Sağlık
Hamilelikte Anemi (Kansızlık) 13.08.2017

Hamilelik sırasında anemi yaygın bir durumdur ve endişe vericidir. Bu nedenle, aneminin ayrıntılarını anlamak, sebepleri, belirtileri ve potansiyel tedavileri önemlidir.

Hamilelik Sırasında Anemi Nedir?

Anemi, kimseyi etkileyebilen ve vücudumuzda önemli bir mineral olan demir eksikliği olarak tanımlanır. Gebelik sırasında anemi, hamilelik sırasında ortaya çıkan birçok fiziksel ve hormonal değişikliğe bağlı olarak gebe kadınların sıklıkla karşılaştığı bir sıkıntıdır.

Besin maddelerindeki herhangi bir eksiklik ölümcül olabilir ve vücudunuzu ihtiyaç duyduğu önemli kaynaklar olmadan terk eder, ancak bu hamilelik sırasında tehlikeli bir endişe kaynağı olabilir. Demir, oksijen ve diğer besin maddelerini vücudun farklı bölgelerine taşımak için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobin üretiminde önemli bir mineraldir. Annelerden bekledikleri besin alımının büyük bir kısmını büyümekte olan fetüslerine katkıda bulunur ve besin seviyelerinin yeterli olmasını sağlamak daha da önemlidir.     

Hamilelik sırasındaki bir  kimseyi etkileyebilecek olan geleneksel aneminin aksine, özellikle birinci ve üçüncü trimesterde risklidir.

Üçüncü Üç Aylık Dönemde

Hamilelik döneminin son üç ayı olan üçüncü trimesterde, anemi riski vardır. Hamileliğinizin başlangıcında anemik olmasanız bile, anemi olma şansınız, vade bitiminde yüksek olur. Gebelik sırasında kadınların yaklaşık % 15-20'sinde anemi görülür. Üçüncü trimesterde kansızlığa yakalanma, bebeğin doğum öncesi veya doğum ağırlığı riskini artırabilir.

Hamilelik döneminizin sonlarında kansızlığa yakalanırsanız fetal anemi riski artar, bu nadir görülür, ancak aşırı derecede tehlikelidir ve hatta kalp yetmezliğine veya fetusun ölümüne neden olabilir.

Hamilelikte Anemi Nedenleri

Gebelik sırasında aneminin nedenleri kan kaybı, doğal fetüs gelişimi, yetersiz beslenme ve önceden varolan kronik hastalıktır.

Kan Kaybı: Ağız adetinden müzdaripseniz veya kanama bozukluğu yaşarsanız hamilelik döneminde kansızlık riski çok yüksektir. Bu temel kan kaybı, vücudunuzun demir rezervlerine bir yük bindirerek daha fazla hemoglobin ve kırmızı kan hücresi üretmesi gerekecektir.

Fetal Gelişim: Fetüs rahim içinde büyüdükçe anneden bağımsız olarak kendi kan dolaşımını gerektirir. Bu demir alımı için büyük bir lavabondur ve kaçınılmaz olsa da, gebelik sırasında anemi için birincil nedenidir.

Eşsiz Gebelik: Geçtiğimiz günlerde gebeliğiniz olmuş  veya katlar taşıyorsanız (ikizler, üçüzler vs.) gebelik sırasında anemi riski oldukça yüksektir.

Zayıf Diyet: Vücudunuzdaki demir ana kaynağı diyet seçenekleridir. Protein seviyesi düşük veya şekerli ve yağlı diyetler besin seviyenizin dengesini bozarak anemi oluşturabilir.

Kronik Hastalık: Kanser, diyabet, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve diğer enflamatuvar durumlar gibi bazı kronik hastalıklar vücudun hemoglobin üretme kabiliyetini düşürebilir ve anemi oluşturabilir.

Türleri

Genel inanışın aksine, anemi, sadece demir eksikliğinden kaynaklanmaz. Demir eksikliği aneminin % 80-95'ine neden olsa da, diğer temel bileşiklerdeki eksiklikler anemik belirtilere neden olabilir.

Demir Eksikliği Anemisi

Vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanan en yaygın anemi şeklidir. Vücudunuzun hemoglobin üretme ve gerekli organ sistemleri ve dokularına oksijen verme yeteneğini sınırlar.

Folat Eksikliği Anemisi

Folik asit, B vitamini ailesinin bir parçasıdır ve metabolik süreçler ve bir fetusta nöral tüp defekti riski ile yakından ilişkilidir. Demir eksikliği anemisine göre daha seyrek olmakla birlikte, folat konsantrasyonunu sağlıklı bir seviyeye getirmek için hala uzmanlaşmış tedavi gerektirir.      

Vitamin B12 Eksiklik Anemisi

Karaciğer anemisi , vücudun midede B12 vitamini emilmesi gereken hücrelere nadiren maruz kalmış bir anemi formudur. Bu zorunlu vitamin olmadan demir eksikliğine benzer şekilde vücudunuz kırmızı kan hücreleri üretemez.

Hamilelikte Anemi Belirtileri

Gebelikte aneminin en yaygın semptomlarından bazıları arasında yorgunluk, nefes darlığı, irritabilite, baş dönmesi, kas güçsüzlüğü, preeklampsi ve düzensiz kalp atışı sayılabilir.

Yorgunluk:

Tükenmişlik, aneminin ilk ve en belirgin semptomlarından biridir ve sizi fiziksel olarak halsiz ve bilişsel olarak yavaşlatır.

Kas Güçsüzlüğü:

Uygun oksijenasyon olmazsa kaslar düzgün şekilde çalışamaz ve kas ağrıları, acılar ve genel zayıf yönler ortaya çıkabilir.

Yüksek Tansiyon:

Preeklampsi, gebelik sırasında yüksek tansiyon, gebelik sırasında çok ciddi bir anemi belirtisi olabilir ve kontrol altında tutmak için sıklıkla ek tedavi gerektirecektir.

Solunum Problemleri:

Aneminin neden olduğu fiziksel yorgunluk ve organ sistemlerine oksijen eksikliği normal solunumu mücadeleye dönüştürebilir. Bu da bazı gebeliklerde baş dönmesine neden olabilir.

Düzensiz Kalp Atışı:

Taşikardi, gebelik sırasında kalbinizin "vuruş atması" yaşamsal olarak hayati tehlike oluşturan anemi semptomudur. Bu, gebelik sırasında daha karmaşık kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.

Testler

Hamilelik sırasında anemi yaşadığından şüpheniz varsa, doktora gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Hemoglobin düzeylerinizi belirlemek için basit bir kan testi yapabilirler. Bu, hamilelik sırasında anemi yaşayıp yaşamadığınızı belirlemenin en güvenilir ve hızlı yoludur.

Tedaviler

Gebelik sırasında kadınlarda aneminin görülmesi ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında, bu tedaviyi önleyebilecek veya etkili bir şekilde tedavi edebilecek ev ilaçları ve doğal terapilerin yanı sıra resmi tedaviler de vardır.

Demir Takviyeleri

Bu, hamilelik süresince anemi tedavisi için en kolay ve en yaygın tavsiyedir. Demir takviyeleri vücuttaki demir konsantrasyonunu artırabilirse de, büyük sorun, C vitamini alımıyla hafifletilebilen, demir emme yeteneği olmayabilir.

Prenatal Vitaminler

Önleyici bir önlem olarak kabul edilen, doğum öncesi vitaminler, bir tedavi seçeneğinden çok, demir seviyelerinin hamilelik boyunca yeterli olmasını sağlar.

Demirden Zengin Diyet

Diyet tercihleriniz vücudunuzdaki demir miktarı üzerinde en büyük etkiye sahip olacaktır. Hamilelik diyetinizin sınırları içerisinde, ıspanak, kırmızı et, baklagiller, yüksek nişastalı gıdalar ve kurutulmuş meyveler gibi yiyecekleri ekleyin.

C Vitamini Alım Miktarı

Askorbik asit bağırsakta demir emiliminde kritik önem taşır. Uygun C vitamini seviyesine sahip olmanızı sağlayarak gebelik sırasında anemi önleyebilirsiniz. Daha iyi sonuç almak için, narenciye, yapraklı yeşil sebzeler ve biber gibi yiyecekleri diyetinize ekleyin.

Benzer Yazılar