Diyet
Hurma Kilo Aldırır mı? 23.12.2021

Diyet yaparken bazı gıdaların bize destek olduğu bir gerçek. Özellikle ara öğünlerde tüketilen yiyecekler, uzun süre tok kalma garantili olabiliyor. Açlık, diyet sırasında en sık hissedilen duygulardan biridir. Her ne kadar motivasyonumuz yüksek olsa da gün gelir açlığımız düşüncemizin önüne geçecek boyuta da varabilir. Bu noktada disiplini elden bırakmamak elbette en iyisi ancak bu “en iyiyi” her zaman uygulamak bu kadar kolay olmayabiliyor. Şimdi bu noktada devreye ara öğünler giriyor. Çoğumuz ara öğünleri atlamayı tercih ederiz çünkü kendimizi henüz aç hissetmemiş oluruz. Hâlbuki ara öğünün amacı açlığı bastırmaktan ziyade, bir sonraki öğünde fazla yemenin önüne geçmektir aynı zamanda. Ana öğünlerin arasında birkaç ara öğün yaparsak gün içerisindeki açlığımızı dengelemiş oluruz. Bu sayede açlık krizlerinin de önüne geçeriz. Diyet sırasında özellikle gece acıkmaları oldukça can sıkıcı olabilir. Gündüz, özellikle sabah saatlerinde diyet şahane giderken akşam son öğünden sonra birden acıkma hissi belirebilir. Bu noktada kendimizi tutmamız, tutamıyorsak da sağlıklı atıştırmalıklarla içimizi bastırmamız çok önemli. Çünkü gece yiyip üzerine yatıldığı zaman vücudun o kaloriyi harcaması güç hatta imkânsıza yakın. Hal böyle olunca gece belirli bir saatten sonra yenen her yiyecek tedirgin edici bir hal alıyor. Bunun bir de ertesi güne vicdan azabı var tabi. Bütün gün sağlıklı beslendikten sonra birden gece gelen acıkma hissi sonunda kendimizi mutfakta tatlı yerken bulmak oldukça yorucu bir kısır döngü olacaktır. Gece acıkmaları için yiyebileceğiniz onlarca masum atıştırmalık var aslında. Salatalık, tarçınlı süt, meyve, yulaf, domates vs. gibi… Bunların yanında bir de yemememiz gerekenler var ki bunları saymayalım bile. Gece acıkmalarını masum bir şekilde atlatmak, gündüzden daha önemli. Çünkü dediğimiz gibi gece yiyip yatıldıktan sonra o kalorinin bizimle kalması muhtemel. Daha önce gece acıkınca yiyebileceğiniz birkaç sağlıklı atıştırmalıktan bahsetmiştik size. Yazıyı okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.fitolsam.com/blog/diyette-gece-acikinca-ne-yenir

Bugün ise diyet yapanların favori ara öğünlerinden biri olan hurmadan bahsedeceğiz. Özellikle tatlı krizlerine ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkan hurmanın pek çok faydası var. Gelin önce bu faydalarla başlayalım ve ardından diyet ile olan ilişkisine değinelim.

Hurmanın faydaları nelerdir?

Hurma yüksek bir lif içeriğine sahiptir. Yanı sıra demir, potasyum ve kalsiyum açısından da zengin gıdalar arasında yer alır. Vücudumuza sayısız faydası bulunur. Özellikle bağırsak sorunlarında etkilidir. Pek çok hastalığı önleyici etkisi bulunur. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak sağlığını korurken vücuda enerji de verir. Cildi güzelleştirici etkisi bulunur. Hurmanın en büyük faydalarından biri ani gelen tatlı krizlerini önlemesidir. Zaten şeker içeriği bulunduğundan, çikolata ya da diğer tatlılara olan yönelimi biraz daha dizginler diyelim. Ani gelen açlık hissinde de iyi bir toparlayıcıdır. Özellikle diyet sırasında ara öğünlerde önerilen lezzetlerdendir. Hurmanın kurusu da Trabzon hurması da çok faydalıdır. Hurmayı ister kuru olarak tüketebilir ister meyvesini yiyebilirsiniz. Hazır Trabzon hurması ya da diğer adıyla Cennet hurmasından bahsetmişken biraz detay verelim. Trabzon hurması, Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması olarak bilinir. Yöresel adı ambe ya da amme olarak geçer. Akdeniz Bölgesi gibi bölgelerde yetişen bir ağaç türünün meyvesine verilen isimdir. Hurma olarak bilinir ancak başka isimleri de vardır. Türkiye’de ilk olarak Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir. Hurma meyvesinin ağacı, kış mevsiminde yaprağını döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır. Yaygın olarak cennet hurması ya da Trabzon hurması olarak bilinen bu hurma çeşidinin faydaları oldukça fazladır. Yaklaşık 100 gram kadar cennet hurmasında 3,5 gram civarında lif bulunur. Antioksidan bakımından zengin olan cennet hurmasının 100 gramı yaklaşık 70 kalori içerir. Bu noktada cennet hurmasını, kalorisi düşük meyveler sınıfına koymak uygun olacaktır. Trabzon hurma kilo aldırır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Trabzon hurma yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi lif bakımından oldukça zengin gıdalardan biridir. Lifli gıdalar bağırsak çalıştırıcı özelliğe sahiptir ve bu özelliklerinden dolayı metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermemize olanak sağlar. Diyet listelerinde Trabzon hurmasına rastlamak mümkündür. Neredeyse bir portakal kadar C vitamini içeriğine sahiptir. Her şeyin fazlası elbette zarardır ancak günlük ihtiyacınız doğrultusunda Trabzon hurmasını tüketmeniz kilo artışına neden olmayacaktır. Fazla tüketilmesi elbette kilo artışına sebep olur çünkü meyve bile olsa sınırlı adette tüketmekte yarar olacaktır.

Hurma kilo aldırır mı?

Hurmanın içeriğinde doğal bir şeker bulunur. Bu nedenle özellikle diyetlerde dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Ani açlık krizlerinde ya da tatlı gereksinimlerinde hurma yenmesi fayda sağlar. Hurmanın yanında birkaç faydalı kuruyemiş iyi bir ara öğün alternatifi olabilir. Hurmanın içerisinde bulunan diyet lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Günde birkaç adet hurma tüketmek, iyi bir dengeleme sağlayabilir. Ancak günün sonunda şeker içerdiği için çok masum da denemez. Her ne kadar kalorisi diğerlerine oranla daha az olsa da hurma kalorili kuru meyvelerdendir ve mutlaka ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir. Hurmayı günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayarak yemenizde yarar olacaktır. Hurma herkese aynı faydaları sağlamayabilir. Bazı kronik rahatsızlığa sahip kişilerin dikkatli tüketmesi gerekebilir. Bu nedenle hurmayı beslenme rutininize eklemeden önce bir uzmana danışmanızda yarar olacaktır. Aynı durum Trabzon hurması için de geçerlidir. Her ne kadar pek çok faydası bulunsa da Trabzon hurmasının da bazı zararları söz konusu olabilir.

Trabzon hurmasının zararları

Elbette her yiyecek dozunda tüketildikçe fayda sağlayacaktır. Yararlı bir besin diye aşırı tüketimi vücudunuza zarar verecektir. Trabzon hurması protein, yağ, karbonhidrat, demir ve vitamin açısından zengin bir besin türüdür. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak eğer fazla tüketilirse bu durumda mide asidiyle etkileşime geçer ve sindirim sorunları oluşur. Mide, Trabzon hurmasını sindiremez ve kabızlık oluşur. Yani aslında sindirim sistemini düzenleme etkisiyle bilinirken, aşırı tüketim neticesinde zararı yine sindirim sistemine olacaktır. Bu nedenle Trabzon hurmasını aşırı tüketmekten kaçınmak önemlidir. Trabzon hurması, cennet hurması pek çok faydası ile bilinir ancak elbette yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi birtakım zararları da söz konusu olabilir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa Trabzon hurmasını beslenme rutininize katmadan önce mutlaka bir doktora danışmanızda yarar olacaktır.

Özet geçecek olursak hurma kuru da olsa meyve de olsa pek çok fayda sağlar vücudumuza. Ancak fazla yenmesi kilo alımına yol açabilir. Gün içerisinde belirli bir adedi aşmadan hurma yemek kilo artışına neden olmayacaktır. İhtiyacınız olan kalori miktarına bağlı olarak hurma miktarını belirlemeniz çok daha sağlıklı bir düzende ilerlemenizi sağlayacaktır.

Benzer Yazılar