Diyet
Diyet yapıyorum ama zayıflayamıyorum, neden? 02.01.2023

Diyet yaparken geçirdiğiniz sürece şöyle bir göz attığınızda belki size her şey yolunda geliyor olabilir; diyete düzenli uymuşsunuzdur, yediklerinize dikkat ediyorsunuzdur, konsantreniz tamamen diyet üzerinedir… Siz kendinize bu kadar inanmışken, tartıdaki rakam neden değişmiyor? Farkında olmadan yaptığınız bazı hatalar, diyet yaptığınız halde kilo verememenize neden olabilir. Bu yazımızda diyet yaparken kilo verilememenin olası nedenlerine göz atacağız. İlk olarak elbette en büyük yanılmalardan biri geliyor; aç kalmak!

Diyette öğün atlamak

Ne kadar az yersek o kadar çok zayıflayacağımıza inanıyoruz ki bu nispeten doğru elbette ancak birkaç önemli detay var. Diyette aç kalarak verilen kiloların büyük oranda kastan verildiğini biliyor muydunuz? Aç kalınarak yapılan şok diyetler vücuttan belirli bir miktar ödemi attıktan sonra kastan kilo kaybına yol açar ki bu ileride ciddi sağlık sorunları yaşamanıza yol açabilir. Hedef daima yağ odaklı kilo vermek olmalıdır.

Yağdan verilen kilo vücudun şekillenmesi bakımından da çok önemlidir. Diyet yaparken en sık yapılan hatalardan biri öğün atlamaktır. Bir öğünü tamamen atlamanız, bir sonraki öğünde daha çok acıkmanıza ve günün sonunda daha fazla yemenize yol açar. Öğünleri tamamen atlamak yerine düşük kalorili tercihler yapabilirsiniz ya da aralara serpeceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar, anlık açlık krizlerinizi önleyecektir. Hemen bir tüyo verelim hatta elmayı dilimledikten sonra üzerine tarçın döküp ara öğün olarak tüketirseniz vücudunuzun tatlı ihtiyacı kesilecektir. Aynı şekilde meyvenin yanında yiyeceğiniz birkaç badem, fındık ya da ceviz sizi uzun süre tok tutacaktır. Özetle aç kalmak, vücudunuza yapacağınız en büyük haksızlıklardan biridir ayrıca sanılanın aksine size ciddi oranda kilo verdirmez.

Diyet ürünlerin fazla tüketilmesi

Diyet ürünler her ne kadar düşük kalorili gibi dursalar da aslında her biri ciddi kalori içerir. Diyet bisküviler, diyet atıştırmalıklar, diyet peynirler vs. derken diyet ürünlerin listesi bir hayli kalabalıktır. Bu ürünleri nasılsa düşük kalorilidir diye fazla tüketmeniz, kilo vermenizi önleyeceği gibi aksine kilo almanıza bile neden olabilir. Diyet ürünlerin içinde pek çok zararlı madde azaltılmış olsa da sıfıra indirilmiş demek mümkün değildir. Mutlaka içinde fazla tüketildiğinde kiloya sebep olabilecek etkenler bulunur. Bu da kilo vermenizi önleyeceği gibi kilo almanıza ve diyetten verim alamamanıza yol açacaktır. Diyet ürünler, zayıflama sürecinde mutlaka belirli zaman dilimlerinde ve belirli miktarlarda tüketilmelidir. Eğer mümkünse paketli gıdalar yerine kendi diyet ürünlerinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Örneğin hurma, fındık, badem, ceviz gibi lezzetlerle harmanlanan leziz atıştırmalıklar yapabilirsiniz. İçeriğinden emin olduğunuz gıdaları tüketirken içiniz de rahat etmiş olur böylece. Elbette evde yapmanız yine gereğinden fazla tüketmeniz anlamına gelmiyor. Bugün bazı bünyeler için iyi bir ara öğün olan hurmanın fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olacağını unutmamak gerekir. Aynı durum sağlıklı kuruyemişler için de geçerlidir.

Her gün tartılmak

Kulağa ilginç geliyor olsa da her gün tartılmak bile kilo verememenize neden olabilir! Şöyle açıklayalım… Kilo vermek tamamen bir konsantre, disiplin ve motivasyon işidir. Tartının ibresi sola doğru kaydıkça yanı kilo rakamı azaldıkça motivasyon artar, diyet şevki de fazlalaşır. Ancak gün içinde o kadar dikkat etmenize rağmen günün sonunda tartıda hiçbir oynama görememek ciddi bir motivasyon kaybı oluşturacaktır. Bu da diyete olan inancınızı kaybetmenize ve “nasılsa kilo veremiyorum” diyerek diyetten uzaklaşmanıza yol açacaktır. Peki motivasyon kaybı nasıl önlenir? 

Cevabı çok basit; her gün tartılmayarak! Gün içinde vücudumuzda pek çok değişim gözlemlenir. Örneğin az su içtiğimizde ya da baharatlı küçük bir ürün yediğimizde bu durum kilomuza yansıyacaktır. Fazla egzersiz yapmak, regl döneminde olmak, az su tüketmek, vücudun ihtiyacından fazla tuz tüketmek gibi sebepler gün içinde yalancı kilo artışına yol açabilir. Bu kilo kalıcı değildir ve ertesi gün düzene uyduğunuzda zaten düzelecektir. Ancak aynı gün tartıldığınızda tartıdaki kilo artışını görmek, motivasyonunuzu olumsuz etkileyecektir. Özellikle kadınlarda regl döneminde vücut su toplar ve bazı bünyelerde 2 kiloya kadar artış gözlemlenebilir. Bu yalancı kilodur ve regl bitiminde zaten vücuttan atılacaktır. Ancak bunu göz ardı edip o dönemde tartılırsanız rakamların fazlalığı motivasyon kaybı oluşturur. Bu nedenle her gün tartılmaktan vazgeçmek ideal olacaktır. Peki ne zaman tartılmalıyım? Hafta 1, aynı saatte, aç karna, giysiler olmadan ve tercihen büyük tuvalete çıktıktan sonra tartılmak size doğru kilonuzu gösterecektir.

Şok diyetler yapmak

Hiçbir diyet size 3 günde 10 kilo verdirmeyecektir ya da hiçbir diyet yöntemiyle veya beslenme şekliyle 2 günde 4 kilo veremezsiniz. Bu rakamlar hayali rakamlardır ve tamamen bir yanılsama olduğu gibi aynı zamanda son derece sağlıksız bir durumdur. İdeal bir şekilde kilo vermek yalnızca sağlıklı beslenme ile olur; doğru porsiyonları tüketerek, doğru zamanda yiyerek ve egzersizi hayatımıza katarak yağdan kilo verme sürecini hızlandırmak mümkündür. Kısa süreli şok diyetler yapmak sağlığınızı olumsuz etkileyeceği gibi bir de verdiğiniz kiloyu hızlı bir şekilde geri almanıza yol açar. Çünkü bu tip diyetlerde genellikle kilo değil ödem kaybı olur. Elbette vücudun ödemden kurtulması ya da ara sıra şaşırması gerekebilir ancak bu tip diyetleri uygularken mutlaka bir hekime danışmanızda yarar olacaktır. Diğer bir deyişle şok diyetler mutlaka uzman kontrolünde yapılmalıdır.

İçecek tüketimini önemsememek

Bol kalorili, bol asitli içecekler tüketmiyor olabilirsiniz peki ya çayınıza ya da kahvenize eklediğiniz şeker, fazlaca tükettiğiniz meyveli soda veya meyve suları? Bunların her biri bir kalori sebebidir aynı zamanda vücudun ödem tutmasına da neden olabilir. Gazlı içecekleri hayatımızdan çıkarmak yeterli değildir; meyveli sodalar, meyve suları da aynı zararı verir. Meyveyi yemek yerine suyunu sıkmak da yapılan en büyük hatalardan biridir çünkü asıl vitamin meyvenin posasındadır. Meyveden çıkan suyun büyük oranda şeker olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle gün içinde yediklerinize dikkat etseniz bile içilen meyve suları kilo aldırır. Yedikleriniz kadar içtiklerinizi de kontrol altına tutmanız diyetin bir parçasıdır. 

Bağırsak sağlığı

Bağırsaklarımızın düzenli çalışmaması da kilo vermemizin önündeki etkenlerden biridir. Düzenli beslenerek, her şeyi doğru miktarlarda tüketerek bağırsak sağlığımızı koruyabiliriz. Beslenmeniz doğru, egzersiziniz düzenli olmasına rağmen hala bağırsak problemleri yaşıyorsanız bu durumun altında yatan başka sağlık sorunları olabilir. Bu noktada mutlaka bir hekime danışmanızda fayda olacaktır.

Aşırı stres ve kiloyu takıntı haline getirme

Bir an önce ideal kilonuza ulaşmak ve fit olmak istiyorsunuz ki bu diyet yapanların öncelikli hedefidir. Ancak nasıl ki kilo alırken birden almıyorsak ve bu durum haftalara, aylara yayılıyorsa kilo verirken de benzer bir durum yaşanacaktır. Bir anda uyanıp mucizeyle karşılaşmayacağız ancak sabredersek ve disiplini elden bırakmazsak o hayalimizdeki günler çok yakın. Her gün tartılarak kiloyu takıntı haline getirmek, her ürünün kalori miktarını hesaplamak, her paketli gıdanın arkasında hesap kitap yapmak manevi olarak oldukça yorucu olacaktır. Bunun yerine sadece kendinize güvenmeyi denemeniz basit ama etkili olur; kendinize ve gücünüze inanın, verdiğiniz birkaç kiloyla bile gurur duyun, akşam yatağa yattığınızda gün içinde sağlıklı beslenerek vücudunuza iyilik yaptığınız için mutlu olun. Kilo zaten verilir ancak önemli olan bu süreci mental olarak en sağlıklı şekilde geçirmek ve takıntılardan uzak yalnızca kendimize güvenerek hareket etmektir.

Benzer Yazılar