Diyet
Diyette Badem Sütü İçilir mi? Badem Sütünün Faydaları Nelerdir? 04.11.2021

Yine bir “fayda” yazısı ile karşınızdayız. Malum, yaz ayları ile vedalaştık. Şimdi ise yaz aylarının bize en büyük getirisi (!) olan kilolarla vedalaşma yolundayız. Gönül ister ki hızlı aldığımız kiloyu aynı hızda verelim. Ancak ne yazık ki tablo tam tersi; kiloyu yavaş yavaş verirken nasıl bu kadar hızlı geri alabiliyoruz şaşırmamak elde değil. Birkaç gün tatil rehavetine kapılsak, birkaç gün dışarıda yemek durumunda kalsak ya da bir seyahatimiz olsa dönüşte mutlaka bir bavul dolusu kilo ile dönmeyi başarıyoruz. Evet, bu da bir başarı! Neyse, geçmişe takılı kalırsak yarına dair umudumuz üzülür. Bu nedenle yazın yediğimiz simitleri, poğaçaları, gazlı içecekleri unutup sağlıklı dünyaya tez elden dönmemizde yarar olacaktır. Bugün, diyette olanların tüketmekten çekinmediği ayrıca sağlık bakımından pek çok fayda barındıran bir misafirimiz var; bademli süt. Bademli sütün faydalarına geçmeden önce bademin mucizelerine dair birkaç kuracak cümlemiz olacak.

Diyette yaşanan en büyük sıkıntılardan biri aç hissetmektir. Hatta öyle ki, güzel bir diyet yemeğinin üzerine hala aç hissedebiliriz. Çünkü hayaller hamburgerdir, gerçekler ise kabak çorbası. Hal böyle olunca insanın gözü doymuyor elbette. Bu da bir süre sonra yeniden acıkmamıza neden oluyor. Aslında bu açlık mide açlığından ziyade göz açlığından olabiliyor. Bu gibi durumlarda hemen su içmeyi deneyin. Çünkü bazen susuzluk da açlıkla karıştırılabiliyor. Birden acıktığınızı hissettiğinizde su için. Bu sayede doygunluk hissi oluşacaktır. Konu diyet olunca bu doygunluk hissine hasret kalabiliyoruz. Malum, bazı diyetler bir hayli katı oluyor. Sizin diyetiniz hangisi bilmiyoruz ancak hemen her diyetle uyum sağlayan bir kuruyemiş biliyoruz; badem. Badem için mucize kuru yemiş desek daha doğru olur. Şöyle bir örnek verelim. Ara öğün olarak meyve iyi bir tercih olabilir. Ancak meyvenin uzun süre tok tutması zor olacaktır. Bir elma, açlığınızı yalnızca bir süreliğine bastırabilir. Bir müddet sonra yine açlık hissedebilirsiniz. Elmanın yanında yiyeceğiniz 3-4 adet badem ise bu tokluk hissini ikiye katlamakla kalmayacak aynı zamanda süresini de uzatacaktır. Meyveyi badem ile birlikte tükettirseniz uzun süre tok kalırsınız. Badem bu nedenle “ölçülü” tüketildiğinde oldukça yararlıdır. Özellikle diyette ara öğün olarak badem tüketmek ani açıklamaları önlemeden oldukça etkilidir. Badem kadar badem sütü de pek çok yararı içinde barındırır. Bugün konumuz badem sütü. En baştan söyleyelim ki diyette badem sütü tüketilebilir. Ancak özel bir diyet programı uyguluyorsanız, badem sütünü beslenme rutininize katmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Şimdi gelelim badem sütünün faydalarına…

Badem sütünün faydaları nelerdir?

Badem sütü hem sağlıklı beslenenlerin hem de vegan beslenme tarzını benimseyenlerin en gözde içeceklerinden biridir. Badem sütü, kilo vermek isteyenlerin içtiği bir içecektir. Düşük kaloriye sahip olduğu için diyet sırasında da tüketiminde bir sıkıntı olmayacaktır ancak elbette ölçüyü aşmadan. Badem sütü için tam bir kalp dostudur demek mümkündür. Kötü kolesterol düzeyini azaltır ve kalbin daha sağlıklı olmasına destek olur. Badem sütü ile sindirim sistemi arasında iyi bir ilişki vardır zira badem sütünün bağırsaklar için faydalı olduğu bilinir. Şeker ve yağ emiliminin daha iyi gerçekleşmesini sağladığından, özellikle tercih edilir. İnek sütüne göre daha kolay sindirilir bu nedenle laktoz hassasiyeti yaşayanlar da tüketebilir. Sindirim düzeninin korunmasında büyük katkı sahibidir. Bugün potasyum denince ilk akla gelen gıdalardan biri muzdur. Ancak en az muz kadar badem sütünün de potasyum değeri yüksektir. Badem sütü, potasyum açığını kapatmada oldukça etkilidir. Özellikle ishal ya da kusma gibi durumlarda potasyum kaybı oluşur, badem sütü bu kaybı gidermede önemli rol oynar. Bademin tok tutma özelliği, içindeki liflerden gelir. Bu lifler süte karıştırıldığında bağırsaklar zararlı maddelerden korunur. Diğer bir deyişle bademli süt, bağırsaktaki zararlı bakterilerin gitmesi için idealdir. Badem sütünün içinde E vitamini bulunur. Bu da cildin daha da parlamasını ve hatta zararlı UV radyasyonundan korunmasını sağlar. Saç dökülmesini önlemede de etkili olduğu söylenir. Saçları güçlendirmek ya da parlaklık sağlamak için belki de pahalı ürünler kullanmamıza gerek yoktur! Badem sütü ile cilt ve saç sağlığımız korunabilir. Badem sütünün aynı zamanda gözlere de iyi geldiği bilinir. Özellikle katarakt gibi göz hastalıklarını önlediği düşünülür. Tok tutması bakımından diyet listelerinin gözbebeğidir. Badem sütü beden sağlığımız için sayısız faydaya sahiptir. Badem sütünün gastrit gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği söylenir. Badem sütünde aynı zamanda B2 vitamini olur. B2 vitamini özellikle saçlar için oldukça yararlıdır. Cildi nemlendirmekle kalmaz, saçların da parlamasını ve sağlıkla uzamasını destekler. Bu noktada badem sütü için iyi bir cilt dostudur demek doğru olacaktır. Badem sütü diş ve kemik sağlığı bakımından da önemlidir. Diş sağlığını korur ve kemikleri güçlendirir. Badem sütünün beyin sağlığına da iyi geldiği düşünülür. Hatta Alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğuna dair görüşler vardır. Birçok faydayı tek bir bardağa toplamak isterseniz badem sütü ile tanışmanızın vakti geldi demektir. Bu kadar övdük, bir de tarifine göz atalım.

Badem sütü nasıl yapılır?

Badem sütü tarifi oldukça kolaydır. Badem sütü, dışarıda hazır olarak da satılır. Eğer evde yapmak istemezseniz hemen her markette bulabileceğiniz badem sütünü satın alabilirsiniz. Evde daha organik koşullarda yapmayı tercih ederseniz bu tarif de oldukça kolaydır. 1 su bardağı badem, 1 litre su, isteğe göre tarçın ya da bal ihtiyacınız olan malzemelerdir. Tarifin detaylarına geçelim. Badem sütü yapmak için bir güne ihtiyacınız var çünkü bademlerin suda bekletilmesi gerekir. Bir bardan bademi geceden ya da hazırlamadan 8 saat önce suda bekleterek işe başlayın.  Bademler suda bekledikten sonra çıkarın ve durulayın. 1 su bardağı su ile blender’dan geçirin. Geri kalan suyu da ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı süzgeçten geçirin. Eğer acı gelirse ve biraz tatlandırmak isterseniz üzerine tarçın ya da bal ilave edebilirsiniz. Bal, kalorisi çok masum bir gıda olmadığından ölçülü olmanızda yarar olacaktır. Eğer tarçın katmayı tercih ederseniz tatlı ihtiyacınızı kesecek ve sizi uzun süre tok tutacaktır, bu bilgiye de satır aralarımıza serpmiş olalım. Şahane bir badem sütü hazırladık tamam ama kalorisi ne durumda? Badem sütünün kalorisi ile devam edelim yazımıza…

Badem sütü kaç kaloridir?

Badem sütü, besin değeri bakımından oldukça zengindir. 1 su bardağı badem sütü için ortalama 45-50 kalori demek mümkündür. Badem sütü, kalorisi düşük içeceklerden biridir bu nedenle diyette tüketilebilir ancak yine de belirli miktarlarda tüketmekte yarar olacaktır. 1 su bardağı badem sütünde ortalama 5 gram kadar karbonhidrat bulunur. Protein oranı düşüktür. Potasyum ve lif bakımından zengindir. Özellikle yukarıda sözünü ettiğimiz gibi  B2 vitamini bakımından zengin olması, pek çok faydayı tek bir bardağa toplar. Badem sütünü direkt olarak içebileceğiniz gibi bazı tariflere de ekleyebilirsiniz. Örneğin badem sütü ile bir kahve yapabilirsiniz. Özellikle Latte'ye çok yakıştığı bilinir. Muhallebi gibi sütlü tatlılarda inek sütü yerine badem sütü kullanabilirsiniz. Süt ilave edilen çorbalarda da badem sütünü kullanmayı deneyebilirsiniz. Badem sütü genellikle yararları ile göz doldurur ancak zararları da bazı bünyeler özelinde olabilir. Kronik rahatsızlığı ya da alerjisi olanlar için badem sütü zararlı olabilir.  Bu nedenle badem sütünü beslenme rutininize eklemeden önce hekiminizden onay almanızda yarar olacaktır.

Badem sütü zayıflatır mı?

Elbette tek bir içecekten mucize zayıflamalar beklememek gerekir. Yukarıda, ilk satırlarımızda söylemiştik; kilo aldığımız hızda kilo vermemiz pek mümkün olmayabilir. Badem sütü pek çok bakımdan fayda sağlar. Hatta acıbadem sütü ile yapılan nemlendiriciler bile vardır. Bu nemlendiriciler ciltteki yağlanmayı azaltır, nem dengesini korur ve hatta iyi bir makyaj çıkarıcıdır. Konu kilo vermeye gelince de mutlaka etkileri vardır ancak direkt olarak, tek başına mucize yaratır demek de doğru olmayacaktır.  Badem sütü, inek sütüne göre daha kolay sindirilebilen bir içecektir. Lif oranının yüksek olması tokluk sağlar. Bu özellikleri sayesinde diyet yapanların da gözdesidir. Bir su bardağı inek sütüne göre kalorisi çok daha düşüktür. Kalori hesabı yaparak beslenenler için ideal bir içecektir. Bağırsak sistemini düzenlemesi bakımından da önemlidir çünkü diyette düzgün çalışan bir bağırsak sistemi çok önemlidir. Badem sütü içince sindirim sistemi daha hızlı çalışacağından kilo verme süreci de bu durumdan beslenebilir. Ancak kilo vermenin daha garanti olmasını istiyorsanız yapacağınız tek şey sağlıklı beslenme rutinini benimsemek olacaktır. Sağlıklı zayıflamanın en etkili yolları sağlıklı bir beslenme rutini ve egzersizdir.

İnek sütü yerine badem sütü kullanılır mı?

İnek sütü kullanmak istemediğiniz tariflerde badem sütünden elbette destek alabilirsiniz. Badem sütünü inek sütünden ayıran en temel özellik; inek sütünün hayvansal, badem sütünün ise bitkisel kaynaklı olmasıdır. İnek sütünde laktoz ve hayvansal protein bulunur ancak badem sütünde laktoz bulunmaz. Badem sütünde laktoz bulunmadığı için laktoz hassasiyeti yaşayanlar tercih edebilir. Bir bardak badem sütünde ortalama 1 gram karbonhidrat ve ortalama 3 gram kadar yağ bulunabilir. İnek sütünde ise yaklaşık 10-12 gram karbonhidrat ve ortalama 8 gram kadar yağ bulunabilir. Özellikle laktoz hassasiyetiniz varsa inek sütü yerine badem sütü kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Diyet yapmak, başlı başına bir süreçtir. Diyet hızlı, acil, acele, derhal ve benzeri gibi “telaş kokan” cümleleri sevmez. Sakin, telaşsız ve en önemlisi kilo verme işini stres haline getirmeden yapılan diyetler çok daha etkili olacaktır. Her gün, yeni bir gün ve hala kilo verme şansınız var. Sakin olun, kendinize güvenin ve vücudunuzdaki misafiri vaktiyle ait olduğu yere gönderin. 

Kimler kimler başardı, sıra sizde olmasın mı?

Benzer Yazılar