Diyet
3 Gün Diyeti 01.03.2017

Tanım

Kişiden kişiye dolaşan üç günlük diyet çeşitleri var. Sadece üç gün içinde 10 lbs (4.5 kg) veya daha fazla kilo kaybı vaat eden diyetler vardır.

Üç günlük diyetin kökeni belirsizdir. Bazı insanlar 1980'li yıllara geri döndüğüne inandıklarında, bu diyetler kişiden kişiye dolaşan deyimlerle farklı isimlendirilmiştir. Ordu diyeti, Deniz Kuvvetleri Diyeti, Cleveland Clinic diyeti ve diğer pek çok başka isimle karşımıza çıkabilir. Bunlara sadece üç günlük diyet denir. Her ne kadar birçok farklı diyet çeşidi olmasına rağmen, diyabet tedavisinde kullanılabilecek çok çeşitli diyetler vardır. Birçok kurum, İngiliz Kalp Vakfı ya da Cleveland Kliniği gibi diyetlere sahiptir.

Açıklama

Üç günlük diyetlerin dolaşımdaki pek çok değişikliği var, hepsi  sadece üç günde önemli kilo kaybı gelişimi vaati verir. Her diyet ilk gününde sadece su içmesini istiyor. İkinci gün diyetlerinizde meyve yiyebilir, yalnızca meyve suyu içebilirsiniz. Ve üçüncü gün yalnızca sebze yiyebilir ve sadece sebze suyu içebilirsiniz.

En yaygın üç günlük diyet ve en popüler gibi görünen diyet,  kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için ne yemesi gerektiğini öğreten bir yemek planına sahip üç günlük bir diyettir. Planın ayrıntıları, değişebilir. Bazı versiyonlar her şeye izin verir, bazıları yemek planında tüketilmek istenenler dışında ; kahve ve çayın yanı sıra sadece su ve diyet soda tüketilmelidir. Çoğu diyetisyenler günde en az dört bardak su içilmesini önerir. Bazıları suya diyet soda ikame edilmesine izin verir. Üç günlük diyet yemek planının ortak bir şekli şöyledir:

1.gün

Kahvaltı: Siyah çay veya kahve, 1/2 greyfurt, 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi ile 1 parça tost. Bazı versiyonlarda bir greyfurtun 1 / 3'ü, bazıları suni tatlandırıcının kahvelere eklenmesi önerilir.  Bazıları greyfurt için greyfurt suyunu tecih edecektir.

Öğle Yemeği: 1/2 bardak ton balığı, 1 parça kuru tost, siyah kahve veya çay. Bazı versiyonlarda orkinos su içirirken bazıları suni tatlandırıcıyı kahve veya çay ile kullanılırlar.

Akşam Yemeği: 3 gram yağsız et, 1 fincan yeşil fasulye, 1 su bardağı havuç, 1 elma, 1 fincan vanilyalı dondurma. Bazı versiyonlarda düşük yağlı dondurma önerilir. Bazı versiyonlarda havuç yerine 1 pancar tüketilmesi önerilir.

2. gün

Kahvaltı: 1 yumurta, 1 dilim kuru tost, 1/2 banana, siyah kahve veya çay. Bazı diyet çeşitlerinde , kahve veya çay içinde tatlandırıcı gerektirir. Diyetlerde  yumurtayı nasıl hazırlaması gerektiği genellikle belirtilmez.  Bazı sürümler bütün bir muz tüketmeyi önerir.

Öğle Yemeği: 1 bardak süzme peynir ve altı kraker. Bazı versiyonları;  1 fincan sote peynir ve 1 bardak ton balığı arasından seçim yapılmasına izin verir. Bazıları altı kraker ,  bazıları sekiz tane kraker tüketimi önerir.

Akşam Yemeği: İki sosisli, 1  brokoli, 1/2  havuç, 1/2 muz, 1/2 fincan vanilyalı dondurma. Bazıları 1  brokoli yerine 1  lahana önerir. Bazı versiyonlarda düşük yağlı dondurma önerir.

3. Gün

Kahvaltı: bir elma, 1 ons çedar peyniri, beş  kraker, siyah çay veya kahve. Bazı versiyonlar yapay tatlandırıcıya izin verir.  

Öğle Yemeği: bir haşlanmış yumurta, bir dilim kuru kızarmış ekmek. Bazı versiyonlarda, bu yemekle birlikte siyah kahve veya çay (yapay tatlandırıcı olsun veya olmasın) izin verilir, bazıları buna izin vermez.

Akşam Yemeği: 1 bardak ton balığı, 1 su bardağı havuç, karnabahar, küçük dilim kavun ve 1/2 fincan vanilyalı dondurma. Bazı versiyonlar,  kavun yerine yarım, kavun türü önerir. Bazı versiyonlarda düşük yağlı dondurma önerir.

Yukarıdaki üç günlük diyetin diğer versiyonları vardır , bazıları, greyfurt yerine turuncu, ton balığı yerine süzme peynir ve çeşitli bitkisel ikameler de dahil olmak üzere diyetler için daha fazla seçenek belirten bazıları. Çoğu versiyonlar, diyet sırasında limon, tuz ve biber, hardal, sirke, otlar, sofra sosu, ketçap,  diğer çeşnileri kullanarak, diyet sırasında yiyeceklere lezzet katmak için, ama tereyağı gibi yağ içeren hiçbir şeyi diyetler için önermez. Diyetin çoğu versiyonu, diyetçilerin vaat edilen kilo vermeyi görmeleri için kuralları tam olarak izlemesi gerektiğini özellikle belirtir.

İşlev

Üç günlük diyet genellikle, diyet tam olarak uygulanıyorsa ; üç gün içinde 4.5 kilo kaybedebileceğini vaat eder. Diyetle bir araya getirilen gıdaların kombinasyonu, kilo yağ yakacak metabolizmanın artmasına neden olur. Bunun ne olması gerektiği ya da nasıl çalışacağı tam olarak açıklığa kavuşturulmaz. Genellikle diyet, birkaç gün düzenli yendikten sonra diyetinizin tekrarlayabileceğini söylenir. Üç günlük diyetin bazı versiyonları normal yemek yemeye iki güne kadar, diğerlerine dört ya da beş yeme kadar ihtiyaç duyar. Üç günlük diyetler, çok kısa bir sürede aşırı kilo kaybı ile bir diyet sağlamak üzere tasarlanmıştır ve  yaşam tarzı veya genel yeme alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik değildir. Genellikle diyetler,  diyet bittikten sonra diyet öncesi yemeyi söyleyecek kadar ileri gider. Diyetler sadece dikkatli olmak aşırı yememek değildir. Üç günlük diyette herhangi bir egzersiz önerisi yapılmaz. Kilo kaybının artan metabolizma ve tek başına kalori alımından düşmesi beklenir.

Faydaları

Sağlıklı beslenme ve egzersiz yaparak ılımlı bir hız elde ederseniz, kilo vermenin birçok yararı vardır. Bununla birlikte, üç günlük diyetler ılımlı tempoda kabul edilmez. Diyetler, bir diyetin üç gün içinde 4.5 kg  kaybedebileceğini iddia etmesine rağmen, kilo kaybı, çoğunlukla kaybedilen su kilosundan ortaya çıkabilir. Hızlı kilo kaybına bazı psikolojik yararlar olabilir, ancak diyet sona erdikten sonra ağırlık hızlı bir şekilde geri kazanılırsa bu muhtemelen geri alınacaktır.

Önlemler

Yeni bir diyet başlatmayı düşünen bireyler,  doktora veya başka bir tıp uzmanına danışmalıdır. Kalorilerin, yağların ve besinlerin günlük gereksinimleri, yaş, kilo, cinsiyet ve diğer faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye göre önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Bir doktorla konuşmak, Bu diyetin bireysel ihtiyaçları için hangi diyetin güvenli olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir ve bir doktor, kendi uzun vadeli kilo verme hedeflerine iyi uyan bir diyet seçmesine yardımcı olabilir. Gebe ya da emziren kadınlar, yeni bir diyet başlatmayı düşünürken özellikle temkinli olmalı, çünkü bir bebek annesinden besinler aldığında, annenin yemesi bebeğin büyümesi ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Riskler

Herhangi bir diyetle ilişkili bazı riskler vardır, ancak kalorileri ciddi oranda sınırlayan diyetler veya yiyebileceği gıdaların çeşitliliği, dengeli, orta derecede kalorili diyetlerden daha riskli olma eğilimindedir. En yaygın üç günlük diyet,  günde yalnızca yaklaşık 1.000 kalorilik yemeyi ve günde en az 700 kaloriden oluşan analiz edilen bazı sürümleri gerektirir. Çoğu insanın sağlıklı kalması için bu çok azdır. Günde 800 kaloriden daha az kaloriyi içeren bir diyet çok düşük kalorili bir diyet olarak kabul edilir. Çok düşük kalorili diyetler safra taşı ve kardiyovasküler problemler gibi yan etkileri yüksek risk taşır. Çok düşük kalorili diyetler, obezite nedeniyle önemli tıbbi problemlerle karşılaşan aşırı obezlere yöneliktir. Bu diyetler doktorların gözetiminde yapılır.

Üç günlük bir diyet izleyen bireyler, diyet sona erdirildiğinde kaybolan kilo miktarının geri kazanılabileceğini ve kaybolan ağırlığın arttığını bilmelidir. Çok düşük bir kalori alımı olması, vücudun açlığa neden olduğunu düşünmesi nedeniyle metabolizmayı yavaşlatır. Daha sonra diyet içine normal bir miktar kalori verildiğinde vücut yeniden bir açlık dönemi olması durumunda fazladan yağ depolamak ister. Açlığa karşı vücudun bu doğal savunma mekanizması, alternatif olarak çok az kaloriye neden olabilir ve daha sonra, diyet yapmaya çalışırken , zamanla büyük miktarda yağ elde etmek için normal yemeğe geri dönülebilir. Sadece birkaç gün içinde takip edilen çok düşük kalorili diyetler diyetin sonunda yüksek tüketime izin verir.

Üç günlük diyet sürümlerinin, özellikle kendini tutmak için tasarlananların çoğunun vitamin ve mineral eksikliği riski yüksektir. Vücudun sağlıklı olması için her gıdanın her birinden yiyecek ihtiyacı vardır. Sadece meyve suları içmek ya da çok çeşitli gıdaları yiyerek, bir diyetin sağlık için gerekli tüm besin maddelerini alması neredeyse imkânsız hale getirebilir. Bu tür diyetleri hayatlarına katmayı düşünenler, bu eksiklik riskini azaltmaya yardımcı olması için uygun bir multivitamin veya takviye hakkında doktora danışmalıdır. Multivitaminler ve diyet takviyeleri kendi risklerini taşır ve sağlıklı, dengeli bir diyetin yerini alamaz.

Benzer Yazılar