Sağlık
Larenjit Nedir? 14.04.2017

Ses kısıklığı ve öksürük çekiyosanız, larenjit olabilirsiniz. Larenjit, ses tellerinin bir iltihabıdır. Larenjit, özellikle soğuk algınlığı veya grip gibi diğer hastalıklarla karşılaşıldığında rahatsız edici bir durum olabilir. Yatıştırıcı ve anti-inflamatuar otlar, gıdalar ve uçucu yağlar kullanarak şişmeyi azaltabilir ve ses kısıklığınızdan kurtulabilirsiniz.

Larenjit Nedir?

Larenjit, ses tellerine tahriş nedeniyle kısık ses veya sese tamamen zarar veren bir iltihaptır. Ses telleri , sesinizi üreten titreşimli elastik bantlardır. Ses tellerimiz normal çalıştığı zaman, sorunsuzca açılıp kapanır. Sesler hareketleri ve titreşimleri ile yapılır. Larenjit, vokal kordların aşırı şekilde kullanıldığı için iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Ses telleri, GÖRH(reflü) ya da viral bir enfeksiyon gibi başka bir sağlık kaygısından etkilenebilir. Seslerin ve ses kısıklığının bozulmasına neden olabilir.

Diğer larenjit semptomları, sesinizi tamamen kaybetme, öksürme, yutma sorunu, kuru veya boğaz ağrısı, gıdıklanma, boğazda çizik bırakma, boğazı temizlemek için sürekli bir dürtü, postnazal akıntı ve ateş gibi belirtilerdir.

 

Genellikle, larenjit semptomları hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve  iki hafta içinde ortadan kalkar. Kronik, uzun süreli larenjit geçirmek mümkündür. Kronik larenjit birkaç haftadan fazla sürer. Daha uzun bir seyir eğilimi gösterebilir ve tedavi gerektirir. Boston Medical Center'da yapılan araştırmaya göre, nüfusun yüzde 21'ine kadarının yaşam boyu kronik larenjit gelişebilir. Konuşma güçlüğü, globus sansasyon (boğazdaki yığılma duygusu) ve ağrı, kronik larenjitin en sık semptomlarıdır.

Larenjitin Nedenleri

Bazı virüsler veya bakteriler, gırtlağa bulaşabilir.  Ve şişmesine neden olabilir. Larenjit semptomlarının en sık sebebi başka bir hastalıktan kaynaklanan bir virüstür. Bunlara ortak soğuk algınlığı veya grip dahildir. Olası diğer nedenler şunlardır:



  • Sesinizin aşırı kullanımı (şarkı söylemek veya bağırmak gibi)


  • Asit reflü veya GÖRH (mide asidi özofagusa geri döndüğünde)


  • Alerjiler


  • sigara içmek


  • Aşırı alkol kullanımı


  • Irritanlara ve toksinlere maruz kalma


  • Inhaler steroid ilaçların kullanımı


  • Midenizden çıkan asit veya diğer kimyasal maddeler ağrıya neden olduğunda, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), larengofaringeal reflü, asit reflüsü veya kronik larenjitten kaynaklanabilir. Asit reflüye neden olan larenjit ile ilgili tahminler, bazı çalışmalarda vakaların yüzde 80'ine kadar ulaşan geniş ölçüde değişir.

Asit reflüye bağlı olarak görülen larenjit yaygın semptomları arasında kuru öksürük, boğazdaki yabancı cisim hissi ve boğaz temizleme sayılabilir. Asit reflünün birçok nedeni vardır. Asıl konu özofagusu ve mideyi birbirine bağlayan özofagus kapağının düzgün kapatılmaması ve gastrik sıvılar boruya gizlice girmesidir. Bu ise, hamilelik, sigara içme, çok az mide asidi, yatmadan önce yemek yeme, aşırı egzersiz, ilaç alarak kilo vermek ve sık görülen asit reflü gıda tetikleyicileri ile tetiklenebilir.

Larenjitin bir diğer önemli nedeni sigara içilmesidir. Araştırmalar, ağır sigara içenlerde larenksal bir rahatsızlığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Plos One'da yayınlanan 2015 yılına ait bir araştırmaya göre, hava kirliliği de larenjite neden olabilir. Hava kirliliği, sağlık için tehlikeli olabilecek heterojen bir gaz karışımı, sıvı ve katı parçacıklardan oluşur.

Larenjit gelişimi için bazı risk faktörleri vardır. Yaşla birlikte, ses tellerimiz doğal olarak gevşeyebilir ve daha incelikli hale gelebilir ve kısmen ses kısıklığına neden olabilir. Larenjit için diğer bazı risk faktörleri arasında sigara içmek, sesinizi aşırı kullanmak ve soğuk, grip veya bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek yer alır.

Benzer Yazılar