Sağlık
Hıçkırık Nasıl Geçer? 16.02.2017

Hıçkırıklar genelde bilinmeyen gizemli bir durumdur. Hapşırma ve öksürme gibi diğer yaygın reflekslerin aksine, hıçkırıklar için fizyolojik olarak bilinen herhangi bir avantaj yoktur. Yine de, hepsini hayatımızda defalarca yaşadık. Herkesin, hıçkırıklardan nasıl kurtulacağına dair kendi önerisi var, ancak gerçekten neyin işe yaradığına bakalım.

Bazen hıçkırıklar oluşur; çünkü beyninizden, ciğerlerinizden ve midenizden geçen sinirler tahriş olup ani bir spazmaya neden olur.

Ayrıca, gastroözofageal reflü hastalığı olarak da bilinen asit reflüsü veya GÖRH'den dolayı hıçkırık olabilir. Ve bazı ilaçlar hıçkırıklara neden olabilir. Çoğunlukla kısa bir süre sonra kendi başlarına giderler. Bununla birlikte, kalıcı hıçkırık aylarca ya da yıllarca sürebilir.

İster akut hıçkırıklardan kurtulmaya çalışıyor olun, çünkü rahatsız edici ya da uzun süreli hıçkırıklardan sıkıntı çekiyorsanız, yardımcı olabilecek doğal ilaçlar vardır.

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırıklar, inhalasyon sürecinde kullanılan temel kasın diyaframında ani bir daralmaya neden olan reflekslerdir. Diyafram ciğerlerinizin altındaki kastır. İstemeden kontratı takiben hava aniden akciğerlere akar ve aniden kordların kapatılmasıyla veya glottisle durdurulur. "Hic" sese neden olan da budur.

Indian Journal of Psychological Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, tıpta singultus olarak adlandırılan hıçkırık ;  programlı bir kas egzersizidir. Bunu biliyoruz çünkü fetüsler ve prematüre bebekler sıklıkla yaşar. Bebeklikten sonra, hıçkırık işe yaramaz gibi görünse de, refleks yayında bir tahriş nedeniyle oluşabilir.

Vagus siniri ve frenik sinir, beyin sapından solunum kaslarına güçlü sinyaller gönderdiğinde bir hıçkırık oluşur. Harici interkostal kaslar (kaburgalar arasında hızla ilerler ve nefes almaya yardımcı olur) ve diyafram kontraksiyon yapar ve güçlü bir teneffüs oluşturur.

Ortak Belirtiler

Hıçkırıkken, boğaz, göğüs veya karnında hafif bir sızlanma hissi hissedebilirsiniz. Bir tıkanıklığın en büyük işareti diyafram kaslarından  hemen sonra nefes borusu kapandığında ortaya çıkan "hic" sesidir.

Herkesin hıçkırık olma oranı farklıdır, ancak sıklıkla her hıçkırık bölümü için tutarlıdır ve dakikada 4-60 sıklıkla gerçekleşir.

Hıçkırıkların 48 saatten uzun sürdüklerinde ısrarcı oldukları söylenir. Hıçkırıklar ısrarcı olduğunda, yiyecekleri ve içeceği, konuşma ve konsantrasyonu etkileyebilir. Bu, yorgunluk, hayal kırıklığı, uykusuzluk gibi komplikasyonlara ve hatta aspirasyon pnömonisi gibi ölümcül sonuçları doğurabilir.

Hıçkırığın Sebepleri

Çoğu insan için, hıçkırık kısa bir süreliğine son bulur ve sonra durur. Her an olabilirler ve bazen belirgin bir sebep olmadan başlarlar. Ayrıca aşağıdaki nedenlerden dolayı hıçkırıklarınız olabilir:



  • Şişmiş bir mide, aşırı hızlı yemek veya aşırı yeme nedeniyle


  • Yutkunma havası


  • Gazlı içecek içme


  • Ani heyecan


  • Ani duygusal stres


  • Alkol tüketimi


  • Fazla sigara


  • Mide sıcaklığında ani bir değişiklik


  • Kısa süreli, akut hıçkırıklar, zamanlarının % 2.5'ini geçiren yenidoğanlarda en sık görülen klinik sıkıntıdır. Bebeğin başlangıcından sonra, sıklıkla gözlenen hıçkırık sıklığı azalır ve yaşam boyunca kısalık dönemlerde olur.

Geleneksel Hıçkırık Tedavisi

Çoğu zaman, hıçkırıklar nispeten kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolur ve tıbbi tedaviye gerek yoktur. İki günden daha uzun süre hıçkırık yaşayan insanlar, hıçkırık oluşturan altta yatan tıbbi sorunun çözülmesi gerekebilir.

Uzun dönemli hıçkırıkların tedavisinde kullanılan bazı geleneksel ilaçlar arasında şunlar bulunmaktadır:



  • Klorpromazin (veya Haloperidol): Klorpromazin, uzun süren tıkanıklığı gidermek, mide bulantısı ve kusmayı kontrol etmek ve davranış bozuklukları veya anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Bu, tipik olarak, uzun süreli sıkıntı çekenlere reçete edilen ilk ilaçtır. Bu ilacın bazı yan etkileri arasında uyuşukluk, baş dönmesi, mide bulantısı, kabızlık ve uyku bozukluğu sayılabilir. 


  • Gabapentin: Gabapentin genellikle nöbetleri önlemek ve kontrol etmek için kullanılır. Antikonvülzan bir ilaçtır, bu nedenle uzun süreli hıçkırıkların tedavisinde kullanılabilir. Titreme, baş dönmesi ve koordinasyon kaybına neden olabilir.


  • Metoklopramid Metoklopramid, üst sindirim sistemindeki kas kasılmalarını arttırır ve sıklıkla en sık görülen hıçkırık nedenlerinden biri olan GÖRH tarafından oluşturulan mide ekşimesi tedavisinde kullanılır. Bu ilacın yüksek dozlarda veya uzun süreli olarak kullanılması toksik olabilir ve ciddi hareket bozukluklarına yol açabilir. Bu ilacı alıyorsanız, doktorunuzla etkileşime giren birçok ilaç hakkında konuştuğunuzdan emin olun. Buna vitaminler ve bitkisel ürünler dahildir.


  • Baklofen: Baclofen, multipl skleroz ve omurilik yaralanması gibi durumların sebep olduğu kas spazmlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu ilacın yan etkileri baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı ve uyku bozukluğu sayılabilir.


  • Proton Pompa İnhibitörleri: Proton pompası inhibitörleri, hıçkırık oluşturan gastroözofageal reflüyü tedavi etmek için kullanılır. PPI'ların alınması, artmış gaz, karın ağrısı, sindirim sorunları ve baş ağrısı oluşturabilir.

48 saatten uzun süren kalıcı hıçkırık çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bunlar aşağıdaki sağlık sorunlarını veya tetikleyicileri içerebilir:



  • Gastrointestinal sorunlar


  • Merkezi sinir sistemi bozuklukları


  • Metabolik bozukluklar


  • Psikojenik bozukluklar

Diyaframın istemsiz daralmasına katılan iki sinir, vagus ve frenik sinirlerdir. Vagus siniri motor ve duyu lifleri içeren en uzun kranyal sinirdir. Beyinden çıkar ve boyundan ve göğüs yoluyla karnın içine geçer. Frenik sinir boyundan kaynaklanır ve diyaframa ulaşmak için akciğer ve kalp arasından geçer. Frenik sinir diyaframı uyarır, bu yüzden bu sinir felci kalıcı hıçkırıklara neden olabilir.

Bazı insanlar için, kalıcı hıçkırık, asit reflü, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi diyaframı tahriş edebilecek GI konularından kaynaklanmaktadır.

Merkezi sinir sisteminden frenik sinire giden yol arasındaki lezyonlar nedeniyle uzun süreli hıçkırık oluşabilir. Bu, özellikle inme, tümörler, menenjit, ensefalit, multipl skleroz ve travmatik beyin hasarı gibi beyin sapı hastalıklarında görülür.

Metabolik sorunlar da kalıcı hıçkırıklara neden olabilir. Örneğin, hıçkırık böbrek veya karaciğer fonksiyonlarının kötüleştiğinin bir işareti olabilir.

Araştırmalar, uzun süreli sıkıntıların çocuklarda, yetişkinlerde ve komorbid koşullarda daha sık görüldüğünü gösteriyor.

DOĞAL HIÇKIRIK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

1. Vagus Sinirini Uyarın

Vagus siniri beyninizden mideye kadar uzanır. Araştırmacılar, bu sinirin rahatsız olmasının hıçkırıklara neden olabileceğine inanır. Bu nedenle sinirinizi "sıfırlamak" için bu basit işlemleri deneyin, böylece hıçkırıklarınız kaybolur. Farenksi "tahriş edebilir" ve böylelikle soğuk su içerken, bir limonda çiğnemek veya sıcak suyla karıştırımış bir çorba kaşığı çiğ bal yiyerek vagus servisini teşvik edebilirsiniz.

2. Diyaframınızı Rahatlatın

Bir diğer hedef diyaframı rahatlatmak ve hıçkırık oluşmasına neden olan spazmları veya kasılmaları durdurmaktır. Bunu yapmanın bir yolu, vücudun karbondioksiti muhafaza etmesini sağlamaktır; bu işlem, nefesinizi birer birer 10 saniye süreyle tutarak veya bir kağıt torbasına solunarak yapılabilir.

Bir kağıt torbaya solunması, kan içindeki karbondioksitin kısmi basıncını arttırır ve diyaframın daha fazla oksijen elde etmek için daha derine temas etmesini sağlar. Bu genellikle hıçkırıklardan kurtulmanıza yardımcı olur. Küçük bir kağıt torbasına derin nefes alın, ancak kötü hissetmeye başlamadan hemen önce bırakın.

3. Dizlerinizi Göğsüne Çekin

Dizlerinizi göğsünüze çektiğinizde, diyaframa karşı tahriş edici etkisi olan göğsünüz sıkıştıracak ve hıçkırık oluşturan kasılmaları durdurmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca göğsünüzü sıkıştırmak için öne doğru eğmeyi deneyebilirsiniz. Göğsünüzü sıkıştırırken derin nefes alın ve dışarı çıkın ve diyaframda spazmlara neden olan sinyalleri sıfırlamaya çalışın.

4. Valsalva Manevrasını Deneyin.

Valsalva manevrası, ağzınızı ve burnunuzu tıkarken akciğerlerinizden havayı yolladığınız zamandır. Bu teknik, vagus sinirinin tonunu arttırmak ve boğazdaki, sinüslerde ve iç kulaktaki basıncı arttırmak için kullanılır. Bazı insanlar bir aritmi durdurmak için bu nefes alma tekniğini kullanır, ancak vajinal sinir tarafından gönderilen sinyalleri sıfırladığı için hıçkırıklardan kurtulmaya yardımcı olabilir.

Valsalva manevrasını yapmak için ağzınızı kapalı tutarken 10-15 saniye süreyle nefes alıp burnunuzu sıkıştırın. Burun sinüslerinize uygulanan basınç, vagus sinirini uyaracaktır.

5. Nane Yağını Kullanın

Nane uçucu yağı, alt özofagus sfinkterini rahatlatarak gerginleşmeyi tetiklediğinden, hıçkırıklardan kurtulmak için kullanılabilir. Ağzınızın çatısına bir damla yerleştirerek, vagus sinirini uyarırsınız.Bu da hıçkırtmaya yol açan kasılmaları durdurabilir. Kullanmadan önce nane nemi yağını hindistancevizi veya üzüm çekirdeği yağıyla seyreltin.

6. Asit Cezir Diyetini Deneyin

Kalıcı hıçkırıklar asit reflü semptomları arasında sık görülen bir durumdur. Hıçkırıkların yanı sıra, mide ekşimesi, ağızda acı bir tat, ağız kuruluğu, kokuşma, burping ve gaz sıkıntısı yaşıyor olabilirsiniz. GÖRH ve asit reflüsü üzerine yapılan hemen hemen her çalışma katkıda bulunan bir faktör olarak diyetle ilgilidir. Vücudunuz sindirim sisteminizdeki bir probleme karşı sizi uyarmaya çalışır. Yediğiniz süreyi yavaşlatmak, yiyeceklerinizi çiğnemek ve üç büyük yemek yerine gün boyunca daha küçük yemek yemeniz üzerinde de çalışmalısınız.

Asit reflüsünü azaltarak hıçkırıklardan kurtulmak için, mümkün olduğunca GDO'lardan arınmış işlenmemiş, organik gıdalara sadık kalın. Bağırsakta sağlıklı bakterileri desteklemek için lif alımınızı arttırın ve bol probiyotik yiyecekler yiyin. Ayrıca, özellikle rafine edildiğinde tahılları azaltmak ve şeker tüketimi yapmak, yüksek kaliteli protein tüketin ve kanola yağı gibi rafine edilmiş bitkisel yağların alımını azaltmak isteyebilirsiniz. Bazı insanlar ayrıca karbonatlı içeceklerin, alkolün ve baharatlı gıdaların hıçkırıklığa neden olduğunu, bu nedenle diyetteki yiyecekleri ve içecekleri en aza indirgemek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Asit reflüye bağlı hıçkırıklardan kurtulmak için aşağıdaki yiyecekleri yiyin:



  • Yapraklı yeşillikler


  • Kabak


  • Enginar


  • Kuşkonmaz


  • Salatalıklar


  • Karpuz


  • Tatlı Özsu


  • Muz


  • Avokado


  • Yoğurt


  • Kefir


  • Kemik Suyu


  • Hindistancevizi Yağı


  • Zeytin Yağı


  • Elma sirkesi


  • Aloe Vera


  • Zencefil


  • Rezene


  • Maydanoz

7. Stres Azaltın

Stres, kısa süreli sıkıntıların en yaygın nedenlerinden biridir. Bir dahaki sefere, hıçkırık olursanız, o anda nasıl hissettiğinizi ve stresin, hıçkırıklarınızın gelişiminde rol oynayıp oynamadığını düşünün. Eğer bu mümkünse, o zaman her gün bazı basit stres gidericiler uygulayın. Bunlara şunlar dahildir: yoga veya egzersiz yapmak, meditasyon ya da şifa  için dua etmeye çalışmak, doğada daha fazla zaman harcamak ya da lavanta ve Roma papatyası gibi stres azaltıcı uçucu yağlar kullanmak.

8. Akupunkturu Deneyin.

Vaka incelemeleri, geleneksel tedavilerin uygulanmadığı durumlarda bile akupunkturun kalıcı hıçkırıkları etkili bir şekilde tedavi edebileceğini göstermektedir.  Akupunktur, hıçkırıklardan sorumlu olan sinirleri uyarmak veya tahriş etmek için kullanılır. Akupunktur ve hıçkırıklarla ilgili kontrollü bir çalışma olmasa da, bazı insanlar bu tedaviyle birlikte uzun süreli sıkıntılarını kesebilirler, bu nedenle denemeye değer olabilir.

Benzer Yazılar