Sağlık
Koenzim (Q10) Hani Besinlerde Bulunur? 20.04.2019

Koenzim ya da CoQ10 adıyla bilinen gıda takviyesi, son zamanlarda sağlıklı yaşama destek adı altında piyasaya sunulan ürünlerin içeriğinde sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Koenzim destekli ürünlerin; bakımına özen gösteren, kendine dikkat eden, düzenli vitamin kullanan ya da belirli yaşın üstünde olan kişiler tarafından da sıkça tercih edildiğini yakın çevremizde bile rahatça gözlemleyebiliyoruz. Doğal bitkilerde bu ürün içeriğinin var olup olmadığı, koenzimin tam olarak ne gibi bir fayda sağladığı ya da herhangi bir zararının bulunup bulunmadığı gibi sorular ise, kafaları kurcalamaya halen devam ediyor. Hücrelerin sağlıklı yaşamasında koenzimin önem taşıdığı genel olarak bilinse de, hızla değişen beslenme ve güzellik trendlerine karşı temkinli olmakta her zaman fayda var.


Koenzim Q10 Nedir?

Koenzim Q10’in ne olduğunu araştıracak olursanız; karşınıza birçok tıbbi ve teknik terimden oluşan bir tanımlama çıkabilir. Koenzim sade bir anlatımla; insan vücudundaki hücre yapısında, protein içeriğinde doğal olarak yer alan ve varlığıyla besinlerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olan bir bileşik. Kimyasal reaksiyonların hızını da ayarlayan bu bileşik, her insanda ve her hücrede mevcut olmakla birlikte; bugün satışa sunulan ürünler takviye niteliğinde sunuluyor. Koenzimi bu bakımdan, vücüdun en temel öğeleri arasında göstermemizde bir sakınca yok.

 

Koenzim Q10 faydaları hakkında daha fazla bilgi için şu yazımızı okuyabilirsiniz: Koenzim Q10 Nedir? Faydaları Nelerdir?

 


Koenzim Q10 Hangi Besinlerden Sağlanabilir?

Koenzim Q10; farklı besinlerden sağlanabilmesiyle de ihtiyaç sahiplerinin işini kolaylaştıran bir birleşik. Gerek gıda takviyeleriyle, gerekse de gıdaları bizzat tüketerek koenzim desteği sağlamak mümkün.

Piyasada, daha çok eczane raflarında bulunan besin takviyeleri genellikle sprey, tablet ya da kapsül gibi farklı formlarda satın alınabilir.

Doğrudan besinlere yönelmek isterseniz; bu kez ilk adresiniz hayvansal gıdalar olabilir. Bu bileşiğin hücrelerden elde edildiğinden söz etmiştik. Özellikle kırmızı et, karaciğer, somon balığı ve ton balığı; Koenzim Q10 ile birlikte adı en çok geçen hayvansal ürünler arasında. Balık seçiminde; yağ oranı yüksek balıkları tercih etmek, koenzim içeriği bakımından fayda sağlıyor.

Tahıllar ve yeşil yapraklı meyve ve sebzeler; vejetaryen ya da vegan beslenenler için koenzim takviyesi bakımından bir çıkış noktası özelliği taşıyor. Eğer özel bir beslenme biçiminiz varsa; piyasada satışa sunulan ürünlerin hayvansal içeriğini de kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bu tip beslenmede diğer birçok hayvansal yağ ve  proteinin alımı da azaldığı için; kendinize yeterli besin takviyelerinden oluşan bir beslenme düzeni hazırladığınızdan da emin olmalısınız.

 

Benzer Yazılar