Diyet
Neden Kilo Veremiyorum? Diyette Yapılan Yanlışlar 01.03.2022

Yaz geliyor! Bahanelerin tükenmesi an meselesi. Artık yavaş yavaş diyet işlerine girme vakti geldi. Bugüne kadar pek çok diyet denemiş ancak sonuç alamamışsanız belki de size iyi geldiğini düşündüğünüz şey aslında kilo vermenizin önündeki tek engeldir! Bugün sizlerle diyette yapılan hataları paylaşacağız. Diyet, kişiye özgü bir durumdur aslında en başından bunu kabul etmek gerekir. Aynı diyet listesinin elden ele dolaştığı dönemler hata yapma olasılığımızın da arttığı dönemlerdir. Birine iyi gelen reçete bize tam tersi etki edebilir. Aynı kiloda bir başkası bizden daha hızlı kilo verebildiği gibi biz de bir başkasına oranla daha hızlı kilo verebiliriz. Metabolizma denen durum, kilo üzerinde direkt hükme sahiptir. Bu nedenle herkesin kilo alıp verme hızı farklıdır. Aynı diyet listesini uygulamak, vücudumuzun dengesini de bozacaktır. Bu nedenle diyet daima kişiye özel olmalıdır. İnternette dolaşan ve kısa sürede çok kilo verdirdiği iddia edilen detoks diyetler ya da şok diyetler kısa sürede kilo kaybı yaşatır yaşatmasına ancak bu durum ancak ve ancak vücuttan ödemin atılmasına destek olur. Gerçek kilo kaybı için gereken ilk şart yağdan kilo vermektir. Yağdan verilen kilolar aynı zamanda vücudumuzun şekle girmesi için de önemlidir. Kastan ya da ödemden verilen kilolarda vücut büyük şekil değişikliğine uğramazken, yağdan kilo verildiğinde ölçülerde ciddi değişimler gözlemlenebilir. Yanı sıra yağdan verilen kiloyu geri almak kolay değildir. Ancak kastan kilo vermek tehlikeli olacağı gibi günün sonunda vücut yeninde kilo almaya meyilli olacaktır. Bu nedenle diyet yaparken öncelikli hedef daima yağdan kilo vermek olmalıdır. Her ne kadar doğru bir diyet yaptığımızı düşünüyor olsak da eğer vermemiz gereken büyük kilolar varsa mutlaka bir uzmandan destek almakta yarar olacaktır. Vücut analizinin detaylı bir şekilde yapılmasının yanı sıra kan değerlerine bağlı olarak da bir değerlendirme yapılmalıdır. İnsülin değerleri ve benzeri gibi sonuçlar diyetin şeklini doğrudan etkileyecektir. Örneğin son yılların popüler diyetlerinden biri olan aralıklı oruç diyeti herkese göre bir diyet değildir. Özellikle insülin direncine sahip olan kişiler için oldukça tehlikelidir hatta. Çünkü uzun süren açlıklar, insülin direnci hastaları için ciddi dezavantaj doğurur. Bu nedenle diyete başlamadan önce kan değerlerine baktırmalı ve detaylı bir vücut analizi yapmak gerekir. Uzman ışığında yapılan bir diyet daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Neden kilo veremiyorum?

Diyelim ki birkaç kilo fazlanız var ve evde kendi yöntemlerinizle kilo vermeye çalışıyorsunuz. Aslında yediğinize, içtiğinize de çok dikkat ediyorsunuz ancak tartıda bir türlü istediğiniz rakamı göremiyorsunuz. Bunun altında pek çok neden yatıyor olabilir. Belli ki bir şeyleri ya yanlış yapıyorsunuz ya da fayda sağladığınızı düşünürken kendinize zarar veriyorsunuz. Bugün sizlerle diyet sırasında doğru bilinen yanlışları paylaşacağız. Diyet yaparken bize iyi geldiğiniz düşündüğümüz çoğu şey, kilo vermemizin önündeki büyük engellerden biri olabilir. Şimdi gelin tek tek bu engellere bir göz atalım.

1-      Su içmemek

Kilo vermenin önündeki en büyük engel yeterli suyu içmemektir. Sudan kastımız kahve, çay, meyve suyu ve benzeri gibi sular değil; direkt olarak su. Hiçbir içecek suyun yerini doldurmayacaktır. Su içilmediğinde vücut ödemi atamaz ve metabolizma hızlanmaz. Metabolizma yavaşladıkça da kilo verme hızı düşer. Su içmek, kilo vermenin önündeki ilk büyük engeldir demek doğrudur. Günde genelde 2 litre civarı ideal sayılabilir ancak bu durum sizin sağlık durumunuza bağlı olarak değişecektir. Yalnız kilo vermek için değil böbrek sağlığımızı korumak için de su içmeyi ihmal etmememiz gerekir. Su aynı zamanda tok kalmamızı da sağlayacaktır. Saçımızdan cildimize, organlarımızın sağlığından diyete kadar onlarca faydası bulunan suyu düzenli bir şekilde hayatımıza katarak ilk önemli adımı atmış olalım.

2-      Öğün atlamak

Diyet yapmak öyle bir psikoloji ki… Ne kadar az yersek o kadar zayıflayacağımızı düşünürüz. Evet, aç kalarak zayıflanır ancak verilen kilo ödem ve kastan olduğu müddetçe bizim işimize yaramaz çünkü gerçek değişim yağ yakımı ile olur. Kilo vermenin ilk şartı sağlıklı beslenmektir. Düzenli ara öğünler, ana öğünler ve su tüketimi ile bu sağlıklı beslenme gerçekleşir. Öğün atlayarak bir sonraki öğüne çok daha aç gideriz hal böyle olunca normalden fazla yeriz. Bu noktada bir önceki öğünü atlamamızın da bir anlamı zaten kalmaz. Diyette öğün atlamak bir yana, ara öğünlerle mutlaka kendimize destek olmalıyız. Diyette en önemli şeylerden biri ara öğündür. Ara öğünler, bir sonraki yemek saatimizi çok daha doyurucu kılacaktır.

3-      Tek öğün kaçamakla tüm diyeti bozmak

Ara sıra ödül yapmak, diyetteki motivasyonumuzu korumaya yarayacaktır. Ancak bu ödül elbette tüm gün yemekten ibaret değildir. Bir öğünde ya da bir ara öğünde canımızın istediğini yiyebiliriz. Ancak tek öğün kaçamak yaptık diye tüm diyeti bozarsak labirent gittikçe karmaşıklaşır. Eğer kendinize bir ödül verdiyseniz bu ödül tek bir öğün için geçerli olsun. Diğer öğünlerde o tek ödülü dengelerseniz ertesi gün kilonuzda bir değişim zaten olmayacaktır.

4-      Diyet yiyecekleri sınırsız tüketmek

Diyet yiyecekleri sınırsızca tüketmek de sakıncalıdır. Diyet ürünler her zaman %100 sağlıklı değildir. İçeriğindeki ürünler daha masum gibi dursa da onların da içinde kalori vardır. Diyet boyunca yiyeceğiniz her şeyde ölçü önemlidir. Dozunda tüketildiğinde fayda sağlarken aşırısı kilo artışına neden olacaktır. Örneğin diyette genelde ara öğünlerde badem, ceviz ya da fındık gibi ara öğünler verilir. Bu ara öğünler anlık açlık nöbetlerini bastırmada etkilidir ancak fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olur. Diyet ürünler için de benzer şeyler geçerlidir. Fazla tüketimde her yiyeceğin kilo aldırma potansiyeli vardır.

5-      Karışık diyetler uygulamak

Diyet her zaman tek tip yapılmaz, doğrudur. Ancak diyeti değiştirmenin bir düzeni vardır. Mesela genelde 1 hafta ya da maksimum 2 haftada bir yeni diyet listesi önerilir. Bunun nedeni vücudu şaşırtmaktır. Vücudu zaman zaman farklı gıdalarla şaşırtmalı bu sayede kilo vermeyi hızlandırmalıyız. Sürekli olarak farklı diyetler yapmak, bir diyete tam adapte olamadan ötekine geçmek de kilo vermeye engel olabilir. Karışık diyetlerden kaçının.

6-      Sadece salata yemek

Diyet ve salata birbirlerinin en iyi arkadaşıdır. Her diyette mutlaka salata verilir. Salata hem kalorisi düşüktür hem de midede yer kaplar. Ancak tek tip salata yemek de sakıncalıdır. Bütün öğünlerde salata yemek, yağdan kilo vermeyi güçleştirebilir. Salatanın yanında mutlaka bir protein ya da kalsiyum ile destek sağlamak gerekir. Salatanın yanında ızgara bir et, tavuk ya da balık tüketildiğinde yağ yakımı çok daha etkili olacaktır. Diyet boyunca yalnızca salata yemek kilo vermeyi verimli kılmaz ancak diğer ürünlere eşlik olarak salata tüketmek çok daha etkili olacaktır.

7-      Akşam yemeği saatine dikkat etmemek

Akşam en geç 19:00 sularında akşam yemeğimiz ile vedalaşsak iyi olur. Ne çok erken, ne çok geç. Erken yiyerek kendimize iyilik yaptığımızı düşünebiliriz ancak gece yeme atakları bu düşüncemizin yanlış olduğunu hatırlatmak için hazırda bekler! Akşam yemeği saatini ne çok geçe bırakmalı ne erken bitirmeliyiz. Genelde 20:00’den sonra bir şey yenmesi önerilmez. İş ve yatma saatinize bağlı olarak akşam yemeği saatini düzgün ayarlamak gerekir. Gün içinde kaçırırsak telafi için vaktimiz olur ancak akşam yemeği bu noktada kritik bir süreçtir. O kadar dengeli olmak gerekir ki üzerine uyuduğumuzda bizi üzmesin.

8-      Egzersizden uzak durmak

Şu bir gerçek ki kilo vermenin tek şartı illa ağır sporlar yapmak değildir. Elbette spor, kilo vermenin iyi bir destekçisidir ancak şart değildir. Basit yürüyüşler ya da gün içinde hareket etmek bile diyete fayda sağlayacaktır. Çok ağır sporlar yapmak istemeyebilirsiniz ya da mevcut sağlık durumunuz spor yapmaya elverişli olmayabilir. Bu noktada illa spor yapmanız gerekmiyor. Evin içinde bile yapacağınız hareketler, günün sonunda diyetin arkadaşı olacaktır. Hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemek, kilo vermenin önündeki engellerden biridir. Hiçbir şey yapamasanız bile gün içinde hareketli olmak dahi yetecektir.

Önemli not: Kilo verme sürecinde eğer bir şeyler yolunda gitmiyorsa ve ne yapsanız bir türlü kilo veremiyorsanız işin altında sağlık sorunları yatıyor olabilir. Bazı sağlık sorunları, kilo vermenin önünde engel teşkil eder. Bu nedenle eğer kilo vermek ve bu işi sağlıklı bir şekilde yürütmek istiyorsanız bu noktada bir uzman desteği almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar