Sağlık
Ses kısıklığına ne iyi gelir? 21.11.2019

Yoğun bir konser akşamı ya da eğlenceli bir parti ertesi… Ses tellerimizi bizi terk etmiş… İçimizden çıkan sese biz bile şaşırıyoruz. Kendimize yabancılaştığımız anlardan ve durumlardan biri ses kısıklığı. Bazen hastalık habercisi bazen de üşütmenin bir neticesi. Gitti mi gidiyor, kısıldı mı kısılıyor işte, mâni olunası zor. Peki tamam, sesimiz kısıldı, biz biz olmaktan çıktık, içimizde başka bir ses var. Gülüşümüz de çok da yılların çizgi film kahramanı “Değerli”nin gülüşüne benzedi. Sonuca bakalım şimdi, böyle kısık kısık durup geçmesini bekleyecek halimiz yok. Güzel haber! Ses kısıklığı bir hastalık değil belirtidir. Önce şu belirtilere bir göz atalım. Mesela sesiniz neden kısılmış olabilir?

                                       

Ses kısılması neden olur?

Ses kısıklığının nedenleri arasında pek çok şeyi sayabiliriz. Bunların başında elbette sigara kullanımı. Bitti o ciğerler artık bağırıyor beni içme diye. Ancak sigara bağımlılığı ayrı bir konu, bunu başka bir yazımızda konuşalım. Çığlık atmak, uzun süreli şarkı söylemek ya da ses tellerini aşırı kullanmak ses kısıklığına neden olabilir. Farkında olmadan bir şeye alerjiniz olabilir ya da toksik maddeleri solumuş olabilirsiniz. Aşırı derecede öksürmek de ses kısıklığına neden olan sebeplerden. Gırtlağımızda bulunan ses kutusuna darbe almanın da ses kısıklığına yol açabildiğini söyler bazı kaynaklar. Ses kutusu nerededir o ayrı bir konu tabi. Ses kısıklığı şarkı söyleme, eğlenme, konser vs gibi nedenlerle olabildiği gibi bazı ciddi sağlık sorunlarının da sinyallerini verebilir. Bu sorunlardan biri boğaz, tiroid ya da akciğer kanseri. Yanı sıra birtakım nodüller, kistler ya da polip adı verilen anormal büyümelerin varlığı da kısıklık nedenlerinden olabilir. Erkeklerde ergenliğe geçişteki çatallaşmaları da sayarsak ses kısıklığının birçok nedeni olduğunu görüyoruz.

Ses kısıklığı nasıl tedavi edilir?

Ses kısıklığını altında yatan nedenlere bağlı olarak tedavi edilir. Öksürük önleyici ilaçlar ve nemlendirilmiş hava ile destekleyici tedaviler şikâyetin azalmasını sağlayabilir. Yanı sıra sigaranın bırakılması ve eğer hastalığın altında reflü, tiroid hastalığı veya alerji gibi hastalıklar varsa bunlara yönelik ilaç tedavisi ile ses kısıklığı giderilebilir. Bu kısıklık eğer altında bir hastalığı barındırmıyorsa bu durumda bazı doğal çözümlerden destek alınabilir.

Ses kısıklığına anında çözüm!

Ses kısıklığına bitkisel çözümler var. Boğaz tahrişi ve ses kısıklığına ne iyi gelir sorusunun yanıtı evlerimizdeki birkaç malzemede gizli. Nedir bunlar, gelin anlatalım.

Bal

Balın iyi gelmediği ne var ki? Saç uçlarımıza süreriz nem verir, kırılmaları önler. Cildimize süreriz cildimizi besler. E zaten tereyağı ile müthiş uyumuna kahvaltıda da şahit oluyoruz. Bal aynı zamanda ses kısıklığına da iyi geliyor; sesi yatıştırıyor, boğaz tahrişine iyi geliyor.

Ilık tuzlu su ile gargara yapmak

Bu pek sempatik değil biliyoruz. Özellikle tuz boğazımızı yakınca pek de keyifli olmuyoruz. Ancak ses kısıklığını anında iyileştirmek için bu yöntemi de aklınızda bulundurmanızda fayda var. Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için etkili sonuçlar alabilirsiniz. Bir su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ilave edin ve gargara yapın. Yudum yudum alın, birden hepsi ile gargara yapmayın.

Zencefil

Zencefil bundan yıllar önce bu kadar hayatımızda değildir belki de. Ancak son zamanlarda kanser dahil pek çok hastalığı önlemede, iyileştirmede önemli faydaları bulunduğundan beri mutfaklarımızdan eksilmez oldu. Zencefil aynı zamanda ses kısıklığına da iyi geliyor. İster toz haliyle kullanın isterseniz taze. Güçlü antioksidan içeriği ile ses kısıklığına iyi gelen bitkilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sarımsak

Doğal antibiyotiği unutmadık elbette, aklımızda! Kulağa hoş gelmiyor farkındayız, kokusu misk amber de değil ancak konu sağlık ise en az ilaçlar kadar etkili. Günde 1-2 diş sarımsak yemek hem vücudunuza fayda sağlar hem de ses kısıklığınızı iyileştirmede önemli bir rol oynar.

Ekinezya çayı

Ekinezyanın rahatlatıcı, sakinleştirici etkilerini biliyoruz. Bu etkilere bir de kış hastalıklarında mikroplara savaşması eklendi. Ekinezya çayı ile ses kısıklığınıza neden olan bakteriler ve mikroplarla savaşabilirsiniz. Ancak ekinezya çayı tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken bir konu da şu. Günde 1 fincandan fazla içmemeniz önerilir zira güçlü bir antioksidandır.

Elma sirkesi içmek

Elma sirkesi zayıflama konusunda da oldukça etkili. Özellikle sabahları eğer mideniz alırsa ve herhangi bir mide sorununuz yoksa, sağlık sorununuz yoksa elma sirkesi içmek oldukça faydalı vücuda. Su ile karıştırılıp içilmesi önerilir. Elma sirkesi aynı zamanda vücudun enfeksiyon ile savaşmasına yardımcı olabilecek güçte antimikrobiyal özellikler barındırır. Ses kısıklığı için bir çay bardağı suya 1-2 çorba kaşığı çiğ elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve bu karışımı günde 2-3 kez içebilirsiniz. Ses kısıklığınıza iyi gelecektir.

Önemli not: Önerdiğimiz ürünler her ne kadar doğal olsa da olası yan etkileri ve alerjiler için uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

Benzer Yazılar