Diyet
Diyette Lahmacun Yenir mi? Lahmacun Kaç Kalori? 01.03.2022

Diyette belki de en çok rahatsız eden şeylerden biri ucu bucağı olmayan “yasaklar” listesidir. Bu liste kimi zaman masum gıdaları bile içerebilir. Öncelikle şunu daha yolun en başında söylemek gerekir; diyet kişiye özel bir durumdur. Bu nedenle herkese göre bir diyet yoktur tam aksine kişiye özel diyet vardır. İnsülin direncine sahip olan bir kişinin diyeti ile bir başka kişinin diyeti bir olmayacaktır. Haliyle bu yasak listesi de kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Diyet sırasında bizi zorlayan şeylerden biri bu yasaklara uymaktır. Normal zamanda belki de canımızın çekmediği bir şeyi diyetteyken inadına isteyebiliriz. Hal böyle olunca da diyette motivasyon kaybı olur ve günün sonunda listeye yeniliriz. Diyette katı kurallar koymak yerine konuya daha ılımlı yaklaşmak her zaman için daha iyi olacaktır. Şu bir gerçek ki diyet bir süre sonra sıkabilir ya da eski motivasyonumuzu kaybedebiliriz. Bu tehlikeli süreç, diyeti bozmak için bahaneler ürettiğimiz süreçtir de aynı zamanda. Yasakların çok ağır olduğu, hiçbir ödül öğününün yapılmadığı diyetler bir süre sonra motivasyon kaybı doğuracaktır. Bu da verilen kiloların da kısa sürede geri dönülmesine yol açabilir. Bunu önlemek için diyette katı kurallar yerine basit yer değiştirme yoluna gidilebilir. Örneğin diyette çikolata yenir mi sorusu her zaman için olumsuz duygular uyandırır; neticede çikolata kalorisi yüksek bir yiyecektir. Ancak basit bir yer değişimi ile bırakın kalori almayı aksine tok kalmayı bile sağlayabiliriz. Çikolata tercihini beyaz ya da sütlü çikolata yerine bitter çikolata ile yapmak bu değişimlerden biridir. Bitter çikolata da elbette belirli bir kaloriye sahiptir ve sınırlı yenmelidir ancak diğer çikolatalar gibi zarar vermez aksine tok tutmaya yardımcı olur ve tatlı krizlerini önler. Normal çikolata yerine bitter, tatlı yerine hurma, beyaz ekmek yerine çavdar ya da kepek ekmeği gibi değişimler diyetten sıkılmayı da önleyecektir. Atıştırmalıklar masumlaştıkça, diyetten sıkılma oranı ciddi anlamda düşecektir. Bugün ise konumuz yer değiştirmeden ziyade diyette yenebilen ödüllerden biri olan lahmacun. Diyet yapanların en çok merak ettiği diyette lahmacun yenir mi, lahmacun kaç kalori, iki lahmacun kilo yapar mı, 1 lahmacun kaç dilim ekmek, lahmacun kilo aldırır mı gibi soruların yanıtlarına değineceğiz.

Diyette lahmacun yenir mi?

En merak edilen şeylerden biri diyette lahmacun yenir mi sorusudur. Lahmacun, hamburger ya da pizza gibi kalorili yiyeceklere oranla daha masum bir “kaçamak”tır. Belirli bir kiloya indikten sonra ödül olarak lahmacun yenmesinde bir sakınca olmayacaktır. Lahmacun diğerlerine oranla daha düşük kalorili olmasına karşın fazla ve sık sık tüketildiğinde elbette kilo artışına neden olacaktır. Diyette lahmacun yenebilir ancak porsiyon ve zaman kontrolü önemlidir. Eğer canınız lahmacun çektiyse, akşam yemeği olarak değil de öğlen yemeği olarak 1 adet lahmacun tüketmenizde sorun yoktur. Elbette diyet kişiye özel bir durum olduğu için diyetisyene danışarak hareket etmekte yarar olacaktır. Akşam öğünü olarak değil de öğlen yemeği olarak yenirse daha iyi olabilir hem sindirim açısından hem de vücutta yakılması bakımından. Lahmacun yedikten sonra gün içinde egzersiz yapabilir ve diğer öğünlerinizi dengeleyebilirsiniz. Lahmacun yediğiniz gün, bir sonraki öğünde ekmek gibi karbonhidrat yemezseniz, lahmacun yemek sorun olmayacaktır. Kalorili yediğiniz öğünün ardından diğer öğünleri hafif tutmak çok daha iyi olacaktır. Lahmacun ölçüsüz ve sık sık yendiğinde kilo artışına neden olan bir besindir. Bu nedenle çok sık tüketmemekte yarar olacaktır. Gelelim lahmacun kaç kaloridir sorusunun yanıtına. Bir adet lahmacun ortalama 250 kalori civarındadır. Lahmacun, sindirimi zor besinlerden biridir bu nedenle lahmacun yerken yanında yeşillik tüketilmesi tavsiye edilir. Yanı sıra bol bol su içmek de gerekecektir. Diyette lahmacun yerken gündüz öğünlerini tercih etmenizde yarar olacaktır. Bu sayede gün boyunca lahmacundan aldığınız kaloriyi yakma imkânına sahip olursunuz. Lahmacunun yanında roka, maydanoz, kıvırcık gibi besinleri tüketmek sindirimin de kolay olmasını sağlayacaktır. Lahmacunun yanında ayran içerek protein dengesi oluşturabilirsiniz. Yanı sıra ayran tok kalmayı da sağlayacaktır. 15 günde 1 kez gündüz öğününde tüketilen 1 adet lahmacun ve bol yeşillik, diyetinizi bozmayacaktır. Ödül gününüzde lahmacun yiyebilirsiniz. Lahmacundan sonra midenizde şişkinlik oluşursa maden suyuna birkaç damla limon ilave edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.

Lahmacun kilo aldırır mı?

Pizza, hamburger, patates kızartması, pide gibi yiyeceklerle kıyaslandığında lahmacun çok daha hafif bir seçenek olacaktır. Lahmacun her yiyecek gibi fazla tüketildiğinde elbette kilo artışına neden olacaktır. Ancak 15 günde 1 kez gündüz öğününde yenen lahmacun diyetinizi bozduğunuz anlamına gelmez. Aksine ara sıra bu tarz ödülleri yapmak gerekir. Ödülün olmadığı diyetler zamanla motivasyon kaybına ve diyetten sıkılmaya yol açar. Bu da verilen kiloların geri alınmasına neden olur. Ancak belirli zamanlarda yapılan bu tarz ödüller, diyetteki motivasyona da katkı sağlayacaktır. Lahmacun diğerlerine göre daha masum olan bir ödül seçeneğidir. İçerisindeki yağ oranı önemlidir. Eğer imkân varsa lahmacunun evde yapılması, yağ kontrolü bakımından iyi olacaktır. Lahmacunun yanında bolca sebze tüketmek iyi olacaktır. Lahmacun, porsiyon kontrolü yapıldığı müddetçe kilo aldırmaz ve diyetten yenen yiyeceklerden biridir.

1 lahmacun kaç dilim ekmektir?

Sağlıklı diyet listelerinde, ödül olarak lahmacuna rastlamak mümkündür. Çünkü diğer kalorili yiyeceklere göre daha masumdur. Yanında bolca yeşillik ve ayran ile desteklendiğinde hem sindirime yardımcı olur hem de protein alımını dengeler. Bu nedenle lahmacun, diyette yenebilen yiyeceklerden biridir. 1 lahmacun kaç dilim ekmek demektir sorusunun yanıtı ile devam edelim. 1 lahmacun için ortalama 2 dilim ekmektir demek mümkündür. Ev yapımı fındık lahmacun kalorisi ortalama 130 kalori civarındadır. Lahmacunun kalorisi, gramına bağlı olarak değişecektir. Ev yapımı lahmacun tariflerinde yağ kontrolü bizim elimizde olduğu için daha düşük kalorili lahmacun yapılabilir. Eğer diyet listenizde lahmacun varsa, dışarıdan söylemek yerine ev yapımı lahmacun tarifini deneyebilir ya da tercihinizi bol kalorili, gram olarak yüksek olan bir lahmacun yerine fındık lahmacundan yana kullanabilirsiniz. Biz yine de uyarmış olalım. Diyetinize lahmacunu eklemeden önce porsiyon ve zamanlama için uzmandan bilgi almanız çok daha doğru olacaktır.

Benzer Yazılar