Sağlık
Gebelikte Mide Ekşimesinin Sebebi Nedir? 13.10.2017

Gebelikte Mide Ekşimesi: Sebepler ve Tedaviler
 
Bir çocuğun taşınmasıyla ilgili pek çok istenmeyen semptomdan biri, gebelik sırasında mide ekşimesidir. Bir çocuğu taşıma, dalgalanan hormonlar ve kilo verme ve bir çocuğa sahip olma yaşam değişimi üzerine, aynı zamanda mide yanması ağrısı ve rahatsızlığına da dikkat etmeniz gerekir. Bu ortak durumdan muzdarip kadınlar için, bazı nedenleri, semptomlar, risk faktörleri ve bu sorunun tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan araçların anlaşılması önemlidir.          

Gebelikte Mide Bulanması Nedir?

Hamilelik sırasında mide ekşimesi, hayatın herhangi bir noktasında mide ekşimesi ile aynı şeydir, ancak sabahları bulantısı ve mide bulantısıyla da muzdarip olan kadınlar için can sıkıcı olabilir. Mide ekşimesi, karın ve yemek borusunu ayıran kapağın açıldığı ve mide asidinin ve safra maddesinin bir kısmının mideden özofagusa geçmesine izin veren bir durumdur. Bu asidik madde özofagusun astarını tahriş eder, göğüste yanma hissi ile sonuçlanır. 
 

Gebelik sırasında mide ekşimesi sebepleri

Gebe kadınlar, hormonal dalgalanmalar ve vücutlarındaki fiziksel değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle mide ekşimesine daha yatkındır.

Hormonlar -Vücudunuz hamile kaldığınızda mide ve yemek borusunu ayıran valfi rahatlatan mide asidinin daha hassas organına geçmesine izin veren aşırı progesteron salgılar.

Fiziksel Değişiklikler -Bebeğinizin rahimdeki büyümesi bazı organları kayabilir ve yiyecekleri özofagusa geri zorlayabilecek mide ve bağırsaklara baskı uygulayarak mide yanması semptomlarını arttırır.

Diyet - Normal mide yanması vakalarında olduğu gibi, yediğiniz baharatlı veya asitli gıdalar durumunuzu daha da kötüleştirebilir ve alevlenmeleri daha yaygın hale getirebilir.

 

Gebelik sırasında mide ekşimesi semptomları

Birçok kadın için gebelik süresince yapılan mide ekşimesi, bu durumdaki ilk deneyimidir ve bu durum özofagustan epey uzakta, boğazın altına kadar uzanabilir. Bu problem genellikle gebeliğin ikinci yarısında daha yaygın olmakla birlikte, semptomlar bazı kadınlar için daha erken başlayabilir ve ağrılı yutma, boğaz ağrısı, karın ağrısı ya da ses kısıklığı gibi yanık hissi göğsünüzde olabilir.
 
Yanma Hissi -Bu, mide yanması için en sık rastlanan şikayettir ve göğüs ve boğazdaki ısı ile kombine edilmiş sıkılığa benzer, sıklıkla hızlı başlamasıyla nefesinizi kesebilir.

Karın ağrısı -Tutarlı mide ekşimesi, bağırsağınızdaki iltihaplı dokulara bağlı olarak karın ağrısına neden olacaktır.

Yutkunma - Eğer mide yanması yemek borusunun veya boğazının ortasına ulaştıysa, boğazdaki narin dokuların tahrişine neden olabilir, bu da ağrılı ya da yutmayı zorlaştırır.

Bozuk Ses - Boğaz ağrısı ve özofagustaki çiğ dokuların bir sonucu olarak, konuşmanızın kalitesini etkileyebilir, tipik olarak daha keskin bir sesle veya kısık ses tonuyla düşebilir.

 

Tedaviler ve Evde uygulanabilecek Çözümler
Gebelik sırasında mide ekşimesi için en etkili tedaviler ve ev ilaçları arasında mide ekşimesi ilacı, zencefil, papaya ve şekersiz sakız bulunmaktadır.

İlaç

Reçetesiz ilaçlar, mide ekşimesi için en yaygın tedavi yöntemidir, ancak gebelik basit olan bir şeyi doktorunuza danışmadan uygulamayı düşünmeyin. 

Papaya

Papaya nesiller boyunca mide ekşimesi için geleneksel bir çare olarak kullanılmıştır. Bu meyvenin aktif bileşeni olan papain, meyve yemek için yeterince olgunlaşmışsa midede asitlik seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir.

Şekersiz sakız

Bu basit yemek sonrası aperatif hamilelik sırasında mide ekşimesi önlemek için mükemmel bir seçenektir. Bu tür sakız, ağızda tükürük üretimini arttırarak asitliğin azalmasına yardımcı olur. Bu, karnın yerleşmesine ve tahriş edici asidin yemek borusunu temizlemeye yardımcı olabilir.
 
Zencefil

Gastrointestinal problemler için en iyi bilinen ilaçlardan biri olan zencefil, zehirlenmeyi ve asit seviyesini dengeleyebilen ve mide rahatsızlığını ortadan kaldıran zenceol ve diğer organik bileşikleri içerir.

 

Gebelikte Mide Sindiriminin Önlenmesi

Bu tür mide ekşimesi ile başa çıkmanın en iyi yolu, suyun içilmesi, daha küçük yemek yeme, diyet yönetiminin daha dikkatli yapılması ve uyurken kendinizi rahatsız etmenin önlenmesidir.

Su

Hem yemekten önce hem de sonra su içmeniz önemlidir, ancak yemek yerken kesebilirsiniz. Aynı anda çok fazla su ve yiyecek karıştırdığınızda mideniz şişebilir, bu da mide ekşimesi semptomlarına neden olur.

Daha Küçük Yemekler

Gebeliğin ek beslenme gereksinimlerine rağmen, büyük yemekler yememelisiniz, çünkü mideniz bir seferde hepsini özetleyemeyeceğinden, yedekleme ve mide ekşimesi ile sonuçlanacaktır. Mideniz sıkıştırmamak için küçük yemekleri veya aperatifleri daha düzenli yiyin.

Diyet Yönetimi

Sağlıklı bir gebelik diyetini yemek, özellikle sıcak gıdalar ,  jalapeño biberleri, narenciye veya diğer aşırı lezzetleri içeriyorsa, en sevdiğiniz yiyeceklerin bir kısmını ortadan kaldırmanız gerekebilir. 

Uyku Konumu

Üst sırtınızı mide üstünüze hafifçe dayamalısınız; mide asidini uyurken nerede tutmanız gerektiğinizi biliyorsanız  dinlendirici bir uyku çekersiniz.

Yemek Hızı

Acele etmeyin.  Yemeklerinizi yavaşlatmak, daha iyi şeyler çiğnemek, sindirim etkinliğini artırmak, aşırı yemeyi önlemek ve gebelik sırasında mide ekşime riskini azaltmak için size yardımcı olacaktır.

 

Benzer Yazılar