Sağlık
Kızlarda Ergenlik Dönemi 13.10.2017

Kızlarda Ergenlik: Değişiklikler ve Aşamalar

Ergenlik fiziksel ve duygusal değişimlerin bir zamanı; bir çocuğu gençliğe dönüştürür ve bu nedenle, bir kız hayatının son derece önemli bir aşamasıdır. Ergenlik çağının kaçınılmaz olduğu doğrudur. Bununla birlikte, aynı zamanda, her kızın ergenlik tecrübesinin eşsiz olması ve dolayısıyla buna göre ele alınması gereken bir gerçektir. Kızlardaki ergenlik çağına, şu ana kadar uyku halindeyken uykudaki hormonlar uyandığında ve ergenlik sürecine başlamak için vücudunuza sinyal vereceği bir zaman olduğuna inanılıyor. Ergenlik döneminde yaşanan değişikliklerden östrojen ve progesteron hormonu hormonları sorumludur.
 

Kızlarda Ergenlik Dönemleri
                                                                                                                           
Genellikle, göğüs boyutunda bir artış, kızlarda ergenlik belirtisi olur, ancak herkesin ergenlik çağına erişme hız ve temposu vardır. Cinsel gelişim, kadın pubertesinin zorunlu bir işareti olmasına rağmen, bazı kızlarda genç yaşta göğüsler gelişebilir ve cinsel gelişim konusunda önemli belirti bulamamışlardır. Aynı şekilde, bazı kızlar tüy büyümesi olarak kasık ve koltuk altı kısımlarından alır ancak cinsel büyüme çok geç başlar. Bu çok normal bir süreçtir ve ergenlik belirtilerinin herhangi birinde bir gecikme mutlaka bazı problemlerin var olduğu anlamına gelmez.
                                                                                                                                  
Erken Ergenlik:  Bazen çok genç yaşta kızlarda ergenlik yaşanabilir. Kızlarda erkenden ergenliğe erken erken veya ergenlik çağrısı da denir. Genellikle prematüre ergenlik, normal ergenlik olarak bildiğimiz şeylerin bir varyasyonudur. Bununla birlikte, ebeveynler, 7-8 yaşından önce bunları yaşıyorlarsa , bir doktora danışmalıdır.
                                                                                                                                     
Gecikmeli Ergenlik:Kızlarda ergenlik, tıbbi sebepler veya yetersiz beslenme nedeniyle gecikebilir. Kızınız 14 yaşına kadar göğüs dokusu geliştirmemişse ve menstruasyon döngüsü göğüs dokusunun gelişmesinden 5 yıl sonra başlamazsa, bir doktora danışmalısınız.


Dönemleri 

Birinci Aşama:Kızlar ayak  ve ellerin büyümesine tanık olur ve bunların % 85'inde göğüs tomurcukları bundan sonra gelişir. Göğüs tomurcuğu, areola adı verilen alanın altında bir düğüm olarak gelişir. Bu nikel boyu tomurcuk sert veya hassas olabilir ve önce bir taraftan sonra diğer taraftan gelişir. Bu yaklaşık 6 ay sürebilir ve östrojen dolaşımının bir işaretidir.
Göğüs tomurcuğu geliştiğinde, kız östrojen tarafından yönlendirilen vajinal akıntıya başlar. Bu deşarj, asidik pH içerir ve genellikle vulva cildi etrafında tahrişe neden olur. Kızların, bu tahrişi gidermek için mini ped veya kremler (bebek bezi döküntü merhemi veya çinko oksit ) kullanmaları önerilir.

İkinci Aşama:Kasık tüylerinin artması kızlarda ergenlik döneminin ikinci aşamasıdır. Kızların yaklaşık % 15'i kası bölgesi çevresinde tüyleri   olmaya başlayacak ve saç dökülmeleri saçılan foliküllerden kurtulacağı için tahriş ortadan kalkacaktır.

Akne, kasık tüylerinin büyümesinden sonra filizlenmeye başlayacak ve boy  hızla artacak ve yüz özelliklerinin de olgunlaşmaya başlaması gibi  hızlı fiziksel büyüme belirtileri göstereceği söyleniyor. Ergenlik umuduyla ilgili ilk belirtileri yaşadıktan sonraki altı ay içinde kızların  boyu 2 ila 3 inç arasında büyür. Bu aynı zamanda adet döngüsünün başladığı zamandır.

Menstrüasyon döngüsünün başlamasından sonra puberteye ulaşma aşaması biter ancak kız gövde çevresinde büyümeye devam edecek ve bacaklar da güçlenecek. Bununla birlikte, büyüme evresi ,  dönemler başlar başlamaz yavaşlar. Önümüzdeki 2 yıl içinde, çoğu kız yaklaşık 1 ila 2 inç arasında büyürken bazıları da 3-4 inç yükseklikte büyüyebilir. Göğüslerin 18 yaşına kadar gelişmeye devam ettiği unutulmamalıdır.


Kızlarda Ergenlik Dönemi Değişiklikler

Kızlarda ergenlik olduğunda, beyin, yeni düşünce kalıpları kurmak, yoğun duyguları deneyimlemek ve olgun karar verme ve akıl yürütme becerileri geliştirmeye hazır hale getirmek için bağlantıları yeniden düzenlemekle meşgul olduğu kadar çok değişikliğe uğrar. Bu, ergenliğin, hayatınızın kritik bir evresi olduğuna işaret eder; zira bu, dürtü kontrolü, iyi alışkanlıklar ve iletişim becerilerinin kurulduğu zamandır. Bu beceriler, doğal olarak edinilmediği gibi, yaşam boyunca ilerledikçe, sürekli rehberlik ve uygulama gerektirir.

Ergenlik dönemindeki fiziksel değişiklikler ile ilgili olarak bunlar 8 ila 13 yıl arasında başlamaktadır ve kızlar için 14 yılda  tamamlanmaktadır. Erkekler için ergenlik 10'dan başlar  16 yıl arasında bir sürede sona erer. Yukarıda belirtildiği gibi, göğüsler büyümeye başlar ve bu da genç kızın ilk fiziksel değişimini gösterir. İki yıl sonra menstrüel siklüs başlar ve bu süre boyunca pubik kıllar, koltukaltı tüyleri büyümesi ve boy artışı gibi diğer fiziksel değişiklikler oluşur. Ergenlik başlar başlamaz kızlar da daha uzun olmaya başlar ve boydaki bu gelişme ergenlikle sona erer.

Bedensel değişimler beklenenden daha hızlı veya yavaş olabilir, ancak her kızın farklı olduğunu ve değişim oranının doğal olarak belirlendiğini unutmamalısınız. Ancak, kızınız sekiz yıl önce puberty belirtileri göstermeye başlarsa veya ergenlik yaş 14'e kadar ortaya çıkmazsa, bir doktora başvurmak akıllıca bir düşünce olacaktır. Puberte ile ilgili değişiklikler bir buçuk yıl sürer tamamlanacak veya devam edebilecek  6 yıldır.
 
Özellikle çocukların ve genel olarak çocukların vücutlarını görme şekilleri, benlik saygısı ile doğrudan ilişkilidir; bu nedenle, her adımda onlara danışmanlık yapmak çok önemlidir. Ebeveynler, özellikle de anneler kızlarına, değişiklikler yaşamakta sorun olmadığını söylemeliler ve ne kadar tuhaf olursa olsun her değişiklik normaldir. Ayrıca, bu süre boyunca kızınıza biraz boşluk bırakın ve iletişim kurmaya devam edin, böylece tüm sorunları açıkça tartışabilirsiniz.

Ebeveynler ve veliler ergenlik yaşamanın olumlu bir deneyim haline gelmesini sağlayarak kıza yardımcı olabilir. Anneler, kızlarına, ne bekleyecekleri konusunda ufak tefek yardım etmeli ve ergenlikle başa çıkmasına yardımcı olmalıdırlar.

Benzer Yazılar