Klordioksit (M.M.S.) Nedir? 30.11.-0001

MMS i tarif etmeden önce Klordioksit molekülünü incelemek gereklidir.

Klordioksit, birçok dezenfektanın bileşenlerinden biridir ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan bir kimyasal bileşiktir. Klordioksit genellikle suda çözünen bir tuz olarak bulunur ve su dezenfeksiyonunda, endüstriyel temizlik ürünlerinde ve gıda işleme endüstrisinde kullanılır.

Klordioksit, sudaki bakterileri, virüsleri ve mantarları öldürerek suyun dezenfekte edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, ağız bakım ürünlerinde, yara temizleme solüsyonlarında, havuzlarda ve spaslarda kullanılan dezenfektanlar gibi birçok uygulamada da kullanılır.

Klordioksit, doğru şekilde kullanıldığında etkili bir dezenfektandır. Ancak, yanlış kullanımı veya aşırı dozajı, cilt ve solunum yolu irritasyonuna neden olabilir. Ayrıca, klorla teması, toksik gazlar oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, klordioksit gibi dezenfektanları kullanmadan önce, doğru kullanım yönergelerine dikkat etmek ve güvenlik talimatlarını takip etmek önemlidir.

Klordioksit kimyasal bir bileşiktir. Bir klor, iki oksijen iyonu içerir. Oksitleyici ajanlar, elektron donörlerinden kolayca elektron alabilen kimyasal bileşiklerdir. Bu elektronları kimyasal reaksiyonlarla alırlar. Bu önemlidir çünkü, tüm patojenler, klordioksite elektron verme eğilimindedirler. Bununla birlikte, sağlıklı dokular ve oksijenle beslenen mikroorganizmalar klordioksitten etkilenmezler. Klordioksit oldukça kararsız bir yapıdadır. Bu kararsızlık durumu klordioksitin patojen öldürmedeki başarısının sırrıdır.

Klordioksit tüm organizmaların hücre duvarından 5 elektron alarak kapatılamayacak büyüklükte hasar meydana getirir. Böylece hücre çekirdeğine ve stoplazmasına hücum ederek hücrenin 5 dakika içinde lisis yoluyla ölümüne neden olur. Isleyişi itibari ile klordioksite karşı mikroorganizmalar direnç geliştiremez.

Zaman içerisinde klordioksitin etkinlik oranı azalır sterilizasyon ve dezenfeksiyon ürünlerinde hiçbir zararlı kimyasal madde bulunmaz ,aldehit veya parasetik asit içermez. Kararsız olması klordioksiti patojenlerle karşılastığında etkili yapan özelliğidir. Klordioksitin aşırı kararsız durumu patojenlerin direnç gelistirmesini engeller. Esas itibari ile klordioksit bir oksitleyicidir.

MMS - Maltesian Mineral Solution nedir?

Maltese Mineral Solution, diğer adıyla Miracle Mineral Supplement (MMS), sodyum klorit ve sitrik asit içeren bir solüsyondur. Bu solüsyon, "Tedavi Edici Güçleri" olduğu iddiasıyla alternatif tıp ve sağlık ürünleri pazarında satılmaktadır. MMS'ye göre, sodyum klorit ve sitrik asit birleştirildiğinde, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için vücutta klor dioksit oluştururlar.

Bu sıvıyı oluşturmak için 1/1 oranında NaCl (sofra tuzu) çözeltisini ve C₆H₈O₇ (Sitrik asit)çözeltisi ile karıştırmanız yeterlidir. Sitrik asit çözeltisi aktiflerştirme çözeltisi olarak bilinir ve  NaCl çözeltisi üzerine amlatıldığında yandaki gibi sarı bir renk almaktadır.

NaCl Çözeltisi Hazırlama: 40 gr sofra tuzu (NaCl) 60 ml ye saf su ile tamamlanır.

C₆H₈O₇ Çözeltisi Hazırlama: 15 gr limon tuzu 50 ml ye tamamlanır.

 

MMS - Maltesian Mineral Solution faydaları nelerdir?

  • Tarımda, hayvancılıkta, sağlık kurumlarında, atık su arıtma sistemlerinde, otellerde, havuzlarda, sanaide, içecek sektöründe vs. dezenfektan olarak kullanılabilir.
  • Çok amaçlı dezenfektandır.
  • Klor ile kıyaslandığında daha güçlü ve hızlı dezenfeksiyon etkisi vardır.
  • Borular ve membranlarda ki mikrobiyolojik kalıntıyı yok eder. Biyofilmi öldürür ve tekrar oluşumunu engeller.
  • Sudaki fenoller, yosunlar ve bunların parçalanarak oluşturduğu yan ürünlerden kaynaklanan koku ve tat sorunlarına yol açmaz ayrıca var olanları da yok eder.
Benzer Yazılar