Sağlık
İyotun Faydaları 09.05.2017

İyot Nedir?

İyot, normal büyüme ve gelişme için hayati önemi olan eser elementtir. İnsan vücudundaki iyotun yaklaşık % 60'ı tiroid bezinde saklanır. Sağlık yararları vücudun baz metabolizmasını kontrol eden tiroid hormonlarını salgılayan tiroid bezinin normal işleyişinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ve olmadan  tiroid hormonları bile sentezlenemez.

İyot, insan vücudundaki tiroit bezlerinin işleyişini kontrol eder; bu da vücudun metabolik süreçlerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kalorilerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve böylece aşırı yağ olarak depolanmasını önler. Diğer faydalar arasında toksinlerin vücuttan atılması ve sistemin kalsiyum ve silikon gibi çeşitli mineralleri kullanmalarına yardımcı olması sayılabilir.

İyot Eksikliğinin Belirtileri

İyot eksikliği vücut üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Eksikliğinin semptomları, hayal kırıklığı, depresyon, zihinsel gerilik, zayıf algı seviyeleri, guatr, anormal kilo alımı, düşük doğurganlık, kaba deri, hamilelerde annelerin doğum yapma şansı, kabızlık ve yorgunluktur. Ciddi durumlarda, ciddi fiziksel bozukluklarla karakterize edilen kretinizm gibi hastalıklarla ilişkili mental retardasyona neden olabilir. DSÖ raporlarına göre, iyot eksikliği dünyanın dört bir yanındaki mental retardasyonun önde gelen nedenlerinden biridir.

Pek çok gıda maddesi ya iyot açısından zengin topraklarda yetiştirildiği ya da genellikle batılı ülkelerde iyotlaştırılan tuz içerdiği için bu eksikliğin Kuzey Amerika'da olması nadiren görülüyor. Bununla birlikte, bazı ülkeler tuzlarını iyotlaştırmazlar ve kıyı sularına çok uzakta ürün ve hayvancılık yapan kültürlerin iyot bakımından zenginlikle toprağa sahip olma olasılıkları daha düşüktür, bu nedenle diyetlerinde bunu düşünmelidirler. Vücut için günde 100-200 mg iyot gerekir ve 1/4 çay kaşığı iyotlanmış tuz yaklaşık 95 mg iyot içerir, bu nedenle iyotlanmış tuza erişen ülkelerin iyot eksikliğinden çok daha az şüphe duyduğunu görebilirsiniz.

İyodun Önemli Kaynakları

Hem deniz bitkilerinde hem de hayvanlarda, deniz suyundan iyot emebilen kabuklu deniz hayvanları, derin su  ve kahverengi yosun  da dahil olmak üzere büyük miktarlarda bulunur. Aylık diyetinizde bol miktarda konserve sardalya, konserve orkinos, istakoz, , istiridye, morina, mezgit balığı, halibut, ringa balığı levreği, somon balığı ve levrek eklemeyi unutmayın. Dulse, yosun ayrıca iyotlu diyet içerir. Sarımsak, lima fasülyesi, İsviçreli pazı, yaz kabak, susam, soya fasulyesi, şalgam yeşillikleri ve ıspanak iyot bakımından zengindir. İyotlaştırılmış tuz, iyotun bir diğer önemli kaynağıdır ve fırıncılar ekmek hamuruna dengeleyici bir madde olarak düzenli olarak iyot eklerler.

İyotun Faydaları

İnsanlarda düzgün gelişme ve metabolizmanın sağlanması gerekir. Özel sağlık yararlarının bazıları şunları içerir:

Metabolik Hız: İyot, vücudun baz metabolizmasını doğrudan kontrol eden hormonların üretimine yardımcı olarak tiroid bezlerinin işleyişini etkiler. Metabolik hız, vücudun organ sisteminin çoğunun verimliliğini ve etkililiğini, yiyeceklerin emilmesini, uyku döngülerini ve gıdanın kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesini de içeren düzenli süreçleri etkiler.

Tiroksin ve triodotironin gibi belirli hormonlar kalp hızı, kan basıncını, vücut ağırlığını ve sıcaklığını etkiler. Vücut, aynı zamanda protein sentezinde yardımcı olan bu hormonların yardımıyla BMR'yi (Temel Metabolik Oran) korur. Vücutta normal oluşumlarının ve dağılımının sağlığın sürdürülmesinin anahtarı olduğundan, gelen tiroid bezlerini korumak şarttır.

Enerji Seviyeleri: İyot aynı zamanda kalorilerin verimli şekilde kullanılmasını sağlayarak, aşırı yağ olarak bırakılmalarına izin vermeden, vücudun optimal enerji düzeylerini korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Sağlıklı Tırnaklar, Saçlar ve Dişler: İyotun sağlığa olan faydaları, sağlıklı ve parlak cilt, diş ve saç oluşumunu içerir. Saç bakımı için önemli bir elementtir, çünkü bu mineral eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Üstelik saç büyümesini hızlandırır ve folikül kuvvetini arttırır.

Üreme Sistemi: Üreme organlarının normal büyümesinde ve olgunluğunda yardımcı olur. Hamilelerde bebeğin kretizmi gibi ölü doğumları veya nörobilişsel koşulları önlemek için hamile kadınlarda yeterli miktarda iyot gerekir. Ayrıca gebelik hipertansiyonuna yol açabilir, bu da bebeklik döneminde bir takım komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca konuşma ve işitme yetenekleri ile birlikte uygun hareket ve büyümeyi sağlar. Bundan başka, bebeğin sağlığını etkilediğinin yanı sıra, iyot eksikliği aslında bir kadını infertil hale getirebilir.

Birçok gebe kadının karşılaştığı bir problem, kendisi ve çocuğu için iyot tüketmek zorunda olduklarının farkında olmamasıdır.  Çünkü iyot anne sütüne geçer ve her geçen gün büyük miktarda kaybedilir.

Çalışmalar, gebe ya da emziren bir kadının her gün gerekli tüm iyot dozundan daha fazla kaybedebileceğini göstermektedir; bu da hormonal bezlerin aktivitesindeki değişiklikler nedeniyle gebelik ve emzirme bittikten sonra bile onun için ciddi iyot eksikliğine neden olabilir. .

Bağışıklık Sistemi Gücü: Çoğu kişi iyodun tiroit bezi etkilerine odaklanır, ancak bağışıklık sisteminin önemli bir güçlendiricisi olmak da dahil olmak üzere diğer işlevleri vardır. İyot kendisi, serbest hidroksil radikallerini temizleyen bir maddedir ve C vitamini gibi, kalp rahatsızlığı ve kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı güçlü bir savunma önlemi sağlamak için antioksidanların vücuttaki aktivitesini uyarır ve arttırır. Bazı çalışmalar, sıçanların beyin hücrelerini doğrudan serbest radikallerin zararlı etkilerinden hücre membranlarındaki yağ asitlerine bağlayarak koruyan iyodu gösterdi ve organizmayı etkilemek için serbest radikallerin daha az yer bıraktığını gösterir.

Hipotiroidizm: Bu durum, yetersiz bir tiroid bezi ile karakterize edilir ve vücudunuzdaki kimyasal denge patlak verirken genel olarak tüm vücut süreçlerini yavaşlatır. Hipotiroidinin en yaygın sonuçlarından biri, vücudunuzun sadece yiyecek kalorilerini yakıp kullanışlı enerjiye dönüştürmemesi nedeniyle kiloda büyük bir artış olmasıdır. Hipotiroidizm, sadece iyot yetersizliği değil, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak iyot alımını artırmak ve hipotiroidi hastalarına çok sık rastlanan kilo ve vücut yağını azaltmanıza yardımcı olacak hormonal aktiviteyi harekete geçirmek iyi bir fikirdir.

Hipotiroidinin bazı diğer etkileri yorgunluk, kuru cilt, konsantrasyon bozukluğu, kabızlık, kramplar ve bacak şişmesi. Tedavi edilmezse kalp yetmezliği veya komadan daha ciddi durumlara neden olabilir.

Fibrokistik Hastalık: İyot fibrozis, torsit olma ve meme hassasiyeti gibi durumları önemli ölçüde azaltabilir. İyot, fibrokistik hastalıkların tedavisi için kullanılır ve alternatif ve modern terapilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmalar, moleküler iyot ile fibrokistik meme hastalığının belirtileri ve semptomlarında azalma arasında önemli bir artış göstermiştir.

Kanser Önleme: Muhtemelen iyodun tiroidal etkisinden başka en önemli sağlık faydası anti kanserojen özelliktir. Çalışmalar kanser hücrelerinin iyot enjekte edildikten sonra küçüldüğünü ve bazen apoptozise (otomatik hücre ölümü) geçtiğini ve daha sonra daha sağlıklı hücrelerle değiştirildiğini göstermiştir. Bu sürecin kesin mekanizması halen bilinmemektedir ancak çalışmalar, bu olumlu bağlantıyı, özellikle meme kanseri karsinom hücrelerinde apoptozu indükleme üzerindeki iyot etkileri açısından bulmuştur.

Tiroid kanseri açısından, iyot, bu son derece tehlikeli kanseri önlemede gereklidir. Çalışmalar, Tiroid kanseri hastalarının, iyot alımının seviyelerini artırdıktan sonra semptomlarda sürekli iyileşme gösterdiklerini ve iyot eksikliğinden muzdarip insanlarda tiroid kanseri görünümünün çok daha yaygın olduğunu göstermiştir. Temel olarak, iyot, tiroid kanseri için koruyucu bir önlem ve bir çeşit tedavi şeklidir.

İyot Programlı Hücre Ölümü: İyot, yeni organların oluşumunda ve kanser hücreleri ya da hastalıklı hücreler gibi habis hücrelerin birey için zararlı olabileceği şekilde ortadan kaldırılması için gerekli olan apoptozu veya programlanmış hücre ölümünü sağlar. Bu işlev esas olarak tiroid bezindeki aktivitelerinden ve bunun ardından tiroid bezinden hormonal salınım ve regülasyona dayanır. Bununla birlikte, iyot olmadan, bunlar gibi yaşamsal süreçler asla ortaya çıkmaz.

İyot Toksik Kimyasalları Kaldırır: İyot florür, kurşun, cıva ve biyolojik toksinler gibi kimyasal toksinleri temizleyebilir. Vücuttaki diğer çalışmaları yapan bu "extrasitroidal iyot" un rolü çok önemlidir. Özellikle H. Pylori adı verilen, mide kanserine neden olan, tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyon olan Heliobacter pylori'ye karşı belirli antibakteriyel özellikleri vardır.

Tiroid ve Goiter Bozuklukları: İyot eksikliği Goiter'ın temel nedeni olarak yaygın olarak kabul edilmektedir. İyot yetersizliğinden kaçınmak için diyetinize yumurta, tuz, deniz ürünleri ve süt ürünleri eklemeniz gerekir; ayrıca sıklıkla büyümüş bir tiroid bezi için bir çare olarak kullanılabilir.

Benzer Yazılar