Diyet
Diyette Patlamış Mısır Yenir mi? 1 Su Bardağı Patlamış Mısır Kaç Kaloridir? 01.03.2022

Atıştırmalıklar günlük hayatımızda pek çoğumuz için büyük öneme sahip. Keyifli bir film izlerken, sohbet ederken elimiz atıştırmalıklara uzanabilir. Diyette olmak demek atıştırmalıkları tamamen hayatımızdan çıkarmamız anlamına gelmiyor. Diyette sürdürülebilirliği etkileyen en önemli unsur motivasyondur. Motivasyon ne kadar yüksek olursa, diyet de o kadar uzun olur. Diyette motivasyonu sağlayan şeyler yalnızca kilo vermek değil aynı zamanda morali de yüksek tutmaktır. Diyetteki katı kurallar bir süre sonra sıkılmamıza ve diyetten soğumamıza yol açabilir. Hâlbuki diyet katı kurallarla değil basit yer değişimlerle çok daha kolay olacaktır. Diyette çikolata yenir mi sorusu akla ilk gelen “yasak”lardan biridir mesela. Evet diyette karamelli, fıstıklı çikolatalar yemek doğru değil ancak bitter çikolata yemek sağlıklı olabilir. Diyetin temelin değişim yatar; beyaz ekmek yerine tam tahıllılar, fıstıklı çikolata yerine bitter çikolata, asitli içecek yerine soda… Bu ve bunun gibi onlarca şey saymak mümkündür. Diyette yapılan bu değişimler motivasyonumuzu kaybetmememizi sağlayacaktır. Katı kurallar bir süre sonra esneme yapabilir ve zamanla diyete olan bağlığımızı kaybedebiliriz. Bunun temel nedeni bu kurallardan bir süre sonra sıkılamamız. Diyetten sıkılmamak için ilk yapmamız gereken şeylerden biri katı kurallar yerine sağlıklı beslenmeye odaklanmak. Elbette kurallara uyarak kilo vermek önemli ancak en önemli olan sağlıklı bir şekilde kilo vermek. Bunun da sırrı yukarıda bahsettiğimiz gibi basit yer değişimlerinden geçiyor. Bu sayede “yasak” kelimesinin verdiği katılık da yumuşamış oluyor. Diyette önem verilmesi gereken bir diğer konu ödüllerdir. Ödül ilk başlarda gereksiz gibi dursa da uzun vadede sürdürülebilirlik için önemlidir. Belirli bir kiloya ulaştıktan sonra bir öğün ödül yapmak, sevdiğimiz bir şeyi yemek ruhumuza çok iyi gelecektir. Bu nedenle diyette doğru zamanda ödül yapmak önemlidir. Bugün sizlerle aslında mesafeli durulan ancak günün sonunda büyük sorun teşkil etmeyen bir yiyecek hakkında bilgi vereceğiz; patlamış mısır.

Patlamış mısır kilo aldırır mı?

Konu atıştırmalık olunca her zaman bir adım geri durmayı adet edindik. Çünkü biliyoruz ki sağlıklı atıştırmalık bile olsa günün sonunda fazla tüketimde zarar verir. Patlamış mısır için son derece sağlıklı bir atıştırmalık demek olmaz elbette ancak yoğun baharatlı ve tuzlu alternatiflere göre daha masumdur diyebiliriz. Patlamış mısır çok sık olmamak şartıyla diyette, az miktar tüketilebilir. Hazır paketteki patlamış mısırların tuz ve yağ oranı fazla olacağından mümkünse mısırı evde patlatmakta yarar olacaktır. Evde patlamış mısır yaparken yağ ve tuz oranını ayarlama imkânımız olduğu için atıştırmalığı daha masum bir hale getirmiş oluruz bu sayede. Patlamış mısır, diğer cips ve türevlerine oranla daha masum bir atıştırmalıktır. Masum kalabilmesi için yağ ve tuz oranına dikkat etmek gerekir. Bilinçsiz tüketildiğinde yağı ve tuzu olmasa bile yine de kilo alımına yol açabilir. Diyette patlamış mısır yenir mi sorusunun yanıtı evet olsa da fazla tüketimi neticesinde kilo alımı da ne yazık ki kolay olacaktır.

1 su bardağı patlamış mısır kaç kaloridir?

Patlamış mısır yemeğe bir kere başladık mı devamını getirmek çok hızlı olur, itiraf edelim. Bir su bardağı ile durmayı başarabiliyorsak bu gerçekten takdir edilir. Ancak genellikle ucu kaçmaya çok meyilli atıştırmalıklardan biridir ne yazık ki. Mısır genel olarak oldukça lezzetlidir ve her hali sevilerek yenir. Özellikle haşlama mısır yaz aylarının vazgeçilmezidir. Mısırın içinde bulunan vitamin ve mineraller sağlığımız için faydalıdır. Mısır, diyet yaparken tüketilebilen yiyeceklerdendir. Çünkü mısır tam tahıllı besinler grubunun bir üyesidir. Lif oranı oldukça yüksektir. Haşlama olarak ve tuz ilavesiz şekilde diyette mısır tüketilebilir. Haşlamanın yanı sıra patlamış mısır olarak da diyette tüketilebilir yalnız bu noktada devreye yağ ve tuz oranının yanı sıra miktar girer. Patlamış mısır, bilinçli bir şekilde tüketilirse diyeti bozmaz. Ancak çok yendiğinde kilo alımı kaçınılmazdır. Genellikle 1 su bardağı yenmesinde bir sakınca görülmez. Ancak bu durum elbette kişinin mevcut sağlık durumuna ve uyguladığı diyet listesine bağlı olarak değişecektir. Genellikle bir bardak yağsız veya az yağlı patlamış mısır tüketilmesi ciddi kilo artışına yol açmaz. Bir su bardağı patlamış mısır ortalama 64 kalori civarındadır. Patlamış mısırın kalorisini arttıran tuz ve yağ orandır. Kimi zaman içine eklenen baharat ve benzeri karışımlar da kaloriyi arttıracaktır. Eğer patlamış mısır yemek istiyorsanız ve diyetteyseniz en ideal olanı az yağlı ve tuzsuz olanıdır. Patlamış mısır büyük oranda posa içeriğine sahiptir. Yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketmek faydalı olacaktır. 1 kâse patlamış mısırda ortalama 1 gram kadar lif olabilir. Lif, diyette tok kalmak bakımından önemlidir. Patlamış mısır her ne kadar diğer atıştırmalık çeşitlerine oranla daha masum olsa da fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olabilir. Bu da doğrudan kilo verme sürecini olumsuz etkiler.  Özetle diyette patlamış mısır “kontrollü olmak koşuluyla” tüketilebilir.

Benzer Yazılar