Sağlık
Kuş Gribi Nedir? 26.04.2018

Kuş Gribi Nedir?

Tıp alanında “avian influenza” olarak adlandırılan ve halk arasında tavuk vebası olarak bilinen kuş gribi, kanatlı hayvanlarda görülen ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler nedeniyle meydana gelen kuş gribi, H5N1 türevinin insanlara bulaşmasıyla birlikte insanlar açısından da ciddi bir tehdit oluşturabilir.
İlk kez 1878 yılında İtalya’da görülen kuş gribi, o zamanlar tavuk vebası olarak adlandırılırken, 1901 yılında hastalığın virüs kaynaklı ortaya çıktığı belirtilmiştir. Kuş gribi, influenza A grubu virüslerinin neden olduğu ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır.

Kanatlı hayvanların yanı sıra insanlar ve diğer canlılarda kuş gribinden etkilenebilmektedirler. 15 ayrı çeşide sahip olan kuş gribinin H5N1 türevi, insanlar için öldürücü nitelikte olabilirler. Çeşitli belirtilerle kendini gösteren kuş gribi, hücrelere yeterli oksijen gitmesini engelleyerek vücudun morarmasına neden olur. Bu nedenle kuş gribi Endonezyayılar tarafından “mavi ölüm” olarak adlandırılmıştır.

Kuş Gribi Nasıl Bulaşır? 

Kuş gribi, taşıyıcı hayvanın vücut sıvılarından birine (salya, burun akıntısı, dışkı) temasla bulaşıyor. Özellikle açık besi hayvancılığı yapanlar yüksek risk grubu içindeler; yaban kazı ve yaban ördeği gibi göç eden kuşlar bu tür hastalıkları doğada serbestçe dolaşan kanatlılara bulaştırıyor. Kümesteki bir tavuk bile virüse maruz kalırsa; bulaşan virüse bağlı olarak tüm kümes telef olabiliyor. Virüs ayrıca hava yoluyla da bulaşıyor ve virüsün etki alanı birkaç kilometre çapında. Kuş gribi nasıl bulaşır sorusunun cevaplarından biri de kan emici böceklerdir. Taşıyıcı hayvanların kanını emen bazı böcekler, virüsü mekanik yolla (yani kan emici uzantılarının üzerinde) diğer hayvanlara bulaştırabilmektedirler. Kuş gribinin insana geçme olasılığı çok düşük; birkaç uygulaması basit kuralla beraber riski sıfıra kadar düşürebiliyorsunuz: 

 



  • Etlerinizi en az 80 derecede, 


  • iyice parçalanmış olarak pişirin. 


  • Canlı kümes hayvanı almayın. 


  • Av etinden uzak durun. 


  • Çiğ yumurta tüketmeyin. 

 

Kuş Gribinin Belirtileri 

Kuş gribinin belirtileri hayvanlarda oldukça kolaylıkla fark edilebilir. Ciddi depresyon, iştahta azalma, hareketsizlik, Sıkışık ortamda beslenme, Tüylerde azalma, ödem oluşumu, Yumurta veriminde azalma, Ağızda ve burunda akıntılar, öksürük, nefes almada zorluk. Kuş gribinin belirtilerini insanda fark etmek daha zordur; çünkü hastalık standart soğuk algınlığına benzer. Eğer kuş gribinden şüpheleniyorsanız, bunu mutlaka doktorunuza belirtiniz.

Kuş Gribi Tedavisi Nasıl Olur?

Kuş gribi tedavisinde antiviral ilaçlardan yararlanılmaktadır. Oseltamivir ve zanamivir etken maddeli ilaçlar kuş gribine karşı oldukça etkili ilaçlardır. Ancak antiviral ilaçlar hastalık vücuda bulaştıktan sonra ilk 48 saat içinde kullanılması gerekmektedir. İlacın ilk 48 saat içinde kullanılmasının hayati önem taşıdığı belirtilmektedir.

Kuş gribinde antiviral ilaçların yanı sıra herhangi bir aşı uygulaması bulunmamaktadır. Aşı çalışmaları devam etmekle birlikte grip ilaçlarının kuş gribi virüsüne karşı etkili olabileceği düşünülmektedir.

Kuş Gribinden Nasıl Korunulur?

 



  • Ellerinizi sık sık ve bol su ile yıkayınız.


  • Kanatlı hayvanlardan elde edilen yumurta ve et iyice piştikten sonra tüketilmelidir.


  • Kanatlı hayvan yetiştiren kişiler mutlaka eldiven, maske, gözlük ve koruyucu elbise kullanmalılardır.


  • Hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlarla temastan kaçının.


  • Ölen hayvanlar derin çukurlara gömüldükten sonra üzerlerine sönmemiş kireç dökülmelidir.


  • Hasta hayvanların temas ettiği ve yaşadığı ortamlarla direk temastan kaçınılmalıdır.


  • Kuş gribi vakasına rastlanılmış ve salgın olduğu bildirilmiş alanlarda koruyucu önlemler alınmalıdır.


  • Hastalık riski taşıyan hayvanların pazarlanması önlenmelidir.


  • Salgın riski bulunan ülke ve şehirlere seyahatte bulunulmamalıdır.

 

Benzer Yazılar