Sağlık
Manganezin  İnanılmaz Faydaları 08.03.2019

Manganezin sağlık yararları sağlıklı kemikler ve daha iyi metabolizmayı içerir. Aynı zamanda insan vücudunda metabolik aktivitelere yardımcı olmak için bir ko-enzim görevi görür. Bunların dışında, bağ dokularının oluşumu, kalsiyum emilimi, tiroid bezinin ve cinsel hormonlarının düzgün işleyişi, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi ve yağların ve karbonhidratların uygun metabolizmasının da dahil olduğu manganezin diğer sağlık yararları vardır.

 

Manganez nedir?

Manganez vücudumuzda çok az miktarda doğal olarak bulunan bir mineraldir. Manganez süperoksit dismutaz enziminin gerçek bir bileşenidir. İnsan vücudundaki serbest radikalleri araştıran ve bu zararlı partikülleri nötralize eden güçlü bir antioksidandır, bu da neden oldukları potansiyel tehlikelerin çoğunu önler.

Vücut, böbreklerimizde, pankreasta, karaciğerde ve kemiklerimizde yoğunlaşan 20 mg manganez içerebilir. Beynin normal işleyişi ve sinir sistemi vücudumuzun uygun aktivitesi için çok önemlidir. Araştırmaların söyleyebildiği kadarıyla, her yaşam formu için gerekli bir iz mineralidir.

 

Manganez Eksikliği Belirtileri

Mangan eksikliğinin semptomları arasında yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, kas kasılması, kemik malformasyonu, yüksek kolesterol, zayıf görme, işitme zorluğu, ciddi hafıza kaybı, titreme  bulunur. Bazı tıp uzmanları mangan eksikliğinin oldukça nadir olduğunu iddia etseler de, dünya nüfusunun % 35'inden fazlası eksiktir. Kötü beslenme alışkanlıkları, bu tür eksikliklerin önde gelen nedenidir.

Bazı durumlarda, kalsiyum ve demirin insan vücudundaki manganezin uygun kullanımına müdahale ettiğine inanılmaktadır. Göz problemleri, terleme, hızlı kalp atışı, halsizlik ve şiddetli kramplar belki eksiklik belirtilerinden bazılarıdır. Şiddetli eksiklik kadınlarda infertiliteye, pankreatik hasara, kalp problemlerine ve osteoporozise neden olabilir.

 

Manganezin Önemli Kaynakları

Manganezin en önemli kaynakları ahududu, ananas, sarımsak, üzüm, pancar, yeşil fasulye, pirinç, nane, yulaf, fındık, su teresi, hardal yeşillikleri, çilek, böğürtlen, tropikal meyveler, marul, ıspanak, pekmez, karanfil, zerdeçal, pırasa, soya peyniri, tam buğday, muz, salatalık, kivi, incir ve havuçtur. Doğal olarak bol miktarda manganezin en iyi kaynakları yeşil sebzeler, kahverengi pirinç, hindistancevizi, badem ve fındıklardır, çünkü bu önemli mineralin emilimini en üst düzeye çıkarırlar.

 

Manganezin Sağlık Faydaları

Manganezin sağlık yararları, çeşitli yollarla genel sağlığa yol açar. İşte araştırılan en önemli faydaların listesi:

 

Sağlıklı Kemikler

İnsan kemiği yapısının düzgün büyümesi için manganez esastır. Omurganın mineral yoğunluğunu arttırmak için çok etkili bir mineraldir.  Bu menopoz sonrası kadınlar için çok yararlıdır. Birçok kadın menopozdan geçtikten sonra mangan eksikliğinden muzdariptir, bu nedenle bu iz mineralinin alımının artması kırıkların önlenmesinde önemli bir faktördür. Araştırmalar, manganezin osteoporozu önleyebileceğini henüz kanıtlamamasına rağmen, bu zayıflatıcı hastalığın ilerlemesini yavaşlatan faktörlerden biri olduğuna inanılmaktadır.

 

Hastalıkları Önler

Manganezin antioksidan özelliklerinden dolayı, sağlık yararları, insan vücudundaki serbest radikallerin aktivitesini izlemenin özel bir fonksiyonudur.  Bu serbest radikaller insan hücrelerine zarar verebilir ve kansere neden olabilir, bu nedenle diyetinize mangan ekleri eklemek çok iyi bir seçimdir.

 

Diyabet kontrol eder

Manganez de insan kanındaki şeker seviyesini kontrol etmede etkinlik göstermiştir. Bu, diyabet gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasını da engelleyebilir.  Manganez, kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için insülin sentezini ve sekresyonunu normalleştirir ve kan şekerindeki öngörülemeyen düşüşler daha iyi düzenlenebilir ve diyabetikler için daha normal ve fonksiyonel bir yaşam sağlar.

 

Epileptik Nöbetleri Önler

Düşük manganez seviyeleri, epileptik nöbetler için bir tetikleyici olarak hareket edebilir.  Manganez açısından zengin besinler, bu nöbetlerin olasılığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bunun tam mekanizması henüz tam olarak anlaşılamamıştır, ancak manganezin çeşitli çalışmalarda vazodilatatör olarak davrandığı gösterilmiştir ve bunun anti-epileptik kalitenin anahtarı olduğuna inanan bazı araştırmacılar vardır.

 

Metabolizmayı artırır

Vücudun metabolizmasının düzenlenmesi, manganezin hayati fonksiyonlarından biridir. Manganezle aktive olan enzimler, kolesterol, amino asitler ve karbonhidratların metabolizmasında yardımcı olurlar. Ayrıca, vitamin E ve vitamin B1 gibi vitaminlerin metabolizmasında da önemlidir. Ayrıca, karaciğerin düzgün çalışmasına ve düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu, glutamin metabolizmasının önemli bir parçasıdır ve vücutta en fazla bulunan amino asit ve DNA polimerazının önemli bir parçasıdır.

 

Enflamasyonu azaltır

Manganez, süperoksit dismutaz düzeyini artırmaya yardımcı olduğu için burkulmaların yanı sıra iltihaplanmalar için yaygın olarak bilinen bir çaredir. Bu artmış seviye, mineralin antioksidan özelliklerinden kaynaklanmaktadır. SOD olarak da bilinen süperoksit dismutaz, normalde artritli hastalarda çok düşük seviyelerde bulunur.  SOD, artrit hastalarının umutsuzca ihtiyaç duyduğu antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Çeşitli çalışmalara göre, SOD'un sentezini ve işleyişini arttırmak için manganezin tekrar vücuda eklenmesi artrit semptomlarının azalması ile ilişkilendirilmiştir.

 

Osteoporozu önler

Manganez takviyeleri, osteoporoz ve osteoartrit sendromunun rahatlamasıyla bağlantılıdır çünkü kemik yoğunluğuna ve genel mineral yoğunluğuna katkıda bulunduğu kanıtlanmış önemli bir mineraldir. Bununla birlikte, kemiklerin yaratılmasında ve onarılmasında bireysel bir unsur olarak, çalışmalar hala eksiktir. İnsan testinde en azından kemik sağlığı araştırması sadece manganez değil, tam bir iz mineraller paneli ile yapılır. Manganezin vücut üzerindeki belirli rolleri ve mekanizmaları üzerinde daha fazla çalışma yapılmalıdır.

 

PMS Sendromunu Hafifletir

Birçok kadının premenstrüel sendromdan (PMS) muzdarip olması, talihsiz fakat kaçınılmaz bir gerçektir.   Bu aylık durumlarda manganez, duygudurum dalgalanmalarını, baş ağrılarını, depresyonu ve sinirliliği önemli ölçüde hafifletmeye yardımcı olur. Çalışmalar, ciddi PMS semptomları olan kadınlarda manganez de dahil olmak üzere çeşitli iz minerallerinin düşük seviyeleri arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir, bu yüzden takviye yapılması tavsiye edilir. Manganezin vücudun hormonal fonksiyonu üzerindeki etkisinin oldukça fark edilebilir olduğu söylenir, bu nedenle hormonlara yoğun bir şekilde bağlı olduğu için PMS ile yardımcı olmak için manganez takviyesi kullanmadan önce bir doktorla konuşun.

 

Tiroid Sağlığını Geliştirir

Manganez, birçok farklı enzim için önemli bir faktördür ve tiroid bezindeki olası premenstrüel sendrom (PMS) hormonunun, tiroksinin önemli bir bileşenidir. Tiroid bezinin düzgün işleyişi ve hormonal sentezi, vücutta kilo kaybı, iştah, metabolizma ve organ sistemi verimliliği gibi çok çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olur.

 

 

Vitamin Emilimi artırır

Manganez, vitamin B ve E gibi vitaminleri ve magnezyum gibi mineralleri emmeye yardımcı olur.  Bu, manganezin besinlerden alınan vitaminleri emmesi ve kullanması için gerekli olan enzimatik reaksiyonlardaki rolüne bağlıdır. Manganez, enzimatik reaksiyonlar için en çok yönlü eş faktörlerden biridir ve eğer bazı vitaminlerde bir eksiklik riski varsa, o zaman hala güvenli ve toksik olmayan seviyelerde olduğu sürece, manganez düzeylerini artırdığınızdan emin olun. 

 

Bilişsel Fonksiyonu Geliştirir

Manganez, beynin sağlıklı çalışması için gereklidir ve aynı zamanda belirli sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Bu, büyük olasılıkla, sinir yolları dahil olmak üzere, vücuttaki serbest radikalleri temizleyen süperoksit dismutazdan kaynaklanır. Serbest radikaller gibi oksidasyon ürünleri vücutta her yerdedir ve beyin vücudun diğer kısımları kadar kolay olumsuz etkilenebilir, bu nedenle SOD gibi güçlü antioksidanlar gereklidir. Manganez, antioksidan rolünün yanı sıra, nörotransmitterlerle de bağlanabilir ve vücuttaki elektriksel impulsların daha hızlı veya daha etkili şekilde iletilmesini teşvik edebilir ve böylece bilişsel işlevi hızlandırabilir. 

 

Glikoz Metabolizmasını Düzenler

Manganez, insan vücudunda glikoz metabolizmasını düzenlemede yardımcı olur.  Bu, manganezin enerji ve fonksiyonel verimliliği arttıran farklı vücut bölümlerine uygun kaynak sağlaması için en önemli sağlık yararlarından biridir. Ayrıca, glikoz organ sistemleri ve kasları tarafından uygun bir şekilde emildiğinde ve kullanıldığında, diyabet hastaları için tehlikeli olan fazla birikme olasılığı daha azdır. Diyabetin uygun yönetimi kesinlikle vücuttaki uygun manganez seviyeleri ile desteklenir.

 

Sindirimi artırır

Manganez, sindirim sisteminin işlevini sürdürmede yardımcı olan bir mineraldir. Bu, sindirim sürecinde yağ emilimini daha da iyileştirir ve kabızlık ve bağırsak rahatsızlığı gibi sorunları da azaltır. Manganez, verimli gıda kullanımı ve kullanılabilir enerjiye dönüşümü açısından da önemlidir.

 

Dikkat edilmesi gerekenler ;

 Manganez, insan vücudundaki üç toksik eser mineralden biridir ve bu da çok az veya çok fazla bulunmaması anlamına gelir.  Manganez takviyesinde asla aşırıya kaçmadığınızdan emin olun, çünkü bunların bazıları ölümcül olan çok tehlikeli ve hastalıklara yol açabilir. Manganez doz aşımı, Parkinson hastalığı veya hastalığınkine benzer semptomlara yol açabilir. Ayrıca, karaciğeri hastalığı olan kişiler için, çok fazla manganez almamaya dikkat edin. Son olarak, eğer aneminiz varsa, vücudunuz olabildiğince fazla manganez emmeye çalışır, bu da tehlikeli olabilir, bu yüzden alımınızı yakından izleyin.

Benzer Yazılar