Sağlık
Muz Şeker Hastalığında Güvenli Midir ?  13.10.2017

Muz Şeker Hastalığında Güvenli Midir ? 
                                                                                                                                          
Muzlar sağlıklı meyveler olarak kabul edilir, ancak muzdaki şeker miktarı bazı insanlara, özellikle diyabetli kişilere endişe verici olabilir. Diyabetik hastaların kan şekeri düzeylerini dikkatli bir şekilde izlemesi gerektiği için birçok gıda türünden fazla yemek yemesi tehlikeli olabilir. Bu potasyum dolu meyveleri seviyorsanız, ancak glikoz düzeylerinizi izlemeniz gerekiyorsa, bu riskleri anlamanız önemlidir. 
 
Muzlar Diyabet ve Kan Şekeri Düzeylerini Nasıl Etkiler?

Muzlar potasyum, şeker, diyet lifi, B6 vitamini, manganez ve protein gibi bazı besin maddelerinin mükemmel kaynaklarıdır. Diyabet ve kan şekeri seviyeleri söz konusu olduğunda, muzdaki şeker miktarı ana odak noktasıdır. Orta büyüklükte bir banana yaklaşık 30 gram karbonhidrat olabilir. Karbonhidratlar vücuttaki glikoz ve diğer şekerlere dönüştürülür ki bu da kan şekerinde bir artışa neden olabilir. Sağlıklı bireylerde, bu artış pankreasta üretilen bir hormon olan insülin tarafından hafifletilir ve kontrol altına alınır. 
                                                                                                                                          
Bununla birlikte, şeker hastalığı olan bir kimsede, pankreas uygun miktarda insülin üretemez veya vücut üretilen insülini kullanamaz (insülin duyarlılığı). Bu nedenle, karbonhidratlar tüketildiğinde, özellikle basit şekerlerden yapılmış olanlar, kandaki glikoz miktarını yükseltir. Böylece, birisi bir muz yediğinde, kan şekerinin yükselme eğilimi olacaktır. Karbonhidratlar, herhangi bir diyetin önemli bir parçasıdır, bu nedenle muz diyabetli birisi için dahi tüketim için kötü bir seçenek değildir. 
                                                                                                                                          
Muz da diyet lifi içerir.  Aslında vücuttaki kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilen farklı bir karbonhidrat türüdür. Orta boy muz başına yaklaşık 6 gram nişasta ile, şekerin neden olduğu kan şekeri problemlerinin bir kısmı lif ile çözülür. 
                                                                                                                                          
Evet, diyabetiniz varsa belirli bir günde karbonhidrat alımınızdan sorumlu olduğunuz sürece muz yemek  güvenlidir. Esasen, bir muzdaki karbonhidrat miktarı, iki parça ekmek içeren bir sandviç ile aynıdır. Olumlu tarafı, muzun aynı zamanda vücudun diyabet için yüksek tansiyon gibi bazı risk faktörlerini önlemeye yardımcı olabilecek diğer faydaları var olmasıdır. 
                                                                                                                                          
Muzda bulunan potasyum, vitamin B6, manganez ve diyet lifi onları özellikle de bütün formda herhangi bir diyet eklemek için iyi bir meyve yapar. Bir diyabetli iseniz, bir gıda için bir diğer iyi ölçüm, gıdaların kan şekeriniz üzerindeki etkisinin seviyesini gösteren glisemik indekstir. Bir gıdada yüksek glisemik indeksi varsa, genellikle bir diyabetli hasta için önerilmez. Muzdaki şekere rağmen, orta boy meyve sadece 49 glisemik indeksine sahiptir, bu nedenle genellikle diyabetli kişiler için kabul edilebilir bir aralıkta kabul edilmektedir.

                                                                                                                                     
Şeker Hastalığınız Olduğunda Muzları Nasıl Tüketmelisiniz ?

Muzda tüketilen şeker miktarını azaltmanın en iyi yollarından biri, olgunlaşmamış veya yarı olgun bir muz tüketmektir. Muzun gelişmesindeki bu noktada, nişastanın yalnızca bir kısmı şekere dönüştürülmüştür. Bu, daha yüksek lif  seviyeleri ve daha düşük şeker seviyeleri anlamına gelir;  muz tadı seven biri için ideal bir kombinasyonudur, aynı zamanda glikoz seviyelerini de izlemeye ihtiyaç duyar.    

Benzer Yazılar