Sağlık
Listeria Belirtileri Nelerdir? 01.11.2017

Listeria Belirtileri: Gıda Kaynaklı Hastalıklardan Korunma ve İyileşme

Bu enfeksiyona teknik olarak listeriyoz deniyor ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda yaklaşık 1.600 kişiyi etkilemektedir.  Listeria ile temasa giren insanların çoğu hasta olmasa da, enfeksiyon ölümcül olabilir. İnvaziv listerioz (bağırsaktan kan ya da beyin gibi bölgelere yayılmış demektir) geliştiren yaklaşık 5 kişiden 1'i ölür. 

Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip olan ve listeria ile kirlenmiş yiyecekleri yiyenler genellikle hastalanmazlar. Bulaşsa bile , listeriya semptomları genellikle hafiftir. Bununla birlikte, kontamine olmuş gıdaya maruz kalma, zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlarda, 65 yaş üzerindeki insanlarda, gebe kadınlarda ve fetusta ve bebeklerde ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. 

Çoğu durumda, Listeria'nın neden olduğu hastalığı önleyebilirsiniz. Bu hastalık, listeriya belirtileri ve listeria enfeksiyonlarını önleyebileceğiniz ve iyileştirebileceğiniz doğal yollarla ilgili daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
 

Listeria Nedir?

Listeria monocytogenes, listeriyoz adı verilen bir enfeksiyona ("listeria" olarak anılır) neden olabilecek bir bakteri (mikrop) 'dir. Çoğu durumda, listeria enfeksiyonu, birisi üzerine bakteri bulunan bir gıdayı yedikten sonra gerçekleşir. ABD'de yaklaşık 1,600 kişi her yıl listeriya hastası oluyor ve yaklaşık 260'ı enfeksiyonlarından ölüyor. 

Çoğu insan hasta hissetmeden listeriya ya karşı savaşır. Fakat hamile kadınlarda, anne için hafif bir enfeksiyon bile fetüs için kötü haber olabilir. Gebelik sırasında 5 listeriyozis vakasından yaklaşık 1'inde ölü doğum ya da düşük nedeniyle fetüsün ölümüne neden olur.  Bebeğin hayatta kalması durumunda gebelik sırasında anneden geçen listeriyoz enfeksiyonu nedeniyle yaklaşık yüzde 3'ü yeni doğan olarak ölür. 

Yiyecek hazırlama standartları ve gözetim programları, bakkallarda ve lokantalarda kontamine olmuş gıdaların sıklığını azaltmıştır. Neyse ki, salgınlar geçmişte olduğundan daha az yaygınlaştı.  İnsanlar kirlenmiş yiyecekleri yemekleri ve listeriya semptomları verdikleri zaman arasındaki gecikme nedeniyle birçok salgın sayısı mevcuttur ; ayrıca birçok insanın hiç belirtisi olmadığı gerçeği de vardır. CDC, birkaç gerçek listeriya salgınının ABD'de hemen hemen her yıl meydana geldiğini bildiriyor.     

Listeriyoz invaziv olduğunda, kan veya beyindeki yanı sıra kalp gibi diğer organlarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.   Enfeksiyon omurilik sıvısını etkilediğinde beynin ve omuriliğin şişmesi ve iltihaplanmasına (menenjit adı verilir) neden olur. Kana yayılırsa, listeriyoz sepsis veya bakteriye neden olabilir. Kan veya organlarda düşük veya ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olma olasılığı yüksek olan bu tip invaziv enfeksiyonudur.  
 

Listeria Belirtileri

Listeria monocytogenes'in gıda zehirlenmesi belirtileri kontamine olmuş gıdaları aldıktan sonra aynı gün başlayabilir. Bununla birlikte, bazı insanların 70 günde bir belirtisi yoktur. Listeriya'dan hasta olan çoğu kişinin etkilenen gıdaları yediğinden bir ila dört hafta içinde belirti başlangıcı yaşayabilir.      

Gıda zehirlenmesi genellikle ateş, ishal veya kusmaya neden olur, ancak bunlar nadiren listeriya'nın belirtileridir. Peki listeria enfeksiyonunun belirtileri nelerdir? Tanı konmuş listeriyozlu kişilerin çoğunda karın problemlerinin ötesinde sorunlar vardır. Enfeksiyon invaziv hale geldiğinde bu ortaya çıkmaya başlar.

Bağırsağın ötesine geçen listeria enfeksiyonunun belirtileri (invaziv listeriyoz) şunları içerir: 



  • Çok yorgun hissetme (yorgunluk) veya ağıt kaslarının olması gibi grip benzeri semptomlar


  • Ateş


  • Baş ağrısı


  • Boyun Tutulması


  • Eklem ağrısı


  • Baş dönmesi veya dengesizlik


  • karışıklık


  • Konvülsiyonlar (titrek olma veya nöbet geçirme)

Hamilelerde Listeria en çok gribe benzer belirtilere ve ateşlere neden olur. Bununla birlikte, düşük, ölü doğum, erken doğum ya da tehlikeli bir enfeksiyon veya ölüm gibi yenidoğanlarda çok ciddi sonuçlar doğurabilir.   Annenin hafif listeria semptomları olsa bile, enfeksiyon bebeğe geçebilir.

Bebeklerde listeria enfeksiyonu belirtileri tanımlamak zor olabilir, çünkü enfekte olmuş birçok bebeğin doktora ulaştıklarında ciddi bir komplikasyonu (kan veya beyin enfeksiyonu gibi) varddır.   Bazı vakalarda, enfeksiyon hemen belirgindir (genellikle bebeğin doğum ağırlığı düşük olduğunda ve doğumda başka hastalık bulguları olduğunda). Diğerlerinde (genellikle bebek görünüşte sağlıklı doğduğunda), enfeksiyon ortaya çıkmadan önce birkaç hafta gecikme olabilir.  

Daha Önce Sağlıklı Olan Bir Bebeğin Listeria Enfeksiyonunun Erken Belirtileri Aşağıdakileri İçerebilir;

Beslenme Konusundaki İlgi Eksikliği

Bebeğinizin veya tanıdığınız birisinin listeriya semptomları varsa ve kontamine yiyeceklere maruz kalma olasılığı varsa, bir tıp uzmanına danışın. Onlara bir Listeria enfeksiyonunun bir ihtimal olabileceğini ve nedenini bildirin. Örneğin, salgından dolayı geri çağırılan yiyecekleri yiyip yemediğinize dikkat etmelisiniz.

Sebepler ve Risk Faktörleri

Çoğu kez, insanlar listeria bakterileri bulaşmış yiyecekleri yedikten sonra listeria belirtileri ortaya çıkar. Buna ek olarak, enfeksiyonu tutan hamile kadınlar plasenta yoluyla fetusa geçebilir.    

Bir takım faktörler, tam teşekküllü bir listeria enfeksiyonuna neden olur. Birincisi, birisi listeria bakterilerini tüketir.Tükettikten  Daha sonra, kişinin bağışıklık sistemi mide veya bağırsaktaki bakteri öldürmek için başarısız olmalı. Bakteriler daha sonra çoğalır ve bağırsaklara yayılır ve böylece insanlar kendilerini hasta hisseder. Bakteriler kana, omurga sıvılarına veya diğer organlara yayılırsa, enfeksiyon çok ciddi ve hatta hayati tehlike oluşturabilir.

Çoğu sağlıklı insan, maruz kaldıktan sonra bile listeriya semptomları yaşamaz, çünkü vücut kendi başına bakterileri savuşturabilir. Bağışıklık sistemleri bakterileri öldüremeyen insanlar enfeksiyon riski en yüksek seviyededir.

Listeriyoz İçin Risk Faktörleri Şunları İçerir:

Hamile Kalanlar: Gebe insanlar listeriyoz almak için diğer insanlara oranla 10 kat daha fazla riske sahiptir. 
Hispanik ve gebe olmak: Hispanik hamile kadınların diğer insanlara listeriyotik olma riski 24 kat fazla olduğundan, muhtemelen Hispanik toplumunda popüler olan yumuşak peynirler listeria kontaminasyonunun ortak kaynağıdır. 
Hamilelik sırasında listeriyoz olan bir kadının fetüsü veya yenidoğan olması.
65 Yaş ve Üstü: Her listeriyoz olgusunun yarısından çoğu, hastalığa sahip olmak  için diğerlerinden dört kat daha fazla olan yaşlı erişkinlerde görülür. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin yaşla birlikte zayıflaması, mide asidi yaşla birlikte azalması ve yaşlı insanların diğer sağlık sorunları yaşaması veya bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar alması daha olası olmasıdır. 
Kanser, diyabet, HIV / AIDS, bir başka kronik hastalık veya başka bir enfeksiyon gibi bağışıklık sistemini zayıflatan bir sağlık sorununa sahip olmak. 
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Bir İlaç Almak: Steroidler, kemoterapi, TNF-antagonistleri ve diğer bazı ilaçlar gibi ilaçlar bağışıklık sisteminizin normalde olduğu gibi enfeksiyonla savaşabilme yeteneğini baskılayabilir veya azaltabilir. 
Listeria'yı Yaygın Şekilde Taşıyan Yiyecekler Yemek: Bu yiyecekler brie veya peta gibi yumuşak peynirler, şarküteri etleri ve sosisli sandviçler ve diğer hazır soğutulmuş gıdalar içerir. 
Listeria Kontaminasyonu Yüzünden Hatırlanan Yiyecekleri Yeme: Daha sonra hatırlatılan bir şey yedikten sonra iki ay içinde listeria enfeksiyonu semptomları varsa, sağlık uzmanınıza bildirin. 

Konvansiyonel Tedavi

Listeria enfeksiyonu, Listeria monocytogenes bakterisinin neden olduğu ve bir laboratuvar hücre kültürü testi ile teşhis edilmiştir. Bu bakteri kültürü, kişinin vücudundaki sıvının veya dokusunun bir numunesi (çoğunlukla kan ya da omurilik sıvısı ya da plasentanın bir örneği kullanılarak yapılır).

Ciddi listeria enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilir. Tam ilaç ve tedavi rejimi birçok faktöre bağlı olacaktır. Örneğin, bir doktor hastanın yaşını, ne kadar hasta olduklarını, enfeksiyonun vücuda nerede olduğunu, kişisel alerjik alerjileri ve hastanın hamile olup olmadığını değerlendirir.

Listeria tedavisi için önerilen antibiyotikler, beyin veya kan dolaşımının bulunduğu durumlarda ampisilin ve gentamisin içerir.  Diğer seçenekler, trimetoprim / sülfametoksazol, meropenem, imipenem / silastatin, vankomisin, siprofloksasin veya amoksisilin içerebilir.  Tedavi hangi ilaçların verildiği ve enfeksiyonun vücutta bulunduğu yere bağlı olarak en az iki hafta (altı aya kadar) sürer.
 

Listeriyozu Önleme ve İyileştirme için  Doğal Yöntemler

Açıkçası, bu gıda kaynaklı rahatsızlıktan tamamen kaçınmak en iyisidir. Aşağıdaki ipuçlarını kullanarak enfeksiyonu önlemeye çalışın. Hafif listeria belirtileri varsa ve yüksek risk altında sayılmıyorsa, aşağıdaki iyileşme ipuçları da yardımcı olabilir.

Doğal Olarak Engellemek

Yüksek Risk Altındaki Kişilerin Listeriyozu Önleyebileceği Bir Kaç Doğal, Kolay Yol Vardır:



  • En yaygın kontamine gıda kaynaklarını kullanmaktan kaçının.


  • Pastörize edilmemiş süt ve peynirler. Çiğ süt birçok sağlık faydasına sahipken, saygın, güvenli bir kaynaktan geldiği ve uygun bir zaman diliminde tüketilmesi önemlidir. Bununla birlikte, hamileyseniz veya listeriyoz açısından yüksek risk altındaysanız, pastörize edilmemiş  süt ürünlerinden kaçınmak en iyisidir.


  • Pastörize süt ile etiketlendiği sürece yumuşak, taze peynirler (queso fresco, queso blanco, brie, Camembert veya beyaz peynir gibi)


  • Dondurma


  • Şarküteri sosisleri ve sosisli sandviç


  • Çiğ etler veya balıklar


  • Ham veya hafifçe pişmiş lahanalar (yonca, mung fasülyesi, turp veya yonca filizi gibi)


  • Saygın tedarikçilerden yemek yiyin.


  • Uygun gıda güvenliği uygulamaları ile hazırlanan gıdalar, listeriya ile kontamine olma ihtimali çok düşüktür.


  • Saygın tedarikçiler, yiyecekleri uygun şekilde soğutulmuş tutacak ve mutfak ve hazırlama yüzeyleri için katı temizlik standartlarına sahip olacaklardır


  • Uygun gıda hazırlama uygulamalarını takip edin.


  • Ellerinizin temizliğine yemekten önce ve yemekten sonra mutlaka önem verin.   


  • Kullanımdan önce mutfak tezgahlarını, bıçakları, kaseleri, kesme tahtalarını, lavaboyu, süzgeçleri ve diğer hazırlık alanlarını / aletlerini temizleyin.


  • Farklı gıdalar için boşlukların / aletlerin kullanımı arasında paylaşmayın  veya önce çiğ tavuk keserseniz bıçağı ve kesme tahtasını yıkayın ve daha sonra çiğ et vejetaryen tabağı için sebzeleri kesip ayırmayın.


  • Buzdolabında veya ön yüzeylerde, özellikle etteki meyve sularında bulunan dökülmeleri temizleyin.


  • Yiyecekleri doğru soğutarak ve ısıtarak bakterileri durdurun.


  • Bakteri öldürmek için eti, deniz ürünü ve filizi iyice pişirin.


  • Şarküteri etlerini veya sosisli sandviçlerini yemeden önce buharda pişirmeye önem verin.


  • Soğutulmuş, taze kesilmiş şarküteri etlerini 3-5 gün içinde kullanın; fabrika tarafından kapatılmış öğle etleri iki haftaya kadar depolanabilir, buzdolabında ve açılmadan depolanabilir.


  • Kalanları iki saat içinde örtün ve soğutun ve üç veya dört gün içinde yiyin.


  • Kesilmiş kavun (ve diğer meyve ve sebzeleri) dört saat içinde soğutun veya tüketin ; yedi günden fazla tutmayın.


  • Buzdolabınızın sıcaklığını 41 F'de veya daha soğukta, dondurucunuzu 0 F'de veya daha soğukta tutun.


  • Listeria enfeksiyonu riski yüksekse, sizin için yiyecek hazırlayan kişilere güvenli gıda işleme hakkında bilgi verin. 


  • Yemek hatıralarını takip edin ve arkadaşlarınızın ve ailenizin salgınlar hakkında haberdar olmasını sağlayın. 
     

Doğal olarak Kurtulma



  • Listeria belirtilerinden kurtulmanın en iyi yolu, sahip olduğunuz enfeksiyonun türüne ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Şiddetli vakalar antibiyotik ve hastanede kalış gerektirir. Bununla birlikte, gebe olmayan yetişkinlerde daha hafif vakalar evde doğal olarak tedavi edilebilir.


  • Bu doğal tedaviler, listeria bakterilerinin neden olduğu hafif gıda zehirlenmelerinden (ishale, ateş, yorgunluk ve kas ağrıları) iyileşmenize yardımcı olabilir.


  • Dinlenme: Semptomlarınız azalana kadar rahatlayın.


  • Hidrat: İçeriğinde hindistancevizi suyu gibi küçük miktarda su veya elektrolit içeceği, vücudunuzun sıvıları yenilemesine yardımcı olur.


  • Düzenli bir diyet geçirinceye kadar tost, muz, pirinç ve diğer yumuşak yiyeceklere odaklanın.


  • Ateşinizi Tedavi Edin: Ilık bir banyo yapın veya ateş azaltmak için bu doğal yolları deneyin.


Önlemler

Belirtiler hafif olsa da, hamile iken Listeria semptomlarını görmezden gelmemelisiniz.  Gebe kadınlar ve listeria enfeksiyonu riski yüksek kişiler, anahtar listeria semptomları için daima uyanık olmalıdır. Belirtiler diğer sağlık sorunları ile karıştırılabilir veya bazı durumlarda göz ardı edilebilir. Fakat listeriyozis, risk faktörlerine sahip insanlarda ölümcül olabilecek ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Hamilelik sırasında listeriyoz olabileceğini düşünüyorsanız hemen bir doktorla konuşun. Bu, size ve bebeğinize en kötü yan etkilerden kaçınmak için en iyi şansı verecektir.

Yüksek risk grubunda değilseniz bile, Listeria ile kirlenmiş bir yiyecek yediğinizi düşünüyorsanız bir sağlık uzmanıyla konuşun. Belirtileriniz varsa kendi kendinize teşhis etmeye çalışmayın. Tıbbi bakıma ihtiyacınız olmasa bile, halk sağlığı çalışanlarını olası salgınlara karşı uyarmaya yardımcı olabilirsiniz. Bu başkalarına yardımcı olabilir.

Benzer Yazılar