Sağlık
Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? 26.07.2017

Ciltteki güneş lekeleri dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın yaşamının bir parçası, özellikle de hayatları boyunca güneşte  zaman geçirenler için. Neyse ki, bu noktadan sizi koruyabilecek bazı önleyici tedbirler ve çarelerin yanı sıra, güneş lekelerinin ne oldukları ve neden olduğu hakkında çok sayıda araştırma yapılmıştır.

Güneş Işınları Nedir?

Güneş lekeleri, yüzün ve cildin vücudun diğer bölümlerinde oluşan küçük, koyu renkli lekelerdir ve sıklıkla çiller veya sivilcelerin  lekelerin başlangıcı ile karıştırılır. Aynı zamanda güneş lentijenleri ve karaciğer lekeleri olarak da bilinen bu küçük lekeler genellikle kahverengi, beyaz veya kırmızıdır ve özellikle açık renk ciltli insanlar için örtbas edilmesi çok zor olabilir. Güneş lekeleri için en yaygın görülen yerlerin bazıları, vücuttaki herhangi bir yerde potansiyel olarak görülebilecek olmasına rağmen, yanaklar, alın, boyun, kollar, omuzlar, sırt ve gövde kısımlarıdır.

Belirtildiği gibi karaciğerin sağlığı ve vücuttaki toksin seviyesi ile bağlantılı olduğuna inanılan "karaciğer noktaları" etiketi genellikle güneş lekelerine verilir. Bununla birlikte, araştırmalar, güneş lekelerinin karaciğerin herhangi bir faaliyetinden kaynaklanmadığını göstermiştir, bu yüzden bu  adı artık çok daha az kullanılıyor.

Ciltteki Güneş Lekelerinin Nedenleri

Adından da anlaşılacağı üzere, güneş lekelerine güneşe maruz kalma neden olur; Daha spesifik olarak, güneşin ultraviyole ışınlarının uzun süreli zarar görmesinin sonucudur. Güneş radyasyonunun bu formu cildin hücrelerine ve dokularına moleküler düzeyde zarar verebilir. Güneş lekeleri ortaya çıkar çünkü pigment üreten cildinizin melanositleri, ilave UV radyasyona karşı koruma sağlamak için yoğunlaşmış bir alanda ek pigment oluşturacaktır. Esasen, belirli bir bölgede deride ne kadar çok melanin varsa, radyasyon da o kadar az hasar verecektir. Daha önce de belirtildiği gibi vücudun kollar, yüz, sırt, kafa derisi ve boyun gibi bölgeleri  güneşe maruz kaldıkları için bu bölgelerde normalde güneş lekeleri oluşacaktır. Açık renkli bir  cilde sahipseniz, çoğu insan bu lekeleri otuzlara ya da kırklara kadar fark etmeye başlamasa da, muhtemelen yirmilerinde bile erken yaşlarda güneş lekesi geliştirme ihtimaliniz çok daha yüksektir.

Güneş lekelerinin kendileri zararsız olsa da , genellikle güneşte uzun süreli maruz kalmanın bir göstergesi olup cilt kanseri riskinizi artıracaktır. Dahası, cilt kanserinin fiziksel belirtileri genellikle güneş lekelerinin görünümünü taklit edebilir ve hatta güneş lekeleri ile karıştırılarak tanıması zorlaşır. Önemli miktarda güneş lekeniz varsa, cilt kanseri için daha yüksek bir risk altında olacağından, düzenli olarak dermatologlar veya birincil bakım doktorunuz tarafından kontrol edilmesi iyi bir fikirdir.

Güneş lekeleri genellikle zararsız olmasına rağmen lekeler ya da "yaşlanmaya" ilişkin işaretler olarak düşünülür; birçok insanı makyajla örtbas etmeye, ek güneş lekelerinin gelişmesini önlemeye ve görünümlerini iyileştirmenin veya en aza indirgemenin etkili yollarını bulmaya yönlendirir.

Ciltte Güneş Lekelerini Önleme Yolları ( SPF : Güneş Koruma Faktörü )

Güneş lekelerini önlemenin en iyi yollarından bazıları güneşte geçirdiğiniz  zaman miktarınızı sınırlamak, yüksek SPF güneş kremi kullanmak , SPF makyaj kullanarak, antioksidan alımını artırmak ve güneş gözlüğü takmaktır.

Güneş Işığı: Eğer düzenli olarak yüksek SPF güneş kremi uygularsanız, cildinize nüfuz etmeden önce UV ışınlarının çoğunu bloke etmek veya saptırmak ve melanositleri aşırı pigment üretmeye teşvik etmek mümkün olacaktır. Açık renk  ciltli kişilerin güneşte dışarı çıktığında 30 C veya daha yüksek SPF'li bir güneş kremi kullanmaları önerilir. Bu da, daha fazla güneş lekesi oluşma riskinizi önemli ölçüde azaltabilir ve aynı zamanda cilt kanseri geliştirme riskini  azaltabilir.

Makyaj Seçimi: Açık ciltli veya güneş lekesi riski yüksek olanlar için SPF içeren bir makyaj seti satın almak, kozmetik ve tıbbi ihtiyaçlarınızı basit bir üründe birleştirmenin harika bir yolu olabilir. Makyaj yaptıktan  sonra güneş kremi uygulamak uygun bir durum değil  ancak SPF makyaj seti bu sorunu çözmekte ve güneş lekelerini köreltmektedir.

Açık Hava Saati: Güneş lekeleri için en belirgin koruyucu önlem, güneşte harcadığınız süreyi azaltmaktır.  Aktif bir yaşam tarzı olanlar için, bu zor olabilir, ama yaşantınızın belli kısımlarında güneşin aktif olduğu saatlerden kaçmaya çalışabilirsiniz.

Güneş Gözlüğü: Yüzdeki (dolayısıyla vücudun tamamındaki) en hassas cildin bazıları gözlerin etrafında olup, güneş ışınlarına ve UV radyasyon hasarlarına karşı oldukça hassastırlar. Dışarıdayken güneş gözlüğü takmak bu değerli dokuyu korumanın harika bir yoludur. Güneş lekelerini önlemenin yanı sıra, güneş gözlüğü  kırışıklıkların ve karga ayaklarının oluşmasına engel olacak veya yatıştırmaya yardımcı olacaktır.

Antioksidanlar: Diyetinizde meyve, sebze, baharat, otlar ve diğer mutfak gereçleri açısından antioksidanların zengin olduğundan emin olursanız, güneş lekelerinin gelişme riskini  azaltabilirsiniz. Antioksidanlar cildin görünümünü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda güneş lekeleri gibi deriyi olası hasarlardan veya arıza riskinden korurlar.

Derideki Güneş Lekelerinden Nasıl Kurtulunur ?

Güneş lekeleri tüm dünyada birçok insanı etkileyerek, lazerle cilt soyma, kimyasal soyma, kriyoterapi ve tropikal ağartma da dahil olmak üzere deriden onları ortadan kaldırmak için bir dizi güvenilir geliştirilen yaklaşımlardır.

Tropikal Ağartma: Tropikal ağartma takımlarını, çoğu eczaneden satın alabilirsiniz; bu tabletler, doğal bir ağartma maddesi olan hidrokinon seviyesi yüksek olan bir kremden oluşur. Reçeteli ağartma kitleri çok benzerdir  ancak bu aktif maddenin konsantrasyonu daha yüksektir.

Kimyasal Peel: Bu yaklaşım, aşırı miktarda melaninin çökeldiği cildin üst katmanlarını giderebilen çeşitli asitlerin bir yüzeye yapışmasını içerir. Bu biraz ağrılı olmasına ve kızarıklığı birkaç gün geride bırakmasına rağmen, tipik olarak yüzünüz için geçici bir canlandırıcı olarak çalışır.

Lazer Resourfacing: Ciltteki güneş lekeleri için en popüler ilaçlardan biri lazer tedavileridir ve güneş lekelerinin bulunduğu cildin hasarlı katmanlarını yakmak için soğuk bir lazer kullanır. Bu iyileşme birkaç hafta sürebilir ancak etkileri çok fark edilir ve uzun sürer.

Kriyoterapi: Bu ilaç, yaş noktalarına uygulanan sıvı nitrojen solüsyonuna dayanır ve bu noktada cildi soyarak "cildi" dondururlar ve bu noktada cildin soyulur ve çıkarılırlar. Bu bazen deride küçük boşluklar bırakabilir.

Ciltteki Güneş Lekeleri İçin Ek Tedaviler

Birçok kişi mümkünse tıbbi işlemlerden kaçınmaya çalışmaktadır ve güneş lekeleri söz konusu olduğunda, nesiller boyu kullanılan, limon suyu, aloe vera, yeşil çay, sandal ağacı, Vitamin E takviyesi, kırmızı soğan, kuşburnu yağı ve zencefil gibi ek tedavilerden faydalanırlar.

Aloe Vera:  Aloe vera, binlerce yıldır derinin görünümünü, dokusunu ve sağlığını iyileştirmek için kullanılmıştır. Her gece güneş lekelerine az miktarda jel uygulayarak bu lekeleri evde tedavi etmek için mükemmel bir yoldur.

E Vitamini: Vitamin E, derinin sağlığına ve görünümüne doğrudan bağlı olan kritik bir antioksidan vitamindir.  Bir E vitamini kapsülü açın ve doğrudan iyileşme için deride güneş lekelerinin bulunduğu bölgeye uygulayın.

Kırmızı Soğan: Soğanların asitliği, yüksek sülfürik bileşik konsantrasyonu ve antioksidanlarla birlikte, bölgelerin ağartılması ve dokuların hasarlı katmanlarının iyileşmesi ile güneşin önlenmesinde mükemmel bir yoldur. Kırmızı soğan suyunu günde iki kez güneş lekelerinize sürtmek, 1-2 hafta içinde belirgin sonuçlar verecektir.

Zencefil: Cildin üzerindeki güneş lekelerine zımpara dilimleri sürterek, zarar gören bölgelere zencefil etkin maddesi olan zenceol vermenin hızlı bir yoludur. Bu güçlü antioksidan derinin görünümüyle doğrudan bağlantılıdır ve lekeleri ve yaşlanma noktalarını solmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kuşburnu Yağı: Bu yağ, kozmetik ürünlerinde ve tıbbi kremlerde yaygın olarak bulunur; çünkü güneş lekelerindeki renk değişiklikleri de dahil olmak üzere, cildi nemlendiren ve iyileştiren yumuşatıcı bir maddedir.

Limon Suyu: Yüksek asidite ve sitrik asit seviyeleri cildi temizlemek ve hatta oksidatif stres oluşumunu önler, ancak limon suyu, güneş lekeleri için daha önemlidir, çünkü doğal beyazlatma özelliklerine sahiptir, güneş lekelerinin görünümünü maskelemek veya tamamen ortadan kaldırmak için yardımcı olur.

Benzer Yazılar