Sağlık
Kanda LYM (lenfosit) yüksekliği 21.01.2020

Her bir hücrenin bir görevde bulunduğu, birbiri ile koordineli çalıştığı sıra dışı ve akıl sır ermeyen bir makina vücudumuz. Bir tarafın bozulduğunu bir başka tarafın sinyallediği, bir tarafta yaşanan aksaklığın başka bir tarafa etki ettiği ilginç bir düzende yaşıyoruz. Kapalı kutu, iç organlarımızda neler oluyor kan tahlili, röntgen vb. gibi şeyler yaptırmadan bilemiyoruz. Hoş yaptırsak bile bu karışık denklemi çözmek de ayrı mesele tabi. Vücudumuzda olup bitenler her geçen gün biri şaşırtmaya devam ededursun, biz yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Bunlardan biri lenfosit adı verilen bir çeşit kan hücresi. Bu öyle bir hücre ki bağışıklık sisteminin birer parçası olarak karşımıza çıkıyor. Büyük granüler lenfositler ve küçük lenfositler olarak iki çeşidi var. Bunlar kış aylarından aşina (!) olduğumuz bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı bazı hastalıklara karşı metabolizmamızı savunuyor. Lenfosit hücreleri sayesinde vücudumuz hastalıklardan korunuyor ve sağlam bir savunma mekanizması oluşturuyor. Bu hücrelerin düşüklüğü ya da yüksekliği bazı hastalıkların tetikleyicisi ya da habercisi niteliğinde olabiliyor. Lenfosit hücreleri vücudumuzda kemik iliğinde, dalakta ve lenf bezlerinde üretiliyor ve kök hücrelerinden ürüyorlar. Lenfosit hücreleri, kan dolaşımında ve lenfotik sistemde bulunuyor ve tüm akyuvarların yaklaşık olarak %40’ını oluşturuyor. Lenfositlerin sayımı hemogram yani kan sayımı testi ile belirleniyor. 

LYM referans aralığı

LYM referans aralığı yetişkinlerde 1 mikrolitre kanda 1000 ila 4800 lenfosit aralığındadır. Çocuklarda ise normal aralık 1 mikrolitre kanda 3 bin ila 9.500 aralığındadır. Bunlar standart değerler olsa da her laboratuvar farklı kan testi ölçüm teknikleri kullanabilir. Bu nedenle değerlerde değişiklikler olabilir. Ayrıca kan testi yaptıran kişinin yaşı, cinsiyeti ve genetik öyküsü de bu sonuçları etkileyebilir. Bu nedenle sizin için uygun referans aralığı hakkında doktorunuz gereken bilgiyi verecektir.

Lym düşüklüğü nedir?

Kan sayımı testi ile tespit edilen LYM değerinin yetişkinlerde ve çocuklarda olası referans aralığından yukarıda bahsetmiştik. Bu değerlerin altında olması durumunda lenfosit düşüklüğü görülür. Lenfosit az olursa vücudun enfeksiyonlara karşı savunması azaları ve birçok hastalığa karşı vücut artık açık hale gelir. Mikroplara, bakterilere ya da virüslere karşı kendini koruyamaz ve bununla birlikte pek çok hastalığın gelişimi söz konusu olabilir. LYM düşüklüğünün başlıca nedenlerini şu şekilde sayabiliriz.

Vücudun yeteri kadar lenfosit üretememesinden kaynaklanan düşüklük

Toksinler tarafından lenfositlerin yok edilmesi

Bazı rahatsızlıklardan kaynaklanan bir sorundan dolayı lenfositlerin dalakta ya da lenf bezlerine tutulması.

Yetersiz beslenme, çinko eksikliği, grip ve benzeri enfeksiyonların varlığı, anemi, lenfoma gibi bazı kanser türleri, kortizon kullanımı, radyasyon tedavisi, kemoterapi ilaçları ya da bağışıklığı baskılayan bazı ilaçlar nedeniyle lenfositler düşük olabilir.

LYM yüksekliği nedir?

Düşüklüğü kadar yüksekliği de bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Lenfosit yüksekliği kanda fazla miktarda bulunan lenfosit hücresi ile olur. Kan testi ile ortaya çıkar. Lenfositler, hastalıklara karşı savaşta uyarılan ve üretimi artırtan savunmacı hücrelerdir. Lenfosit yüksekliğiniz varsa yakın zamanda bir bulaşıcı hastalık ya da enfeksiyon geçirdiğiniz anlamına gelir. Vücut bakteri ya da virüslerle savaşmak için belli ki lenfosit üretimini arttırmış ve karşımıza böyle bir sonuç çıkmış. Ne yazık ki her şey bu kadar masum ilerleyemiyor olabilir. LYM yüksekliği beraberinde çok ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz; suçiçeği, kan kanseri, boğmaca, grip, viral enfeksiyonlar, tüberküloz, hayvanlardan kapılan Bruselloz isimli enfeksiyon, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi, kronik lenfosittik lösemi, bulaşıcı bir hastalık, hepatit, kan nakli, crohn hastalığı, otoimmün bozukluklar ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonlar şeklinde tanımlanabilen bazı hastalıklar.

LYM yüksekliği tedavisi

Lenfosit yüksekliğinde de düşüklüğünde de öncelikle altında yatan nedenler araştırılır elbette. Bu sebeplere bağlı olarak tedavi oluşturulur. Lenfosit yüksekliği yukarıda saydığımız ciddi hastalıklardan kaynaklı değil ise muhtemelen antibiyotik tedavisi önerilir. Ancak kanser ve benzeri gibi ciddi hastalıklardan kaynaklanan bir yükseklik ise bu durumda kemoterapi ya da ışın tedavisi gibi tedaviler yapılabilir. Sağlıklı beslenerek ve bazı vitaminlere ağırlık vererek doğal yollarla da bu tedavilere destek olunabilir.

Önemli not: Yazımızda verdiğimiz bilgiler teşhis ya da tedavi amaçlı değildir. Yalnızca bilgilendirmek içindir. Bu nedenle hastalığın detaylarına dair en doğru bilgi için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Benzer Yazılar