Diyet
Diyette Kabak Tatlısı Yenir mi? Kabak Tatlısı Kilo Aldırır mı? 23.02.2022

Şunu biliyoruz ki diyetin en zorlu yanlarından biri aniden gelen tatlı krizleridir. Bu tatlı krizlerinin elmanın üstüne tarçın dökülerek giderilmesi önerilse de bunun gerçek bir tatlının yerini tutmadığının farkındayız! Diyette tatlı kesinlikle yenmez diye bir kural yoktur. Örneğin canınız çok tatlı çektiğinde bir parça bitter çikolata ile nefsinizi köreltebilirsiniz. Üstelik bu bir parça bitter çikolata size tokluk sağlayacağı gibi mutlu da edecektir. Eğer canınız daha ağır ya da şerbetli tatlılar çekiyorsa ödül gününüze denk getirebilir bu sayede verdiğiniz kiloların mükâfatı olarak düşünebilirsiniz. Katı kurallı ve disiplinli diyet yapmak elbette sizi hedefe daha hızlı vardırır ancak kilo vermek kadar aynı motivasyonu uzun süre korumak da önemlidir. Örneğin bir diyete başlarken ki azminiz ile diyetin ilerleyen süreçlerindeki azminiz aynı olmayabilir ki bu doğal bir durumdur. Her zaman tam motive olmak zordur, zaman zaman diyetten sıkılmak da çok doğaldır. Bu gibi durumların yaşanmaması ve diyetten soğumamak için en etkili yöntem ödülleri zamanı gelince yapmaktır. Ödül yapmak, kalori almanıza neden olmaktan ziyade motivasyonunuza daha iyi etki edecektir aslında. Hiç ödül yapılmayan diyetlerden bir süre sonra sıkılmak doğal bir neticedir ancak canımızın çektiği bir şeyi ara sıra tüketmek motivasyon kaynağımız olacaktır. Ödül demek tüm günü ödülle geçirmek demek de değildir zaten. Ödül bir gün değil, öğündür. Günün bir öğününde istediğimiz şeyi yiyip geri kalan ödüllerde diyete devam edersek zaten o bize kalori olarak çok fazla yansımayacaktır. Diyetlerde daha çok sütlü tatlılar önerilir, şerbetlerin şekeri malum. Bunun yanı sıra bazı meyvelerden yapılan masum tatlılar da önerilebilir. Kış mevsimi denince akla ilk gelen tatlılardan biri olan kabak tatlısını konuk ediyoruz bugün sayfamıza. Kabak tatlısı, en sevilen kış tatlılarından biridir. Sanılanın aksine aşırı kalorili de değildir üstelik. Kabak tatlısını kalorili yapan şey üzerindeki eklentileridir; kaymak, bol tahin, fındık ve benzeri gibi eklentiler devreye girince kalorisi katlanarak artacaktır ki bunu öğün sonunda bize mutsuzluk olarak yansıyabilir. Canımız tatlı çektiğinde masum sütlü tatlılardan, meyveli tatlılardan ya da “eklentisiz” tatlılardan tercih edebiliriz. Diyet yapanların özellikle kış ayında yiyebileceği tatlılardan biri kabak tatlısı olabilir. Evet, içeriğindeki şeker oranı ilk başta ürkütebilir ancak bu tatlıyı daha masum tariflerle de çıkarmak mümkündür. Detaylara geçmeden önce gelin kabak tatlısına yakından bir göz atalım.

Diyette kabak tatlısı yenir mi?

Bal kabağının en lezzetli hallerinden biri kabak tatlısıdır. Hele kış aylarında akla ilk gelen hafif tatlılardan da biridir. Şerbetli ve bol çikolatalı tatlılara oranla çok daha masumdur denebilir. Hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Lokum kıvamında, yumuşak pişmiş bir bal kabağı en ideal tatlılardan biridir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez tatlılarındandır. Kabak tatlısı kaç kaloridir sorusunun yanıtı ile başlayalım söze. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki diyet yapan ya da kilo kontrolü aşamasına geçmiş kişiler için ince bir dilim “sade” kabak tatlısı ciddi bir kalori sorunu yaratmayacaktır. İnce bir dilim kabak tatlısı ortalama 95 kalori civarında olabilir. Bir porsiyon kabak tatlısı kalorisi ise 135 civarı bir kaloriye sahip olacaktır. Kabak tatlısı, şerbetli tatlılara oranla daha az şeker içeriyor olsa da bol bol tüketilebilen bir tatlı değildir. Zira günün sonunda şeker içeriğine sahiptir. Üzerinde tahin ve ceviz eklendiğinde ise kalorisi çok daha artacaktır. İşin bir de kaymak boyutu var ki ona hiç değinmeyelim!  Kabak tatlısı besin değeri olarak da doyurucudur. Özellikle kış aylarında sindirim sistemimize olumlu etki eder. Kabak tatlısı lif içeriği bakımından zengindir bu sayede uzun süre tok kalmamızı sağlar. Kabak tatlısı karbonhidrat, protein, yağ, potasyum, kalsiyum, A vitamini, demir ve benzeri gibi öğeleri içerir. Kabak tatlısı içerisinde lif ve protein bulunur ancak bu onu masum tatlılardan yapmaz; fazla tüketimi mutlaka kiloya yansıyacaktır.

Kabak tatlısı kilo yapar mı?

Kabak tatlısı diğer şerbetli ve ağır tatlılara oranla daha hafif ve düşük kalorilidir. Ancak kalorisinin kabul edilebilir düzeyde olması, sürekli tüketilebileceği anlamını taşımaz. Kabak tatlısı ince bir dilim olarak, sade bir şekilde ve ödül olarak yani nadiren tüketildiğinde kilo aldırmayacaktır. Kabak tatlısı sık ve bol malzeme ile tüketilirse kilo artışı mutlaka olacaktır. Üzerine ilave ettiğiniz ceviz, fındık, tahin ya da kaymak tatlının yağ oranını yükseltecek ve bu yükselme tartıdaki rakama da yansıyacaktır. Kabak tatlısının şeker oranı yüksektir bu nedenle kabak tatlısı yedikten sonra gün içinde diğer öğünlerinizden şeker almamaya gayret edin. Eğer kabak tatlısını daha masum bir hale getirmek isterseniz içerisine şeker yerine bal da katabilirsiniz, farklı bir yorum olacaktır. Kabak tatlısı yedikten sonra gün içinde hareketi arttırmak da kabak tatlısından aldığınız kaloriyi daha kısa sürede yakmanızı sağlayacaktır. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kabak tatlısını daha masum bir hale getirmek için bal gibi doğal içeriklerden de yararlanabilirsiniz. Kabak tatlısı diyette yenebilen bir tatlıdır, tatlıyı kalorili yapan üzerindeki ilavelerdir. Kabak tatlısının yenme sıklığı da tartıya yansıyacaktır. Çok sık olmamak koşulu ile ara sıra ödül olarak kabak tatlısını diyette yiyebilirsiniz. Ancak bu genel bir durumdur yani her diyette kabak tatlısı yenmeyebilir. Özellikle diyabet hastaları ya da kronik rahatsızlığı olanların uyguladığı diyetlerde bu tarz tatlılar sakıncalı olabilir. Bu nedenle kronik bir rahatsızlığınız ya da özel bir diyet programınız varsa, kabak tatlısını menünüze eklemeden önce uzmana danışmanızda yarar olacaktır. Dediğimiz gibi sağlık, her şeyden önce gelir.

Bal kabağı kilo yapar mı?

Biraz da bal kabağına değinelim. Bal kabağının vücudumuza pek çok faydası bulunur. Posa bakımından çok zengindir bu sayede püresi ya da çorbası uzun süre tokluk sağlar. Yanı sıra sindirim sistemi bakımından da pek çok faydaya sahiptir. Bağırsak tembelliğine olumlu etki eder. Bal kabağı aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir bu sayede bağışıklık sistemini de güçlü kılar. Bal kabağı aynı zamanda göz sağlığını da korur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller vücudun her yerine ayrı katkı sağlar. A vitamini içerdiği için göz sağlığını korumada etkilidir. Bal kabağı posa bakımından zengin olduğu için ve tok tuttuğu için kilo verme konusunda da destek olabilir. Uzun süre tokluk sağladığından, diğer öğünlerin daha hafif geçiştirilmesine imkân sağlayabilir. Bal kabağı cilt yenilenmesini de sağlar. Özellikle ciltteki kurumalar için faydalıdır. İçeriğinde bulunan özler, cildin yenilenmesini sağlarken daha sağlıklı görünmesine de neden olur; cilt ışıltısını ve tazeliğini geri kazanır.

Benzer Yazılar