, balık, kümes hayvanları, domuz eti, karaciğer, soya fasulyesi, bezelye, fasulye, brokoli, havuç, kantalotu, lahana, karnabahar, havuç, soya fasulyesi, ıspanak, muz, ayçiçeği tohumları, tam tahıllar, buğday tohumları, tahıllar , Kahverengi pirinç, yer fıstığı, yulaf, ceviz ve kepek. Patates ve narenciye içermeyen nişastalı sebzeler, B6 vitamininin önemli kaynakları arasında yer almaktadır. Hamilelerde yaklaşık 1,9 mg B6 vitamini gereklidir.

Vitamin B9, spina bifida gibi NTD'yi (Sinirsel Tüp Kusurları) önlemeye yardımcı olur. Folat eksikliği anne ve bebekte anormalliklere neden olabilir. Aynı zamanda plasentayı desteklemeye de yardımcı olur. Folat eksikliği, baş ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik ve konsantrasyon zorluğu gibi belirtiler de dahil olmak üzere anemiye neden olabilir. Folik asit ıspanak ve brokoli, mantar, pancar, karnabahar, bezelye, fasulye, baklagiller, margarinler, ekmekler, kahverengi pirinç, bira mayası, çilek, portakal, portakal suyu, muz, kraker gibi diğer gıdalar gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Makarna, fındık ve tahkimat tahılları. Hamile kadınlar yaklaşık 400-600 mcg folik asit gerektirir. Folik asit, gebelik öncesi alınmalıdır.

B12 Vitamini

Vitamin B12, doğmamış bebeğin nörolojik gelişimine yardımcı olur. Kan hücrelerinin oluşumunda da yardımcı olur. Bu vitaminin gebelikte eksikliği hem bebekte hem de annede sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunların bazıları intra-uterin büyüme, insüline direnç (6 yaş çocuklar için), zayıf beyin gelişimi ve anemi'dir. Bebekte veya hatta ön-süreli doğumda Sinirsel Tüp Kusurları (NTD) gibi diğer anormallikler, bu vitaminin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Süt, yoğurt, ton balığı, alabalık balığı, sığır eti, jambon ve kümes hayvanları gibi hayvansal ürünler süt ürünleri B12 vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. Gebelik sırasında yaklaşık 2.6 mcg bu vitamin gereklidir.

C Vitamini

C vitamini vücudun bağışıklığını arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca, vücuda demir üreterek yardımcı olur. Üstelik, dokuları hasardan koruyan bir antioksidandır. C vitamini açısından zengin yiyecek çeşitleri arasında çilek, papaya, brokoli, yeşil fasulye, domates, patates ve biber bulunur. Narenciye esas olarak C vitamini içerir. Gebe kadınlar yaklaşık 80 ila 85 mg C vitamini ister. C vitamini eksikliği yeni doğan bebekte Barlow hastalığına neden olabilir.

D Vitamini

D vitamini, kemiklerin ve dişlerin oluşumuna yardımcı olan anti-raşitik vitamindir. Vücudun kalsiyum ve fosfor kullanmasına ve böylelikle annenin ve fetüsün korunmasına yardımcı olur. Hamile kadınlar yaklaşık 5 mcg D vitamini isterler. Özellikle süt, yumurta, et, margarin, soya ürünleri, toz süt, balık (özellikle yağlı balık) ve doğal güneş ışığında bulunur.

E Vitamini

E Vitamini antioksidan özellikleri ile bilinir. Hücreler tarafından vücudun hayati işlevlerini yerine getirmek için kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve kan damarlarının genişlemesini sağlar. Yeni doğum sarılık, IUGR (İntra uterin Büyüme Geriliği) ve gebeliğin toksemisi için çok yararlıdır. Hamilelerde yaklaşık 15 mg E vitamini gereklidir. Esas olarak tahkim edilmiş hububat, bitkisel yağ, ıspanak, buğday tohumu ve fıstık bulunur.

K Vitamini

K vitamini kan pıhtılaşma sorunlarının tedavisinde faydalıdır. Yeni doğan bebeklerde de yeni doğan kanamalarının önlenmesinde yardımcı olur. Yapraklı yeşil sebzeler, filizler, lahana, brokoli, et, balık ve yumurta, Vitamin K'nin iyi kaynaklarıdır. Gebe kadınlar için yaklaşık 90 mcg vitamin K gerektirir.

Yukarıda listelenen vitaminlerin alınması, sağlıklı hamilelik ve doymayan bebeğin gelişimi ve gelişiminde yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, bir sağlık profesyonelinin rehberliği olmadan bu vitaminlerin yüksek miktarlarından kaçınılmalıdır.

Demir maternal anemi, düşük doğum ağırlığı ve demir eksikliği riskini azaltır. Ayrıca erken doğum, düşük doğum ağırlığı, gelişimsel gecikmeler ve bilişsel bozuklukları önler. Araştırma çalışmaları, gebe kadınlar için yaklaşık 27 mg demirin gerekli olduğunu ileri sürmektedir. Çoğunlukla et, tavuk karaciğeri, orkinos, domuz eti, istiridye, fasulye, yulaf ezmesi, tofu, ıspanak, şalgam, filiz, brokoli, mercimek, bakliyat, ekmek ve soya fasulyesinde bulunur.

Kalsiyum: Kalsiyuma gebe kadınlar için gereklidir çünkü güçlü kemik ve diş oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca, sinirlerin ve kasların işlerliğinde yardımcı olur ve kan pıhtılaşmasını önler. Hamile kadınlar yaklaşık 1000 - 1300 mg kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Kalsiyum süt ürünleri (süt, yoğurt ve çedar peyniri gibi), tofu, meyve suları, fındık, tahıllar, ekmek, kara bezelye, yeşil bezelye, istiridye ve soya sütü, yeşil yapraklı kalsiyum katkılı gıdalar Ispanak, brokoli ve kemikli konserve balık gibi sebzeler.

Proteinler: Proteinler, hücrelerin onarılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda amino asitlerin üretiminde yardımcı olurlar. Vücut tarafından sağlıklı kemiklerin, deri ve kasların korunması gerekir. Proteinler aynı zamanda yumurta, et, hayvan gıdaları, süt ürünleri, kümes hayvanları, fasulye, fındık, baklagiller ve sebzelerde bulunur. Hamile kadınlar için yaklaşık 71 mg protein gereklidir.

Çinko: Çinko, insan vücudunun sağlıklı kalması için gereken besin maddeleridir. Uygun büyüme ve gelişme için gebelik ve bebeklik döneminde gereklidir. Çinko yara iyileştirici özelliklere sahiptir ve kokunun ve tadı uygun bir şekilde geliştirmede anahtar rol oynamaktadır. Hamilelik sırasında çinko eksikliği zayıf bir bağışıklık sistemine ve hatta daha kötü gebelik sonuçlarına neden olabilir. Zenginleştirilmiş tahıllar, yulaf, fındık, kırmızı et, kümes hayvanları, kepekli tahıllar, istiridye, şalgam, zencefil kökü, bezelye, fasülye, kabak çekirdeği, yer fıstığı ve süt ürünlerinde bulunur. Araştırma çalışması gereğince, hamile kadınlar yaklaşık 8 mg çinko ister.

Vitamin Takviyelerine mi İhtiyacınız Var?

Çok çeşitli gıdaları dahil etmek ve dengeli bir diyet yapmak iyi bir fikirdir. Bu, gebelik sırasında gerekli olan tüm besin maddelerini almanıza yardımcı olur. Vitamin takviyeleri faydalıdır, ancak daima almadan önce doktorunuza danışın. Unutmayın , sağlıklı bir diyet çok önemlidir. Alınan herhangi bir takviye sağlıklı bir diyet yerine geçemez. Bunlar, hamile bir kadının günlük gerekli tüm besin maddelerini almasını sağlamak için yalnızca sağlıklı bir diyetle birlikte alındığında en iyi sonucu verirler.

Benzer Yazılar