Sağlık
Vitiligo ve Tedavisi 22.09.2017

Küresel nüfusun yüzde 0,5 ila 2,0 arasında bir yerde cildin pigmentasyonunu etkileyen bir bozukluk olan vitiligo var. Bu durumla melanosit denilen derinin pigmentini oluşturan hücreler yok edilir. Bu beyaz lekeli lekelerle sonuçlanır.

Bazıları için vitiligo yüz, boyun veya ellerde oluşabilir, bu da görünümde dramatik ve travmatik bir değişikliğe neden olur. Başkaları için ağız, burun ve cinsel organlar gibi retinalar gibi müköz membranlara çarpabilir. Saç büyümesi olan bir alanda bir yama görünüyorsa, saç beyaza döner veya çok açık gri olur.

Araştırmacılar evrensel bir nedeni saptamamışken, otoimmün bozukluklar en yaygın vitiligo nedeni gibi gözüküyor; Bununla birlikte, bazı vitamin ve minerallerin eksikliği, bazı endüstriyel kimyasallara maruz kalma da bu bozukluğa neden olabilir.

Doğru vitiligo tedavisi terapisinin bulunması zaman almaktadır; En yaygın konvansiyonel tedaviler bile görünümün gelişmesinden haftalar, aylar veya yıllar alabilir. Tropikal kremler, ışık tedavisi, fotokemoterapi, sağlıklı ciltlerin kalıcı depigmentasyon tedavileri, cerrahi ve kozmetik gibi klasik vitiligo tedavisi sıklıkla reçetelenir. Ve hepsi de bazı ciddi olumsuz yan etkilere neden olurlar.

Araştırmalar hala  devam ediyor. Vitiligo sıklıkla ciddi duygusal sıkıntıya, benlik bilincine, kaygı ve depresyona neden olduğundan, danışma ve destek grubuna katılım şiddetle tavsiye edilmektedir.

Vitiligo Nedir?

Vitiligo, melanositlerin, cildimizin, saçımızın ve gözlerimizin renginden sorumlu hücrelerin yok edildiği pigmentasyon bozukluğudur. Sonuç normal cilt tonlarıyla karışan beyaz lekelerdir. Deriniz soyulduğunda şiddetli bir güneş yanığının rastgele modeline ve yamacına benzeyebilir.

Genellikle, eğer yüz, boyun, eller, dirsekler, dizler ve ayaklar gibi daha görünür alanları etkiliyorsa. Ancak, vücudun herhangi bir yerinde görünebilir. Vitiligo bulaşıcı değildir ; Bununla birlikte, kalıtsal veya genetik belirteçlere sahip olabilir. Araştırmacılar hala sebepleri, risk faktörlerini ve etkili tedavileri inceliyorlar.

Vitiligo'nun üç tanınmış türü vardır:

Genelleştirilmiş Vitiligo: Beyaz lekeler simetrik olarak vücudun her iki tarafında ilerleyerek aynı vücut parçalarını aynı anda etkiler.

Segmental Vitiligo: Tipik olarak beyaz lekelerin vücudun bir tarafında göründüğü küçük çocuklarda görülür.

Lokalize Vitiligo:  Beyaz lekeler vücudun bir veya iki bölümünde görülür, kısa bir süre ilerlenir ve yayılır ve sonra durur.

Vitiligo Belirtileri

Vitiligo cildin  beyaz yamalı alanları ; Bununla birlikte, vücudun diğer alanları da etkilenebilir:



  • Kafa derisinde erken beyazlama  


  • Beyaz veya gri kirpikler veya kaşlar


  • Sakalın beyazlanması


  • Mukoza zarlarında renk kaybı


  • Retinadaki renk kaybı

Vitiligo Nedenleri 

Addison hastalığı, tiroid hastalığı, pernisiyöz anemi ve şeker hastalığı gibi otoimmün hastalıkların kök vitiligo nedenlerine olduğuna inanılıyor.   Bununla birlikte, bazı çalışmalar bu durumla teşhis edilen kişilerin genellikle B12, folik asit, bakır ve çinko gibi bazı vitaminlerde eksik olduğunu ortaya koymaktadır.

Ayrıca stres, şiddetli güneş yanığı ve bazı kimyasallara maruz kalma gibi kalıtsallık ve genetik de bu durumda rol oynayabilir. Bazı durumlarda, melanoma ve diğer deri kanserleri için immünoterapi vitiligoya neden olabilir. Ancak araştırmacılar, bunun kanser tedavisinin iyi bir işaret olduğunu belirtti.  

Ayurveda uygulamasında, 2.000 yıldan uzun süredir vitiligo tespit edildiğinde, sıklıkla "beyaz lepra" olarak anılır. Vitiligo nedenleri arasında çelişkili gıdaların tüketimi, çok fazla tahıl, lor, balık veya ekşi maddeler yemesi ve çeşitli Diğer fiziksel ve duygusal nitelikler yer alır.

Konvansiyonel Tedavi

Bu durum bulaşıcı değildir , konvansiyonel vitiligo tedavileri cildin rengini veya cildin genel tonunu düzeltmek için çalışır. Bununla birlikte, sonuçlar önceden tahmin edilemez ve Mayo Clinic'e göre ciddi yan etkileri vardır .  Buna ek olarak, sonuçları görmek ve seçilen tedavinin etkinliğini değerlendirmek haftalar, aylar veya bir yıldan uzun sürebilir. En yaygın konvansiyonel tedaviler şunlardır:

1. Makyaj ve Boyalar: Bu bileşikler renk değişimini geçici olarak gizler. Bunlar geçicidir ve sıklıkla tekrar uygulanmalıdır. Su geçirmez ve vitiligo hastaları için özel olarak tasarlanmış nispeten yeni ürünler vardır. Bir uygulama dört veya beş gün sürebilir.

2. Kortikosteroid Kremler: Bir dermatolog tanıdan hemen sonra, çalışmaya eğilimli kişilerde   bir kortikosteroid krem ​​reçete edebilir. Bununla birlikte, sonuçlar genellikle birkaç ay veya bir yıla kadar görülmez. Ortak bir yan etki cildin inceltilmesidir ve bazı kişilerde kortikosteroid kremler çizgiler veya kalıcı hale gelebilecek çizgiler oluşturabilir.

3. Takrolimus veya Pimekrolimus Merhemleri: Bu merhemler, yaygın olarak depigmentasyon alanlarında küçük olan kişiler için öngörülen geleneksel bir vitiligo tedavisidir. Araştırma, kortikosteroid kremlere kıyasla daha az yan etkiye neden olabileceğini gösteriyor; FDA, bu ilaçların muhtemelen lenfoma ve deri kanseri ile bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.  FDA, bu ilacın yalnızca başka ilaçların çalışmaması durumunda kullanılmasını önermektedir.    

4. Psoralen ve Işık Terapisi: PUVA tedavisi başlangıçta sedef hastalığını tedavi etmek için geliştirildi ve şimdi çoğu kez vitiligo tedavisi için reçete edildi. UVA'ya maruz kalmanın yanı sıra ağız yoluyla verilen ilacın kombinasyonu, vitiligonun neden olduğu beyaz lekelerin repigmentasyonuna yardımcı olabilir. Birden fazla oturum gereklidir ve bazı durumlarda haftanın üçü bir yıla kadar tedaviye ihtiyaç duyulabilir. UVA maruziyeti ile bazı deri kanseri türleri arasında bir ilişki olduğu için, bu terapi hakkında eğitimli bir karar vermek hayati önem taşımaktadır.   

5. Soyucu, Atıcılar: Beyaz lekeler yaygındır ve diğer tedaviler başarısız olursa, bir dermatolog, etkilenmeyen alanları renksizleştirerek lekelenmiş alanlarla uyuşması  için onları aydınlatmasını önerebilir. Bu vitiligo tedavisi genellikle günde bir veya iki kez dokuz ay veya daha uzun süre yapılır ve sonuçta kalıcı olur. Bu geleneksel tedaviyi düşünürken, kalıcı pigmentasyonun güneş ışığına karşı aşırı duyarlılığa neden olabileceğini anlamanız önemlidir.

6. Cerrahi: Diğer vitiligo tedavileri başarısız olduğunda cilt grefti, blister grefti ve dövme önerilebilir. Bunlar önemli ameliyatlardır ve bu işlemler için kalıcı skarlaşma, Arnavut kaldırımı görünümü ve enfeksiyon gibi ciddi yan etkiler olabilir. Ameliyat travması ek vitiligo yamalarına neden olabilir.  

7. JAK İnhibitörleri: Sadece romatoid artrit ve bazı kemik iliği bozuklukları için FDA tarafından onaylanan JAK İnhibitörleri, vitiligo, alopesi ve atopik dermatiti tedavi etmek için kullanılabilir. FDA'nın bu tedaviyi onaylaması için güvenlik ve etkililiği belirlemek için büyük ölçekli klinik çalışmalar gereklidir.

Doğal Vitiligo Tedavisi

Vitiligo tedavisinin en iyi türleri  ister konvansiyonel olsun ister doğal olsun  hepsinin çalışması zaman alır. Bazı kişiler haftalarca sonuç alabilirken diğer tedaviler için dokuz ay, bir yıl veya daha fazla sürebilir.

1. İğneleme: Cilt iğnelemesi, önde gelen vitiligo doğal tedavisi olarak  gösteriliyor. Aslında, New Jersey Eyalet Üniversitesi'nden Rutgers, şu anda vitiligo repigmentasyonunda iğneleme etkinliğini değerlendirmek için randomize bir kontrol deneyi için katılımcıları işe alıyor. Daha önce yapılan çalışmalar, özellikle durum düzeldiğinde ve diğer tedavi protokollerine yanıt vermediğinde iğnelemede vaat ettiğini göstermektedir.  

İğneleme, eğitilmiş bir profesyonelin cilt üzerinde 200 veya daha fazla ince cerrahi iğne takılmış tıbbi kalitede bir merdane kullandığı bir süreçtir. Günümüzde iğneleme, kollajen ve elastin üretimini teşvik etmek, yara izi ve gerginlik işareti azaltımını desteklemek için yaygın olarak kullanılmaktadır.   Enfeksiyon riski olduğu için nitelikli bir uygulayıcı bulmak hayati önem taşımaktadır.

2. Vitamin B12 ve Folik Asit:  İsveç Üniversitesi Hastanesi'nde yürütülen iki yıllık bir araştırmada, deneme süresince katılımcıların yarısından çoğunda B12 vitamini, folik asit ve güneş maruziyetinin kombine edildiğinde repigmentasyon gerçekleştiğini buldular. Vitiligo yayılımı hastaların % 64'ünde durdu. Araştırmacılar, doğrudan güneş ışığına maruz kalan alanların en fazla ilerleme gösterdiğini belirtti.  

B12 vitamini açısından zengin gıdalar ve folat bakımından zengin gıdalar eklenmesi önerilir. Vitiligo'nun yaygın bir yan etkisi olan depresyonu önlemeye yardımcı olabileceği için vitamin B12 vitaminleri için gereklidir. Folate, kalp rahatsızlığı riskini düşürdüğü, belirli kanser türlerini önleyebileceği ve sağlıklı gebelikler için gerekli olması nedeniyle genel sağlık ve sağlık için esastır.

3. Çinko:  Bu durumda olanlarda bulunan bir diğer ortak eksiklik çinkodur. Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekler, kanserle savaşır, şeker hastalığına karşı savaşır (vitiligo ile otoimmün bir durumdur), besleyici emilimini destekler ve kaslar, dokular ve kemiklerin onarılması ve iyileştirilmesine yardımcı olur.

4. Bakır:  Araştırmacılar, bakır eksikliğinin vitiligoya neden olup olmadığı veya vitiligo'nun bir sonucu olup olmadığı konusunda fikir birliğine varıp, diyetinize bakırdan zengin gıdalar eklemenin faydalı olabileceğini düşünüyor.  Ayurveda uygulamasında su genellikle içki içilmeden önce bir bakır kabında tutulur. Bakırın melanositleri harekete geçirdiği, melanini arttırdığı ve cildi repigmente ettiği düşünülüyor.

5. Beta Karoten: Genel cilt sağlığı için karotenoidler zorunludur. Beta-karoten, lutein, likopen ve zeaksantin, tatlı patates, havuç, kale ve domates gibi harika  gıdalarda bulunur. Beta-karoten, anti-kanser özellikleri, lutein ve zeaksantin ile göz sağlığı ve likopen ile ilişkilidir ve prostat kanseri riski düşüktür. Buna ek olarak, bu güçlü karotenoidler iltihaplanmayı azaltmaya, göz sağlığını geliştirmeye ve cildi melanoma da dahil olmak üzere hasardan korumaya yardımcı olabilir.

6. Aloe Vera: Uzun cilt sağlığı için kullanılan, aloe vera da sağlıklı bağışıklık sistemine tepki destekler. Bu güçlü bitki, A, C, B12 vitamini ve folik asit gibi vitiligo ile savaşırken gerekli antioksidan vitaminleri içerir. Aynı zamanda bakır, kalsiyum, krom, çinko ve cildin repigmentasyonunu destekleyecek vitiligo için hayati bir tedavi olan diğerleri de dahil olmak üzere gerekli mineralleri içerir.

7. C Vitamini: Folik asit ve vitamin B12 gibi pek çok vitiligo hastasında da C vitamini eksikliği vardır. C vitamini eksikliği birçok insana göre daha yaygındır ve vitiligo hastaları için yavaş hücre hasarına yardımcı olmak, serbest radikallerle mücadele etmek ve Sağlıklı kemikler, derzler, bağlar ve cilt için gerekli olan kolajenin oluşturulması  İhtiyacınız olan C vitamini almak için en iyi yoldur , taze, organik meyve ve sebzeleri tüketmek C vitamini alımını arttırır. Ancak, bazı insanlarda pigmentasyonunu azaltabileceği için, vitiligo olanlar için narenciye en iyi seçenek olmayabilir.

8. D Vitamin:  Vitiligolu birçok insan güneşe karşı duyarlıdır ve bazı geleneksel tedaviler güneşe ciddi bir duyarlılığa neden olabilir. Bu nedenle, diyet içine bol miktarda D vitamini bakımından zengin gıdalar eklemek hayati önem taşır ve takviye gerekli olabilir. En iyi kaynaklar arasında morina karaciğeri yağı; Sardalya, somon, uskumru ve ton balığı gibi yabani balıklar; Çiğ süt, yumurta ve mantar bulunur. 

9. Yoga: Stres, depresyon ve anksiyete bu durumla birlikte görülür. Haftada bir kez yoga yapmaya çalışmak, bu yan etkilerin hafifletilmesine yardımcı olur ve zihinsel odaklanma ve tutum geliştirir. Yoga, GABA düzeylerini geliştirir, kaygı azalır ve doğal olarak depresyon belirtilerini azaltır.   

10. Kaçınılması Gereken Gıdalar:  Sindirim sisteminizi tahriş eden, hassasiyeti veya rahatsızlığı tetikleyen veya alerjinizdeki herhangi bir besinden kaçınılmalıdır. Bazı vitiligo hastalarında sorunlara neden olduğu gösterilen gıdalar şunlardır:



  • Turunçgiller


  • Balık


  • Et


  • Domates


  • salatalık turşusu


  • üzüm


  • Karbonatlı içecekler


  • İşlenmiş gıdalar


  • Yapay tatlandırıcılar


  • Nar


  • Meyve suları


  • Alkol

Elbette, "önleme listeniz" özel koşullarınıza ve vücudunuzun bireysel gıdalara nasıl tepki verdiğine göre ayarlanmalıdır. Vahşi yakalanan balık, çim ile  beslenmiş sığır eti ve kuzu ve domates  bazı insanlara zarar verirken bazı insanlara fayda sağlayabilir.

11. Yararlı Gıdalar



  • Yeşil yapraklı sebzeler, lahana, ıspanak, saksı ve Brüksel lahanası


  • Pancar


  • Havuçlar


  • Turp


  • Tarih


  • incir


  • Nohut


  • Vahşi yakalanan balık,


  • Süzme peynir


  • Beslenme mayası


  • mercimek


  • Badem


  • Bitter çikolata


  • Şeker pekmezi


  • Kuşkonmaz


  • Mantarlar


  • Çiğ süt

12. Gingko Biloba: Uluslararası Tamamlayıcı Tıp Araştırması Derneği dergisinde yayınlanan bir çalışmada gingko biloba repigmentasyona neden olabilir. Bu çalışmada, katılımcılara on iki hafta boyunca günde iki defa 60 miligram verildi. Katılımcıların en az % 25'i "klinik olarak anlamlı iyileşme" ve % 30'u da repigmentasyon sağladı.

Gingko biloba, reprogmentasyona yardımcı olmanın yanı sıra depresyon, anksiyete ve panik ataklara da yardım ettiği biliniyor. Gingko biloba güvenli kabul edilir; Bununla birlikte, antikoagülanlara ve anti-platelet ajanlara müdahele edebilir; Özellikle herhangi bir ameliyattan önce veya travmadan önce doktorunuza tüm takviyeleri hakkında konuşun.

13. Sulu Kalın: Cilt sağlığı, hidrasyon seviyelerine bağlıdır. Gün boyunca bol taze, temiz su içmek zorunludur. ek olarak, diyetinize hindistan cevizi suyu eklenmesi elektrolitleri dengelemek, kan basıncını düşürmek ve stres azaltmanıza yardımcı olabilir.

14. Zerdeçal ve Hardal Yağı:  Zerdeçal tozunun ve hardal yağı karışımının tropikal uygulanması cildin pigmentinde olumlu değişikliğe neden olabilir.  Yeterli miktarda hardal yağı ile yüksek kaliteli bir zerdeçal tozundan birkaç çorba kaşığı karıştırın. İstenilen bölgelere uygulayın ve ılık suyla durulamadan önce en az 20 dakika bekletin. Bunu günde iki kez en az iki hafta yapın. Zerdeçallerin giyecek lekeleri olacağına dikkat edin, bu yüzden dikkatli olun. 

15. Kıyafet: Dolaşımı kısıtlayan, elastik veya sıkı kıyafetler içeren giysilerden kaçının; vitiligo yamasına neden olabilir. Buna ek olarak, koruyucu giysi veya geniş spektrumlu güneş kremi ile cildi güneşten ve yapay UV ışık kaynaklarından koruyun. Bazı insanlarda vitiligoya neden olabileceğinden cilt reaksiyonlarını plastik, kauçuk ve hatta deri ile izleyin.

16. Stres Yönetimi: En önemli vitiligo tedavilerinden biri de stres yönetimidir. Zihinlerimiz iyileşmede çok önemli bir rol oynamaktadır ve sahip olduğumuz stres ne kadar çok olursa, bedenlerimizin iyileşmesi de o kadar zor olur. Yoga'ya ek olarak, masaj, meditasyon, düzenli egzersiz, konuşma terapisi ve destek gruplarına dahil edilmelidir. Küçük çocuklar ve vitiligo ile uğraşan gençler için, duygusal destek ve konuşma terapisinin geleneksel tedaviler kadar (veya daha fazla) düşünülmesi zorunludur.

Konvansiyonel vitiligo tedavisi ve doğal vitiligo tedavisi haftalar, aylar veya hatta yıllar alabilir.

Vitiligo'nun otoimmün bozukluklardan kaynaklandığı düşünülmekte ancak aynı zamanda bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin bir sonucu olabilir.

Endüstriyel kimyasallara maruz kalma, stres ve şiddetli güneş yanığı vitiligoyu tetikleyebilir.

İmmünoterapi ile cilt kanseri tedavisi gören insanlar vitiligo geliştirebilir.

Derinin ciltlenmesi anksiyete, depresyon ve sosyal çevrelerden çekilme gibi ciddi duygusal ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.   

Benzer Yazılar