Sağlık
Tansiyonu ne düşürür? 20.11.2019

Tansiyonu çıkaran sebepleri az çok biliyoruz aslında. Eğer yüksek tansiyon hastalığınız yoksa, asabi tansiyon varsa anlık sinirsel değişimler, üzüntü, ani alınan haberler özetle “ani” olan her şey tansiyonunuzun birden zıplamasına neden olabilir. Gün içinde ani olarak gelişebilen bu durum göz kararmasından baş dönmesine, halsizlikten baygınlığa kadar birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir sorusunun genel ve en bilinen yanıtı limondur bunu biliyoruz. Ancak bazı bilmediklerimiz ve bize iyi gelen ürünler de var. Bknz. Muz! Hal böyle olunca yüksek tansiyona ne iyi gelir bu konunun üzerine eğilmek istedik. Öncesinde tansiyon neden yükselir buna değinelim…

Tansiyon neden yükselir?

Ara ara tansiyon yükselmeleri, halsizlik, ödem, şişkinlik ya da burun kanaması gibi durumlar oluyosa artık kronikleşmiş bir tansiyonunu olmuş olabilir. Yüksek tansiyona iyi gelen, tansiyonu düşürmeye yardımcı olan yiyecekler ve içeceklerden önce tansiyonu ne yükseltir sorusuna yanıt aramakta yarar var. Birkaç maddede özetleyelim:

  • Aşırı tuz tüketimi
  • Çok fazla stres
  • Düzensiz beslenme
  • Sağlıksız beslenme
  • Uyku düzenindeki değişiklikler
  • Genetik faktörler

Tansiyonu ne düşürür?

Tansiyona iyi gelen yiyecekler denince akla ilk gelenlerden biri limondur. Ancak bazı gıdalar tansiyon düşüklüğüne en az limon kadar etkili olabiliyor. Peki nedir bunlar gelin birlikte göz atalım.

Muz

Muzun içerisindeki potasyum, kan akışının düzenlenmesine yarıyor. Düzenli kan akışı da tansiyona olumlu etki ediyor. Yani muzun bir nevi zincirleme faydası var desek yeridir.

Nar

Nar bereketi her yerde. Normal nar, tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor ancak kudret narı tam bir vitamin deposu. Aynı zamanda pek çok kanser türüne de iyi gelen kudret narı, içindeki yararlı maddelerle yüksek tansiyona da iyi geliyor.

Kavun

Kavun da tıpkı muz gibi potasyum bakımından zengin. Damarları temizliyor ve damar daralmasının da önüne geçiyor. Böylelikle kan akışı düzenleniyor ve yüksek tansiyona iyi geliyor.

Sarımsak

Antibiyotik gibi yiyecekler desek çoğumuzun aklına sarımsak geliyor. Sarımsak yüksek tansiyona iyi gelir ve içerdiği antioksidanlarla tansiyon sorununa etkili bir çözüm sağlar.

Limonlu su

Tabi bahsetmezsek olmaz. Limonlu su, tansiyon düşüklüğünde ilk akla gelenlerden. Limon güçlü bir antioksidandır. Damarların daralmasına neden olan zararlı maddeleri temizler böylece kan damarlara yüksek basınç uygulamak zorunda kalmıyor. Sabahları bir bardak suyun içine yarım limon suyunu sıkabilirsiniz.

Tansiyon hafife alınacak ya da basit pratik çözümlerle geçiştirilecek bir sağlık sorunu değildir. Bu nedenle öneriler her ne kadar doğal olsa da en doğru bilgi için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Benzer Yazılar