Sağlık
Prostat Belirtilerini Azaltmanın 8 Yolu 13.10.2017

Prostat Belirtilerini Azaltmanın 8 Yolu

Birçok yetişkin erkek gibiyseniz, hayatınızın bir noktasında prostat sağlığınızı düşünmüşsünüzdür. Bu önemli bir konudur; çünkü erkeklerin yüzde 90'ı, 70 yaşındayken prostatlarıyla bir takım problem yaşarlar. Ve bu sorunlardan biri prostatittir.

Prostatit, iltihabı veya prostat bezinin enfeksiyonunu içeren yaygın bir durumdur. Prostatit semptomlarının ömrü boyunca erkeklerin yüzde 35 ila 50'sini etkilediği tahmin edilmektedir. Ayrıca prostatit, yaşlı erkekleri sıklıkla etkileyen büyümüş bir prostat ve prostat kanserinin aksine, her yaştan erkeği, özellikle de 20 ila 40 yaş arasındaki insanları etkiler. 

Belirtilerin şiddeti değişir, ancak prostatiti olan erkeklerin çoğunda ağrılı idrara çıkma görülür; pelvik bölgede ağrı, kasık ve bel ağrısı; gribe benzer belirtiler; ve ağrılı boşalma ve erektil disfonksiyon gibi cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan sorunlar yaşanır.  Neyse ki, kendiniz gibi hissetmenize yardımcı olacak prostatit belirtilerini hafifletmenin doğal ve güvenli yolları vardır.
 

Prostatit Nedir?

Prostatit terimi, prostat bezini ilgilendiren bulaşıcı hastalıkların bir kombinasyonunu tanımlar. Prostatitin dört kategorisi vardır:

Akut Bakteriyel Prostatit:Akut bakteriyel prostatitin, prostatit tanısının % 10'una kadarını oluşturduğu ve bu durumun en sık görülen duruma neden olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 20 ila 40 yaş arasındaki ve 70 yaşından büyük erkekleri etkiler.     

Kronik Bakteriyel Prostatit: Kronik bakteriyel prostatit, prostatta tekrar eden enfeksiyonları ve üriner semptomları içerir ve bunlar birkaç ay sürebilir. Prostatta bakteri enfeksiyonu tamamen yok edilmezse, prostatit semptomları tekrarlanabilir ve tedavisi zorlaşır.     

Kronik Prostatit / Kronik Pelvik Ağrı Sendromu:Kronik prostatit, prostatitin en yaygın ve en az anlaşılan formudur ve vakaların yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki erkeklerin yüzde 10 ila 15'ini etkilediği tahmin edilmektedir ve her yaşta ortaya çıkabilir. Kronik prostatit, pelvik ağrı ve diğer prostatit belirtileri olduğunda bulunur, ancak bakteriler buna neden olmaz.   

Asemptomatik İnflamatuar Prostatit:Asemptomatik inflamatuar prostatit prostat bezinin iltihabını içerir. Bu tip prostatitin tek belirti prostat sıvısında beyaz kan hücrelerinin varlığıdır; Aslında, bu tür tesadüfen yalnızca infertilite veya prostat kanseri değerlendirmesinden sonra teşhis edilir. 

Prostatit Belirtileri Prostatit belirtileri durumun türüne ve nedenine bağlıdır. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir.

Akut ve kronik bakteriyel prostatit semptomları benzerdir, ancak kronik form genellikle şiddetli değildir. Akut bakteriyel prostatit semptomları aniden ortaya çıkma eğilimi gösterirken, kronik bakteriyel prostatit tipik olarak yavaş gelişir ve üç veya daha fazla ay sürer. Her iki formun belirtileri genellikle şunları içerir ;



  • Ateş ve titreme (akut bakteriyel prostatit ile daha sık görülür)


  • Mide bulantısı ve kusma


  • Sık idrara çıkma


  • Acil tuvalet ihtiyacı 


  • Küçük idrarda güçlük


  • Daha az güçlü idrar akışı


  • İdrar sırasında ağrı veya yanma


  • Genital ve kasık bölgesinde ağrı


  • Alt karın ve bel ağrısı


  • Boşalma veya cinsel ilişki sırasında ağrı

Kronik bakteriyel prostatit ile ilişkili semptomlar kalıcı ve hafif olabilir veya gelip gidebilirler. Bakteriyel enfeksiyonun yol açtığı prostatitte iki olası komplikasyon urosepsis ve septisemi'dir. Urolpsis, üriner sistemin veya prostatın çoklu organ işlev bozukluğuna neden olabilen ciddi bir enfeksiyonudur. Septikemi, septik şoka ilerleyebilen bakteriler tarafından alınan kan zehirlenmesidir. 

Kronik pelvik ağrı, üç ay veya daha fazla süren rahatsızlığı içerir. Kronik prostatit / kronik pelvik ağrı ile ağrı aniden ortaya çıkabilir veya aşamalı olarak gelişebilir. Ayrıca  birkaç ay  ağrılı geçebilir. Bu tip prostatitin yaygın belirtileri şunları içerir:



  • Skrotum ve anüs arasındaki ağrı


  • Penis ve siropta ağrı veya rahatsızlık


  • Bel ve karın ağrısı


  • Boşalma sırasında veya boşalmadan sonra ağrı


  • Cinsel ilişki sırasında ağrı


  • idrara çıkma sırasında veya sonrasında üretra ve / veya penis ağrısı


  • Sık idrara çıkma ihtiyacı, günde 8-10 defa


  • Acilen idrar yapma ihtiyacı ve idrarı erteleme yetersizliği


  • Prostat şişmesi nedeniyle kesilmiş veya zayıf idrar akışı


  • İktidarsızlık

Asemptomatik inflamatuar prostatiti olan erkeklerin semptomları yoktur ve bu tip komplikasyonlara neden olmaz. Genellikle hasta idrar yolu enfeksiyonu veya üreme sistemi rahatsızlığı açısından test edildiğinde saptanır.


Sebepler ve Risk Faktörleri

Bakteriyel prostatit, genellikle bakteriler üretrada prostatta seyrederken oluşan bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Çoğu durumda, idrardaki bakteriler prostatınıza sızar ve bir enfeksiyona neden olur. Kronik bakteriyel prostatit ile, bakteriler kronik olarak prostat bezini enfekte ederek tekrarlanan üriner sistem enfeksiyonlarına yol açarlar.

Kronik pelvik ağrı nedeni değişir. İlk prostat enfeksiyonundan, bir yaralanmadan, prostat veya alt idrar yollarından müdahale eden cerrahi ve pelvik tabanda kas spazmlarından kaynaklanabilir.

Prostat Kanseri ve Prostat Hastalıklarında yayınlanan 2016 çalışması, kronik prostatit / kronik pelvik ağrı için potansiyel risk faktörlerini gösterir. En yaygın risk faktörleri, stres, sigara içimi, alkol tüketimi, az miktarda su alımı, dengesiz beslenme, sık cinsel aktivite, boşalmayı erteleme, idrar tutma ve gece çalışmasıdır. Yerleşik bir yaşam sürmek, kafeinli içki içmek ve yeterli miktarda su içmek prostatit hastalarında şiddetli ağrı ile ilişkili bulunmuştur.    

Prostatit ile bağlantılı diğer bazı risk faktörleri, mesanede prostata yayılmış bir enfeksiyona sahip olmayı; pelvik travma geçirme; bir prostat biyopsisine sahip olmak; veya mesanenizi boşaltmak için idrar yoluna kateter yerleştirilmesi gibi sonuçlar doğurabilir. 
 

Konvansiyonel Tedavi

Akut ve kronik bakteriyel prostatit tedavisinde tipik olarak antibiyotikler ve ağrı kesiciler bulunur. Akut bakteriyel prostatit için bir ila iki hafta süreyle antibiyotik tedavisi almak en yaygın tedavi şeklidir. Akut bakteriyel prostatitli bazı hastalar için, semptomlar aniden ortaya çıktığı için ciddi dozlarda intravenöz antibiyotik gereklidir. Ancak kusma ve ağır hasta olmayan hastalara genellikle florokinolon gibi oral antibiyotikler verilir. Chicago'daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesindeki araştırmalar fluorokinolonun erkeklerin yüzde 50'sinde rahatlama sağladığını ve semptomların başlamasından hemen sonra reçete edildiğinde daha etkili olduğunu gösteriyor. 

Kronik bakteriyel prostatitli hastaların çoğunda düşük doz antibiyotik verilir, genellikle 4-6 hafta daha uzun süre kullanılır, ancak sonuç yoksa tedavide daha uzun sürebilir.    

Tamsulosin ve alfusozin gibi alfa blokaj ajanları, bazen prostatiti olan erkeklerde anormal üriner semptomları azaltmak için kullanılır. Bu ilaçlar, idrar yaparken ağrı ve rahatsızlık duyan erkeklere yardımcı olmak için kullanılır; mesanelerini tamamen boşaltma; veya idrar yapmakta sorun yaşıyorsunuz. Araştırmalar, alfa blokerlerin prostatiti olan bazı hastalarda ılımlı bir şekilde yararlı olduğunu gösteriyor; Bununla birlikte, baş dönmesi, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme ve uykuluk gibi alfa bloker kullanırken farkında olmanız gereken çeşitli yan etkiler vardır.    

Prostat ve mesane kaslarını gevşetici ilaçlar semptomları iyileştirmek veya azaltmak için de kullanılır. Sıklıkla verilen reçeteli ilaçlar arasında finasterid, doksazosin ve terazosin bulunur. 
 

Prostatit Belirtilerini Azaltmanın Doğal Yolları

1. Quercetin

Quercetin, bakteriyel olmayan prostatit ile ilişkili olan iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan bir tip flavonoid antioksidandır. Araştırmalar, Quercetin'in mesane veya prostat semptomları olan erkeklerde, pelvik taban ağrısında veya spazmlarda yararlı olabileceğini ileri sürdü. 

Bir çalışmada 500 miligram Quercetin dört hafta boyunca günde iki kez uygulandı. Kronik prostatitli hastalar plasebo grubuna kıyasla belirgin düzelme ve azalmış inflamasyon gösterdi. 

2. Arı Poleni 

Araştırmalar, arı polenlerinin antienflamatuvar, analjezik ve anti-androjen etkileri nedeniyle prostat koşullarında etkili olabileceğini gösteriyor. Aslında, arı poleninin etkinliği naproksen ve indometasin gibi anti-enflamatuar ilaçlarla karşılaştırılmıştır. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp'da yayınlanan araştırmaya göre, "klinisyenler, bakteriyel olmayan prostat inflamasyonlarında polen, ağrıyı etkili bir şekilde ortadan kaldırarak hastaların durumunu iyileştirdiğini onaylıyorlar" 

Arı polenini kullanmanın en yaygın yolu zemin polenini, süzme peynir, yoğurt, meyve suları veya püresi gibi gıdalarla karıştırmaktır. Enflamasyonu azaltmak ve prostat sağlığını iyileştirmek için, günde üç kez 1 çay kaşığı  polen tüketmeniz önerilir. 

3. Saw Palmetto (Saw Palmetto Berries (Sabal Meyvesi)

cüce palmiye denen ağacın meyvelerinden elde edilir ve prostat bezinin iyi huylu büyümesi tedavisinde başarıyla kullanılır. Saw palmettonun sağlığa yararları oldukça fazladır. )


En iyi bilinen faydalardan  biri palmettodur , prostat sağlığını ve idrar fonksiyon bozukluğunu doğal bir şekilde iyileştirme yeteneğine sahiptir. Araştırmaya göre Saw palmetto aslında alt idrar yolundaki reseptörlere bağlanabildiğinden prostatitin aşırı aktif mesane ve BPH semptomları gibi üriner semptomlarını iyileştiriyor.  Araştırmacılar, bilinen hiçbir ilaç etkileşiminin olmadığını ve herhangi bir yan etki yaratmadığını belirtmektedir. 

Sağlam gıda mağazalarında saw palmetto kapsülleri bulabilirsiniz. Ürün etiketinde, içeriğin standartlaştırıldığını ve yüzde 85 ila 95 yağ asidi ve sterol içerdiğini gösterdiğinden emin olun.

4. Inflamatuar Gıdalardan Kaçının

Prostatit semptomlarını gidermek için rafine edilmiş karbonhidratlar, gluten, şeker ve yapay tatlandırıcılar, baharatlı gıdalar, asitli gıdalar, alkol ve çok fazla kafein gibi tetikleyici ve ateşli yiyeceklerden kaçının. Alerjik reaksiyonlara neden olan bu gıdalar ve diğer tetikleyici gıdalar vücudun iltihaplanmasına yol açar ve pelvik ve alt karın bölgelerinde ağrıya neden olabilir.    

Bazen prostatit semptomlarına yol açan tipik enflamatuar gıdalar değil, acı  ve ağrıya neden olan gıda alerjileri veya intoleransları ,  Bir eliminasyon diyeti, gluten, süt, soya, rafine şekerler, yer fıstığı, mısır, alkol, yumurta ve paketlenmiş veya işlenmiş gıdalar da dahil olmak üzere diyetinizdeki allerjenlerden arındırmayı içerir. Bu gıdalardan kaçınma yaklaşık altı hafta sonra, belirtileriniz dağılmaya başlayabilir. Bu gıdaları diyetinize tekrar eklemeye başlayın ve vücudunuzun tepki verme biçimine dikkat edin. Belirli gıdanın soruna neden olan neyin tam olarak belirlenmesine yardımcı olacaktır.

5. Şifalı Yiyecekleri Yiyin

Dengeli bir diyet yemek prostatit tedavisinin temel taşlarından biridir. Bu, iltihabı azaltmak, bağırsaklarınızı iyileştirmek ve bağışıklık sisteminizi artırmaya yardımcı olan bütün ve doğal gıdaları tüketmeniz anlamına gelir. Aşağıdaki gıdaları düzenli olarak tüketin:



  • sebzeler, özellikle yapraklı yeşiller ve turpgil sebzeler


  • meyveler, özellikle de meyveler


  • fasulye, bakliyat, kabak, çilek, armut, fıstık ve tohum gibi yüksek lifli gıdalar


  • organik, kaliteli protein,  sığır eti ve vahşi yakalanmış somon 


  • Omega-3 gıdalar, vahşi yakalanmış balık, ceviz, keten tohumları ve chia tohumları dahil


  • avokado, hindistan cevizi yağı, zeytin yağı ve  tereyağı gibi sağlıklı yağlar


  • çikolata yüksek gıdalar, kabak çekirdeği,  kuzu, yoğurt, kefir, mantar ve kaju fıstığı gibi


  • hindistan cevizi kefiri, kültürlenmiş sebzeler ve kombucha gibi probiyotik gıdalar


  • Prostatit için risk faktörleri olduğu için stresin azaltılması ve her gece yeterince uyku almak için çalışmak da en az yedi saattir.

6. Biofeedback Terapisini Deneyin.   

Bu terapi hastalara istemsiz fizyolojik süreçleri kontrol etmeyi öğreten, kaslarınızı rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan bir eğitim türüdür. Asian Journal of Andrology'de yayınlanan 2003 yılındaki bir araştırma, bakteriyel olmayan prostatitli 60 hastanın biofeedback terapisi ile semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini ortaya koydu. Geliştirilen semptomların bazıları, genital, kasık ve rektal bölgede ağrı veya rahatsızlık içerir. Araştırmacılar biofeedback terapisinin kronik pelvik ağrı için güvenli ve etkili bir terapi olduğu sonucuna vardı. 

7. Pelvik Taban Eğitim Uygulaması

New Jersey'deki Hackensack Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan araştırmalar, pelvik taban kas eğitiminin, pelvik ağrı, üriner inkontinans, aşırı aktif mesane, idrara çıkma sonrası , erektil disfonksiyon ve boşalma sorunları gibi çeşitli klinik durumların iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. 
 

Kegel Egzersizi Nedir ? 

Bize basit gibi görünen ve hergün birkaç kere tekrarladığımız vücut olayları aslında çok karmaşık mekanizmalarla meydana gelmektedir. Bunlardan bir tanesi de idrar yapmaktır. İdrar yapma fizyolojik, nörolojik, psikolojik, anatomik ve sosyolojik olayların bileşkesidir.
Böbreklerden süzülen idrarın dışarı atılıncaya kadar biriktirildiği organ olan mesane ve idrarı mesaneden dış dünyaya taşıyan ürethra, pelvis boşluğu içinde bulunur. İdrar yapmada görev alan bu organlar pelvis boşluğunu alttan destekleyen kas grupları tarafından yerinde tutulur. Bu kas tabakalarındaki gevşeme ve zayıflıklar idrar tutmada güçlüğüne yol açabilirler. Gevşeme ve zayıflıkların en önemli nedeni yapılmış olan normal doğumlardır. Sonuçta pelvik kaslardaki gevşemeler sonucu mesane sarkması (sistosel), rektum sarkması (rektosel) ve idrar tutamama (üriner inkontinans) görülebilir. İlerlemiş bir sistosel vakasında ameliyat dışında yapacak pek birşey yoktur. Oysa sistosel çok fazla değilse, kasları güçlendirmeye yönelik yapılacak birkaç küçük egzersiz ile şikayetler giderilebilir. İdrar sarkması olmasa bile gebelik esnasında pelvik kasları güçlendirmek ileride idrar problemi yaşanma olasılığını azaltabilir.


Kegel Egzersizleri İle Çalıştırılan Pelvik Kaslar

Pelvik kasları güçlendirmek için yapılan egzersizlere, ilk kez tanımlayan hekimin anısına Kegel Egzersizleri adı verilir. Egzersizlerin mantığı çok basittir: Çalışan ve sık kullanılan kasların gelişmesi. Tıpkı vücut geliştirme sporu yapanlarda olduğu gibi kullanılan kas grupları bir süre sonra gelişmeye ve güçlenmeye başlar. Pelvik kasları güçlendirmenin asıl amacı idrar yakınmalarının önüne geçmek olmakla birlikte bu kas gruplarını kullanmayı bilen kadınlar cinsel ilişkiden de daha fazla keyif alırlar. Kegel egzersizlerinin başarısı uygun teknik kullanmaya ve düzenli egzersiz programına uymaya bağlıdır.
Pekçok kadın pelvik tabanı destekleyen kasları bulmakta güçlük çeker. Egzersizler esnasında karın ya da uyluk kaslarını çalıştırılar ki bu kas gruplarının pelvik yapılar ile hiçbir ilişkisi yoktur. Pelvik kasları öğrenmek için birkaç teknik mevcuttur.
Tuvalate oturun ve idrar yapmaya başlayın. İdrar normal akım hızına ulaştıktan sonra pelvik kaslarınızı kullanarak idrarı durdurmaya çalışın.İdrarı durdurmak için kullandığınız kaslar pelvik kaslarınızdır. Bu hareketi doğru kas grubunu kullandığınızı anlayana kadar tekrarlayın. Bu esnada karın, kalça ve uyluk kaslarınızı kasmayın.


8. Uçucu Yağlar kullanın

Semptomları hafifletmek için kullanmanız önerilen  üç uçucu yağ, tütsü, mırrık ve kekiktir.  Hem bakteriyel hem de bakteriyel olmayan prostatit ile bağlantılı iki ana konu olan ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Mür yağları antibakteriyel özelliklere sahiptir ve kaslarınızı rahatlatmak, ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Hem tüylen hem de mür yağları tropikal olarak günde iki kez jenitallerin altındaki bölgeye uygulanabilir. 

Keklik özlü yağı, antibakteriyel, anti-fungal ve antiviral özelliklere sahiptir. Araştırmalar, keklik yağının yararlarının reçeteli antibiyotiklere göre daha üstün olduğunu gösterdiğinden, zararlı yan etkileri olmayan bakterileri etkili bir şekilde öldürebilir (bağırsakta bulunan gıda bakterilerini yok etmek gibi) ve antibiyotik direnci riski taşır. 

Bakteri prostatitini tedavi etmek için kekik yağı kullanmak için, 3-4 damla ½ çay kaşığı hindistancevizi yağı ile birleştirin ve en fazla iki hafta boyunca günde iki kez dahili alın.

Önlemler

Uygun bir tedavi planı durumun sebebine bağlıdır. Çoğu zaman, bir seferde birçok terapiyi kullanmak en etkili yöntemdir. Belirtilerinizi gidermek için bu doğal ilaçları kullanmayı planlıyorsanız, bunu sağlık uzmanınızın rehberliğinde yapın. Bakteriyel prostatit için antibiyotik ilaçları yerine kekik yağını kullanmayı planlıyorsanız, özellikle semptomlar çabucak ortaya çıktığı ve durum hemen tedavi edilmezse aşırı şiddetli olabileceği için bu özellikle önemlidir. Tedavide antibiyotik ilaçları kullanırsanız, bağırsağınızdaki sağlıklı bakterileri yenilemek için bir probiyotik takviye ve probiyotik gıdalarla takip edin.

Benzer Yazılar