Sağlık
Lenf Düğümleri İltihabı, Belirtileri ve Tedavisi 10.05.2017

İnsan vücudunda yaklaşık 600 lenf  olduğunu biliyor muydunuz? Lenfatik sistemin tüm bu küçük düğümleri bizi hastalıktan ve zararlı hastalık nedenli iltihaplardan korumak için çalışır. Ancak bazen, lenf bezlerinizin dokunulduğunda şişmiş, ihale ve hatta acı hissettirici olduğunu  fark edebilirsiniz. Lenfadenit adı verilen bu durum, genellikle vücudun herhangi bir yerinde bir bakteriyel enfeksiyon belirtisidir.

Antibiyotiklerin ve hatta ameliyatın lenfadenit tedavisinde yardımcı olabileceği doğrudur. Bazen bu seçenekler gereklidir, ancak antibakteriyel uçucu yağlar kullanmak gibi daha doğal bir yaklaşım da son derece etkilidir. Ayrıca, lenfadenit için doğal tedaviler, antibiyotik direnci geliştirme veya gastrointestinal hasara neden olma riskinizi arttırmaz.

Lenfadenit Nedir?

Lenfadenit, bir veya daha fazla lenf  genişlediğinde, genellikle bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Aslında, lenf düğümleri bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Lenfositler olarak adlandırılan beyaz kan hücreleri içerirler. Beyaz kan hücreleri, virüsler ve diğer mikroplar gibi işgalcilere yakalanan ve savaşan protein üreten enfeksiyonlarla mücadele eder.

Bu lenf bezleri , lenfatik damarların etrafında bulunan küçük, fasulye şeklindeki yapılardır. Lenfatik damarlar, kan damarlarına çok benzer şekilde vücut boyunca lenfatik zincirlerde birbirine bağlanır. Lenf, sıvıların dokulardan boşaltılması ve lenf nodlarına taşınmasından sorumludur ve bu da bakterileri ve diğer zararlı maddeleri yok eder. Lenf düğümleri sıvıyı temizledikten sonra, kan dolaşımına girdiği üst vena kava adı verilen ana damara geri akar.

Lenf düğümleri enfekte olduğunda, genellikle vücudun başka bir yerinde başlayan bir enfeksiyon veya enflamasyon sonucudur.

Lenfadenit Belirtileri

Lenfadenitin başlıca semptomu, genişlemiş veya şişmiş lenf nodlarıdır. Genellikle normal boyutta bir lenf nodu çapı bir santimetreden daha azdır; Bununla birlikte, vücudun farklı bölgelerindeki lenf nodlarında istisnalar vardır. Ayrıca, çocuklar genellikle 2 ila 10 yaş arasında daha büyük lenf düğümlerine sahiptirler.

Enfekte bir lenf nodu veya bir grup enfekte olmuş lenf nodu belirtisi aşağıdakileri içerebilir:



  • Lokalize bağlı olarak 0.5-1 santimetreden daha büyük şişen lenf düğümleri


  • Sert lenf düğümleri


  • Dokunduğunda ağrıya ve hassasiyete neden olan lenf düğümleri


  • Lenf düğümleri üzerindeki cildin kızarıklığı ve hassasiyeti


  • Lastiksiz hissedilen püskürtülmüş lenf düğümleri (apseler)


  • Ağır vakalarda, tedavi edilmemiş lenfadenit komplikasyonları, cerrahi olarak boşaltılması gereken apse, selülit (cilt enfeksiyonu), sepsis (kan dolaşımı enfeksiyonu) veya tüberküloz lenfadeniti ile gelişebilen fistüllerin oluşmasına neden olabilir.

Lenfadenit Türleri

En yaygın görülen lenfadenit ve yaygın lenfadenit olmak üzere iki çeşit lenfadenit vardır. Lokalize lenfadenit, enfekte bir bölgeye yakın bir veya birkaç düğüm içerir; Örneğin bademcikler enfekte olursa yakındaki lenf nodları belirgin şekilde büyür. Vakaların yüzde 75'inde büyümüş lenf bezleri lokalizedir ve yüzde 50'den fazlası baş ve boyun bölgesinde bulunur.

Genel lenfadenit, iki veya daha fazla lenf nodu grubunda ortaya çıkan bir lenf nodu enfeksiyonudur. Kan dolaşımı ya da tüm vücudu etkileyen başka bir hastalık yoluyla yayılmış bir enfeksiyon genellikle lenfadenit'e neden olur.

Lenfadenit Sebepleri

Lenfadenit lenf düğümleri şiştiğinde ve büyüdüğünde oluşur. Bu genellikle cilt, kulak, burun veya göz gibi vücudun çevresindeki bakteriler, virüsler veya mantarlara tepki verir. Genellikle streptokok (streptoz boğazına neden olan bakteriler) veya stafilokoka neden olan bazı bakteri enfeksiyonlarının komplikasyonudur.

Bazı durumlarda, lenfadenit, tüberküloz, kedi tırmığı hastalığı veya mono gibi diğer enfeksiyonlardan kaynaklanır. Tüberküloz genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Bir veya daha fazla lenf nodunda ortaya çıkan ve giderek artan ağrısız şişlik yaşayabilirsiniz. Daha ağır vakalarda, tüberküloz lenfadeniti ayrıca ateş, kilo kaybı, yorgunluk ve gece terlemesi gibi sistematik semptomlara neden olabilir.

Konvansiyonel Tedavi

Lenfadenit tedavisi, hangi tip enfeksiyonun lenf nodlarına yayılmış olduğuna bağlıdır. Enfeksiyonun hızlı tedavisi çok önemlidir. Bir enfeksiyon bazı lenf nodlarına yayılır sonra, hızla diğer düğümlere ve vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir.

Lenfadenit için konvansiyonel tedavinin ilk adımı  antibiyotiktir. Current Enfectious Disease Reports'da yayınlanan araştırmaya göre, antibiyotik tedavisi hastalığın ilerlemesinin ilk evrelerinde sıklıkla başarılıdır. Bununla birlikte, antibiyotiğe dirençli bakterilerin, özellikle de metisiline dirençli S. aureus prevalansının artması, daha az direnç gösteren veya diğer tedavi şekillerine başvuran diğer antibiyotiklerin seçilmesini gerekli kılmıştır.

Ağrı kesici olan analjezikler, bazen lenf düğümlerinde ağrı kontrolü için kullanılır. Sık kullanılan analjezikler, inflamasyonu azaltmak için kullanılan asetaminofen ve NSAID'lerdir.

Bazı vakalarda, abseyle dolu bir lenf nodunu boşaltmak için cerrahiye ihtiyaç duyulabilir; buna da apse denir. Klinik Enfeksiyöz Hastalıklar'da yayınlanan araştırmalar, cerrahi müdahalenin faydalı olabileceğini ve lemfadenitli çocuklarda boyun ve yüzü etkileyen tedavi oranlarının yüzde 81'den yüzde 92'ye kadar değişebileceğini göstermektedir. Ancak, yüz felci ve aşırı skar riskleri, cerrahi tedavinin en büyük dezavantajıdır.

Lenfadenit için Doğal Tedavi Yöntemleri

1. Çiğ Sarımsak

Çalışmalar, çiğ sarımsak, özellikle allikin bulunan kimyasal bileşiklerin, hem yaygın hem de nadir enfeksiyonlardan sorumlu olan sayısız mikroorganizmanın öldürülmesinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Sarımsak antimikrobiyal, antiviral ve antifungal özellikleri, lenfadenit'e yol açan enfeksiyonların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Her gün 2-3  çiğ sarımsak ezin ve yiyin, enfeksiyon kayboluncaya kadar devam edebilirsiniz. Sarımsakların kesilmesi, sarımsak hücrelerindeki enzimlerin allinazını aktive eder ve bu da enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olan allisin üretir.

2. Manuka Bal

‘’Tropical Biopedicine’’ Asya Pasifik Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre Manuka balı ciddi enfeksiyonlara neden olan antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı önemli bakterisit aktivitesi gösteriyor. Araştırmacılar, Manuka balının ve hatta çiğ balın pH seviyesinin düşük ve şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle mikropların büyümesini engelleyebileceğini öne sürüyorlar. Özellikle Manuka balı bakterilerin büyümesini vücudun her tarafında durdurabilir ve büyümüş lenf düğümlerine neden olan bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.

UMF10 veya daha yüksek bir derece taşıyan orijinal UMF (Benzersiz Manuka Faktörü) Manuka balını arayın. Bu derecelendirme, balın önemli antibakteriyel etkinliklere sahip olduğunu ve Yeni Zelanda'daki lisanslı bir şirket tarafından tanınmasını garanti eder. UMF derecesi aslında balın antibakteriyel performansını test eder ve bir dezenfektan olan fenol ile karşılaştırır.

3. Kolloidal Gümüş

Kolloidal gümüşü, lenfadenit için doğal bir çare olarak kullanabilirsiniz. Bakteri hücre zarlarına doğrudan bağlar ve solunum engelleyici etkiler üretir. Antibiyotik ilaçların aksine kolloidal gümüş öldürülen organizmalarda direnç veya bağışıklık yaratmaz. Bunun yerine kolloidal gümüş maruz kaldıktan birkaç dakika içinde hastalığa ve enfeksiyona neden olan patojenlere zarar verir.

4. Elma Sirkesi

Elma sirkesinde bulunan asetik asit, yararlı bakterilerin büyümesini teşvik ederken tehlikeli bakterileri öldürmek için eşsiz bir kabiliyete sahiptir. Bu, elma sirkesini, enfeksiyonları tedavi etmeye ve bağışıklık sistemini artırmaya yardımcı olan doğal bir antibiyotik yapar.

Elma sirkesi vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olan ve lenfatik drenajı geliştiren lenfatik bir tonik olarak kullanılabilir. Bu, lenf düğümlerinin işlerini yapmasına, vücudun hastalıktan korunmasına ve bakterilere karşı savaşmasına yardımcı olacaktır.

Lenfadenit semptomlarına neden olabilecek enfeksiyonları tedavi etmek için, bir bardak suda 2 çorba kaşığı elma sirkesi günde üç kez alın. Ayrıca elma sirkesine temiz bir yıkama bezi ıslatarak iltihaplı lenf noduna uygulayabilirsiniz.

5. C Vitamini

C vitamini bir enfeksiyonla savaşan stresli bir bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olabilir. Vücudun kendisini korumasına yardımcı olan önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, lenfadenit gibi enfeksiyonlardan komplikasyon geliştirme  riskini de  azaltır.

Şişmiş lenf bezleri vücutta halihazırda varolan bir enfeksiyon belirtisidir, çünkü yetişkinler için 4.000 miligram olan mega dozu C vitamini alır ve ananas, lahana, greyfurt, çilek, portakal ve papaya gibi C vitamini yemekleri tüketmelisiniz.

6. Astragalus Kökü

Astragalus kökü mono gibi viral bir enfeksiyonun neden olduğu şişmiş lenf nodlarına yardımcı olur. Bunun nedeni güçlü antiviral, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olmasıdır. Astragalus, yaygın olarak geleneksel Çin tıbbında bağışıklık artırıcı etkileri nedeniyle çeşitli hastalık ve vücut bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.

Astragalus'u tentür veya kapsül olarak alabilirsiniz. Ya da kurutun ve sıcak suya ekleyin.

7. Kekik Esansiyel Yağı

Frontiers in Microbiology'de yayınlanan 2016 yılındaki bir araştırma, kekik yağının bazı antibiyotiklere dirençli bakteri gruplarına karşı etkili antibakteriyel etkinliğe sahip olduğunu gösteriyor. Kekik yağı, test edilen 17 grubun  tamamına karşı bakterisidal etki gösterdi. Kekik yağ da viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

Kekik yağının avantajları reçeteli antibiyotiklerin avantajlarından üstündür çünkü antibiyotiklerin aksine, enfeksiyonları tedavi etmek için kekik yağını kullanarak sağlıklı bakterilerin  atmak ve sindirim bozukluğu geliştirme riskini arttırmak gibi zararlı yan etkilerden kurtuluruz.

Büyümüş lenf nodlarına neden olan bir enfeksiyonu tedavi etmek için, kekik yağını en fazla iki hafta süreyle alın.Su ile inceltin veya hindistancevizi yağı ile karıştırın.

8. Çay Ağacı Esansiyel Yağı

Hindistan dışındaki araştırmalar, çay ağacı yagının bakterilere karşı etkili olduğunu ve enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, çay ağacı yağı uygulandıktan hemen sonra 24 saatlik bir süre boyunca yavaş yavaş salınan bir etki olduğunu gösterdi. Bu, çay ağacı yağı kullanıldıktan sonra ilk hücresel tepki olduğu anlamına gelir. Daha sonra yağ, enfeksiyonla mücadele etmek için vücutta çalışmaya devam ediyor.

Çay ağacı yağı iç kullanım için değildir. Bunu evde yayabilir, doğrudan bir şişeden içebilir  veya tropikal olarak endişe edilen alana uygulayabilirsiniz. Cildinizde çay ağacı kullanırken sadece birkaç damla kullanın ve eşit miktarda hindistancevizi yağı ile seyreltin.

9. Soğuk Müdahale

Enflamasyonlu bölgeye serin bir kompres uygulamak ağrı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Şişme azalana kadar bunu günde birkaç kez 10-15 dakika yapın. Komprese 1-2 damla çay ağacı yağı eklenmesi lenfadenit oluşturan enfeksiyona karşı savaşmaya da yardımcı olacaktır.

Benzer Yazılar