Sağlık
Kronik Öksürük Tedavisi 26.01.2017

Kronik öksürük nedir?

Kronik öksürük, 8 hafta veya daha fazla süre gelen öksürüktür. Genelde alerjiler veya mide ekşimesi gibi altta yatan bir durum ortaya çıkar ve altta yatan durum tedavi edildikten sonra genellikle kaybolur.

Kronik Öksürük Belirtileri

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

Aşağıdakiler, öksürüğünüz hakkında doktorunuzu görüp görmemeniz konusunda karar vermenize yardımcı olacak bazı sorulardır:

Hışıltı mı yapıyorsunuz (nefes alırken ıslık şeklinde)?

38 derece den daha yüksek bir ateşiniz var mı?

Kilo kaybediyor musun?

Geceleri yatakta terlemeye mi çalışıyorsunuz (çarşaflar ve pijamalarınız ıslanıyor mu)?

Kan öksürüyor musunuz ?

Bu soruların herhangi birine "evet" cevabı verirseniz, doktorunuzu arayın. Öksürüğe neden olan bir hastalığınız olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Bu soruların tümüne "hayır" cevabını verdiyseniz, başka bir şey öksürüğe neden olabilir.

Sebepler ve Risk Faktörleri

Kronik öksürüğe neler neden olabilir?

Sigara içmek

Sigara içmek öksürüğe neden olmaz.

Alerjiler

Alerjenlerden kaynaklanan postnazal damla sizi öksürtebilir. Postnazal damla, burnunuzun arkasından boğazınıza geçen mukustur.

İlaçlar

Yüksek tansiyon için anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri gibi bazı ilaçlar kronik öksürüğe neden olabilir. İlaç kullanıyorsanız, kullandığınız ilaçlardan herhangi birinin öksürüğe neden olabileceğini doktorunuza sorun.

Astım

Öksürme astım belirtisi olabilir. Hafif astımı olan bazı insanlarda öksürük tek belirteç olabilir. Doktorunuz, astım olup olmadığını öğrenmek için solunum testleri yapabilir. Ayrıca, öksürüğünüzün olup olmadığını görmek için sizden bazı astım ilacı almayı denemenizi isteyebilir.

Mide ekşimesi

Midenizdeki asit boğazınıza geri gelebilir. Buna "asit reflü" denir. Bu ise, mide ekşimesi veya öksürmeye neden olabilir.

Tedavi

Sigara içmek

Eğer sigara içiyorsanız , durdurmalısınız. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak bir nikotin değiştirme ürünü, reçeteli bir ilaç veya başka bir yöntem kullanma hakkında doktorunuzla konuşun.

Alerjiler

Alerjenlerden postnazal damlanız varsa, alerjiniz olan şeylerden (alerjenlerden) kaçınmaya çalışın. Yaygın alerjenler şunlardır:

- Toz

- Duman

- Polen, kalıp ve yeni kesilmiş çimler

- Evcil Hayvanlar

- Belli bitkiler

- Temizlik maddeleri ve oda deodorantları

- Kimyasal dumanlar

Bir tezgah üstü (OTC) tıbbı, öksürük dahil alerji semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Doktorunuzdan veya eczacınızdan size yardımcı olmasını isteyin.

Öksürüğe neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuz sizin için başka bir ilaç reçete edebilir. Doktorunuz size söylemediği sürece reçetesiz bir ilaç almayın.

Astım

Astım varsa, doktorunuz belirtileriniz için doğru tedavide karar vermenize yardımcı olacaktır.

Mide ekşimesi

Asit reflüsünüz varsa, yatağınızdaki yastığınızı 4 inç kadar kaldırmayı deneyin.. Midenizdeki asidi azaltarak veya nötralize ederek asit reflü belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek OTC veya reçeteli ilaçlarla ilgili olarak doktorunuza danışın.

Doktorunuza Sorulacak Sorular

Öksürüğümün en olası nedeni nedir?

Öksürüğümün ne kadar sürebilir ?

Öksürüğüm bulaşıcı mıdır ?

Hangi tezgah üstü ilaçlar benim öksürüğümü hafifletmeme  yardımcı olabilir?

Uzun ömürlü öksürük için herhangi bir sağlık riski var mı?

Benzer Yazılar