Sağlık
Saç Neden Dökülür? Dökülmesini Önlemek için Neler Yapmalıyız? 29.11.2016

Saç dökülmesi, DHT hormonunun saç köklerine duyarlılığı nedeniyle olur. DHT hormonunun saç köklerine daha kısa ömürlü ve düşen bir üretim sonucu küçülmeye neden olan erkek androjen hormonudur.

DHT hormonu, büyük oranda testosteron'un çevre dokularda 5- Alfaredüktaz enzimi aracılığı ile dönüşümünden oluşur. Testosteron hormonunun etkin hale gelebilmesi ve dokular üstünde androjenik etki gösterebilmesi için 5 Alfa Redüktaz isimli enzimle DHT hormonuna dönüşmesi şarttır.

Normalde bir saç dökülürken, bir başka saç büyümeye başlar. Eğer ki DHT hormonu seviyesi yüksek ise saç büyümesi azalır. Erkek tipi kellik genellikle ‘ M ‘ şeklinde ilerler, daha sonar ‘U’ şeklinde devam eden bir çizgi izler.

Kadın tipi kellik, başın üst veya merkezi incelmesi ile karekterizedir. Kadın saç dökülmesi genellikle stres, hormon dengesizliği, tiroid koşulları ya da toksitlenmenin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

İyi haber ise; Stresinizi azaltarak, yaşam tarzınızı düzenleyerek ve düzenli diyetler ile saç dökülmesini engelleyebilirsiniz. Böylelikle saçlarınızın büyümesine de yardımcı olabilirsiniz.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI GIDALAR

ORGANİK BESİNLER

Kimyasallar saç büyümesine müdahalede endokrin ünitelerine ile hareket edebilir. Kimyasallar serbest oldukları için bu yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Kabak çekirdeği içerisinde zengin çinko katkısı ile sağlık için gerekli olan değerleri kabak çekirdeğinde bulacaksınız.

BALIK

Yüksek miktarda omega-3 katkısı ile saç büyümesin ve kalınlaşmasını destekler.

YEŞİL ÇAY

Detoksifikasyona teşvikte yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlar saç büyümesini destekler.

TOHUMLAR

Chia, keten, kenevir tohumu yüksek sağlıklı yağlar içerir. Ve saçların kalınlaşmasına yardımcı olur.

ZARARLI GIDALAR

HİDROJENE YAĞLAR

Saç dökülmesine neden olan DHT, iltihabı ve üretimi arttırdığı gözlenmiştir. Tüm bitkisel yağlar, mısır yağı, soya yağı ve benzeri yağları kullanmamanız tavsiye edilir.

ŞEKER

DHT hormonu seviyesinin yükselmesine sebep olur. Saç dökülmesine yol açar.

İŞLENMİŞ GIDALAR

Kimyasal içeren hormonların dengesini bozabilir.

ALKOL

İltihap artışına yol açar. Karaciğer zehirlenmesi ve saç kaybına neden olabilir.

KAFEİN

DHT dehidratasyonu, hormon dengesizliği ve üretiminde sorunlara neden olabilir.

TAVSİYELER

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI ( 8 gram ya da 1 yemek kaşığı günlük )

DHT oluşumunu engeller ve kalın saç oluşumunu sağlar

BALIK YAĞI ( 1000 mg  günlük )

Balık yağı iltihapları ve saç büyümesine yardımcı olur.

ALOE VERA SUYU ( ½ bardak günlük )

Aloe vera suyu doğal saç kalınlaştırıcıdır.

EK TEDAVİLER

Duygusal stres, saç dökülmesine sebep olabilir. Hafta içi ve hafta sonunu dinlenmeye ve kendinizi dinlemeye ayırın. Sakinlik ve dinginlik bu konuda yardımcınız olacaktır. Eğlenceye, dinlenmeye ve uykuya ayırdığınız zamanları planlayın. Düzenli bir yaşam stresinizi azaltacaktır.

SAÇ BÜYÜMESİ İÇİN İHTİYACINIZ OLABİLECEK YAĞLAR

Biberiye esansiyel yağı saç kalınlaştırmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Hindistan cevizi sütü, aloe vera jeli, lavanta yağı ve biberiye yağı karıştırılarak bir ev yapımı şampuan oluşturabilirsiniz.  Ayrıca, kafa derisini duşa girmeden 20 dakika önce biberiye yağı ile ovabilirsiniz. Lavanta, adaçayı gibi uçucu yağlar saç sağlığını geliştirmede yardımcı olabilir.

Maryland Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada kadınlarda otoimmün hastalıklarında; saç kaybı yaşanmakta ve lavanta yağı gibi uçucu yağlar ile kafa derisine masaj yapan 86 kişi üzerinde, 7 ay boyunca süren bir araştırma yapılmıştır. Bu 86 kişi bunu her gün yaptılar ve sonunda bu uçucu yağları kullananların saç dökülmelerinde önemli ölçüde azalmalar olduğu görülmüştür.

Benzer Yazılar