Sağlık
Zatürre Nedir? 12.03.2017

Zatürre Nedir?

Zatüre akciğerlerin bir enfeksiyonudur. Akciğerleriniz 2 ana kısma ayrılır: hava yolları (bronş tüpleri olarak da bilinir) ve alveol (hava saksısı olarak da bilinir). Nefes aldığınızda, hava solunum yollarınızdan alveolünüze geçer . Karbon dioksit kanınızdan çıkarken, alveollerden oksijen kanınıza girer. Zatürre olduğunda, alveoller iltihaplanır (tahriş olmuş ve şişmiş) ve sıvı ile dolar. Bu nefes almanızı zorlaştırır.

Zatürre genellikle bakteri veya bir virüse neden olur. Akciğerlerinize soluduğunuz mantar veya tahriş edici maddelerden de kaynaklanabilir.

Farklı Zatürre Türleri Nelerdir?

4 Tip Zatürre Vardır;

Toplum kökenli zatürre en yaygın pnömoni türüdür. Halka açık alanlarda (iş, okul, bakkal ya da spor salonunda) yakalanabilirsiniz. Bakteriler, havada bir virüs, mantar veya tahriş edici madde topluluk kökenli pnömoniye neden olabilir. Streptococcus pneumoniae bakterileri bu tip pnömonilerin en sık nedenidir. Bu tip bir pnömoni, soğuk algınlığı veya grip sonrasında gelişebilir.

Hastane kökenli pnömoni (kurumdan edinilmiş pnömoni olarak da bilinir), özellikle yoğun bakım ünitenizde (YBÜ) kalıyorsanız veya size yardım etmek için bir vantilatör kullanıyorsanız hastanede kalırken yakalayabileceğiniz bir pnömonidir Nefes almaya yarar. Bu tip pnömoni ayrıca böbrek diyaliz merkezlerinde ve kronik bakım merkezlerinde kalıp veya tedavi alanlarında gelişen büyük cerrahi (göğüs cerrahisi gibi) ve pnömoniden sonra gelişen pnömoniyi de içerir. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemini zayıflatan insanlar için çok tehlikeli olabilir.

Aspirasyon pnömonisi, parçacıkları akciğerlerinize teneffüs ettikten sonra gelişen pnömonidir. Bu, küçük partiküller kustuktan sonra ciğerlerinize girdiğinde ve cisimlerin parçacıklarını öksürmek için yeterince güçlü olmadığında sıklıkla oluşur.

Fırsatçı pnömoni, bağışıklık sistemini zayıflatan insanları etkileyen pnömoni tipidir. Buna normal olarak sağlıklı insanları hasta etmeyen bazı organizmalar neden olur, ancak bunlar insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV), edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi durumları olan insanlar için tehlikeli olabilirler veya Yakın zamanda bir organ nakli geçirmiş insanlar.

Bu bilgi Wyeth Aşıları'nın desteği ile mümkün olan bir eğitim programının parçası olarak geliştirildi.

Zatürre Belirtileri

Pnömoni semptomları, risk faktörlerine ve sahip olduğunuz pnömoni türüne bağlı olarak, hafif ila şiddetli olabilir. Genel belirtiler soğuk algınlığı veya grip kaynaklı semptomlara benzer. Bunlar aşağıdakileri içerir:

Terletebilir, başınızı ağrıtabilir ve kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz.

Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz veya soğuk veya grip geçirdikten sonra aniden daha da kötüye giderseniz, aile doktorunuza başvurun.

- Öksürük

- Ateş

- Öksürürken mukus getir.

- Nefes darlığı

- Titreme

- Göğüs ağrısı

Zatürre yürüyen pnömoni hafif bir pnömoni vakasıdır. Genellikle bir virüs veya Mycoplasma pneumoniae bakterileri neden olur. Yürümekte olan pnömoni hastalarınız, daha ağır bir pnömoni olgusu varsa semptomlarınız o kadar şiddetli veya son olmayabilir. Pnömoni yürürken yatak istirahatine veya hastanede kalmanıza muhtemelen gerek olmayacaktır.

Zatürre Sebepleri

Zatürre Gelişme Riski Kimlerde Görülür ?

Aşağıdaki durumlarda pnömoni gelişme riski taşırsınız:

65 yaşından büyük iseniz. Yaşlandıkça bağışıklık sistemi pnömoni gibi enfeksiyonlarla mücadele edebilecek durumdan çıkar. Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediğinden, bebekler ve küçük çocuklar da yüksek risk altındadır.

Bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir hastalık veya durumunuz varsa. Bağışıklık sistemi zayıfladığında vücudunuz enfeksiyonla mücadele edemeyeceğinden pnömoni almak sizin için daha kolaydır. Bağışıklık sistemini zayıflatan insanlar, sağlıklı insanlarda pnömoniye neden olmayan bakteriler, virüsler ve mikroplardan pnömoni geliştirme olasılıklarının da yüksektir.

Aşağıdakilerden Herhangi Birine Sahip İnsanlar Artmış Risk Altındadır:

Kısa süre önce bir organ nakli yaptırmış olan kişiler ve kemoterapi alan kişiler de risk altındadır.

İnşaatta veya tarımda çalışıyosanız. Tozlu ortamda nefes aldığınız ortamlarda çalışmak, kimyasallar, hava kirliliği veya toksik dumanlar akciğerlerinize zarar verebilir ve onları pnömoni gibi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Alkol içtiğinizde veya su içmek istediğinizde. Sigara içmek, mikropları ve bakterileri temizlemeye yardımcı olan akciğerlerdeki küçük tüylere zarar verir. Alkol kötüye kullanımı, parçacıkları ciğerlerinize teneffüs ettikten sonra gelişen pnömoni aspirasyon pnömonisi riskini arttırabilir. Bu sıklıkla kustuğunuzda ve küçük parçacıkların akciğerlerinize girdiği zaman parçacıkları öksürmek için yeterince güçlü değilsinizdir.

Bir hastanede yakalandığınız pnömoni (hastane kökenli pnömoni olarak adlandırılır) diğer pnömoni tiplerinden daha ciddi olabilir. Nefes almanıza yardımcı olmak için bir vantilatör kullanıyorsanız, riskiniz artar. Vantilatörler öksürmenizi zorlaştırıyor ve akciğerlerinizde enfeksiyona neden olan mikropları yakalayabilir. Yakın zamanda büyük bir cerrahi veya ciddi yaralanma geçirmiş durumda iseniz. Büyük cerrahiden veya ciddi yaralanmalardan kurtulmak sizi sıklıkla zayıflamaya sürükleyecektir. Öksürüğünüzü de zorlaştırabilir, vücuttaki parçacıkların akciğerlerden uzaklaştırılması için en hızlı savunmanız budur. Kurtarma ayrıca tipik olarak çok fazla yatak istirahati gerektirir. Uzun süre sırt üstü yatarak akciğerlerinize sıvı veya mukus toplanarak bakterilere büyümeleri için bir yer verilir.  Doktorlar tarafından bilinmeyen nedenlerle, bu etnik grupların insanlarının Zatürre (Pnömoni) riski yüksektir. Özellikle 24 hafta veya daha uzun süre inhale kortikosteroid kullandıysanız, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) Edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu (AIDS) Kalp hastalığı Eflifema Diyabet gibi hastalıklara sebep verebilir.

Zatürre Teşhisi

Doktorunuz tıbbi geçmişinize ve fiziksel bir muayene sonucuna dayanarak pnömoniyi teşhis edecektir. Ayrıca göğüs grafisi veya kan testi gibi bazı testler yapması gerekebilir. Akciğer grafisi, pnömoni ve enfeksiyonun yaygınlığı varsa doktorunuza gösterebilir. Kan ve mukus testleri, doktorunuza bakterilerin, bir virüsün veya mantar organizmasının pnömoniye neden olup olmadığını söylemesine yardımcı olabilir.

Koruyucu Yöntem İle Zatürreyi Nasıl Önleyebilirim?

Aşağıdakileri yaparak pnömoniyi önlemeye yardımcı olabilirsiniz: Grip aşısını her yıl alınız. İnsanlar bir grip vakasından sonra bakteri pnömonisi geliştirir. Bu riski yıllık grip aşısı yaparak azaltabilirsiniz. Grip aşısı, gribin tüm türlerine  karşı koruma sağlamaz. (Aşı hakkında daha fazla bilgi için aşağıya bakın.) İyi hijyen uygulanmalı. Elleriniz birçok mikrop ile gün boyunca temas halindedir. Onları kapı kolları, diğer insanların elleri ve bilgisayarınızın klavyesi gibi yüzeylerden korumalısınız. Özellikle tuvaleti kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi sık sık yıkamak için zaman ayırın. En az 20 saniye boyunca ılık su ve sabun kullanın. Sabun ve su bulunmuyorsa, alkol bazlı bir  temizleme maddesi kullanmak, en iyi şeydir. Sigara içmeyin. Sigara, ciğerlerinize zarar verir ve vücudunuzun kendisini mikroplardan ve hastalıktan koruması için zorlar. Sigara içiyorsanız, ailenizin doktorundan mümkün olduğunca çabuk bilgi almak için konuşun. Sağlıklı bir yaşam tarzı için pratik yapın. Meyve ve sebzelerle dolu dengeli bir diyet tüketin. Düzenli egzersiz. Bol bol uyku. Bunlar bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olur. Hasta insanlardan sakının. Hastalananların etrafında olmak, sahip oldukları şeyleri yakalama riskini arttırır.

Zatürre İçin Bir Aşı Var mı?

Pnömoni(Zatürre) için bir aşı yoktur, ancak 2 aşı mevcuttur. Birincisine pnömokok konjuge aşısı (PCV) denir. 5 yaşından küçük tüm çocuklar için önerilir. Pnömokok polisakkarid aşısı (PPSV), pnömoni riski yüksek 2 yaş ve üstü çocuklar (bağışıklık sistemini zayıflatan çocuklar gibi) ve pnömoni için risk faktörleri taşıyan yetişkinler için önerilir. Bu aşı tavsiye edilirse: Pnömokok aşıları tüm pnömoni vakalarını engelleyemez. Ancak risk altındaki kişilerin ciddi ve muhtemelen yaşamı tehdit eden pnömoni komplikasyonlarıyla karşılaşmaları olasılığını daha düşük hale getirebilirler. 65 yaş ve üzeri Kadınlar, alkol kullanımı Astım, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı veya akciğer gibi belirli kronik koşulları yaşarsınız. (HIV), edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu (AIDS), böbrek yetmezliği veya hasar görmüş bir dalak gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir durumunuz varsa. Dalaklarınız herhangi bir nedenden dolayı alınmış olabilir.

Koklear İmplantlar

(Bu ilaçlar bağışıklık sisteminizi bastırır) Bu ilaçlar kemoterapi tedavisinde alınıyor. Pnömokok aşıları yan etkilere neden olur PCV'nin yan etkileri olağandışı ancak şunları içerebilir: Enjeksiyon yerinde kızarıklık ve hassasiyet gibi etkileri içerir. PPSV'nin yan etkileri yaygın değildir, ancak aşağıdakileri içerebilir: Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve hassasiyet ,kas ağrıları Işık ateşi Tedavisi vb.

Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, pnömoni türüne, belirtilerinizin şiddetine, genel olarak ne kadar sağlıklı olduğunuza bağlıdır Bakteriyel pnömoni için doktorunuz muhtemelen antibiyotik reçete eder. Belirtilerinizin çoğu birkaç gün içinde düzelmelidir, ancak öksürük birkaç gün sürebilir.

Doktorunuzun talimatlarını dikkatlice uyguladığınızdan emin olun. Doktorunuzun verdiği tüm antibiyotik ilaçlarını kullanın. Yoksa, bazı bakteriler vücudunuzda kalabilir. Bu, pnömoninizin geri gelmesine neden olabilir. Ayrıca antibiyotik direnci riskinizi de artırabilir. Antibiyotik viral enfeksiyonları tedavi etmek için çalışmaz. Viral pnömoni varsa, doktorunuz muhtemelen semptomlarınızı tedavi etme yöntemleri hakkında sizinle konuşacaktır. Düşük ateş için tezgah üstü (OTC) ilaçlar bulunur, ağrıyı hafifletir ve öksürüğünüzü hafifletir. Bununla birlikte, bazı öksürmelere iyi gelir , çünkü akciğerlerinizi temizlemenize yardımcı olabilir. Öksürük giderici madde kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmaya dikkat edin. Mantar pnömonisine neden oluyorsa doktorunuz antifungal bir ilaç reçete edebilir. Pnömoni vakanız şiddetli ise hastaneye kaldırılmanız gerekebilir. Eğer nefes darlığı yaşıyorsanız, nefes almanıza yardımcı olmak için oksijen verilebilir. Ayrıca intravenöz antibiyotik (IV yoluyla) alabilirsiniz. Bağışıklık sistemlerini, kalp hastalığını veya akciğer koşullarını zayıflatan insanlar ve pnömoni gelişmeden çoktan hasta olan insanlar muhtemelen hastaneye kaldırılabilirler. 65 yaş üstü olan insanlar ve bebekler, küçük çocuklar ve yetişkinler de risk altındadırlar.

Kendimi Daha İyi Hissetmek İçin Evde Neler Yapabilirim?

Doktorunuz tarafından verilen herhangi bir antibiyotik  veya tıbbın yanında, aşağıdakileri de yapmanız gerekir;

Çokca dinlenin. Dinlenme vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olacaktır. Bol miktarda sıvı tüketin. Sıvılar sulu tutacak ve ciğerlerinizdeki mukusun gevşemesine yardımcı olacaktır. Su, sıcak çay ve açık çorbalar deneyin. Sigara içiyorsanız sigara içmeyi bırakın ve başkasının sigarasını sakın içmeyin. Duman belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir. Sigara, gelecekte pnömoni ve diğer akciğer sorunları geliştirme riskinizi de artırır. Ayrıca aydınlatılmış şöminelerden veya havanın temiz olmayabileceği diğer alanlardan da kaçınmalısınız. Belirtilerinizi yok edene kadar okuldan evden uzak durun ve dinlenin. Bu genelde ateşiniz kırılana kadar beklemek anlamına gelir ve mukus atmıyorsunuz demektir. Normal hayata geri dönmeye hazır hissettiğinizde geri dönmek için uygun olup olmadığınızı doktorunuza danışın. Cildinizi temizlemeye yardımcı olması ve nefes alabilmenizi kolaylaştıracak bir serinletici nemlendirici kullanın veya sıcak bir banyo alın.

Doktorum İle Takibe İhtiyacım Var mı?

Doktorunuz zatürreyi teşhis ettikten sonra bir takip randevusu alabilir. Bu ziyarette, doktorunuz pnömoni enfeksiyonunun temizlendiğinden emin olmak için bir başka göğüs röntgeni çekebilir. Akciğer grafilerinin normale dönmesi aylar sürebilir. Bununla birlikte, belirtileriniz düzelmiyorsa, doktorunuz başka bir tedavi şekli denemeye karar verebilir. Kendinizi daha iyi hissettiğiniz halde, özellikle de sigara kullanıyorsanız, takip randevunuzun olması önemlidir. Belirtiler yaşanmıyorsa bile enfeksiyon ciğerlerinde hala olabilir.

Zatürrede Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Ciddi pnömoni vakaları hastanede tedavi gerektirebilir. Doktorunuz IV yoluyla nefes veya antibiyotik almanıza yardımcı olması için oksijen verebilir. Pnömoni komplikasyonları plevral efüzyon ve kan dolaşımındaki bakterileri içerir. Plevral efüzyon, akciğerleriniz ile göğüs duvarınız arasındaki doku katmanlarında sıvı oluşur ve enfekte olur. Bu, nefes almayı çok zor hale getirebilir. Akışı boşaltmak için ciğerleriniz ile göğüs duvarınızın arasına bir tüp yerleştirilmeniz gerekebilir veya akciğerlerinizdeki pnömoni enfeksiyonu kanınıza yayıldığında kan dolaşımındaki bakteri oluşabilir. Bu, enfeksiyonun vücudunuzdaki diğer organlara yayılması riskini arttırır. Kan dolaşımındaki bakteri antibiyotiklerle tedavi edilir. Kalp veya akciğer problemleri yaşayan, sigara içen ve 65 yaş ve üzeri yaştaki insanlarda pnömoniden komplikasyonlar görülme olasılığı daha yüksektir.

Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular

- Zatürre (Pnömoni) riskim yüksek mi ?

- Bakteriyel, viral veya fungal pnömoni var mı?

- En iyi tedavi nedir?

- Bulaşıcı mıyım?

- Zatürrem ne kadar ciddi?

- Hastaneye kaldırılmam gerekecek mi? Belirtilerim rahatlatmak için evde neler yapabilirim?  

- Pnömonide olası komplikasyonlar neler?

- Komplikasyonlar geliştirip geliştirmediğimi nasıl bileceğim? Semptomlarım tedaviye cevap vermezse veya daha kötüleşirse ne yapmalıyım?

- Takip planı planlamam gerekiyor mu?

- Herhangi bir aşıya ihtiyacım var mı?

Benzer Yazılar