Sağlık
Saç Büyümesi İçin En İyi 6 Vitamin 31.08.2017

Saç görünümleri, insanların fiziksel görünüşleri ve kendilik algılamasında önemli bir rol oynar, bu nedenle saç dökülmesi yaşamak  yıkıcı olabilir, özellikle de yapabileceğiniz herhangi bir şey olmadığında. Fakat saç büyümesi için vitaminlerin olduğunu biliyor muydunuz ? Aslında, vitamin eksiklikleri de dahil olmak üzere yetersiz beslenme saç dökülmesinin önemli bir faktörüdür. Bu doğal saç dökülmesi ilaçları, hormon düzeylerini düzenlemek veya yaşla artan oksidatif stresle mücadele etmek gibi sorunun kökünü düzeltmek için çalışır.

Kadınların yüzde 45'inden azı hayat dolu saçlarıyla baş ederken, erkeklerin çoğunluğu hayatlarında bir miktar saç dökülmesine uğrar. Saç bakımı endüstrisi, tüketicilerin artık her zamankinden daha genç görünmek için büyük bir arzusu olduğunu bilir; bu nedenle saç büyümesini teşvik edecek yeni ürünler sunar. Paranızı hayal kırıklığına uğratabilecek başka bir ürüne harcamadan önce, öncelikle saç büyümesi için bu vitaminleri kullanmayı deneyin.

Saç Büyümesi İçin En İyi 6 Vitamin

Saç dökülmesinin çeşitli genetik, hormonal ve çevresel mekanizmaları içeren karmaşık bir süreç olması gerçeğidir. Tıpkı cildimiz gibi saç follikülü dahili ve dışa dayalı yaşlanmaya tabidir. İçsel faktörler genetik ve epigenetik mekanizmalarımızı içerir ve dış faktörler sigara ve UV radyasyonunu içerir.

Bazen saç dökülmesi de vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Neyse ki, bir eksiklik, diyetinize vitamin açısından zengin gıdalar ekleyerek veya takviye kullanarak düzeltilebilir. Bazı vitaminlerin, saç dökülmesinin dış faktörlerle savaşmasına yardımcı olan antioksidan özellikleri vardır ve bazı vitaminler, vücudun, saç büyümesini durduran bir başka faktör olan hormon seviyelerini dengelemesine yardımcı olur.

Eğer doğal olarak saç kalınlaşması ve büyümesini  merak ediyorsanız, saç büyümesi için bu vitaminleri deneyin.

1. Balık Yağı

Farklı yağ asidi türlerinden zengin yağlar hem hayvan hem de insan çalışmalarında cilt ve saç sağlığına etkilerini değerlendirmek için yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Omega-3 yağları saçları besler, saç kalınlaşmasını destekler ve saç dökülmesine neden olabilecek iltihaplanmayı azaltır; bu nedenle balık yağının saçlara  kullanılması saç büyümesi için en iyi altı vitaminden biridir.

Journal of Cosmetic Dermatology'de yayınlanan 2015 çalışması, altı aylık bir omega-3, omega-6 takviyesinin ve saç dökülmesine karşı antioksidanların etkilerini değerlendirdi. Randomize, karşılaştırmalı çalışmada, kadın tipi saç dökülmesine maruz kalmış 120 sağlıklı kadın hasta katıldı. Birincil son nokta, standartlaştırılmış fotoğraflar üzerinde değerlendirilen kıl yoğunluğundaki değişimdi ve ikincil son nokta arasında aktif kıl follikülü yüzdesindeki değişiklikler ve saç büyümesinin çap dağılımı yer aldı.

Altı aylık tedaviden sonra, fotoğraf değerlendirmesi eklenen grupta üstün bir iyileşme gösterdi. Saç büyümesi kontrol grubuna kıyasla artmış ve katılımcıların yüzde 89.9' u saç dökülmesinde bir azalmanın yanı sıra saç çapında (yüzde 86) ve saç yoğunluğunda (yüzde 87) bir iyileşme bildirmiştir.     

Enflamasyonu ve denge hormonlarını azaltmak için somon, uskumru, ton balığı, beyaz balık, sardalya, yumurta sarısı, ceviz, kenevir tohumu ve natto gibi omega-3 gıdalar yiyin. Yeterli miktarda omega-3 gıdaları yemiyorsanız, saç dökülmesine neden olan iltihaplanmayı azaltmak için bir ila iki kapsül veya bir çorba kaşığı birinci sınıf bir balık yağı ekleyin. Aspirin de dahil olmak üzere kan  ilaçları alıyorsanız, kanamayı artırabileceğinden balık yağı kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

2. Çinko

Çinko bileşikleri, telojen effluvium ve alopesi areata gibi saç dökülmesinin şekil bozukluklarını tedavi etmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır çünkü çinko kıl follikülünün sağlığına fayda sağlamaktadır. Çinko, çoklu enzimler için önemli bir yardımcı faktördür ve saç folikülündeki önemli işlevsel faaliyetlerle ilgilidir. Çinko aynı zamanda saç kökü gerilemesinin de etkili bir inhibitörüdür ve saç follikülü iyileşmesini hızlandırır. Araştırmalar, bazı alopesi areatalı hastaların çinko eksikliğine sahip olduğunu ve oral çinko sülfat terapisinin etkili bir tedavi olduğunu düşündürmektedir.

2013'teki bir araştırmada, araştırmacılar alopesi areata, erkek tipi saç dökülmesi, kadın tipi saç dökülmesi ve telogen effluvium da dahil olmak üzere saç dökülmesinin her dört çeşidindeki çinko rolünü değerlendirdiler. Saç dökülmesi olan hastaların tümünde ortalama serum çinkosu kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Her grubun analizi saç kaybının tüm gruplarının istatistiksel olarak daha düşük çinko konsantrasyonuna sahip olduğunu, özellikle alopesi areata grubunu gösterdi. Veriler çinko metabolizması bozukluklarının saç dökülmesinde önemli bir rol oynadığı hipotezine yol açtı.

Annals of Dermatology'de yayınlanan 2009 tarihli bir araştırma, düşük serum çinko düzeyleri olan 15 alopesi areata hastasında 12 hafta boyunca oral çinko desteğinin terapötik etkilerini değerlendirdi. Alopesi areata hastalarına oral yoldan çinko glukonat (50 miligram) takviyesi başka tedavi uygulanmadan verildi. Serum çinko seviyeleri çinko takviyesi öncesi ve sonrası ölçüldü ve daha sonra terapötik etkiyi değerlendirmek için dört noktalı bir saç büyümesi skalası kullanıldı.

Terapiden sonra, serum çinko seviyeleri belirgin olarak artmış ve 15 hastanın dokuzunda (% 66.7) pozitif terapötik etkiler gözlemlenmiştir. Araştırmacılar, düşük serum çinko düzeyine sahip olan alopesi areata hastalarına çinko desteğinin verilmesi gerektiğini ve geleneksel terapötik yöntemleri kullanırken sonuç alamayan hastalar için bile bir adjuvan terapisi haline gelebileceği sonucuna varmıştır; bu nedenle çinko, Saç büyümesi için en önemli vitaminlerden biridir.

3. B-Kompleks Vitamin (Biotin ve B5)

Saç dökülmesine alternatif tedavi olarak biotin ve pantotenik asit (vitamin B5) kullanılmıştır. Biotin, fazla şampuanlama, güneşe maruz kalma, üfleme-kurutma ve ütüyle hasar görmüş saç dökülmelerini yeniden yapılandırarak saçınıza yarar. B5 vitamini, saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olan adrenal bezleri destekler.

İngiliz Dermatoloji Dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırma, pantotenik asit alkol benzeri alkoldenol içeren ayrı bir kombinasyonun bireysel terminal kafa derisinde saç tellerinin çapını ve davranışını etkileme becerisini inceledi. Tedavi, mevcut terminal kafa derisi fiberlerinin çapını önemli ölçüde arttırdı. Ayrıca saç tellerini koyulaştırdı ve yumuşaklığını artırdı, saçları kırılmadan zorlamaya karşı daha iyi yetenek kazandırdı.

Biyotin eksikliğinin önemli bir işareti saç dökülmesidir. Sigara, karaciğer fonksiyon bozukluğu veya hatta gebelikden de kaynaklanabilir. Araştırmalar, önemli sayıda kadının normal gebelik sırasında biotin eksikliği geliştirdiğini, çünkü gelişmekte olan fetüsün hızla bölen hücrelerinde, esaslı karboksilazların sentezi için biyotin ve histon biyotinilasyonu gerektiğini ileri sürüyor. Araştırmacılar, gebelik ve emzirme döneminde biyotin metabolizması belirteçlerindeki belirgin değişimlerin, bu üreme taleplerini karşılamak için mevcut biyotin alımlarının geçerli önerilere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Saç dökülmesini tersine çevirmek ve saçın mukavemetini arttırmak için, bir B-kompleks vitamin tabletini günlük olarak alınız ya da ayrı ayrı biyotin ve vitamin B5 alınız. Yumurta, sığır eti,  tavuk, avokado, baklagiller, fındık ve patates gibi biyotin ve vitamin B5 yemeleri de yemek yetersizliğinden kaçınmanıza ve saç büyümesine yardımcı olur.

4. C Vitamini

Deneysel kanıt oksidatif stresin yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynadığını düşündürmektedir. Reaktif oksijen türleri veya serbest radikalleri, hücresel yapısal membranlara, lipitlere, proteinlere ve DNA'ya doğrudan zarar verebilecek oldukça reaktif moleküllerdir.

Yaşla birlikte, serbest radikallerin üretimi artar ve vücudu savunan antioksidan enzimlerin miktarı azalır; bu da hücresel yapıların hasar görmesine ve saçların yaşlanmasına yol açar. Bir antioksidan olarak çalışarak, C vitamini, saç dökülmesine ve saç dökülmesine katkıda bulunan oksidatif stresle savaşmaktadır.    

Serbest radikal hasarlarla mücadele etmek ve saçları yaşlanmaya karşı korumak için, portakal, kırmızı biber, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, çilek, greyfurt ve kivi gibi C vitamini gıdaları üzerinde durabilirsiniz . Ek tedaviye ihtiyacınız varsa, antioksidan olarak günde iki kez 500-1.000 miligram C vitamini alın.

5. Demir

Birkaç çalışma demir eksikliği ile saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi incelemiş ve bazıları demir eksikliğinin alopesi areata, androgenetik alopesi, telogen effluvium ve diffüz saç dökülmesi ile ilişkili olabileceğini ileri sürmektedir.

İran'da Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi araştırmacılar demir gövdesi durumu ile saç dökülmesinin farklı türleri arasındaki ilişkiyi inceledi. 15-45 yaşları arasında kadınlarda yaygın telojen saç dökülmesinin demir eksikliği ile ilişkili olup olmadığını değerlendirmek için analitik bir vaka kontrol çalışması yaptılar.  telojen saç dökülmesi belgesi olan 30 kadın saçları dökülmeyen 30 kadınla karşılaştırıldı.

Araştırmacılar, demir eksikliği anemisine sahip dokuz hastanın sekizinde telojen saç dökülmesinin bulunduğunu tespit ettiler. Ortalama ferritin (vücuda demir bağlayan bir protein) seviyesi, diffüz telojen saç dökülmesi olan hastalarda saç dökülmesi olmayan hastalardan istatistiksel olarak daha düşüktü. Çalışma, demir eksikliği olan kadınların saç dökülmesi riskinin daha yüksek olduğunu ve 30 miligram / mililitreden daha düşük ya da buna eşit serum ferritin düzeylerinin telojen saç dökülmesi ile kuvvetli bir şekilde ilişkili olduğunu ileri sürüyor.

Saç büyümesini artırmak için, her gün diyetinize demir açısından zengin besinler ekleyin. Ispanak, yeşillik, yumurta sarısı, sığır eti balık, fasulye ve siyah fasulye bol miktarda yiyin. Bir demir eksikliği saç dökülmesine neden olabileceğinden, bol miktarda demirden zengin gıdalar yiyerek ve günlük çoklu vitamin alarak günlük önerilen miktarınızı elde ettiğinizden emin olun.

Bununla birlikte, aşırı demir takviyesine karşı dikkatli olun. Demir aşırı yüklenmesine neden olabilir ve kaçınılmalıdır. Demir replasman tedavisine cevap vermeyen hastalar demir eksikliğinin ve saç dökülmesinin diğer altta yatan nedenlerini belirlemek için ek testlere tabi tutulmalıdır.

6. D Vitamini

Saç folikülleri hormonlara karşı oldukça duyarlıdır ve D vitamini, kalsiyum homeostazı, immün regülasyon ve hücre büyümesi farklılaşmasında önemli bir rol oynayan bir hormondur. Bilim dünyasında alopesi areata'nın D vitamini eksikliği, vitamin D dirençli raşitizm veya vitamin D reseptör mutasyonlu hastalarda yaygın olarak bulunduğu bilinmektedir.   

Araştırmalar, yetersiz D vitamini seviyelerinin alopesi areata da dahil olmak üzere çeşitli otoimmün hastalıklarda rol oynadığını öne sürüyor. Alopesi areatalı 86 hasta, 44 vitiligo hastası ve 58 sağlıklı kontrol içeren kesitsel bir çalışma yürütülmüştür. Alopesi areatlı hastalarda serum 25-hidroksivitamin D vitamini düzeyleri vitiligo hastalarından ve sağlıklı kontrollerden anlamlı derecede düşüktü. Dahası, alopesi hastalarında hastalık şiddeti ve serum   düzeyleri arasında anlamlı ters korelasyon bulundu.

Araştırmacılar, D vitamini eksikliği için alopesi areatalı hastaların taranmasının bu hastaları vitamin D ile takviye etme olasılığı açısından önemli olduğu sonucuna varmışlardır.

Doğrudan güneşe maruz kalma, D vitamini emmek için en iyi yoldur, ayrıca vücudunuzu güneşle detokslayabilirsiniz. Doğal D vitamininin 10.000 birimini absorbe etmek için kabaca 10-15 dakika boyunca güneşin altında oturun. D vitamininin tropikal uygulanması, alopesi areata'lı hastalardaki saç döngüsü disfonksiyonunun restorasyonunda rol oynayabilir. D vitamini seviyelerini gıda kaynakları ile artırmak için, halibut, uskumru, yılan balığı, somon, beyaz balık, kılıçbalığı, maitake mantar ve portabella mantar gibi D vitamini bakımından zengin yiyecekleri yiyin.

Saç Büyümesine Yönelik Otlar ve Gıdalar

Vitamin olmamasına rağmen, diğer iki ürün saç büyümesine yardımcı olabilir. Tropikal olarak kullanılan biberiye esans yağı, aloe vera suyu ve jel gibi doğal olarak saçları kalınlaştırabilirsiniz . Bunları saç büyümesi için yukarıdaki vitaminlerle birlikte kullanırsanız, daha dolgun, daha kalın saçlar göreceksiniz.

Biberiye Esansiyel Yağı

Kafa derisi üzerine uygulandığında biberiye yağı, saç büyümesini uyaran hücresel metabolizmayı arttırdığı düşünülmektedir. Japonya'da Kinki Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 2013'te yapılan bir araştırmada, biberiye yaprağı ekstraktının, testosteron tedavisi ile tetiklenen saç regülasyonunun kesintiye uğramış farelerde saç yeniden büyümesini geliştirdiğini buldu.    

2015 yılında yapılan bir insan çalışması, androjenetik alopesi tedavisinde biberiye yağının klinik etkinliğini araştırdı. Androjenik alopesi olan hastalar, kontrol grubunu oluşturan biberiye yağı veya minoksidil  ile altı ay tedavi edildi. Minoxidil saç büyümesini ve yavaşlamış kelleşmeyi teşvik etmek için kullanılan bir ilaçtır.

Altı aylık tedaviden sonra her iki grupta da saç sayısında belirgin bir artış yaşanmıştır. Bununla birlikte, deride kaşıntı, minoksidil grubunda daha sıktı. Çalışma, biberiye yağı ile kıl büyüme ilaçları kadar etkili olduğunu, kafa derisi kaşıntısı gibi daha az yan etkiye neden olduğunu kanıtlıyor.       

Saç dökülmesinin belirtilerini tersine çevirmek için bu Biberiye, Sedir Ağacı ve Güvenli Saç Kalınlaştırıcıları deneyin.

Aloe Vera Suyu ve Jel

Aloe vera, saçları güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı olan besleyici özellikleri ve tonlarca vitamin ve mineral içerir. Aloe vera, sağlığa, güzellikteki, tıbbi ve cilt bakım özelliklerine sahip olduğu için yüzyıllar boyunca biliniyordu. Saç derisini rahatlatır ve koşullandırır ve saç büyümesi için ideal bir ortam sağlar.

Aloe vera jel doğrudan doğruya kafa derisine uygulayabilir veya nazik ve doğal bir şampuana eklenebilir. Aloe verayı dahili olarak almak için günde iki kez aloe vera suyuyla yarım fincan içilir. Şifa verici özellikler dermatolojik sağlığınızı geliştirir.

Anatomi ve Hücre Biyolojisi'nde yayınlanan 2012'de yapılan bir araştırma, aloe vera jelinin iltihaplanmayı azalttığını ve cerrahi bir kesiden sonra sıçanlarda kullanıldığında dikkate değer yara iyileştirici etkileri olduğunu buldu. Aloe vera hızlı yara kapatmayı teşvik etmekle kalmadı, aynı zamanda insizyonda görülen saç büyümesini arttırdı.    

Aloe veranın deride radyasyon hasarına karşı koruyucu bir etkisi olduğu ve bu da saç dökülmesine neden olabileceği bildirildi. Aloe vera jelinin uygulanmasının ardından metalotiyoin adı verilen, serbest radikalleri temizleyen ve UV ile indüklenen süpresyonu önleyen deride üretilen bir antioksidan protein oluşur.

Aloe vera'nın antibakteriyel ve antifungal özellikleri nedeniyle kepekleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur - kepekli saç isteyen ve kepekten nasıl kurtulacağını bilmek isteyenler için mükemmel  ve jelin enzimleri ölü hücrelerin kafa derisini atabilir ve cildin yenilenmesini teşvik edebilir Saç folikülleri etrafında doku oluşumunu teşvik eder.    

Saç Büyümesini Neler Durdurur?

Saç , bir kişinin genel görünüşünün önemli bir bileşeni olarak kabul edilir ve saç dökülmesinin psikolojik etkisi, benlik saygısı ve benlik değerinde zararlı değişikliklerle sonuçlanır. Aynı zamanda 50 yaşına kadar erkeklerin yüzde 50'sinin genetik saç dökülmesinden etkilenmesi nedeniyle çok sayıdaki insanı da etkilemektedir. Kadınlarda, 50 yaşından önce saç kaybının ana nedeni beslenme şeklidir ve yüzde 30'u etkilenmektedir. Saç dökülmesinin başlıca nedeni, demir depoları tükenmiş olmasıdır , ancak bu dengesizliklerin düzeltilmesi, birkaç ay içinde aşırı saç kaybını durdurabilir.          

Saç Büyümesini Engelleyen Faktörler Şunları İçerir:



  • Zayıf beslenme


  • Hormonal değişiklikler


  • Aile öyküsü


  • İlaçlar


  • Radyasyon tedavisi


  • Gebelik


  • Tiroid rahatsızlıkları


  • Anemi


  • Otoimmün hastalıklar


  • Polikistik over sendromu


  • Deri koşulları (sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi)


  • Stres


  • Dramatik kilo verme


  • Fiziksel travma

Saç Dökülme Türleri

Alopesi Areata:  Alopesi areata, bağışıklık sisteminin saç folliküllerine yanlışlıkla saldırdığı bir otoimmün hastalık olarak düşünülür. Etkilenen kıl folikülleri küçülür ve saç üretiminde belirgin bir yavaşlama olur. Araştırmacılar, bir virüs veya vitamin eksikliği gibi bazı tetikleyicilerin saldırıya neden olabileceğini düşünüyorlar.   

Erkek Desen Saç Kaybı:  Erkek tipi saç dökülmesi androjenik alopesi olarak da bilinir. Bu erkeklerde saç dökülmesinin en yaygın türüdür ve bir ana neden genetik veya ailesinde kellik öyküsü olmasıdır. Araştırmalar, saç büyümesini düzenleyen androjenlerle ilişkili olduğunu ileri sürüyor.    

Diş Desenli Saç Dökülmesi: Deri saç dökülmesi veya saç dökülmesi, saç folikülleri zamanla küçüldüklerinde oluşur. Tipik olarak, normal bir saç follikülü dökülürse, daha sonra saçın büyüklüğü eşittir. Diş desenli saç dökülmesine sahip kadınlar için yeni saç  incedir. Saç follikülleri bu şekilde küçülmeye başlar ve sonunda tamamen büyümeyi bırakır. Buna, yaşlanmanın, androjen (erkek hormon) seviyelerindeki değişiklikler  erkek veya kadın tipi kelliklerin aile öyküsü neden olabilir.   

Telogen Effluvium:  Telogen effluvium, saç dökülmesinin ikinci en yaygın formudur ve saç büyüme döngüsünün farklı evreleri olarak nitelendirilir. Telojen faz kafa derisi saç üretmediğinde; Dinlenme safhası olarak da bilinir. Tipik olarak, kıl foliküllerinin yüzde 80-90'ı aynı anda büyür, ancak telogen effluvium ile, saç dökülmesi saç foliküllerinin sayısı dinlenme fazında belirgin şekilde düşer,  saç dökülmesine neden olur.

Benzer Yazılar