Sağlık
Göz Bozulmaları, Sebepleri ve Semptomları 19.02.2017

Göz yorgunluğu veya göz yorulması olarak da adlandırılır . Bugün göz bozulması her zamankinden daha fazla insana yönelik bir sorun olduğuna inanılıyor. Her geçen gün elektronik olarak aydınlatılan ekranlara (telefonlar veya bilgisayarlar gibi) bakarak geçirecek daha fazla zaman harcandıkça, çoğumuz gözlerini dinlendirdikçe çoğumuz göz yorgunluğunu yaşıyoruz.

Physical Therapy Science Dergisinde yayınlanan 2016 çalışmasında "Günümüzde üniversite öğrencileri bilgisayar ekranlarının sık kullanıcıları olarak hızla artan çevresel göz yorgunluğuna maruz kalmaktadır. Göz yorgunluğu, bilgisayar kullanımı nedeniyle akademik veya rekreasyonel amaçlı ve sosyal ağlar için sıkça karşımıza çıkan nedenlerdendir.

Araştırmacılar, göz yorgunluğunun nihai olarak "yapay veya yetersiz ışıklandırma, görsel göstergelerin uzun süre izlenmesi, kötü beslenme, göz temasının verimsiz çalışması ve çalışma saatleri, akademik çalışmalar, psikososyal ve duygusal gerginlik ve yaşlanma" gibi etkenlerden etkilendiğini bulmuşlardır.

Kuruluk, tahriş, kızarıklık ve azalmış görme keskinliği gibi belirtilerden kurtulmanın bazı yolları nelerdir? Bunlar ekran zamanından kopmalarını ve göz egzersizlerini uygulamayı içerir. Stres yönetimi ve besleyici yoğun bir diyet tüketerek yaş ilerledikçe gözlerinize bakmanız da önemlidir.

Göz Darbesi Nedir?

Göz tansiyonu kasların ve sinirlerin etkisini etkiler. Buna aynı zamanda astenosfer denir.  Göz yorgunluğuyla, gözlerin minik kasları ve sinirleri aşırı işlenir, vurgulanır ve yorulur. Birçok diğer göz bozukluğundan farklı olarak, göz problemi tıbbi ya da genetik geçmişi olmayan insanlarda göz yorgunluğu gelişebilir. Ayrıca genç yaşta da ortaya çıkabilir. Çoğu insan için semptomlar baş ağrısı, sorun odaklılık, gözlerdeki ağrı ve hatta sinirliliktir.

Görsel alanlarda iletken görüntüler oluşturmak, metin okumak ve hareketli nesneleri izlemek için ışığa odaklama çok fazla işi gerektirir. Gün boyu gözlerle çok çeşitli görsel bilgi algılanmaktadır. Gözlerimiz aşırı ışık maruziyeti, uyku eksikliği, besin yetersizliği, kas gerginliği ve çevre kirleticileri gibi şeylere duyarlıdır.

Göz Kaygısının Ortak Belirtileri ve Belirtileri

Aşağıdaki semptomlar, göz yorgunluğunuzu geliştirdiğinizi gösteren bir işaret olabilir:

 



  • Gözlerdeki yanma hissi.


  • Alında ağır hissetmek ve göz yuvalarını çevrelemek.


  • Gözlerin arkasında, gözlerin arasında (alnın ortasında) veya gözlerin kenarlarında baş ağrıları gelişir. Migrenler, aura migrenlerine göre daha az ağrıya neden olma eğilimindedir. Fakat bir veya iki gözü etkileyebilecek geçici görme bozukluklarına neden olurlar.  Oküler migren için risk faktörleri göz sünneti ile benzerdir.


  • Gözlerde kızarıklık , tahriş veya iltihap belirtileri, örneğin göz kuruması


  • Gün boyunca giderek kötüleşmeye eğilimli gözler etrafında ağrı, ama genellikle dinlenme ile ortadan kaybolur.


  • Bilgisayarda, okumada çok fazla zaman harcamadığınız günlerce belirtilerin azalması veya odaklanmayı içeren işlerin yapılması.


  • Gerilim nedeniyle yoğunlaşma veya beyin sisi yaşama güçlüğü.


  • Ağır vakalarda, zayıf görme keskinliği, bulanık görme veya çift görme meydana gelebilir.

 

Göz Yorulma Nedenleri ve Risk Faktörleri

Çok odaklanma veya parlak ışıklara maruz kalma gibi yoğun göz kullanımı, göz yorgunluğuna (veya zorlanma, ağır veya yorgunluk) neden olur. Gözlere iyi bir baskı uygulayan bazı davranış ve durumlar şunlardır;

Okuma (özellikle loş ışıkta küçük metinler veya uzaktaki küçük metinleri okumaya çalışma), yazma, araba sürme, telefonda mesaj yazma, bilgisayara yazma, Televizyon izlemek, video oyunları oynamak veya doğrudan güneşe bakmak gibi.

Göz yorgunluğunu  risk faktörleri genelde aşağıdakileri içerir:

Elektronik, yapay olarak aydınlatılmış ekranlarda harcanan saatler. Bu, kişisel bilgisayarları işte veya evde, telefonlarla, tabletlerle veya televizyonlarla birlikte kullanmayı içerir. Bu cihazlardan çıkan ışığın yüksek bir yüzdesi "mavi ışık" dır. Bu ışık, gözlerdeki ağrı, baş ağrısı ve yatmadan önce kullanıldığında uyku bozukluğu gibi sorunlarla bağlantılıdır. "bilgisayarla ilgili göz belirtileri" nin yalnızca ABD'de yılda 10 milyon göz doktoru ziyaretinin gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir.

Bilgisayarda veya TV'de video oyunları oynamak için çok vakit harcamayın. Bu, çocuklar ve gençler arasında artan göz yorgunluğunun bir nedenidir.

Sürekli uzakta olanlardan değil, gözlerimize çok yakın olan boşluklara veya nesnelere sürekli bakıyor olmamız gözlerimizi yorar. Bir cihazda küçük bir metni yüzümüzün sadece bir adım kadar önünde okurken yakın mesafelere odaklanmak çok fazla göz tutulmasını gerektirir. Gözlerimiz, küçük ve gözlerin çok yakınına yerleştirilmiş nesneler üzerine odaklanmak yerine, günün erken  saatlerinde çevreden uzaklaşmayı tercih ediyor.

Göz Yorgunluğuna Karşı Tedaviler

Acılı göz yorgunluğunuzun belirtileri ile ilgili olarak bir göz doktorunu ziyaret etmeyi seçerseniz, muhtemelen acınızın altında yatan nedeni bulmak için sizi değerlendirerek başlarlar.  Refraktif hata veya tedavi edilmemiş yakın gelecekte görme problemleri belirtilere katkıda bulunabilir ve tedavi edilmelidir. Göz doktorunuz gözünüzü düzeltmenize yardımcı olur ve gözlük veya kontakt lens gibi yöntemleri kullanarak gözlerinizin derece ilerlemesini önleyebilir. Özellikle yaşlandıkça düzenli göz muayenelerine her yıl en az bir kez (veya bir reçete gerekiyorsa yılda bir kez) devam edin. Görme değişiklikleri veya migren gibi güçlü semptomlar hakkında doktorunuzla konuşun.

Doktorların tipik göz yorgunluğunu tedavi etmek için kullandıkları yöntemlerin bazıları şunları içerir:

Elektronik cihazları kullanırken mola vermek ve okumaya teşvik etmek.

Gerekirse, ev ortamınızı, yaşam tarzınızı ve çalışma alışkanlıklarınızı değiştirerek gözlerinize bir mola verin.

Gözlerinizde kuruluk varsa veya yanıp sönme problemindeyse doktorunuz suni gözyaşlarını da önerebilir. Bunlar gözleri tekrar ıslatabilir, ancak genellikle altta yatan sorunu çözmez. Koruyucu olmayan türleri araştırın ve bunları yalnızca günde 3-4 kez olmak üzere tamamen gerekli olduğunda kullanmaya çalışın.

Doktorunuz doğal tedaviler önerebilir.

Bunlar arasında: Yoga programı, nefes alma, eklem egzersizleri, görsel temizleme egzersizleri ve gözleri çevreleyen gerilimleri azaltmak için gevşeme yer alır.

Göz Çevresi için Doğal Uygulamalar

1- Elektronik Cihazlardan Ayrılma

Gergin gözlerin en yaygın nedeni Bilgisayar başında bulunma nedenidir. Bunun nedeni, bir bilgisayarın uzun süre kullanılmasıdır.  Bilgisayarda çalışmak, telefonunuza bakmak, diğer yakın nesneleri okumak veya bunlara odaklanmak gibi konulardan mola vermek için düzenli aralarda bulunmaya çalışın. Yeterince yanıp sönmek ve sadece birkaç dakikanızı ayırmak için gözlerinizi kapatmanız için gün boyunca düzenli olarak zaman ayırın. Kendinize yeterli molayı verdiğinizden emin olun gergin pozisyonlardan kaçının.  Dışarıda kısa bir yürüyüşe çıkın, evinizde dolaşın veya kısa bir meditasyon yapın . Veya, bakışlarınızı yumuşatmanıza, birkaç dakika dinlenmenize ve konsantrasyona kavuşmanıza olanak tanıyan başka herhangi bir yatıştırıcı etkinliğe katılın.

2- Gözlerinizi Güneş'ten Koruyun

Güneşin gözlerine çarpan UV ışığı veya elektronik cihazlardan gelen mavi ışık maruziyeti göz yorgunluğunu ve baş ağrısı gibi belirtileri daha da kötüleştirebilir. Gözlerinizi korumak için yüzünüz güneş altında olduğunda güneş gözlüğü veya şapka takın. Doğrudan güneşe bakmamaya çalışın. Belirtilerin kötü olduğu günün yoğun saatlerinde (çoğunlukla yaz saati başlarında sabah 10:00 - 3:00 arası) doğrudan güneş ışığından uzak durun.

3- Okurken Odadaki Işık Miktarı Artırma

Loş aydınlatılmış bir odada TV okumak veya izlemek gibi düşük ışık koşullarında odaklamaya çalışmak, gözleri stres yaratır. Çalışırken ve okurken ışık miktarını artırın, böylece gözleriniz nesneleri çıkartmak için daha kolay odaklanır.

4- Okumak Yerine Dinlemeyi Deneyin

Bilgisayarınızdan, telefonunuzdan veya tabletinizden okumak için çok vakit harcıyorsanız, bunun yerine videolar veya sesli kitaplarla dinlemeyi deneyin. Bu gözlerinize bir mola verir. Bilgisayarda ya da kağıtlardan küçük font okurken her gün işyerinde 8-9 saat geçirmek çok yaygındır. Ardından eve döndüğünüzde  daha fazla bilgisayar kullanımı, tablet okuma veya evde bir kez televizyon izlemeniz sizi daha çok yoracaktır. Odaklanma ihtiyacını azaltmak için  kitap dinleme; Telefonunuzdan müzik dinlemek veya videoyu dinlemek; Ve daha sık dinlenip kapatarak gözlerinize bir mola vermeye çalışın.

5- Yeterli Uyku ile Dinlenin

Gözlerindeki kaslar, tüm vücudunuz zaten uykudan yoksun ve bitkin olursa ekstra yorgun, kuru ve ağrılı hale gelebilir. Aşırı yorgun hissetmekten kaçınmak için her gece yeterince uykuya dalmayı hedefleyin. Çoğu erişkin için yaklaşık 7-9 saat gerekiyor. Tamamen dinlenmiş hissetmenize yardımcı olan doğal uyku yardımcıları arasında uçucu yağlar, odanın sıcaklığını düşürme ve uyku pozisyonunu değiştirme sayılabilir.

Kuru bir ortamda (örneğin nemli olmayan sıcak, kuru bir yatak odası gibi) gözleri nemli tutmak için nemlendirici kullanmayı denemek isteyebilirsiniz. Gözlerinizi Sağlıklı Kılar Vücudunuzdaki iltihaplanma seviyelerini düşürün ve yaşlandıkça gözlerinizi sağlıklı tutarak göz yorgunluluğu semptomlarının kötüleşmesini veya daha ciddi bir soruna dönüşmesini önleyebilirsiniz.

Göz rahatsızlıklarının ve görsel problemlerin ilerlemesinin nedenlerinden bazıları şunlar olabilir ;

Diyabet, kan basıncında değişiklikler, vb. Gibi iltihaplanma veya sağlık koşullarına neden olan fakir bir diyet tüketmek.  Kronik strese bağlı olarak kas gerginliği çok toksisite, uyuşturucu kullanımı veya sigara içme gibi iltihaplanmaya ve yaşlanmanın hızlanmasına neden olur. Göz sağlığını destekleyen anahtar vitaminler, mineraller ve antioksidanlardaki besin maddelerinin zayıflaması. Besin açısından yoğun bir diyet yiyerek gözlerinize özen gösterin, Yeterli fiziksel aktivite alıp stres yönetimi. Sağlıklı gözler için vitaminler özellikle aşağıda belirtilenleri içerir.

Diğer Besinler: Lutein ve zeaksantin. C vitamini, vitamin E ve vitamin A gibi antioksidanlar. Karotenoidler, likopen, glukozamin gibi diğer antioksidanlar.

Bu göz vitaminlerini ve antioksidanları sağlayan en iyi gıdalardan bazıları, deriyle renklendirilmiş bitki gıdaları Yumurta, çilek, papaya, mango, kivi, kavun, guava, mısır, kırmızı biber ve bezelye gibi: havuç, yeşillik, turpgil sebzeler, narenciye, tatlı patates, yeşil fasulye. Göz sağlığını destekleyen diğer gıdalar, yakalanan deniz ürünleri, sığır eti, kemik suyu ve otlatılmış kümes hayvanlarıdır.

Bu gıdalarda bulunan diğer besin maddeleri, anti-inflamatuar omega-3 yağ asitleri (çiğ balık yağı katkı maddelerinden de elde edilebilir) ve çinko içerir.

Benzer Yazılar