Sağlık
Kraniosakral Terapi Nedir? 13.10.2017

Depresyon, Boyun Ağrısı ve Baş Ağrısı İçin Kraniosakral Terapi

Kraniosakral terapi (veya CST) terimi, bu tedavinin hem kraniyum hem de sakruma bağlanan sıvı ve membran anormalliklerine nasıl karşılık geldiğini ifade eder. Sakrum, omurgaya bağlanan pelvisin iki kalçası arasında bulunan sırtta üçgen bir kemiktir ve kranyum kafatasıdır, beyin için koruyucu bir boşluk oluşturan kemik yapısı, kafa formlarını destekler.

Kraniosakral sistemin kafatası, beyin omurilik sıvısı, beynin zarları ve omuriliği gibi merkezi sinir sistemi yapılarını içerdiği göz önüne alındığında, CST'nin ruh hali regülasyonu, ağrı toleransı, stres tepkisi ve gevşemeye olumlu etkisi olabilir. Kas-iskelet sistemi, vasküler sistem, endokrin sistem ve sempatik / parasempatik sinir sistemleri, kraniosakral sistemin aktivitelerini etkiler.

Kraniosakral terapinin ağrı, rahatsızlık ve diğer çeşitli semptomları azaltmak için nasıl işlediği konusunda hala tartışmalar devam ederken, bir teori, kraniyosakral sistem içindeki fasyal (doku) kısıtlamaların, beyin omurilik sıvısının anormal hareketine yol açması, bazı sinirlere baskı uygulanması ve bağ dokularında sıkılığa neden olur. Bu, iltihap artışı, fibrozis, doku sertliği, esneklik / azalmış hareket alanı ve kronik ağrı gibi sorunlara katkıda bulunabilir.    

Deneyen herkes için geçerli olacağının garantisi yokken, CST'nin bebeklerde  anksiyete, depresyon, fibromiyalji belirtileri, baş ağrısı, boyun ağrısı, bel ağrısı ve hatta kolik  rahatsızlık belirtileri gibi ortak rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olduğuna dair kanıtlar vardır .
 

Kraniosakral (Craniosacral) Terapi Nedir?

Kraniosakral terapi (veya CST), kafatası ve sakrum üzerinde, belirli eğitim almış psikopatologlar, osteopatlar, fizik tedavi uzmanları ve masaj terapistleri tarafından uygulanan invaziv olmayan, manuel bir terapidir. Craniosacral masaj hafif, "neredeyse farkedilebilir" ayarlamalar gerektirir, bu nedenle CST'ye "ince bir terapi" adı verilir.  CST uygulayıcıları, yumuşak doku ayarlamaları, masaj gibi zihin-beden uygulamalarını birleştirerek müşterilerine yardımcı olmak için bütüncül bir yaklaşım benimser , "Şifa veren dokunma", derin nefes alma ve diğer gevşeme teknikleri de buna dahildir. 

Kraniosakral tedavi seansları  Genellikle yaklaşık 45 dakika ila 1.5 saat arasında sürer; burada kraniosakral terapist , hastayı sırtlarında rahat, eğilimli bir pozisyonda bırakırken hastaya müdahale eder . Tedaviler tipik olarak hastayı masaj yapmak ve hastanın kafatası ve sakrumunu hissetmek için yumuşak bir şekilde ellerini kullanarak hastayı rahatlatan uygulamalardan oluşur. Bu, terapi "kraniosakral ritimleri" değerlendirebilmesini ve ağrı veya gerginlik gibi semptomlara katkıda bulunabilecek unsurları tespit etmesini sağlar. 

Ardından terapist, sıvı ve zarın daha derin katmanlarına ulaşmak için sakrum ve kafatası kemiklerinde manipüle eder. Eller, otonom sinir sisteminin işlevlerine müdahale etmek , kemik ve membran kısıtlamalarını serbest bırakmaya yardımcı olmak için hastanın kraniyal kemiklerine çok hafif, manuel çekiş uygulamak için CST'de kullanılan tek araçtır.
 

 Kraniosakral terapi nasıl çalışır?

CST'nin altında yatan temel inanç, doğru araçları ve koşulları göz önüne alarak insan vücudunun kendini iyileştirebilme yeteneğine sahip olmasıdır. CST, vücutta tutulan ağrı ve gerginliğin azalmasına ek olarak, İnsanların  kendi "iç enerjisini ‘’  ve iyileşme potansiyelini anlamsını da arttırır. Birinin kendi vücudu ve duyuları hakkında kendi bilinci kazanılması, birinin müdahale edebilmesi için vücudun stres sinyallerini erkenden belirlemesine izin verdiği için iyi durumda kalmanın önemli bir parçası olarak düşünülür.

Kraniosakral terapinin ardındaki bir teori, manuel terapilere katılan dokunuşların ritmik, küçük titreşimleri sağlayarak vücudun farklı bölümlerine, özellikle merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerine, daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olmasıdır. CST, beyin omurilik sıvısını hafifçe hareket ettiren, hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir rahatlama tepkisi uyandıran kafatası, yüz ve omurganın çeşitli kemiklerine dokunur. Beyin omurilik sıvısı, beyin ve omurilik çevreleyen ve sünger sıvısıdır. CST'nin sıvının dolaşımına gerçekten yardımcı olup olmadığı veya solunum  işlevleri ile hemen hemen tamamen pompalanması, hala tartışmalıdır.

Kraniosakral terapi öyküsü ;  Kraniosakral terapide kullanılan teknikler, 1900'lerin başında Dr. William Garner Sutherland adlı bir adam tarafından kafatasının ilk bulgularına dayanmaktadır.  Bazıları tarafından "CST'nin modern kurucusu" olarak görülen John Upleadger adlı bir diğer osteopatik doktor 1970'lerde daha sonra binlerce uygulamanın dünya çapındaki müşterilerine sunduğu bir uygulamaya CST tekniği geliştirdi. Osteopatik bir doktor olan Dr. Upledger, kraniosakral manipülasyon alanında biyomekanik ve öncülük profesörü olarak Michigan State Üniversitesi'nde klinik test ve araştırma koşullarınıyıllarca sürdürdü. 
 

5. Kraniosakral Terapinin Faydaları

CST, anksiyete, depresyon, migren ve / veya baş ağrısı, boyun ve sırt ağrısı, stres ve gerginlik, motor koordinasyon bozuklukları, bebek ve çocukluk sorunları, beyin ve omurilik yaralanmaları, yorgunluk, TME, fibromiyalji, skolyoz, DEHB ve diğerleri. Aşağıda terapistlerin tedaviye yardımcı olması için kraniosakral terapiyi kullandıkları en yaygın beş rahatsızlıktan beşi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
 

1. Gevşetmeyi Teşvik Etmek , Kaygı veya Depresyonu Azaltabilir

CST, dikkatlerini nefeslerine ve düşüncelerinden uzaklaşırken nasıl sakinleştirdiğine bağlı olarak "dikkatlilik temelli tedavi yaklaşımı" olarak düşünülür. Kraniosakral masajla ilgili en yararlı şeylerden biri, insanların rahatlamasına, bedenindeki kas gerginliğini azaltmasına ve çeşitli stres türleriyle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olmasıdır.

Kraniosakral terapi, kranyosakral sistemde belli "basınç noktaları" veya gerilimli noktalar bulmayı ve bunları gerginliği azaltmak ve hafifletmek için hafifçe manipüle edilmeyi içerir. Birçok pratisyen, sakin ve rahat bir ortamda, ağrıyı kolaylaştırmaya yardımcı olan ve kaygı veya depresyon ile ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olan, huzurlu bir ortama sahip CST tedavilerini kasıtlı olarak sağlar. CST oturumları  hafif ve nazik olduğu için genellikle çok rahat geçer. Müşteriler ayrıca, parasempatik sinir sisteminin aktivitesini artırarak kendilerini rahatlatacak tedaviler sırasında derin nefes almaya da odaklanabilirler.

Alternatif ve İlaç Tedavisi Dergisinde yayınlanan 2011 yılı tanımlayıcı bir sonuç çalışması, çeşitli nedenlerle tedavi altına alınan 157 hasta tarafından alınan Upledger CranioSacral Therapy (UCST) tedavilerinin etkinliğini gözden geçirdi. Hastalar baş ağrısı ve migren, boyun ve sırt ağrısı veya anksiyete ve depresyon ile ilgili nedenlerden dolayı yardım istedi. Sonuçlar, hastaların yüzde 74'ünün "sunum problemlerinde değerli bir iyileşme" bildirdiğini, yüzde 67'sinin genel iyiliğin ve ağrıya ya da kronik strese bağlı sekonder semptomların iyileştiğini ve yüzde 70'inin ilaç kullanımını azaltabileceğini bildirdi. 

2. Aşağı Boyun Ağrısına Yardımcı Olabilir

Kraniosakral  terapinin etkilerini incelemekle ilgili zor şeylerden biri, tedavilerin çok "ince" olduğundan vücutta doğrudan ölçülebilir değişikliğe neden olup olmadıklarını belirlemek genellikle zordur. Bununla birlikte, CST'nin savunucuları, CST'nin etkilerinin her zaman tam olarak ölçülemediğinden, belirli yararların mevcut olmadığı anlamına gelmediğini belirtmektedir. Ağrının Klinik Dergisinde yayınlanan bir 2015 çalışmasında, CST'nin boyun ağrısı için hafif dokunma ile karşılaştırıldığında CST'nin daha fazla fayda sağladığı yönünde kanıtlar bulundu. 

CST hastaları, çalışmanın 8. haftasında ve yine 20. haftada ağrı yoğunluğu üzerine anlamlı ve klinik olarak anlamlı etkiler bildirmiştir. 20. haftanın takibinde CST grubundaki katılımcıların % 78'i ağrı yoğunluğunda "minimal klinik iyileşmeler" bildirirken 48'i diğer "önemli klinik yarar" bildirmiştir.  CST grubunun, ağrı düzeyleri ile ilgili çalışmanın başlangıcından daha fazla farklılıkları olduğu için, 20. haftada bildirilen gruplar arasında anlamlı farklar bulunduğu bulundu hareket halindeyken, işlevsel engellilik, fiziksel yaşam kalitesi, endişe ve genel iyileşme görüldü. 

Ek olarak, 8 haftalık izlemde, basınçlı ağrı duyarlılığı ve beden farkındalığı, her iki gruptaki katılımcılar tarafından önemli ölçüde iyileşti. Ayrıca, her iki gruptaki katılımcılar tarafından da önemli derecede olumsuz bir olay bildirilmemiştir.

3. Baş Ağrısını Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Duygusal stres, boyunda veya çenede gerginlik, kaşlarını çatma ve dişleri veya alnını sıkıştırmak gibi faktörler baş ağrılarına olduğu kadar yüz, boyun ve omuzdaki ağrıya da neden olabilir. Kraniosakral masaj başın çevresindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca yüksek stres seviyelerine bağlı migren veya baş ağrılarını azaltır.

BMC Serbest ve Alternatif Tedavi adlı dergide yayınlanan 2012 randomize bir klinik araştırmada, CST'nin migren ağrı yoğunluğu ve sıklığına 8 haftalık bir süre boyunca etkisi test edildi. Orta ila ağır migrenli erişkinler rastgele iki gruba ayrıldı: haftalık 8 CST tedavisi alanlar ve haftalık 8 düşük mukavemetli statik mıknatıs tedavisi (LSSM)  görenler olarak .

Sonuçlar, her iki tedavi grubunun da tedavilerinden fayda göründüğünü, ancak CST grubunun tedaviden 30 gün sonra günde ortalama baş ağrısı saatlerinde daha fazla azalma sağladığını gösterdi. Gruplar arasındaki fark, CST grubunun baş ağrısı ile ilişkili özürlülük, baş ağrısı yoğunluğu ve ilaç kullanımında daha belirgin farklar bildirdiği 4 haftalık takip noktasında da bulundu. 8 haftanın sonunda, baş ağrısı yoğunluğu CST grubunda LSSM grubuna kıyasla daha düşüktü, ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. 8 haftalık tedaviden sonra, ağrı kesici ilaç kullanımı her iki grupta önemli ölçüde azaldı. 

    
4. Fibromiyalji Belirtilerini Yönetmeye Yardımcı Olabilir

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp'da yayınlanan 2011 tarihli bir araştırmadan elde edilen bulgular, kraniosakral tedavinin fibromiyaljili hastalarda yaşam kalitesinde ve kaygı düzeyinde azalmaya katkıda bulunabileceğine işaret ediyor. Çalışma, rastgele 25 hafta boyunca kraniosakral  tedavi alan bir müdahale grubuna veya 25 hafta boyunca bağlantısız ultrason ile simüle tedaviler alan plasebo grubuna verilen fibromiyalji tanılı 84 hasta içeriyordu. Ölçümler, anksiyete, ağrı, uyku kalitesi, depresyon ve yaşam kalitesinde başlangıçta ve sonrasında tedaviden 10 dakika, 6 ay ve 1 yıllık değişikliklerdi.

Sonuçlar hem CST müdahale grubundaki plasebo grubuna göre hem tedavi süresinden sonra hem de altı aylık takipte anksiyete, ağrı, yaşam kalitesi ve uyku kalitesi gibi fibromiyalji semptomlarında belirgin şekilde daha fazla iyileşme gösterdi. Tedaviden bir yıl sonra hala uyku kalitesindeki iyileşmeler bildirilmişken diğer gelişmeler olmamıştır, bu da bu tür fibromyalji tedavisinin en fazla etkiye sahip olması için sürmesi gerektiğini düşündürmektedir. 
 

5. Otizm İçin Faydalı Olabilir

Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) ile ilgili semptomların tedavisi için elle terapi yaklaşımlarının kullanımı hala tartışmalı bir konudur; ancak, hastaların zihin bedeninde, iyileşme dokusu, "enerji tıbbı" ve biyolojik olarak yönlendirilmiş manipülatif uygulamaları iyi yanıtladığına dair bazı kanıtlar vardır.   Üstyapı ve Manipülatif Terapiler Dergisinde yer alan bir ön çalışma, CST'nin terapistler / doktorlar tarafından zaten çalışmaların olumlu tepkiler aldığı nedeniyle zaten önerildiğine dair bulgulara dayanarak, kranyosakral terapiyi ASD belirtileri için olası bir tedavi seçeneği olarak ortaya koymuştur.

Araştırmanın yazarları "CST'nin Otizm Spektrum Bozukluklarına (Autism Spectrum Disorders, ASD) nasıl faydalı olduğunu araştırmaya değer bir neden görmüştür.  Konvansiyonel uygulama ile tamamlayıcı / alternatif tekniklerin kombinasyonu sıklıkla "İntegratif Tıp" olarak adlandırılmaktadır. yine de gerekli ancak CST sinirlilik sistemini pozitif yönde etkilemek ve gevşemeyi teşvik ederek sinirlilik, duyu bozuklukları, motor koordinasyon ile ilgili zorluklar veya hiperaktivite gibi ASD ile ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.
 

Bebekler için Kraniosakral Tedavi

Kraniosakral masaj, rahatsızlık veya diğer fiziksel ve zihinsel stres belirtileri ile uğraşan "kararsız bebekler" için yardım sunabilir. Kraniosakral terapi bazen bebeklerin kolik, diş çıkarma belirtileri, doğum travmasına bağlı belirtiler emzirme veya kabızlık ile ilgili sorunlar gibi bazı belirtileri gösterdiği zaman çocuk sağlığı hizmetlerinde kullanılır. 

Pediatrik CST nasıl çalışır ve her zaman güvenli midir ?  CST, nazik ve invazif olmayan tedaviler nedeniyle bebekler için güvenli kabul edilir. Tedavi, bebekleri derinlemesine rahatlatmaya, korunmuş hissetmelerine ve beslenmelerine yardımcı olurken, ağrı veya belirtilere neden olan sinir sistemindeki sıkıştırmayı da potansiyel olarak hafifletir. Oturumlar bebeğin ağzında, başında, sırtında ve boğazında sızdırmazlığı azaltarak bebeğin uykusuna, sindirimine ve ruh hallerine fayda sağlayabilir. Bazı çalışmalar, kraniosakral terapi (IG) ile müdahale eden bebeklerin önemli değişiklikler göstermediğini, ancak pek çok bebeğin tedaviden çeşitli şekillerde (fiziksel ve zihinsel olarak) yararlandığına dair bir çok anekdot kanıtı olduğunu bulmuştur.  
 

Kraniosakral Terapi İle İlgili Önlemler

Genel olarak, kraniosakral terapinin etkinliği ile ilgili karışık bulgular olmuştur, bu da her birinin denemeye değer olup olmadığı konusunda kendi kararını vermesi gerektiği anlamına gelir. 

Kayropraktik ve El Terapileri

benzer bulgularla "bu tedavi rejiminin biyolojik açıdan makul bir mekanizma olmadığı ve hiçbir tanısal güvenilirlik göstermediği" belirtildi.  

CST'nin insanların büyük çoğunluğu için güvenli olduğu düşünülürse de, semptomları daha da ağırlaştırma riskini azaltmak için, intrakranyal basıncın yükselmesinin istikrarsızlığa neden olacağı aşağıdaki koşullardan herhangi birinde olan kişilerde CST'nin uygulanması tavsiye edilmez : akut anevrizma, serebral hemoraji,  spinal kord yaralanması veya şiddetli kanama bozuklukları gibi.

Benzer Yazılar