Sağlık
İshal nasıl geçer? 22.11.2019

Hepimizin konuşurken utanıp sıkıldığı, sanki bir kusurmuş gibi içten içe gizlediği bir durum ishal. Aslında doğal bir sağlık sorunu olsa da hem vücutta hem ruhta yarattığı etkiler de pek sempatiktir diyemeyiz. İshal neden olur, bunun bir sürü nedeni var. Ciddi bir sağlık sıkıntısına işaret edebildiği gibi havalardan, mikroplardan ya da yediklerimizden de başımıza gelebiliyor. Bu yazımızda evde ishali durdurmanın yollarını araştırdık sizin için. Özellikle çalışanlar için şipşak çözümler anı kurtarıyor haliyle bazen evdeki yöntemlerle ishali geçirmek biraz daha hızlı bir etki sağlayabiliyor. İlaç desteği haricinde elbette… İshale doğal çözümlere geçmeden önce neden olur bunun üzerinde duralım biraz. Belki atladığımız ya da fark etmediğimiz bir şeyler vardır, aklımızın köşesinden bulunsa iyi olur.

İshal neden olur?

Barsak enfeksiyonları başlıca nedenlerinden biri olabilir. Bunlar; virüsler, parazitler ya da diğer mikroplar olabilir. İlla gribal neticelerle mikrop almayız vücudumuza, bazen tuvaletlerdeki mikroplar dahi tehlikedir bizim için. İshal olma nedenlerinden biri de gıda zehirlenmesi. Özellikle yaz aylarında tavuk eti başta olmak üzere fazla sıcağa gelemeyen yiyecekler, gıda zehirlenmesine davetiye. Gereğinden fazla meyve ve meyve suyu tüketimi de ishale neden olabilir. Meyve sağlıklıdır ve bazıları iyi birer ara öğündür de… Ancak azı karar fazları zarar mottosu hayatımızın her yerinde. Aşırı meyve tüketimi de ishal olmanıza neden olabilir. Devam edelim diğer sebeplerle… Örneğin antibiyotik tedavisi, üst ya da alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan gelen bir takım metabolik hastalıklar neticesinde ishal durumu olabilir.

İshal belirtileri nelerdir?

Bu konuya girmek istemezdik ancak belirtilerinden bahsetmeden tedavi için adım atamayız malum. Sulu ve sık dışkılama ilk belirtisi şüphesiz. Devamında sümüksü ve / veya kanla karışık bir dışkı, kusma, karın ağrısı ve huzursuzluk ishal belirtileri olabilir. Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik ve mevsimsel faktörlere bağlı olarak ishal nedenleri artabilir. İshal için şu mevsimde sık olur diyemeyiz ancak yazın hijyeninden emin olmadığımız tatil yerlerinde ishale daha sık rastlayabiliriz. İshalin süresi ne kadardır bu konuya da değinelim. Genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilir. Bazen uzun da sürebilir. İki haftadan uzun süren ishaller başka hastalıkların sinyalini veriyor olabilir. Bu nedenle böyle bir durumda mutlaka doktoruna başvurun ve gerekli tetkikleri yaptırın.

 

İshale ne iyi gelir?

İshalde en önemli şey, vücudun su miktarını dengelemek. Ne kadar su kaybederse o kadar su eklemek. Susun kalan vücut başka birçok sorunu da beraberinde getirebilir çünkü. İshal olan kişiye vücudun hızlı sıvı kaybını dengelemek için normalde verildiğinden daha fazla sıvı takviyesi gerekir. Her tuvalet ihtiyacı sonrası temiz ve ılık su içebilirsiniz. Ayrıca eğer midenizde bir sorun yoksa 1 litre ılık suyun içine 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırıp her dışkılamadan sonra yarım su bardağı içebilirsiniz. Tekrar ediyoruz, herhangi bir sağlık sorununuz yok ise… Aksi halde dokunabilir.

İshal bazen ilaç tedavisi ile bazen de birtakım ev çözümleri ile geçirilebilir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, kısa süreli bir ishal ise evdeki malzemelerle hazırlayacağınız bazı karışımlar ve tüketebileceğiniz bazı gıdalarla ishali hızlıca kesebilirsiniz.

Maden suyu en bilinen ishal geçirme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda gazoz da ishali durduran içeceklerden.  Yanı sıra aşağıdaki yiyecekleri tüketmek de ishale iyi gelebilir;

  • Kabuksuz elma
  • Havuç suyu ya da taze havuç
  • Pirinç lapası
  • Pirinç çorbası
  • Patates haşlama ya da patates püresi
  • Yoğurt ve ayran

İshale iyi gelen doğal karışımlardan biri ile devam edelim. Kahve ve limon ikilisi. Bu iki mucize bir araya geldiğinde ishale karşı güçlü bir savaşçı haline dönüşüyor. Bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatın. Sonra bir su bardağı su ile çiğnemeden yutmaya çalışın. Biraz zor olabilir ancak etkili olacaktır. Hem ishale iyi gelecektir hem de ishal kaynaklı mide bulantısının önüne geçecektir.

İshale iyi gelen çaylardan da bahsetmeden geçmeyelim. Papatya çayı bunlar bir örnek. Papatya çayı hem bizi dinlendiriyor, sakinleştiriyor hem de vücudumuzdaki fırtınayı dindiriyor desek yeri. Bakteri kaynaklı ishali kısa sürede kestiği söyleniyor. Papatya çayı ile birlikte aynı zamanda ishalle birlikte oluşan karın kasılmaları da hafifleyecektir.

Önemli not: Verdiğimiz bilgiler her ne kadar doğal yöntemler olsa da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Ayrıca ishalin altında yatan sebepler için de yine doktorunuz size en doğru bilgiyi verecektir.

Benzer Yazılar