Kış aylarının sevilen lezzetlerinden biri olan boza aynı zamanda geleneksel tatlarımızdan da biridir. Kıvamı, tadı ve kokusuyla çok eskilere götüren boza için tam bir sağlık dostu demek mümkündür. Tarihi oldukça eskilere hatta Osmanlı dönemine dayanan boza tadıyla bizi geçmişe götüren nadide içeceklerdendir. Şeker, su ve baklagil unundan yapılan bozanın kültürümüzde de ayrı bir önemi vardır. Bozanın içine konan bir miktar leblebi de lezzeti zirveye taşır. Kültürümüzün en özel içeceklerinden biri olan boza kilo aldırır mı sorusu merak edilen sorulardan biridir. Şimdi gelin boza ve diyet ikilisi hakkında bilinmeyen detaylara geçelim.
Boza kaç kaloridir?
Tarihi çok eskilere dayanan bozanın bir bardağında ortalama 140 kalori bulunur. Besin değeri bakımından oldukça zengindir ki bu zenginlik onu sağlık dostu bir içecek yapar. Karbonhidrat, protein, lif, sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengindir. İçeriğindeki karbonhidrat oranı, bozayı kalorili içecekler listesine sokar. Bu nedenle tüketirken dikkatli olunması gerekir.
Boza kilo aldırır mı?
Ara sıra ve yalnızca 1 bardak olmak koşuluyla diyette boza tüketilebilir. Ancak fazla tüketilmesi kilo artışına neden olacaktır. Özellikle üzerine leblebi ilave edildiğinde kalorisi artacaktır. Bu nedenle bozayı sade olarak tüketmeniz kilo kontrolü bakımından daha etkili olabilir. Diyette boza içilir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Diyette genellikle daha az yağ, daha az tuz, daha az şeker tüketilir ve bu sayede metabolizmanın hızlanması hedeflenir. Bozanın değer tablosunda karbonhidrat önemli bir parçadır ki kilo aldırma sebebi de karbonhidrat içeriğinin fazla olmasıdır. Karbonhidrat bakımından zengin olması, bozayı kalorili içeceklerden biri haline getirir. Sürekli tüketildiğinde kilo almaya yol açabilir. Diyette boza ne kadar tüketilmeli sorusunun yanıtı ise 1 çay bardağı olacak şekilde özetlenebilir. Bir çay bardağı kadar boza tüketmek, diyeti olumsuz yönde etkilemeyecektir. Günün geri kalanında karbonhidrat dengesi sağlandığında boza diyetinizi çok fazla etkilemeyecektir.
Bozanın faydaları
B vitamini bakımından zengin olan boza kansızlık problemi yaşayanlara iyi gelebilir. Stresi yok ettiği bilinir ve hatta sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunur. Vücudu özellikle kış soğuklarında sıcak tutar ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Bozanın saç sağlığına da iyi geldiği bilinir; saçların daha gür ve sağlıklı olmasına yarar. Karbonhidrat bakımından zengin olması, bozayı aynı zamanda enerji kaynağı bir içecek yapar. Antioksidan özelliği de bulunan boza vücuda giren zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Bağışıklık dostu olarak bilinir ve özellikle solunum sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bozanın aynı zamanda öksürüğe de iyi geldiğini biliyor muydunuz? Sindirim sistemini düzenleyen boza, mide sorunlarını önlemek için de ideal içeceklerden biridir.
Önemli Not: Boza sağlık açısından pek çok fayda sağlar ancak saklama koşulları oldukça önemlidir. Buzdolabında 3-5 gün boza saklanabilir ancak daha fazla bekletilmesi durumunda zehirleyici de olabilir. Bu nedenle bozayı aldıktan sonra hemen tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.