Sağlık
Gebelikte Kanama 13.01.2017

GEBELİKTE KANAMA

Kanamam varsa ne yapmalıyım?

Hemen doktorunuzu arayın. Ağır kanama veya şiddetli ağrılarınız varsa, acil servise gidin.

SEBEPLER VE RİSK FAKTÖRLERİ

Gebelikte Kanama Nedenleri

Hafif kramp ve hafif lekelenme, döllenmiş yumurtanın uterusta implante edildiği gebeliklerin başlarında normaldir. Ancak vajinal kanama daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

Düşük Tehdidi,  Tehdit altındaki bir düşük gerçekleştiğinde uterustan kanamalardır (ayrıca rahim olarak da bilinir) ancak gebelik hala normaldir. Bazen rahimde bir kan pıhtısı oluşur ve düşük yapma riski artar. Bununla birlikte, düşük tehditi olan çoğu kadın sağlıklı bir bebek doğurur.

Dış gebelik. Bir ektopik gebelik, fetus uterusun dışında, genellikle fallop tüplerinde yetiştiğinde oluşur. Fallop tüpleri, yumurtaları yumurtalıklardan rahime kadar taşıyan tüplerdir. Ektopik gebelik, yumurtalıklardan birinde, rahim ağzında veya karında görülebilir. Ektopik gebelik bulguları, ağır kanama, keskin karın ağrısı ve krampları içerir. Ektopik gebelikler hayatı tehdit edicidir.

Spontan abortus (düşük olarak da adlandırılır). Kendiliğinden düşük, fetusun spontan kaybıdır. Çoğu düşükler fetüs normal şekilde gelişmediğinden ortaya çıkar. Kontrolsüz diyabet, enfeksiyon, tiroid hastalığı ve annedeki hormonal sorunlar da spontan düşük yapabilir. Düşüğün işaretleri arasında, sırt veya karın ağrısı, kramplar ve vajinadan geçen keskin veya matlaşmış doku sayılabilir.

Erken kanamanın diğer nedenleri arasında enfeksiyonlar, rektumunuzda şişmiş damarlar veya hemoroid çağrısı yapan anüs, rahim ağzı kanseri ve nadir bulunan gebelikle ilgili kanserler yer alır.

TEŞHİS VE TESTLER

Doktorum kanamanın sebebini teşhis edebilir mi?

Doktorunuz muhtemelen kanamanız ne kadar ve ne sürede kaldığını öğrenmek isteyecektir. Ayrıca, herhangi bir kramp veya ağrınız olup olmadığını soracaktır. Pelvik muayene, ultrason, kan testleri veya idrar testlerine ihtiyacınız olabilir. Bazen hamileliğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için bir ultrason yeterlidir. Bununla birlikte, gebeliğinizin çok erken dönemindeyseniz, doktorunuzun kanamalarının nedenini bulmasına yardımcı olmak için daha fazla teste ihtiyaç duyabilirsiniz.

ÖNLEME

Düşük yapmaktan kaçınmak için ne yapabilirim?

Vücudunuzu sağlıklı tutmak, sağlıklı bir hamilelik ve bebeğe sahip olmanın en iyi yoludur. Sigara, alkol kullanmayın veya yasadışı uyuşturucu kullanmayın. Reçetesiz veya reçeteyle satılan ilaçları almadan önce doktorunuzla konuşunuz. Bebeğinizdeki beyin ve omurilik sorunları riskini azaltmak için hamile kalmadan önce folik asit ile vitamin alın. Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi tıbbi sorunlarınız varsa, gebe kalmadan önce hamileliğiniz sırasında ihtiyacınız olacak bakım hakkında doktorunuzla konuşun.

Kanamanın başlamasından sonra düşük yapmaktan kaçınmanın hiçbir yolu yoktur. Ayrıca, bir düşük nedenini tam olarak bilinmenin bir yolu da yoktur. Genellikle, anne yanlış bir şey yaptığı için değil, düşük yapmak durumunda olan çoğu kadın sağlıklı gebeliklere sahip olabilir. 3 gebeliğinizde de düşük yaptıysanız, doktorunuzla diğer testler ve tedaviler hakkında konuşunuz.

TEDAVİ

Tedaviye ihtiyacım var mı?

Kanamanın nedenine bağlı olarak tedaviye ihtiyacınız olabilir. Kanama başladıktan sonra tehdit altındaki düşüğü ilaçlarla durdurmanın hiçbir yolu yoktur. Doktorunuz muhtemelen kanama duruncaya kadar mümkün olduğunca dinlenmenizi tavsiye edecektir. Ayrıca seyahat, egzersiz ve cinsel aktiviteden kaçınmalısınız.

Düşük yaptıysanız, doktorunuz dokunun kendiliğinden geçip gelmediğini görmek için ya da çıkarmaya yardımcı olması için bir prosedür uygulaması gerekecektir. Bazı durumlarda, annenin doku kaldırmak veya düşükten sonra kanamayı durdurmak için bir prosedür uygulamak gerekebilir. Bu işleme emme genişlemesi ve kürtaj denir. Doktor rahim ağzını açar (dilate) ve düşükten dokuyu hafifçe emer.

Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular



  • Kanamamın muhtemel nedeni nedir?


  • Kanamanın nedenini teşhis edilmesi için ne gibi testler yapmam gerekiyor?


  • Bebeğim risk altında mı?


  • Hayatım tehlikede mi?


  • Tedavi seçeneklerim neler? Benim için ne tür bir tedaviyi önerirsiniz?


  • Düşük yaptım, herhangi bir takip bakımına ihtiyacım var mı?


  • Düşük yapmış olmam, gelecekte başka bir bebeğin daha olma şansını nasıl etkiler?


  • Suçlu hissediyorum. Düşük yapmamın nedeni ben miyim?


  • Üzgün hissediyorum. Duygularım hakkında konuşabileceğim birisi veya bir destek grubu var mı?

Benzer Yazılar