Sağlık
Tonsilit (Bademcik iltihabı ) Nedir? 19.09.2017

Oral enfeksiyonlardan biri olan bademcik iltihabı, kolayca tedavi edilebilir. Ancak ağrılı ve bulaşıcı olabilir, bu nedenle semptomların, nedenlerin ve potansiyel tedavilerin anlaşılması çok önemlidir.

Tonsillit Nedir?

Tonsillit, bademcik iltihabı olarak tanımlanır ve boğazda ve yemek borusunda lenfoid dokuların küçük gruplaşmasıdır. İnsanlar iltihaplanma dediğinde genellikle boğazın arkasında iki büyük lenfoid küme lokalitesi olan palatine bademcikleri bahsedilir ve ağız açıldığında görünür olurlar. Enfekte veya iltihaplanabilen diğer bademcikler tubal bademcikler, lingual bademcikler veya adenoidlerdir.

Bu iltihap genellikle bir viral enfeksiyon nedeniyle oluşur, ancak bazı bakteri türleri de duruma neden olabilir. Streptococcus A bakteri türü sebep olduğunda, durum her yıl nüfusun % 3-4'ünü etkileyen son derece yaygın bir durum olan boğaz iltihabı  şeklinde ortaya çıkar. Nüfusun yaklaşık % 2'si her yıl tonsillit yaşar.  Tonsillitten etkilenen en yaygın demografi ergenlik çağındaki küçük çocuklar ve erişkinlerdir. Gelişmelerinin bu noktasında, bademcikler en büyüklerindedir ve enfeksiyona en yatkın görünmektedir. Bu bademciklerin işlevi esas olarak bağışıklık modülatörüdür. Bu doku kümeleri havadaki patojenlere karşı vücudun ilk savunma hattıdır ancak bulaştırıldıklarında semptomlar acı verir ve ele alınmalıdır.

Toksilit Belirtileri

Tonsillitin en sık rastlanan semptomları boğaz ağrısı, boynu sert, ateş ve baş ağrısıdır. Durum devam ederken, muhtemelen şişmiş veya iltihaplanacak bademcikler yüzeyinde oluşan beyaz bir kaplama olabilir. Gıdaları yutmak acı verir , çünkü iltihaplı dokular tarafından sıyrılacak ve boğazdaki bezler de şişecek ve ihale haline gelecekler. Bademciklerin artan büyüklüğü, sesinizin boğuklaşmasına veya cırtlak olmasına neden olabilir.

Bu enfeksiyona karşı özellikle hassas olan küçük çocuklarda, ortak semptomlar, yutma güçlüğü veya ağrısı nedeniyle, bir şey yemeyi reddetme, aşırı güçlük ve bulanıklık artışına neden olabilir. Bu durum genellikle doktorlar tarafından ele alınır, zira ebeveynler bu semptomların ortaya çıkması üzerine çocuklarını doktora götürürler. Çoğu tonsillit vakası 7-10 gün içinde giderilebilir, ancak boğaz ağrısı tedavi edilmezse, daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte, aşırı derecede iltihaplı bademcikler ile solunum zorlaştığında veya herhangi bir şekilde zorlanırsa, bir doktora gitmek şarttır. Bu noktada daha agresif bir tedavi protokolü uygulanmalıdır. Bademcikler vücudun bağışıklık savunmalarının bir parçasıdır, ancak bunlar gerekli değildir ve bu nedenle gerekirse çıkarılabilirler. Bademciklerin tamamen çıkarılması, boğaz ağrısı ve bademcik enfeksiyonları yılda birden fazla meydana geldiğinde gerekli görülebilecek işlemlerdendir.  

Tonsilit Nedenleri

Yukarıda belirtildiği gibi, bademcik iltihabı, Epstein-Barr virüsü ve Streptococcus A bakteri gibi çeşitli bakteri ve viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu duruma neden olan bulaşıcı bakteriler ve virüslerin yanı sıra, yaşınız ve bulaşabilecek diğer kişilere maruz kalma gibi enfeksiyona yakalanma şansınızı artıracak birkaç risk faktörü de vardır.

Yaş: Gençlerin , bağışıklık sistemi halen gelişmekte olduğundan, bademcik iltihabına karşı özellikle savunmasızdırlar ve ellerini ağızlarına koymadan temizlemeden daha zayıf hijyen eğilimleri gösterirler. Çocuklarda bademcik iltihabının başlama yaşı 5-15 yaş arasındadır, ancak bağışıklık sistemleri daha zayıf olabileceğinden yaşlı insanlar da duyarlıdır.

Maruz Kalma Seviyesi: Bu enfeksiyon havadan kolaylıkla geçebilir, bu nedenle yüksek yoğunluklu çocuk veya hasta bireylerin bademcik iltihabına neden olan patojenler için zemin oluşturmaları gerekir. Bir öğretmen olarak, küçük bir çocuğun veya hastane görevlisinin ebeveyni, bu enfeksiyona yakalanma riskiniz yüksektir, bu yüzden uygun önlemleri almak çok önemlidir.

Tonsilit Tedavileri

Tonsillit için sınırlı sayıda tedavi mevcuttur , ancak antibiyotik, ağrı kesici ve ameliyat bunlara dahildir.

Antibiyotikler: Strep boğazı ve bademcik iltihabına neden olan bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılması gereken antibiyotiktir. Penisilin, en kolay ve en kolay bulunabilen antibiyotiktir ve enfeksiyonu çabucak temizlemek için en az bir hafta kullanılabilir. Bununla birlikte, bu enfeksiyonun tedavisinde antibiyotik kullanımı tekrar tekrar edildiklerinde etkinlikleri düşer ve sizi gelecekteki enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Ağrı Kesici:  Tonsillit, yutma veya yeme sırasında boğazda şiddetli şişme ve ağrıya neden olduğundan, özellikle enfeksiyon hafif veya lokalize olduğunda, aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler önerilir. Kanamalarınız (aspirin durumunda) olmadığı  sürece, bu ilaçları almak nispeten zararsızdır.

Cerrahi Müdahale: Pek çok kişinin tonsillit kelimesini duyması üzerine düşündüğü şey, bademciklerin zarar görüp , bademciklerin tamamen alınmasıdır. Bir tonsillektomi sadece bakteriyel tonsillit ilaca cevap vermediğinde veya şiddetli bademcik iltihabı gıdaları nefes alma veya yutkunma yeteneğini bozduğunda, kronik tonsillit vakalarında (tek bir yılda 6 kezden fazla) gerekli olmalıdır. Ameliyat genellikle ayakta tedavi olup, 1 hafta ile tamamen iyileşme görülür. 

Tonsilit için Ana Telafiler

Tonsillitin farklı yaşam tarzı değişikliklerine ve doğal çözümlere karşı oldukça duyarlı olduğu göz önüne alındığında, birçok insan formal tedaviden kaçınır ve dinlenme, sıvı alımını arttırma, havayı nemlendirme, semptomları tedavi etme, pastil kullanma, tuzlu su gargarası kullanma ve sadeleştirme gibi ev ilaçlarını tercih eder. Diyet, tarçın, zerdeçal, çemen, nane, kaygan karaağaç ve incir kullanımı ile birlikte tüketim sağlanabilir.

Dinlenme: bademcik iltihabı için en temel ilaç dinlenme, yani mümkün olduğunca az konuşmanız ve bademcikleri tahriş edebilir veya bademciklere zarar veren gıdalardan kaçınmanız gerekir. Fiziksel dinlenme aynı zamanda ağır solunum ve boynun hareketiyle bile vücudun bu bölümündeki eforu azaltacaktır; Bu vücudunuza, genellikle 1-2 hafta içinde kendini iyileştirme şansı verecektir.

Sıvı Alımı: Tonsillit enfeksiyonuna neden olan altta yatan enfeksiyonu gidermek, su alımını artırmanın bir sonucudur; ancak sıvıların bademcikler yağlanmasına yardımcı olur ve iltihaplanmayı azaltabilir ve iyileşmenin gerçekleşmesini kolaylaştırabilir.

Nemlendirici: Yatak odasına nemlendirici ilave etmek, bademciklerinizin ve boğazınızın gece boyunca kurutulmasını önlemeye yardımcı olur ve bu da enfeksiyonun uzunluğunu uzatabilir ve bademcikler bölgesinde daha fazla iltihabı teşvik edebilir.

İncirler: incirdeki yüksek miktardaki müsilaj miktarı, bademcik iltihabının ağrısı ve iltihapıyla uğraşırken onları yemek için ideal bir yatıştırıcı yiyecek yapar. Antioksidan ve anti-inflamatuar bileşiklerle paketlenmiş olmaları , bademcikleri tahriş etmeden yutmak ve sindirmeyi kolaylaştırır.

Nane: Nanenin doğal soğutma ve yatıştırıcı özellikleri, bademcikler ve boğazdaki iltihaplanmayı azaltarak iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Nane yaprakları basitçe güçlü bileşiklerini salmak için çiğnenebilir veya nane çayını günde 1-2 kez hızlı sonuçlar elde etmek için demlemek mümkündür.

Tuzlu Su Gargarası: Tonsillit için en güvenilen ve güvenilir ilaç olabilir, çünkü su iltihaplanmaya neden olan bakteri veya virüsü çabucak öldürmeye yardımcı olabilir. 1 çorba kaşığı tuzu bir bardak ılık suya karıştırın, iyice karıştırın ve hızlı bir rahatlama için 30-45 saniye gargara yapın.

Lozanjlar: Boğazdaki yağlamayı artırmak ve bademcikler üzerinde uyuşturucu veya analjezik etkiler yaratmak için emilebilen pek çok farklı tür lozanj vardır; vücudunuz enfeksiyona karşı savaşırken gününüzü normalleştirir ve ağrıyı keser.

Zerdeçal: En güçlü antibakteriyel, antiviral ve antioksidan baharatlardan biri olarak bilinen zerdeçal ve aktif bileşeni olan curcumin, zarar gören dokuların iyileşme sürecini uyarırken ve boğaz ağrısını rahatlatmakla birlikte tonsilit iltihabına değinir.

Diyet Seçenekleri: Bademcikleriniz varsa, sıcak et suyu, dondurma, meyve suyu, çay ve bala odaklanarak gıdalarınızı dikkatle seçmelisiniz, bu da bademcikler üzerindeki iltihapları uyuşturur veya azaltabiliyor.

Çemen: Çemen muhabbetinde bulunan anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar bileşikler tonsillit için semptomları gidermek ve altta yatan enfeksiyonlara yardımcı olmak için ideal bir çare haline getirir. Çemen, çeşitli gıdalarda yenebilir ya da bademciklerdeki şişmeyi azaltacak rahatlatıcı bir çay içine konabilir.

Benzer Yazılar