Diyet
Diyet Yaparken Sağlıklı Bir Şekilde Zayıflamak İçin Etkili İp Uçları Nelerdir? 07.02.2018

 

 

En Sevdiğiniz Yiyecekleri Yemeyi Bırakmayın

En sevdiğiniz yiyeceklerin tamamını kesmek yerine, alırken azar azar alın. Örneğin 1 kutu kurabiye yerine 1 tane kurabiye alın. Kendinizi sınırladığınız sürece en sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz için hiçbir sebep yok.

Porsiyonlarınızı Ayarlayın

Dışarıda yemek yediğinizde porsiyonları kontrol edemiyor olsanız da evde, mutfak ölçeklerini kullanarak porsiyonlarınızı ayarlayabilirsiniz. Daha küçük tabaklar ve bardaklar kullanın. Dışarıda yemek yerken 1 porsiyon yerine yarım porsiyon istemeyi tercih edin.

Her Zaman Kahvaltı Yapın

Kahvaltı etmemeniz günün ilerleyen saatlerinde sizi çok daha fazla acıktırır. Bu da öğlen ve akşam yemeklerine daha çok yüklenmenize sebep olur.
Meyve, mısır gevreği veya yağsız süt gibi ürünleri tüketip sağlıklı bir kahvaltı yaparak kilo verebilirsiniz.

Ara Öğünleri İhmal Etmeyin

Aldığınız kaloriden fazlasını yakabilirseniz kilo verirsiniz. Ancak her acıktığınızda az kalori almak zordur. Günde azar azar 4-5 öğün yiyerek açlığınızı ve iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
Günün erken saatlerinde, aldığınız günlük kaloriyi bölerek birkaç öğüne yayın. Akşam yemeğiniz ise yediğiniz son yemek olsun.

Kalori İçermeyen İçeceklerden Bol Bol İçin

Abur cuburları yemeden önce 1 bardak su için. İnsanlar bazen susuzluğu açlıkla karıştırabilmektedir. Aslında tek ihtiyacınız olan şey 1 bardak su iken, gereksiz yere abur cubur tüketerek bir sürü ekstra kalori alabilirsiniz.
Eğer su içmek yeterli gelmiyorsa aromalı maden sularından veya meyve çaylarından da içebilirsiniz.

Her Öğünde Protein Alın

Proteinler, karbonhidrat ve yağlara göre çok daha besleyicidir ve daha uzun süre tok tutar. Ayrıca kaslarınızı güçlendirir ve yağ yıkımını arttırır.
Deniz ürünleri, yağsız et, yumurta, yoğurt, peynir, soya, fındık veya bezelye gibi protein içerikli besinleri öğünlerinize dağıtarak beslenin.

Baharat Kullanın

Yemeklerde kullandığınız baharatlar, yediğiniz yemeklerden aldığınız hazzı arttırır ve daha iyi tokluk hissi verir.

Mutfağınızı Sağlıklı Yiyeceklerle Doldurun

Dışarıdan pizza istemek yerine hızlı hazırlanabilen atıştırmalıkları tercih edin.
Donmuş sebze, tam buğday makarna, yağsız peynir, konserve bezelye, tortilla ve pita ekmekleri gibi atıştırmalıklar evde sağlıklı ve lezzetli yiyecekler hazırlamanız için size kolaylık sağlayacaktır.

Restoranlarda Çocuk Porsiyonlarından İsteyin

Çocuk porsiyonları küçük olduğu için çok daha az kalori alarak yemeğinizin keyfini çıkarmanızı sağlar. Bu o kadar popüler hale gelmeye başladı ki artık garsonlar çocuk menülerinden istediğinizde hiç farklı bie tavır sergilemeyecektir.  Ayrıca küçük tabaklarda yenilen yemekler, yemeğin boyutunu büyük göstererek doygunluk hissini arttırıyor.

Makarna Yerine Sebze Yiyin

Makarna veya ekmek yemeyi azaltıp daha çok sebze yiyerek 100-200 kalori almaktan kurtulabilirsiniz.

Lifli Yiyecekleri Tercih Edin

Lifli yiyecekler, kabızlığı önledikleri gibi kolesterolünüzü de düşürür ve kilo vermenize yardımcı olurlar. Kadınlar günde 25gr/1000kal, erkekler ise 14-38gr/1000kal lif tüketmelidir.
Yulaf unu, bezelye, tam buğdaylı yiyecekler, meyve ve sebzeler lifli yiyeceklere örnektir.
Aşağıda yer alan ipuçları da mutlaka yapmanız gereken ve sizi doğru kiloya ulaşmanız konusunda başarıya götürecek tamamlayıcı unsurlar olacaktır.
Aşağıda sizler için hazırladığımız diğer ipuçlarından yararlanarak diyetinizi başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Yağlı Yiyecekleri Evinizde Bulundurmayın 

Dolabınızda cips veya buzluğunuzda dondurma varsa, diyetinizi iyice zorlaştırırsınız. Dolabınızdan bu yiyecekleri atarak kendinize bir iyilik yapın.
Eğer arada bir canınız bu abur cuburlardan tüketmek isterse, yakın bir markete yürüyüp küçük bir paket alarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Daha Çok Meyve Ve Sebze Tüketin

En iyi diyet, daha çok yemek yediğiniz diyettir. Tabii bu ne yediğinize de bağlı. Meyve ve sebze tüketerek hem su ve lif ihtiyacınızı karşılarsınız hem de tokluk hissinizi arttırırsınız.

Gece Yedikleriniz Konusunda Seçici Olun

Genelde akşam yemeğinden sonra kendimizi rahat bir koltuğa bıraktığımızda ne yediğimiz konusundaki hassasiyetimizi kaybederiz.
Televizyon karşısında atıştırmak, diyeti bozmanın en kolay ve hızlı yoludur. Dilerseniz, belli bir saatten sonra mutfağı kilitleyerek veya en fazla 100 kalorilik atıştırmalıklardan alarak açlığınızı bastırabilirsiniz.

Yavaş Yavaş Kilo Verin

Eğer istediğiniz hızda kilo veremiyorsanız moraliniz bozulmasın. Sağlıklı kilo vermek zaman alır.
Uzmanlar haftada yarım veya bir kilo vermenin hedefiniz olması gerektiğini söylüyor. Eğer beklentileriniz çok yüksek olursa, istediğiniz kadar kilo veremeyince diyeti bırakabilirsiniz. Bundan dolayı kilo vermekte acele etmeyin. Ve unutmayın, vücut ağırlığınızın %5-10’unu kaybettikten sonra gözle görülür sonuçlar elde etmeye başlarsınız.

Haftada 1 Kez Tartılın

Ne kadar çok tartılırsanız kendinizi o kadar strese sokarsınız. Bu yüzden haftada 1 kez tartılarak stresi en aza indirgeyebilirsiniz.
Tartılırken günün aynı saatinde, haftanın aynı gününde ve aynı kıyafetlerle tartılmayı unutmayın.

Uykunuzu Alın

Uykusuz kaldığınızda vücudunuz açlık hormonunu daha çok salgılarken tokluk hormonunu daha az salgılar. Günlük dengeli ve yeterli bir uyku ile hem kendinizi zinde hissedersiniz hem de gereksiz atıştırmaları önlemiş olursunuz.

Alkolü Hafta Sonları İle Sınırlandırın

Alkol demek kalori demektir. Bir bardak şarapta 125, 1 şişe birada ise 153 kalori vardır. Sorun şu ki, vücudumuz bu kalorileri iyi kullanamaz ve neredeyse hepsini direkt yağa çevirir.
Alkol kullanımınızı hafta sonlarıyla sınırlandırın. Alkol tüketiminin kadınlarda günde 1 erkeklerde 2 bardağı geçmemesi tavsiye edilmektedir.

Şekersiz Sakız Çiğneyin

Canınız atıştırmalık bir şey istediğinde ağzınıza şekersiz bir sakız atın. Sakız çiğnemek ağzınıza ferah bir tat verdiği gibi, açlığınızı bastırır ve kilo vermenizi kolaylaştırır.

Kendinize Bir Yemek Günlüğü Tutun

Basit bir kalem ve kağıt kilo vermenize yardımcı olabilir. Araştırmalara göre yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri yazmanız, bir günde ne kadar tükettiğinizin farkına varmanızı ve daha az kalori almanızı sağlar.
Günlük tutanlarda, günlük tutmaktan vazgeçen ya da hiç tutmayanlara göre 2 kat daha fazla kilo kaybı olduğu görüldü.

Başarılarınızı Ödüllendirin

Bu ay 2-3 kilo verdiniz ve her gün yürüdünüz diyelim. Bunu kutlayın.  Kilo vermedeki başarının kutlanması size daha büyük başarılar getirir. Örneğin kendiniz e en sevdiğiniz sanatçının CD’sini alın veya bir filme gidin.

Ailenizden Ve Arkadaşlarınızdan Yardım Alın

Destek almak, kilo verme hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olur. Bundan dolayı, ailenize ve arkadaşlarınıza bu yeni hayat tarzını benimsediğinizi anlatın ve onların desteğini beklediğinizi belirtin. Çünkü zaman zaman diyet zorlaşır ve bırakmak isteyebilirsiniz. Bu gibi zamanlarda bir arkadaşın desteğiyle moral bulup diyetinize devam edebilirsiniz.
 

Benzer Yazılar